Η «ανάγκη» της αλλαγής

Η «ανάγκη» της αλλαγής

Η «ανάγκη» της αλλαγής

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τη δύσκολη δουλειά του Γίργκεν Κλοπ και την πιθανή αλλαγή συστήματος στην Ντόρτμουντ.

Η πρεμιέρα της σεζόν πλησιάζει (13/08 με Μπάγερν για το Super Cup) και τα διλήμματα για τον Γίργκεν Κλοπ είναι πολλά. Η μετά-Λεβαντόφσκι εποχή φαίνεται να αλλάζει την δική του Μπορούσια πιθανότατα περισσότερο από ό,τι πίστευε και ο ίδιος.

Ο Γερμανός τεχνικός μοιάζει φέτος να μιλάει περισσότερο από κάθε άλλη προετοιμασία. Δεν κρύβει τις σκέψεις του, δεν μασάει τα λόγια του, αποδίδει εύσημα εκεί που νομίζει (Ράμος), κριτικάρει όταν δεν βλέπει αυτά που θέλει (Ιμόμπιλε) και συνεχίζει να γκρινιάζει για το γεγονός ότι ακόμη και τώρα δεν έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του (ο Σαχίν τραυματίστηκε και θα λείψει για περίπου 3 εβδομάδες, ενώ οι διεθνείς μπαίνουν σταδιακά στο πρόγραμμα).

Στο φιλικό με την Κιέβο είδαμε κάτι καινούριο. Κάτι που είχαμε να δούμε από τις πρώτες μέρες του Κλοπ στην Βεστφαλία. Την Ντόρτμουντ να παίζει με 4-4-2 (Ιμπόμπιλε και Ράμος στην κορυφή). Ο ίδιος είχε προϊδεάσει για αυτό πριν τη σέντρα και είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο σύστημα αποτελεί επιλογή για την Μπορούσια εδώ και πολλά χρόνια.

Πέρυσι, σε μία σεζόν γεμάτη… αλχημείες ο Κλοπ παρέταξε την ομάδα του εκτός από το κλασικό 4-2-3-1, με 4-1-4-1, ενώ στον τελικό του Κυπέλλου με την Μπάγερν δοκίμασε και το 4-3-3. Εκείνο, όμως, που την περασμένη σεζόν έμοιαζε ως «πείραμα» λόγω των πολλών και σημαντικών απουσιών, φαίνεται ότι εξελίσσεται ως «ανάγκη». Αυτή τη φορά λόγω των χαρακτηριστικών του ρόστερ.

«Το 4-4-2 ίσως είναι το πιο στατικό σύστημα. Έχουμε να παίξουμε έτσι… αιώνες», σχολίασε με δόση ειλικρίνειας ο Κλοπ. Αν όχι η – μόνιμη - εφαρμογή του, τουλάχιστον η δοκιμή και η επιλογή του είναι πλέον πραγματικότητα. Κι όμως, ακόμη και αν παραμένει δογματικός σχετικά με το αγαπημένο του σύστημα, είναι διατεθειμένος να αλλάξει. Να δουλέψει σε κάτι καινούριο, που ίσως να ταιριάζει περισσότερο στην ομάδα του.

Δύσκολο να το φανταστείς, όμως μπορεί να συμβεί. Το ρίσκο, άλλωστε, πολλές φέρνει και ευκαιρίες. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Μπορούσια πέρυσι ήταν ότι οι αντίπαλοι είχαν συνηθίσει στον τρόπο παιχνιδιού της. Όταν οι Βεστφαλοί ήταν πλήρεις δεν είχαν πολλά προβλήματα λόγω της ποιότητάς τους. Όταν, όμως, υπήρχαν ελλείψεις, το «αδιέξοδο» εμφανίστηκε πολύ συχνότερα από όσο θα έπρεπε. «Είναι πλεονέκτημα για μένα να παίζουμε με 4-4-2, καθώς με αυτό το σύστημα έχω μεγαλώσει. Γινόμαστε απρόβλεπτοι και πιο ευέλικτοι», σχολίασε ο Ομπαμεγιάνγκ για την πορεία της προετοιμασίας και τις δοκιμές του Κλοπ.

«Το σύστημα με δύο επιθετικούς είναι μία επιλογή που θα πρέπει να εξετάσουμε. Θα πρέπει να αλλάξουμε πολλά επιθετικά. Δεν είναι τόσο το σύστημα, αλλά το πώς μπορείς να δώσεις… ζωή σε αυτό», σχολίασε ο Κλοπ, που πάντα έβλεπε σαν πρόκληση να διατηρεί την ομάδα του στο ίδιο επίπεδο παρά τους παίκτες που έχανε (Φράι, Σαχίν, Καγκάβα, Γκέτσε στο παρελθόν και τώρα Λεβαντόφσκι).

Είναι η πρώτη φορά, όμως, που η διοίκηση έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ίσως για αυτό να δείχνει ότι νιώθει μεγαλύτερη πίεση. Ίσως να είναι το γεγονός ότι η αντικατάσταση του Λεβαντόφσκι αποδεικνύεται πολύ δύσκολη. Όπως και να έχει είναι άλλη η πραγματικότητα του να κάνεις scouting υποψήφιους στόχους και άλλη η πραγματικότητα να τους προπονείς.

«Ειλικρινά δεν μπορώ να σας πω ποιο θα είναι το σύστημα στον πρώτο αγώνα», αποκάλυψε ο Κλοπ. Από τις μέχρι τώρα συνθήκες φαίνεται ότι καλείται να κάνει την πιο δύσκολη προετοιμασία. Μένει να δούμε αν θα κερδίσει το «στοίχημα».

*Στα μέσα Σεπτεμβρίου ο Γκουντογκάν αναμένεται να μπει σε κανονικό ρυθμό προπονήσεων. Εδώ και λίγες ημέρες έχει ξεκινήσει τρέξιμο.

*Η πορεία της αποθεραπείας του Μάρκο Ρόις πηγαίνει εξαιρετικά και αναμένεται να είναι έτοιμος, όπως είχε προγραμματιστεί (ίσως και λίγο νωρίτερα), περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης