¿Més que un club?

¿Més que un club?

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
¿Més que un club?

bet365

Mε αφορμή τη «μαύρη» επέτειο της εκτέλεσης του Ζόσεπ Σουνιόλ τον καλοκαίρι του 1936, ο Θάνος Σαρρής αναρρωτιέται κατά πόσο η Μπαρτσελόνα του 2014 παραμένει πιστή στις αρχές της.

Αύγουστος του 1936. Ο εμφύλιος στην Ισπανία βρισκόταν στο ξεκίνημά του. Ο τότε πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Ζόσεπ Σουνιόλ, ξεκινάει για να επισκεφτεί τους δημοκρατικούς στρατιώτες κοντά στη Μαδρίτη. Το αυτοκίνητό του μπήκε χωρίς να το καταλάβει σε ζώνη Φρανκικών στρατιωτών στη Σιέρα δεν Γκουαδαλάμα. Αναγνώρισαν και συνέλαβαν τον Σουνιόλ.

Η εκτέλεσή του ήταν ζήτημα χρόνου. Χωρίς δίκη, χωρίς τίποτα. Τα νέα της εκτέλεσης έφτασαν στη Βαρκελώνη περίπου μια βδομάδα αργότερα, προκαλώντας τεράστια αναταραχή. Έχοντας βρεθεί απέναντι από το καθεστώς του δικτάτορα Πρίμο Ντε Ριβέρα νωρίτερα και γνωστός για την εμπλοκή του στην πολιτική μέσω της αριστερής οργάνωσης Εσκέρα Ρεπουμπλικάνα, η πολύπλευρη προσωπικότητα του Σουνιόλ αντικατόπτριζε το χαρακτήρα της Μπαρτσελόνα. Της ομάδας που ανέκαθεν ήταν συνδεδεμένη με τον καταλανικό εθνικισμό, τις αυτονομιστικές τάσεις της Βαρκελώνης και τα πάθη του λαού της. Στάθηκε στο πλευρό του στα δύσκολα και η επιθυμία του έδινε κατεύθυνση στην πολιτική της.

Το mes que un club γεννήθηκε μέσα από την άρρηκτη σύνδεση της Καταλονίας και της Μπαρτσελόνα. Και ως προς αυτό το σημείο, μπορεί κανείς να πει ότι συνεχίζει να υφίσταται. Στο πρόσφατο δημοψήφισμα για την αυτονομία της Καταλονίας, η Μπαρτσελόνα ακολούθησε το κοινό συναίσθημα και τάχθηκε υπέρ. Παρότι μια τέτοια περίπτωση πιθανότατα θα ερχόταν σε κόντρα με τα οικονομικά της συμφέροντα. Το γήπεδό της στο clasico με τη Ρεάλ Μαδρίτης μετατράπηκε σε ένα τεράστιο συλλαλητήριο για την αυτονομία. Έκανε την «σενιέρα», τη σημαία της Καταλονίας, εμφάνιση.

Ως εδώ καλά. Το mes que un club, όμως και η κουλτούρα της Μπαρτσελόνα, για τους οπαδούς της ανά τη γη πηγαίνουν ένα βήμα παραπάνω. Εκφράζουν την έννοια της δημοκρατίας, την πολιτιστική και κοινωνική της διάσταση, τη στάση στο πλευρό των αδικημένων. Τη δημιουργία ποδοσφαιριστών από τα σπλάχνα της, την χάραξη πολιτικής ανεξαρτήτως οικονομικών συμφερόντων. Ως προς αυτά, ένα σημαντικό κομμάτι του κόσμου έχει αρχίσει και αμφιβάλει.

Μια κουβέντα με έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη Μπάρτσα και έχει συνεχείς επαφές με κόσμο και στελέχη της μου εξαφάνισε τις όποιες αμφιβολίες. Οι Καταλανοί είναι χωρισμένοι στα δύο, χωρίς φυσικά να υπάρχουν εμφυλιακές τάσεις. Από τη μία οι... ρομαντικοί, που τους λείπουν τα χρόνια χωρίς χορηγό στη φανέλα, η προτεραιότητα της Μασία, οι διαφανείς διαδικασίες και οι καθαρές διοικήσεις. Και από την άλλη εκείνοι που γλυκαίνονται από τις μεταγραφές, τα αεροδρόμια και τους... Νεϊμάρ. Το Καμπ Νόου είναι κατά ένα σημαντικό ποσοστό γεμάτο από τουρίστες, καθώς το brand της Μπάρτσα έχει φτάσει στα πέρατα του κόσμου και πολλοί Καταλανοί δεν πηγαίνουν γήπεδο. Αφενός δεν μπορούν, λόγω, των οικονομικών συνθηκών, αφετέρου νιώθουν ότι πλέον δεν χωρούν. H προσέγγιση του marketing τους «χαλάει». Όπως τους «χαλάει» και η απραξία προς διάφορα ζητήματα. Όπως το Παλαιστινιακό...

Προφανώς στις εποχές του σύγχρονου ποδοσφαίρου πρέπει να ακολουθήσεις κάποιες από τις επιταγές του αν θέλεις να παραμείνεις ανταγωνιστικός. Απλά, για τη Μπάρτσα μαζεύονται πολλά. Πρώτο και κυριότερο ο χορηγός στη φανέλα. Η Unicef έγινε Qatar Foundation και στη συνέχεια Qatar Airways. Oυσιαστικά, το Κράτος του Κατάρ ήρθε για να αλλάξει μια παράδοση χρόνων σχετικά με το χορηγό στη φανέλα. Και δεδομένου ότι το αραβικό κρατίδιο βρίσκεται στο στόχαστρο μετά τους νεκρούς στα έργα για το Μουντιάλ του 2022 και τις κατηγορίες για δωροδοκία στη FIFA. Σύντομα εμφανίστηκαν και τα σενάρια για την προσθήκη της λέξης Κατάρ δίπλα στο όνομα του θρυλικού Καμπ Νόου. Στην παρουσίαση του Μπαρτομέου, το mes que un club στη φωτογραφία καταλάμβανε τον ίδιο χώρο με το Qatar Airways. Toυ Μπαρτομέου, που ανέλαβε ως «νούμερο 2» και όχι ως επιλογή βγαλμένη από τα μέλη...

Η διαδικασία των μελών, που εξέφραζε τις δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων στο σύλλογο, ουσιαστικά έχει «παγώσει». Αν κάποιος θέλει να γίνει socio πρέπει να περιμένει τρία χρόνια, πληρώνοντας κανονικά, αλλά χωρίς να έχει δικαίωμα ψήφου! Μόνο αν υπάρχει συγγένεια πρώτου βαθμού με κάποιο ήδη μέλος γίνεται αποδεκτός.

Ύστερα, είναι και οι κατηγορίες για σκάνδαλα που ταλανίζουν το σύλλογο. Η δίκη του Ροσέλ για την υπόθεση της μεταγραφής του Νεϊμάρ βρίσκεται σε εξέλιξη... Υποθέσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής, που αποτελούν πρακτικές ξένες προς τον κώδικα αξιών του κλαμπ. Και ο Μπαρτομέου, ο νυν πρόεδρος ήταν το δεξί του χέρι. Ουσιαστικά αποτέλεσε τη φυσική του συνέχεια στη διοίκηση, με στόχο να την «καθαρίσει» από τα χρέη. Μέσα σε όλα, έρχεται και η πολιτική των μεταγραφών. Η Μπαρτσελόνα «πονάει» εδώ και χρόνια στην άμυνα και σπαταλάει δεκάδες εκατομμύρια για Νεϊμάρ και Σουάρες. Παραχωρεί παίκτες από τα σπλάχνα του συλλόγου, όπως ο Τιάγκο και ο Σεσκ. Kαι η συμπεριφορά προς τον Ερίκ Αμπιντάλ ξενέρωσε αρκετούς.

Πολύς κόσμος έγινε Μπαρτσελόνα από την παράδοση, τις αρχές και τις αξίες της. Χωρίς να έχει βιώσει την τρομακτική επιτυχία της την τελευταία δεκαετία, τον Μέσι, τον Ροναλντίνιο, το τίκι-τάκα. Αισθάνθηκε το «κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος» και ταυτίστηκε με αυτό. Πλέον, όμως, ίσως και να νιώθει προδομένος...

Follow @thansarr

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.