Η πιο cult μορφή του Μουντιάλ (vids)

Η πιο cult μορφή του Μουντιάλ (vids)

Η πιο cult μορφή του Μουντιάλ (vids)

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος γράφει για το παρελθόν και το παρών της πιο λατρεμένης φιγούρας αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου, την... ευτραφή Ψείρα, Μιγκέλ Ερέρα.

Το μαλλί στο κλίμα της εποχής -αλά Duran Duran- αφέλεια μπροστά, λασπωτήρας πίσω. Ηταν ο μοναδικός που το τόλμησε στην πιο συντηρητική Εθνική Μεξικού στις αρχές των '90ς, τότε που οι περισσότεροι είχαν απλά μακρύ μαλλί Απάτσι χωρίς το σχετικό κόψιμο μπροστά. Η χαίτη ερχόταν και έδενε με το όλο παρουσιαστικό. Ο Μιγκέλ Ερέρα απείχε τέσσερις πόντους από το να φτάσει το 1,70 και η μουτσούνα του ήταν πάντα... στραβωμένη, με μία διάθεση μανούρας, λες και γεννήθηκε για να μαλώνει.

Οσο μπόι του έλλειπε τόσο τσαμπουκά έβγαζε ως δυναμικός δεξιός μπακ που κατάπινε χιλιόμετρα και δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του. Οποιος τον ακουμπούσε, ο Ερέρα του το φύλαγε και τον περιποιούνταν αναλόγως. Τα χρόνια πέρασαν και με το που σταμάτησε τη μπάλα, απέκτησε παραδόξως μία ασύμμετρη μπάκα που συνδυάστηκε με διπλοσάγονο κατά το λατινικό «προγούλιους μονοκόμματους». Αφού λοιπόν απέκτησε το σχετικό ταιριαστό με τη δουλειά look, έγινε προπονητής.

Τα χρόνια και στους πάγκους περνούσαν, όπως και εκείνα στο χορτάρι. Μαλώματα με αντιπάλους προπονητές, παρουσιαστές σε τηλεοπτικά πάνελ, δημοσιογράφους στις συνεντεύξεις τύπου. Αν και δεν τα πήγαινε καλά με τα ΜΜΕ, κατάφερε να ανελιχτεί και να φτάσει το Νοέμβριο του 2011 στην Αμέρικα. «Με πήραν μόνο για έξι μήνες και μου είπαν ότι εάν δεν φέρω αποτελέσματα, θα με διώξουν», ήταν η επική ατάκα που ο ίδιος ξεστόμισε κατά την παρουσίαση του.

Ανέκαθεν του άρεσε να μιλάει έξω από τα δόντια, κάτι που δεν άρεσε βέβαια στους εργοδότες του, αλλά τουλάχιστον έφερε τα αποτελέσματα που του ζήτησαν. Τον κράτησαν και την επόμενη χρονιά τους πήγε το πρωτάθλημα (Κλαουσούρα 2013). Τότε ήταν που μπήκε στο μάτι της Μεξικανικής Ομοσπονδίας. Τον Οκτώβριο του 2013 τον πλησίασαν. Ηταν ο μοναδικός που δεν το φοβήθηκε και είπε το ΝΑΙ. Βλέπετε για το χρίσμα του εκλέκτορα των Τρικολόρ ήταν ο τέταρτος που το πήρε μέσα σε ένα μήνα! Κάθε ένας τεχνικός έμενε για λίγες μέρες, καθώς στην Ομοσπονδία είχαν χάσει τη μπάλα.

Ο Ερέρα πήρε τα ηνία για δύο μόνο ματς: τα μπαράζ για την πρόκριση στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, έχοντας απέναντι του την εκπρόσωπο της Ωκεανίας, Νέα Ζηλανδία. Το τελικό κοντέρ έγραψε το 9-3 υπέρ των Μεξικανών, υποχρεώνοντας την Ομοσπονδία να του αναθέσει τη δουλειά και για το Μουντιάλ, με τον Ερέρα να καταφέρνει για ακόμα μία φορά να μετατρέψει το κουστούμι του υπηρεσιακού σε μόνιμο.

Ο χρόνος που είχε στη διάθεση του ήταν ελάχιστος. Ως μονίμως αντιδραστικός ποδοσφαιριστής, έγινε ο προπονητής που δεν ανεχόταν κανένα πειθαρχικό παράπτωμα. Αποφάσισε λοιπόν να αφήσει εκτός αποστολής για το Παγκόσμιο Κύπελλο τον καλύτερο ίσως ποδοσφαιριστή της χώρας, τον Κάρλος Βέλα. Τούτο ξεσήκωσε τους οπαδούς και τον Τύπο. Δεν ίδρωσε το αυτί του. Ούτε καν όταν μετά τα φιλικά προετοιμασίες τον έκραξαν για τη συμπεριφορά του. Ειδικά μετά το παιχνίδι με τη Βοσνία, για μέρες τα έχωνε στον αντίπαλο προπονητή, τη διαιτησία. Τα πρώτα συμπεράσματα είχαν βγει: το Μεξικό στο Μουντιάλ θα ήταν για τα πανηγύρια.

Για ακόμα μία φορά όμως ο Ερέρα διέψευσε τους πάντες και τα πάντα. Η ομάδα που παρουσιάζει στα γήπεδα της Βραζιλίας είναι μέχρι στιγμής αναμφίβολα μέσα στις 3-4 καλύτερες. Μάλιστα θα έπρεπε το Μεξικό του να τερματίσει 1ο στον Α' όμιλο. Ας όψεται ο τραγικός επόπτης στο πρώτο ματς με το Καμερούν που του ακύρωνε τα γκολ και το σπρώξιμο που δέχτηκε η Σελεσάο κόντρα στην Κροατία. Οι δυο τους ισοβάθμισαν και κάπως έτσι οι Μεξικανοί έχασαν στη διαφορά των γκολ.

Οποιος είδε την βραδινή αναμέτρηση της Δευτέρας, το σεμιναριακό 3-1 επί της Κροατίας, θα πήρε μία καλή ιδέα για το πως αντιλαμβάνεται τεχνικά το παιχνίδι και πόσο έντονα ζει τις στιγμές ο Ερέρα. Η εικόνα στον πανηγυρισμό του 1-0 με τον Πολ Αγκιλάρ και το κύλισμα στο χορτάρι είναι χωρίς ανταγωνισμό η κορυφαία του Μουντιάλ. Και στα προηγούμενα όμως παιχνίδια διαμαρτυρόταν ή γιόρταζε με την ψυχή του σε κάθε ανάποδο φάουλ ή ωραία ενέργεια κάποιου παίκτη του. Η Ψείρα, όπως είναι το παρατσούκλι που τον συνοδεύει από τότε που ήταν ποδοσφαιριστής, μα δεν του ταιριάζει πλέον εξαιτίας των παραπανίσιων κιλών, είναι η πιο λατρεμένη φιγούρα αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Και μόνο για πάρτη του είμαστε όλοι λίγο περισσότερο Μεξικό, απ' ότι όταν ξεκίνησε το τουρνουά...

Follow me: @jorgkeraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος