Ο… μπαμπούλας του Κόπα Αμέρικα

Ο… μπαμπούλας του Κόπα Αμέρικα

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος καταγράφει τον τρόμο των μεγάλων της Ευρώπης που έχουν Λατίνους, καθώς το Κόπα Αμέρικα πέφτει πάνω σε Champions-Europa League και Κόπα Ντελ Ρέι.

Το «εναρμονισμένο καλεντάρι» αποτελούσε για χρόνια τη μεγάλη χίμαιρα της FIFA. Ολο το πάλευε και όλο δεν μπορούσε να συντονίσει την ποδοσφαιρική υφήλιο να κινείται προς μία συγκεκριμένη τροχιά. Κάποια στιγμή στο πολύ πρόσφατο παρελθόν η Παγκόσμια Ομοσπονδία βγήκε γεμάτη υπερηφάνεια και ανακοίνωσε πως τα κατάφερε. Ολος ο πλανήτης θα ήταν εναρμονισμένος ημερολογιακά και η μία διοργάνωση δεν θα σκόνταφτε πάνω στην άλλη. Η χαρά όμως κράτησε για λίγο. Το οικοδόμημα προγραμματισμού αποδείχτηκε χάρτινο και αυτό θα φανεί περίτρανα στα τέλη αυτής της σεζόν που ίσως να είναι τρομερά περιπετειώδης και άδικη για ορισμένους συλλόγους.

Η κουβέντα αυτή μπορεί να φαίνεται κάπως πρόωρη, καθώς μιλάμε για το τέλος του ερχόμενου Μαΐου και το ξεκίνημα του Ιουνίου, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση θεωρητική. Οι μεγάλοι σύλλογοι έχουν ήδη αισθανθεί την απειλή και προσπαθούν να λάβουν τα μέτρα τους. Πρόκειται για τον φόβο και τρόμο που έρχεται από το επόμενο Κόπα Αμέρικα. Η αρχαιότερη διεθνής διοργάνωση παραδοσιακά διεξαγόταν Ιούλιο. Ωστόσο, αυτή τη φορά θα ξεκινήσει στις 11 Ιουνίου (ο τελικός στις 4 Ιουλίου).

Και τι σχέση έχει αυτό με τους μεγάλους συλλόγους; Με όλους μαζί όχι, αλλά όσοι αισιοδοξούν ότι μπορεί να φτάσουν μέχρι τα ημιτελικά του Champions League ή πόσο μάλλον ακόμα και μέχρι τον τελικό, έχουν αρχίσει να αγχώνονται πολύ σοβαρά. Το ίδιο και εκείνοι που βλέπουν (π.χ. οι συχνοί σε αυτό το ραντεβού Πορτογάλοι της Μπενφίκα και της Πόρτο) μέχρι τον τελικό του Europa League.

Εξαιτίας του Μουντιάλ της Βραζιλίας, οι περισσότερες διοργανώσεις και τα πρωταθλήματα θα τραβήξουν λίγο παραπάνω ημερολογιακά. Αυτό σημαίνει ότι ο τελικός του Champions League έχει οριστεί όχι για το ξεκίνημα του τρίτου δεκαημέρου του Μαΐου ως συνήθως, αλλά για τις 6 Ιουνίου, ενώ εκείνος του Europa League για τις 27 Μαΐου αντί για τα μέσα του μήνα.

Το πρόβλημα λοιπόν εντοπίζεται στο ότι τα ομοσπονδιακά συγκροτήματα των χωρών της Νοτίου Αμερικής (σ.σ.: και μαζί οι… καλεσμένοι Μεξικό, Τζαμάικα) έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν και να πάρουν τους διεθνείς τους 15 ημέρες πριν το ξεκίνημα του Κόπα Αμέρικα. Εάν αφαιρέσουμε λοιπόν αυτές τις ημέρες, θα διαπιστώσουμε ότι οι ομάδες που θα έχουν φτάσει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μέχρι εκεί που είπαμε νωρίτερα, δεν θα μπορούν να έχουν στη διάθεση τους πολύ σημαντικούς παίκτες.

Απ’ όλους τους μεγάλους συλλόγους που αντικειμενικά έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν στον τέλος της διαδρομής (επαναληπτικό ημιτελικό, τελικό) π.χ. στο Champions League, εκείνες που σε αυτή την περίπτωση θα… θρηνήσουν περισσότερο θα είναι οι Μπαρτσελόνα (Μασεράνο, Μέσι, Νεϊμάρ, Μπράβο, Λουίς Σουάρες, Ντάνι Αλβες) και Παρί Σεν Ζερμέν (Τιάγκο Σίλβα, Νταβίντ Λουίζ, Καβάνι, Λαβέτσι και ίσως και οι Λούκας Μόουρα, Μαρκίνιος, Παστόρε). Επίσης τεράστιο θα είναι το πλήγμα για Ρεάλ (Χάμες Ροδρίγκες, Μαρσέλο, Ντι Μαρία), Γιουβέντους (Κάσερες, Τέβες(;), Βιδάλ, Ισλα), Τσέλσι (Φιλίπε Λουίς, Ραμίρες, Οσκαρ, Γουίλιαν), ενώ και άλλες ομάδες όπως π.χ. οι Μπάγερν (Ντάντε), Αρσεναλ (Αλέξις Σάντσες) θα έχουν τα θεματάκια τους.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης έχουν καταθέσει τις ενστάσεις τους στη FIFA. Η τελευταία καλείται να βρει λύση σε μία καυτή πατάτα που μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες τόσο στην Ευρώπη όσο και στο Κόπα Αμέρικα. Και δεν είναι μόνο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και στο ισπανικό Κόπα Ντελ Ρέι, ο τελικός του οποίου έχει οριστεί για το ΣΚ 30-31 Μαΐου (ο πιο καθυστερημένος απ’ όλες τις χώρες). Εάν εκεί π.χ. φτάσουν Μπαρτσελόνα και Ρεάλ ή ακόμα και οι Ατλέτικο, Βαλένθια, Σεβίλλη, τότε τι θα συμβεί με τους πολλούς Λατινοαμερικάνους τους;

Εάν δεν παίξουν, θα υπάρχει ξεκάθαρη αλλοίωση αποτελέσματος. Φαντάζεστε τη Μπάρτσα στον τελικό του Champions League χωρίς Μασεράνο, Μέσι, Νεϊμάρ, Μπράβο, Λουίς Σουάρες, Ντάνι Αλβες; Από την άλλη πάλι τι Κόπα Αμέρικα θα κάνουν οι Εθνικές τους εάν δεν έχουν μέχρι την τελευταία στιγμή πριν το ξεκίνημα τα αστέρια τους;

Είναι ωστόσο, από τις περιπτώσεις που η λύση δεν βρίσκεται στη μέση. Οι μεγάλοι σύλλογοι που ξοδεύουν καραβιές εκατομμυρίων έχουν το δικαίωμα στην κορυφαία στιγμή τους στη σεζόν να έχουν διαθέσιμους τους ηγέτες τους. Εκείνοι είναι που ξοδεύουν και έτσι όπως έχει εξελιχτεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο, εκείνος που πληρώνει, έχει και το δίκιο με το μέρος του. Θα πρέπει το Κόπα Αμέρικα να μεταφερθεί λίγο πιο πίσω. Φυσικά αυτό πολύ δύσκολα θα γίνει και εδώ θα είμαστε, να δούμε τι θα συμβεί όταν φτάσει καιρός για τους μπελάδες…

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος