Ο κορυφαίος Αγγλος αμυντικός (vids)

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Ο κορυφαίος Αγγλος αμυντικός (vids)

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος συστήνει το next best thing στα μετόπισθεν της Εβερτον και τον Λιονταριών, τον μπαλαδόρο Τζον Στόουνς που ήδη... ξελογιάζει τους μεγάλους στο Νησί.

Το καλοκαίρι του 2013 η Εβερτον βρέθηκε να αντιμετωπίζει φιλικά τη Γιουβέντους στις Η.Π.Α. Η ισοπαλία οδήγησε στα πέναλτι. Εκείνο το ψηλόλιγνο παλικαράκι όμως που στάθηκε στην άσπρη βούλα, το γνώριζαν μονάχα οι αρκετά ψαγμένοι φίλοι των Ζαχαρωτών (σ.σ.: η αλήθεια είναι πως δεν είμαστε και πάρα πολλοί στα μέρη μας). Μόλις 19 ετών και ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα είχε αποκτηθεί από τη Μπάρνσλεϊ, έδειξε με το καλημέρα ότι διέθετε μπόλικο από αυτό το καλό θράσος που αποτελεί τη βάση για τα μελλοντικά αστέρια. Αφού έστησε τη μπάλα και πήρε ελάχιστη φόρα, δεν δίστασε να εκτελέσει αλά Πανένκα και να τρελάνει συμπαίκτες και αντιπάλους.


Εκτοτε πέρασε μία σεζόν, στην οποία ο Τζον Στόουνς φρόντισε να δώσει τη συνέχεια που έπρεπε σε εκείνη την απρόσμενη σύσταση του στο αγγλικό κοινό. Λίγο πριν γραφτεί αυτό το κείμενο ήρθε και η δικαίωση του, με την Εβερτον να αναπροσαρμόζει το συμβόλαιο του έως το 2019 και να του βάζει σοβαρή ρήτρα, καθώς τα πλούσια «κοράκια» μύρισαν DNA παικταρά. Για την ακρίβεια του κορυφαίου Αγγλου κεντρικού αμυντικού: αυτό δηλαδή στο οποίο ο 20χρονος -ήδη- διεθνής μεταμορφώνεται και δεν θα αργήσουν να χτυπήσουν με σοβαρές προτάσεις.

Οσοι παρακολούθησαν πέρσι την Premier League και ειδικά από τα μισά και μετά, θα κατανοήσουν απόλυτα την όποια αποθέωση σε σημείο υπερβολής. Οι υπόλοιποι που δεν τον έχουν δει, ας κάνουν λίγη υπομονή και φέτος θα καταλάβουν κι εκείνοι με τη σειρά τους. Στην 11άδα βρέθηκε εξ αιτίας των διαδοχικών τραυματισμών στο κέντρο της άμυνας (Ντεστέν, Γιαγκέλκα), μα με το που μπήκε, το ταλέντο του φώναξε.

Αν και πρωτάρης στα... σαλόνια του Νησιού, ο Στόουνς σημείωσε εκπληκτικά ανασταλτικά νούμερα. Μονάχα στα 21 ματς που έπαιξε (14 βασικός), είχε 19 μπλοκ σε αντιπάλους, κάτι που δεν κατάφερε κανείς άλλος στο πρωτάθλημα από την ηλικία των 22 και κάτω. Επίσης συνολικά στην ομάδα του μόνο ο αμυντικός χαφ, ΜακΚάρθι (με περισσότερα όμως ματς) είχε πιο πολλά κοψίματα από εκείνον (24 αντί 19).

Ο πιτσιρικάς έδειξε ότι ξέρει να διαβάζει τρομερά ώριμα για την ηλικία του τις φάσεις. Είναι γρήγορος, πάρα πολύ δυναμικός στα τάκλιν του και ιδιαίτερα δυνατός στον αέρα. Ωστόσο, εκείνο το χαρακτηριστικό που ολοκληρώνει όλο το πακέτο και το κάνει φουλ πρωταγωνιστικό, είναι το πόσο καλός είναι με τη μπάλα στα πόδια. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανείς Αγγλος σέντερ μπακ που να διαθέτει τόσο άψογη και ψύχραιμη μεταβίβαση και να μπορεί να δημιουργήσει παιχνίδι από πίσω.

Αυτό το τελευταίο αποδείχτηκε περίτρανα και στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Γκάρι Κέιχιλ και Φιλ Γιαγκέλκα μπορεί να έχουν το κορμί και τη δύναμη, αλλά δεν διαθέτουν το προσόν του παιχνιδιού από τα μετόπισθεν, πουλώντας πολλές φορές τη μπάλα με... γιόμες και μακρινά όπως όπως διωξίματα. Ο Στόουνς ωστόσο, που κόπηκε στην προεπιλογή για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με 90% επιτυχία στις πάσες του, ποσοστό που δεν έπιασε κανείς άλλος συμπατριώτης του κεντρικός αμυντικός και κανείς άλλος σε οποιαδήποτε θέση γενικότερα σε ηλικία από 23 ετών και κάτω.

Τα εν λόγω νούμερα που αποκαλύπτουν ένα μόνο μέρος της αλήθειας, είναι εξαιρετικά. Το υπόλοιπο κομμάτι για αυτό που έρχεται, θα πρέπει να περιμένουμε να το δούμε όλοι φέτος στο γήπεδο. Ισως πάλι να μην ξεκινήσει βασικός. Δεν θα περάσει όμως πολύς καιρός ώστε να φάει την θέση από τον Ντεστέν (εγώ αυτό βλέπω) ή τον Γιαγκέλκα. Και τότε είναι που θα ακολουθήσει η Εθνική. Στην Αγγλία δεν υπάρχει καν ανταγωνισμός. Κρις Σμόλινγκ, Φιλ Τζόουνς και Στίβεν Κόλκερ δεν έχουν ούτε τη μισή ποιότητα του πιτσιρικά. Στους φίλους των Λιονταριών λοιπόν που τόσο πικράθηκαν για ακόμα μία φορά το καλοκαίρι, ο Στόουνς αφήνει παράθυρο για καλύτερες μέρες. Για τους φίλους της Εβερτον όμως παρέα με τους Μπάρκλεϊ (ανανέωσε), Λουκάκου (αποκτήθηκε) υπόσχεται το λιγότερο μία σεζόν αντάξια της περσινής και ένα ακόμα πιο πρωταγωνιστικό μέλλον.

Follow me: jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος