Λιλ, η ποδοσφαιρική «βιομηχανία» του Μουντιάλ

Λιλ, η ποδοσφαιρική «βιομηχανία» του Μουντιάλ

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει τους ποδοσφαιριστές που έκαναν τα πρώτα τους βήματα στη γαλλική ομάδα και πλέον «λάμπουν» στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Παρί Σεν Ζερμέν και Μονακό κρατούν τα ηνία στο γαλλικό ποδόσφαιρο και με τα λεφτά των ιδιοκτητών τους ταράζουν τα λιμνάζοντα ύδατα. Ιμπραϊμοβιτς, Φαλκάο, Καβάνι, Τζέιμς Ροντρίγκεζ είναι μόνο κάποια από τα ονόματα που δίνουν λάμψη στο Σαμπιονά.

Από την άλλη, υπάρχουν ομάδες, όπως η Λιλ, που δε διαθέτουν το μπάτζετ των δύο προαναφερθέντων συλλόγων, όμως έχουν βάλει κι αυτές το «λιθαράκι» τους σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού από τα σπλάχνα τους έχουν βγει πολλά από τα αστέρια, που παρακολουθούμε στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Οι Γάλλοι

Γιόχαν Καμπάιγ. Πρώτος και καλύτερος ο βασικός αμυντικός χαφ των «τρικολόρ». Το 1998, σε ηλικία 12 ετών πέρασε τις πύλες της ακαδημίας της Λιλ, ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά και αφού πήρε το νταμπλ το 2011, έφυγε για τη Νιούκαστλ. Σήμερα ανήκει στο γαλαξία αστέρων της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ματιέ Ντεμπισί. Μόλις οκτώ χρονών ήταν το 1993 ο γάλλος όταν βρέθηκε στην ακαδημία της Λιλ. Ακολούθησε κι αυτός την πορεία του Καμπάιγ, φτάνοντας μέχρι την ανδρική ομάδα, πριν ανοίξει τα φτερά του για την Πρέμιερ Λιγκ και τη Νιούκαστλ.

Λούκας Ντινιέ. 12 ετών ήταν το 2005 όταν πρωτοπήγε στη Λιλ, ώστε να μάθει τα μυστικά της μπάλας. Και απ’ ότι φαίνεται τα έμαθε καλά, αφού από πέρσι ανήκει στην Παρί Σεν Ζερμέν και στα 21 του σήμερα είναι ήδη νταμπλούχος Γαλλίας και είναι το back-up του (μεγάλου πλέον) Πατρίς Εβρά. Σίγουρα το επόμενο αριστερό μπακ των «τρικολόρ».

Οι ξένοι αστέρες

Εντέν Αζάρ. Είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της εκπληκτικής ομάδας του Βελγίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Μόλις 14 ετών ήταν το 2005 όταν πήρε την απόφαση να ξενιτευτεί και να ακολουθήσει το όνειρό του στο εξωτερικό. Και πρώτος σταθμός ήταν η ακαδημία της Λιλ, στην οποία ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά και φυσικά αποτέλεσε το καλύτερο σκαλοπάτι για τη μετέπειτα μεταγραφή του στην Τσέλσι.

Ζερβίνιο. Αποτέλεσε την «όαση» της Ακτής Ελεφαντοστού στο Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς Γιάγια Τουρέ και Ντιντιέ Ντρογκμπά έμειναν μακριά από τον καλό τους εαυτό. Η παρουσία του από το 2009 έως το 2011 στην Λιλ τον ανέβασε ποδοσφαιρικά, με αποτέλεσμα να βρεθεί για δύο χρόνια στην Άρσεναλ και από πέρσι το καλοκαίρι στη Ρόμα.

Οι σημερινοί «λιλουά»

Ρίο Μαβουμπά. Από το 2008 ανήκει στη Λιλ και πλέον αποτελεί τον αρχηγό της ομάδας. Βρίσκεται στην αποστολή της εθνικής Γαλλίας, όμως ο συνωστισμός αστέρων στον άξονα των «τρικολόρ» του έχει στερήσει πολλά λεπτά συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ντιβόκ Οριγκί. Μια από τις αποκαλύψεις του Βελγίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, καθώς ατάφερε να εκτοπίσει τον Ρομέλου Λουκάκου από τη ενδεκάδα. 15 ετών ήταν το 2010 όταν πέρασε τις πύλες της ακαδημίας της Λιλ και τέσσερα χρόνια αργότερα, όχι μόνο αποτελεί βασικό πυλώνα της ενδεκάδας της, αλλά ζει το όνειρό του με την εθνική Βελγίου στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Βινσέντ Ενιάμα. Ανήκει από το 2011 στη Λιλ, στην οποία αγωνίζεται ως βασικός, μετά το δανεισμό του τη σεζόν 2012-13 στη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ο νιγηριανός τερματοφύλακας είναι αναντικατάστατος στην εθνική ομάδα της χώρας του από το 2002 και στη Βραζιλία ήταν ένας από τους διακριθέντες για τους «σούπερ αετούς».

Σάλομον Καλού. Μετά από σπουδαία καριέρα έξι ετών στην Τσέλσι, ο ιβοριανός ανήκει στη Λιλ από το καλοκαίρι του 2012. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, πάντως, δεν μπόρεσε να δώσει το κάτι παραπάνω στη μετριότητα της Ακτής Ελεφαντοστού.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα