Έρικ Ντάιερ: Όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο αστέρι της Τότεναμ

Έρικ Ντάιερ: Όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο αστέρι της Τότεναμ

Gazzetta team
Έρικ Ντάιερ: Όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο αστέρι της Τότεναμ

bet365

Ο ειδικός σε θέματα πορτογαλικού ποδοσφαίρου, Τομ Κούντερτ, εξηγεί τι πρέπει να περιμένουμε από τον στόπερ που γεννήθηκε στο Τσέλτεναμ και πέρασε την μέχρι στιγμής καριέρα του στην Πορτογαλία.

Μια ιστορία 60 δευτερολέπτων

Ο Έρικ Ντάιερ μετακόμισε στην Πορτογαλία σε ηλικία έξι ετών. Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις των γονιών του οδήγησαν την οικογένειά πρώτα στο Αλγκάρβε και μετά στη Λισσαβόνα. Ήταν στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, που ο Ντάιερ έδωσε για πρώτη φορά το παρών σε μια ανοιχτή δοκιμή παικτών της Σπόρτινγκ, σε ηλικία εννιά ετών. Δεν ήταν μόνο το μέγεθός του, τα μαλλιά και τα μπλε μάτια του που τον έκαναν να ξεχωρίζει. Οι σκάουτ είδαν και το γνήσιο ταλέντο του.

Μια δεκαετία μετά, ένα κρύο βράδυ του Νοεμβρίου στο Alvalade Stadium το 2012. Ο Ντάιερ έκανε το ντεμπούτο του με τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, ενώ ο σύλλογος προσπαθούσε να βάλει τέλος στο αρνητικό σερί των εννιά αγώνων χωρίς νίκη.

Με τέσσερα λεπτά να απομένουν, ο Ντάιερ έδωσε την ασίστ για το μοναδικό γκολ του αγώνα (δείτε το video στο τέλος του κειμένου). Στην άλλη άκρη του γηπέδου, η δυνατή αμυντική του εμφάνιση βοήθησε την ομάδα του να σιωπήσει την φιλόδοξη Μπράγκα. Με το σφύριγμα της λήξης, ο νεαρός κεντρικός αμυντικός κέρδισε το standing ovation από τους οπαδούς της Σπόρτινγκ.

Γιατί πρέπει να τον γνωρίζετε

Έχοντας πάρει το χρίσμα του μελλοντικού αστέρα από νεαρή ηλικία, η καριέρα του Ντάιερ έδειξε έτοιμη για απογείωση μετά από μια πολύ εντυπωσιακή πρώτη χρονιά. Οι σταθερές εξαιρετικές εμφανίσεις του νεαρού αμυντικού ήταν αντιστρόφως ανάλογες με την απογοητευτική σεζόν 2012/13 για το σύλλογο της Λισσαβόνας. Μόνο όταν ο έμπειρος τεχνικός Ζεσουάλδο Φερέιρα ανέλαβε, κάνοντας γρήγορα βασικό τον Ντάιερ, η ομάδα σταθεροποιήθηκε και ανέβασε την απόδοσή της.

Έχοντας προπονητική εμπειρία 35 ετών και όντας ο μοναδικός Πορτογάλος τεχνικός που οδήγησε μια ομάδα σε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα (την Πόρτο), ο Φερέιρα κερδίζει τον σεβασμό και θεωρείται αυθεντία στο πορτογαλικό ποδόσφαιρο. Δεν έχει αμφιβολίες για τον Ντάιερ: «Μερικούς νεαρούς παίκτες πρέπει να τους... χαϊδεύεις, να τους αγκαλιάζεις. Υπάρχουν όμως ποδοσφαιριστές σαν τον Έρικ, που δεν χρειάζονται τίποτα τέτοιο. Ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο και έχει τεράστιο μέλλον μπροστά του».

Τόσο σίγουρος ήταν ο Φερέιρα για την ικανότητα του Ντάιερ να γίνει κάτι παραπάνω από ένας σταθερός αμυντικός, που του έδωσε θέση αμυντικού χαφ. Με εμφανή επιτυχία.

Πλεονεκτήματα

Με ύψος 1.88 και πολύ καλή σωματοδομή, ο Ντάιερ έχει τα χαρακτηριστικά για να γίνει ένας αμυντικός χωρίς περιστροφές. Η δύναμη στον αέρα, τα σκληρά τάκλιν και η επαρκής ταχύτητα τον κάνουν έναν σεβαστό αντίπαλο. Πέρα από τις προφανείς σωματικές του δυνάμεις, η ποδοσφαιρική παιδεία του στην Πορτογαλία τον έχει προικίσει με καλή τεχνική, επιτρέποντάς του να είναι ανταγωνιστικός και σε θέση αμυντικού μέσου. Ένα ακόμα προσόν του είναι οι πολύ καλές εκτελέσεις στημένων, με το γκολ του απέναντι στη Μπενφίκα, όταν ακόμα ήταν στη δεύτερη ομάδα, να μένει αξέχαστο.

Μειονεκτήματα

Μετά από μια καταιγιστική πρώτη σεζόν, απέτυχε να συνεχίσει και πέρυσι έχασε έδαφοε. Μπλοκαρισμένος από το νέο δίδυμο της Σπόρτινγκ, τον Μάρκος Ρόχο και τον Μαουρίτσιο Νασιμέντο και με την εντυπωσιακή εμφάνιση του αμυντικού χαφ Γουίλιαμ Καρβάλιο, η αίσθηση ήταν ότι έμεινε πίσω αντί να εξελιχθεί. Σε μία από τις λίγες εμφανίσεις του το 2013/14, έδειξε έλλειψη συγκέντρωσης και αστοχία στις πάσες, σε μία βραδιά-εφιάλτη απέναντι στη Μπενφίκα. Σίγουρα κάποιοι το χρέωσαν στην έλλειψη επίσημων αγώνων, αλλά πρέπει να δουλέψει στην συγκέντρωσή του κατά τη διάρκεια ολόκληρου του ενενηντάλεπτου.

Είπαν...

Μετά από την κακή περσινή του χρονιά, ο Ντάιερ ήταν στα καλύτερά του στην προετοιμασία και έπαιξε σημαντικό ρόλο στο εντυπωσιακό μέχρι στιγμής καλοκαίρι της Σπόρτινγκ. Μετά τη νίκη με 3-0 επί της Ουτρέχτης, ο Κο Αντριάνσε, ο πρώην προπονητής της Πόρτο και νυν μέλος του ολλανδικού συλλόγου, σχολίασε: «Μου άρεσε πραγματικά ο Ντάιερ. Έναν τόσο ψηλό και δυνατό αμυντικό δεν τον περιμένεις να είναι τόσο γρήγορος. Έπαιξε πραγματικά καλά. Δείχνει ολοκληρωμένος παίκτης για εμένα».

Ξέρατε ότι...

Η αλλαγή περιβάλλοντος είναι κάτι το οποίο δεν είναι ξένο για τον Άγγλο. Αφού άλλαξε χώρες σε τόσο νεαρή ηλικία, η οικογένειά του γρήγορα πήγε στη Βαλένθια, της Ισπανίας, όταν ήταν έφηβος, με τον Ντάιερ να ταξιδεύει κάθε Σαββατοκύριακο στην Πορτογαλία για να παίζει με την ομάδα Κ-13 της Σπόρτινγκ. Μετά, το 2011, ο Ντάιερ πέρασε ένα χρόνο στο Λίβερπουλ, δανεικός στην Έβερτον. Η μόνιμη μετακίνηση πίσω στην Αγγλία, όπου και ζουν πλέον οι γονείς του, δεν θα φέρει προβλήματα προσαρμογής.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Η μεταγραφή του στην Τότεναμ αποτέλεσε έκπληξη για όλους στη Σπόρτινγκ. Η ιεραρχία του συλλόγου έριξε τις ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση για την πώλησή του με ένα σχετικά μικρό ποσό. Ο μεγαλόσωμος αμυντικός αναμενόταν να αποτελέσει έναν από τους πυλώνες, γύρω από τους οποίους θα χτιζόταν η νέα ομάδα. Αλλά ο Ντάιερ είχε διαφορετικές σκέψεις και έκλεισε τα αυτιά του στις προσπάθειες του συλλόγου να τον πείσει να παραμείνει στη Λισσαβόνα.

Η επίσημη ανακοίνωση της Σπόρτιγνκ εξηγώντας την τροπή της μεταγραφής, καταλήγει με ένα λακωνικό: «Παρά τα όσα έγιναν, η Σπόρτινγκ εύχεται στον Έρικ Ντάιερ τη μεγαλύτερη επιτυχία στη συνέχεια της καριέρας του...»

 

Τελευταία Νέα