Γνωριμία με τον Κέιλορ Νάβας

Gazzetta team
Γνωριμία με τον Κέιλορ Νάβας

bet365

Ο Pete Hall συστήνει τον τερματοφύλακα της Κόστα Ρίκα που κλέβει καρδιές στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Κατάφερε να έχει το 6ο καλύτερο clean sheets ρεκόρ στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Φυσικά όχι με κάποια μεγάλη ομάδα, αλλά με μία μικρή που τερμάτισε στη μέση της βαθμολογίας της Primera Division. Μάλιστα οι τρεις από τους πέντε τερματοφύλακες που βρέθηκαν από πάνω του, κατέκτησαν και τους τίτλους στις δικές τους Λίγκες. Ο πορτιέρο της Κόστα Ρίκα, Κέιλορ Νάβας συνεχίζοντας την εκπληκτική χρονιά του, έχει κατορθώσει να κλέψει καρδιές και στο Μουντιάλ.

Και όμως στα 27 του δεν τα έχει βρει εύκολα στην καριέρα του, περιμένοντας για χρόνια υπομονετικά την ευκαιρία του. Με το που την είδε όμως, την άρπαξε για τα καλά και οδήγησε την ταπεινή Λεβάντε σε μία πολύ καλή χρονιά στο ισπανικό πρωτάθλημα και με μόλις πέντε βαθμούς λιγότερους από τη μεγάλη συμπολίτισσα Βαλένθια.

Η ελαστικότητα και η πλαστικότητα στις κινήσεις του, ήταν το μεγαλύτερο ατού του. Και να φανταστεί κανείς ότι ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο, δεχόμενος επτά γκολ από τη Μπαρτσελόνα. Ο Νάβας όμως ήταν αποφασισμένος και δουλεύοντας σκληρά, βοήθησε την ομάδα του να μην γνωρίσει ανάλογο διασυρμό.

Την επόμενη φορά που συναντήθηκε με τη Μπάρτσα, ήταν ο άνθρωπος του αγώνα, όπως και κόντρα στην Ατλέτικο, από την οποία λίγο ήθελε να της στερήσει τον τίτλο. Τώρα ο Νάβας χρησιμοποιεί τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική πίστα του κόσμου, το Μουντιάλ, ώστε να δείξει και στον υπόλοιπό κόσμο εκτός Ισπανίας τις μεγάλες ικανότητες του και το ότι μπορεί να αγωνιστεί σε μία TOP ομάδα.

Από τίτλους πάντως έχει πλούσιο παρελθόν. Εχοντας υπηρετήσει τη Σαπρίσα που στην πατρίδα του πανηγυρίζει συνεχώς το πρωτάθλημα, έφτασε ακόμα και στην κατάκτηση του Champions League Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής και αισθάνθηκε πως ήρθε η ώρα να μετακομίσει στην Ευρώπη. Εκεί που πολλοί συμπατριώτες του προσπάθησαν, αλλά δεν τα κατάφεραν και γύρισαν γρήγορα πίσω. Η Αλμπαθέτε του προσέφερε την πρώτη ευκαιρία, παίζοντας στη Β' κατηγορία της Ισπανίας.

Ωστόσο, το όνειρο πραγματοποιήθηκε όταν τον πλησίασε η Λεβάντε. Βέβαια χρειάστηκε να καθίσει στον πάγκο υπομονετικά για δύο χρονιές, περιμένοντας να φύγει ο Γκουστάβο Μουνούα για τη Φιορεντίνα. Από το περασμένο καλοκαίρι λοιπόν καθιερώθηκε και εξέπληξε ακόμα και τους ανθρώπους που τον πήραν στο «Θιουτάτ ντε Βαλένθια».

Ικανότητες
Παρά το ότι το κεντρικό αμυντικό δίδυμο της Λεβάντε δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, εκείνος μπόρεσε να κρατήσει πολύ χαμηλά το παθητικό. Τα στατιστικά του είναι απίστευτα. Κανείς άλλος τερματοφύλακας στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα δεν πραγματοποίησε περισσότερες σωτήριες επεμβάσεις (160) και δεν είχε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχημένων αποκρούσεων ανά σουτ (80,4%).

Η αθλητικές ιδιότητες που τον χαρακτηρίζουν αποτελούν και το κλειδί για την επιτυχία του. Η ευελιξία και η ταχύτητα μαζί με την οξυδέρκεια του τον βοηθούν να προλαβαίνει ακόμα και τους κορυφαίους αντίπαλους επιθετικούς, όπως συνέβη π.χ. με μία εκπληκτική διπλή επέμβαση κόντρα στη Μπαρτσελόνα ή σε μία κεφαλιά του Ράκιτιτς στο ματς με τη Σεβίλλη. Οπότε το να αντιμετωπίζει τόσο σπουδαίους επιθετικούς στο Μουντιάλ δεν του προκαλεί ιδιαίτερο άγχος. Στα προκριματικά για τη διοργάνωση ο Νάβας δέχτηκε μόλις επτά γκολ, ένα λιγότερο από τους πρώτους Αμερικανούς.

Αδυναμίες
Ισως ο Νάβας λοιπόν αυτό το καλοκαίρι να έχει την ευκαιρία να κάνει το άλμα στην καριέρα του. Σε αυτή την περίπτωση θα πάει σε μία ομάδα που θα δέχεται λιγότερη πίεση και σουτ. Θα μπορέσει όμως τότε να δείξει τις ηγετικές ικανότητες που θα απαιτηθούν; Επίσης μειονεκτεί στο παιχνίδι με τα πόδια. Οι μισές πάσες του πηγαίνουν σε αντίπαλους παρά στον επιθυμητό στόχο. Ορισμένες φορές είναι από βιασύνη και δείχνει να ζορίζεται να ηρεμήσει το παιχνίδι της ομάδας του. Ωστόσο, είναι ακόμα 27 ετών, δηλαδή νεαρός για τερματοφύλακας και μπορεί να τα μάθει όλα αυτά.

Είπαν γι αυτόν
«Αυτή τη στιγμή έχουμε τον κορυφαίο τερματοφύλακα που αγωνίζεται στην Primera», είπε ο πρόεδρος της Λεβάντε, Κίκο Καταλάν, θέλοντας να δείξει ότι με τις εμφανίσεις του Κέιλορ Νάβας στο Μουντιάλ, θα τον πουλήσει πολύ ακριβά.

Γνώριζες ότι;
Ο Κέιλορ Νάβας εμφανίστηκε σε δύο διοργανώσεις για το CONCACAF Gold Cup και αναδείχτηκε κορυφαίος πορτιέρο του τουρνουά του 2009, οδηγώντας την Κόστα Ρίκα στα ημιτελικά.

Και τώρα τι γίνεται;
Η καλοκαιρινή αποχώρηση του από τη Λεβάντε μοιάζει σχεδόν βέβαιη. Ηδη ακούγεται το όνομα της Λίβερπουλ, της Μίλαν, αλλά και της Ατλέτικο που αναζητά τον αντικαταστάτη του Τιμπό Κουρτουά (επέστρεψε στην Τσέλσι). Ο ίδιος έχει παραδεχτεί ότι φυσικά και θα τον ενδιέφερε μία τέτοια μετακίνηση. Οποιος πάντως ενδιαφερθεί, η ρήτρα αποδέσμευσης των 8 εκατ. ευρώ, δύσκολα θα αποτελέσει πρόβλημα στην απόκτηση του.

 

Τελευταία Νέα