Η UEFA στο κατόπι των ρατσιστών

Gazzetta team
Η UEFA στο κατόπι των ρατσιστών

bet365

Οι διοικούντες το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχουν δεχθεί σκληρή κριτική για το ότι αποφεύγουν να τιμωρήσουν τους ρατσιστές, αλλά, όπως γράφει ο Τσαρλς Ντάκσμπερι, οι ένοχοι επιτέλους θα χτυπηθούν εκεί που πονάει.

Η UEFA ανακοίνωση ότι τέσσερα κλαμπ στην Ανατολική Ευρώπη θα αντιμετωπίσουν μερικό κλείσιμο στο γήπεδό τους ως συνέπεια για τη ρατσιστική συμπεριφορά των οπαδών τους. Η Μάριμπορ, η Ντέμπρετσεν, η Στεάουα Βουκουρεστίου, η Τσικούρα Σακέρε. Όλες τιμωρήθηκαν από τις αυστηρότερες διατάξεις της UEFA κατά του ρατσισμού, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλα πρόστιμα και άδεια γήπεδα.

Η σλοβενική Μάριμπορ, γρήγορα κατηγόρησε την UEFA ότι αντιδρά υπερβολικά. Στο site της έγραψε: «Ρωτήσαμε για μια πλήρη εξήγηση των τιμωριών και κάναμε έφεση, αφού το προσβλητικό πανό γρήγορα αφαιρέθηκε και η Μάριμπορ δεν έχει ιστορικό ρατσιστικών συμπεριφορών». Το προσβλητικό πανό ήταν ένας κέλτικος σταυρός στο σημείο που μαζεύονται οι ultras της ομάδας. Το πέταλο θα είναι κλειστό στο επόμενο ευρωπαϊκό ματς της ομάδας κι αν συμβούν επιπλέον επεισόδια, θα κλείσει ολόκληρο το γήπεδο.

Η Ντέμπρετσεν (Ουγγαρία) και η Στεάουα (Ρουμανία), κρίηθκαν ένοχες για ρατσιστική συνθηματολογία από τους οπαδούς τους και είχαν το κομμάτι της κερκίδας που φιλοξενεί τους ultras κλειστό. Η τιμωρία της γεωργιανής Τσικούρα σχετίζεται με ένα γκρουπ των οπαδών που χαιρέτησαν ναζιστικά και είχαν πανό των SS κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Μπούρσασπορ. Τώρα, ο σύλλογος περιμένει περαιτέρω κυρώσεις, αφού ένα ακόμα προσβλητικό πανό σηκώθηκε στον αγώνα του επόμενου γύρου με τη Νέφτσι Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, με τους ultras να πληροφορούν τους ντόπιους ότι «εδώ είναι Γεωργία».

Μικροέξοδα

Αν και δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα, συχνά παραβλέπεται το γεγονός ότι οι τσέπες τους αδειάζουν από το κλείσιμο των κερκίδων λόγω της απουσίας ρευστού. Για παράδειγμα, όταν οι οπαδοί της Ίντερ αναγκάστηκαν να απέχουν από το ντέρμπι του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μίλαν το 2005 αφού πέταξαν φωτοβολίδες και διάφορα άλλα στο γήπεδο, ο σύλλογος τιμωρήθηκε με πρόστιμο 166.000 ευρώ, αλλά και με 4 ματς κεκλεισμένων των θυρών, γεγονός που σε πωλήσεις εισιτηρίων αντιστοιχεί σε 4 εκατομμύρια.

Ο κόσμος αντέδρασε με οργή τον Μάιο όταν η Βιγιαρεάλ δέχθηκε πρόστιμο μόνο 12.000 από την Ισπανική Ομοσπονδία μετά τη μπανάνα που πετάχτηκε στον Ντάνι Άλβες της Μπαρτσελόνα. Ο Τζέφρι Γουέμπ, της αντιρατσιστικής επιτροπής της FIFA περιέγραψε το πρόστιμο ως «ατυχές, που δείχνει έλλειψη σεβασμού», ενώ ο Μισέλ Πλατινί εξήγησε: «Τα καταστατικά μας έχουν τροποποιηθεί για τις ομοσπονδίες, προκειμένου να λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα για την εξάλειψη του ρατσισμού». Ο Σεπ Μπλάτερ, έγραψε στο twitter πως: «οι κυρώσεις υπάρχουν και πρέπει να εφαρμόζονται».

Τα πρόστιμα πάντα προκαλούν οργή, μπορούν να γίνουν εύκολα συγκρίσεις με τις φουσκωμένες αμοιβές των κορυφαίων παικτών, αλλά η UEFA διανύει τώρα την δεύτερη χρονιά των αυστηρότερων κυρώσεων κατά του ρατσισμού στα γήπεδα. Το πρώτο βήμα είναι το μερικό κλείσιμο της εξέδρας (κυρίως στην περιοχή του γηπέδου όπου λαμβάνουν μέρος τα περιστατικά), ενώ το δεύτερο είναι 50.000 πρόστιμο και τιμωρία έδρας. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας χτυπήθηκε από την τιμωρία πέρυσι, μετά το εκτός έδρας παιχνίδι στη Βικτόρια Πλζεν, όταν κάποιοι οπαδοί έβγαλαν σημαίες με σβάστικες και κάνοντας ναζιστικούς χαιρετισμούς. Η UEFA ξεκαθάρισε ότι η ΤΣΣΚΑ έχει ιστορικό σε τέτοια επεισόδια, οπότε η Τσικούρα πρέπει να περιμένει να δεχθεί ανάλογη τιμωρία όταν η UEFA θα περάσει το θέμα στην πειθαρχική της επιτροπή.

Ακόμα κι έτσι, πριν από την αλλαγή στον κανόνα πέρυσι, στην UEFA ασκούταν δριμεία κριτική για την χαλαρή της στάση απέναντι στο ρατσισμό, κυρίως σε σύγκριση με τις ποινές της σε άλλες περιπτώσεις, που έδειχναν λιγότερο σημαντικές.

Τον Απρίλιο του 2012, η Μάντσεστερ Σίτι τιμωρήθηκε με 30.000 ευρώ πρόστιμο επειδή επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο μετά το ημίχρονο με ένα λεπτό καθυστέρηση, ενώ η Πόρτο δέχθηκε πρόστιμο 20.000 για ιαχές μαϊμούς προς τον Γιάγια Τουρέ και τον Μάριο Μπαλοτέλι ένα μήν πριν. Η βουλγαρική Ομοσπονδία τιμωρήθηκε με 40.000 έπειτα από ρατσιστικά συνθήματα απέναντι στους παίκτες της Αγγλίας στα προκριματικά για το Euro 2012, αλλά κατά τη διάρκεια των τελικών, ο Νίκλας Μπέντνερ με 100.000 επειδή έδειξε τη μάρκα του εσωρούχου του πανηγυρίζοντας ένα γκολ.

Μεγάλα προβλήματα χωρίς χρήματα

Οι νέοι κανονισμοί έδωσαν στους διαιτητές έξτρα δύναμη να σταματούν το παιχνίδι όταν ο κόσμος αγνοεί τις προειδοποιήσεις. μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί σε παιχνίδι υπό την αιγίδα της UEFA και αρκετά ματς έχουν συνεχιστεί παρά τα συνεχή συνθήματα, συμπεριλαμβανομένου και του παιχνιδιού της Λάτσιο με την Τότεναμ τον Οκτώβριο του 2012.

Σε μία αξιοσημείωτη περίπτωση, ο Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ, πήρε την κατάσταση στα χέρια του σε ένα φιλικό της Μίλαν με την Προ Πάτρια τον Ιανουάριο του 2013, φεύγοντας από τον αγωνιστικό χώρο μετά από συνεχείς ρατσιστικές προσβολές από τους γηπεδούχους ultras. Το παιχνίδι εγκαταλείφθηκε και η Προ Πάτρια τιμωρήθηκε με αγώνα κεκλεισμένων των θυρών, για το δεύτερο ρατσιστικό επεισόδιο της χρονιάς, αφού έλαβε ένα πρόστιμο 4000 νωρίτερα στη Serie D.

Αν η UEFA ξεκινήσει να εφαρμόζει σοβαρά τις ποινές, τα κλαμπ στην Ανατολική Ευρώπη σίγουρα θα χτυπηθούν σκληρά. Από τα 27 επεισόδια που αναφέρθηκαν στην UEFA την περίοδο 2013/14, τα 18 ήρθαν από οπαδούς ομάδων της Ανατολικής Ευρώπης.

Το μερικό κλείσιμο του γηπέδου για τη Ρεάλ Μαδρίτης (για ρατσιστική συνθηματολογία απέναντι στη Μπάγερν Μονάχο τον Απρίλιο) δεν δημιούργησε πρόβλημα στα οικονομικά, αλλά το να κλείσει το γήπεδο της Στεάου Βουκουρεστίου (10 φορές στο περσινό πρωτάθλημα), ζημιώνει σημαντικά το σύλλογο. Από τη στιγμή που η UEFA ξεκινάει να μοιράζει ποινές σε τακτική βάση, πρέπει να αρχίζουμε να συνηθίσουμε τα άδεια γήπεδα σε ευρωπαϊκά ματς.

 

Τελευταία Νέα