Οι «κουπάτοι» και οι πρωτάρηδες (vids)

Οι «κουπάτοι» και οι πρωτάρηδες (vids)

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος σας παρουσιάζει τους προπονητές που έχουν κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και αυτούς που παίρνουν το «βάπτισμα του πυρός» στη Βραζιλία.

Μόλις 4 από τους 32 ομοσπονδιακούς τεχνικούς του Μουντιάλ της Βραζιλίας έχουν καταφέρει στο παρελθόν να σηκώσουν το βαρύτιμο τρόπαιο. Δύο το έχουν κάνει ως προπονητές, ενώ οι άλλοι δύο το κατέκτησαν ως ποδοσφαιριστές.

Αντίθετα, 12 από τους 32 προπονητές συμμετέχουν για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Μάλιστα υπάρχουν ονόματα, που... ούτε πάει το μυαλό σας, όπως είναι αυτό του Λουίς Φαν Χαάλ, ενώ δύο από τα φαβορί για το τρόπαιο, η Αργεντινή και η Ιταλία έχουν στον πάγκο τους «πρωτάρηδες». Ας δούμε αναλυτικά τις δύο λίστες, όπου φυσικά βρίσκεται και ο δικός μας, Φερνάντο Σάντος.

Οι «κουπάτοι»

Λουίς Φελίπε Σκολάρι (Βραζιλία)

Η Βραζιλία κατέκτησε το τελευταίο της Παγκόσμιο Κύπελλο με τον Σκολάρι στον πάγκο της. Το 2002 σε Κορέα και Ιαπωνία, ο βραζιλιάνος τεχνικός οδήγησε τη «σελεσάο» στην κορυφή του κόσμου και φέτος στην πατρίδα του φιλοδοξεί να τα καταφέρει για μια ακόμη φορά.

Βιθέντε Ντελ Μπόσκε (Ισπανία)

Βρίσκεται από το 2008 στον πάγκο της εθνικής Ισπανίας, με την οποία έχει κατακτήσει τα πάντα. Το 2010 το Μουντιάλ στη Νότιο Αφρική και το 2012 το Euro σε Πολωνία και Ουκρανία. Με τόσο ταλέντο που διαθέτουν οι «φούριας ρόχας», ποιος του απαγορεύει να ονειρεύεται και φέτος την κορυφή;

Ντιντιέ Ντεσάμπ (Γαλλία)

Ήταν ο αρχηγός του μεγάλου «θαύματος» της Γαλλίας το 1998. Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ δέσποζε μαζί με τον Ζινεντίν Ζιντάν στη μεσαία γραμμή των «τρικολόρ», σηκώνοντας πρώτος την κούπα στο Παρίσι, μετά το 3-0 επί της Βραζιλίας στον τελικό. Ο Ντεσάμπ ήταν, επίσης, ο αρχηγός της Γαλλίας στην κατάκτηση του Euro δύο χρόνια αργότερα.

Γιούργκεν Κλίνσμαν (Η.Π.Α.)

Την εμπειρία και τις παραστάσεις του (κυρίως) ως ποδοσφαιριστής θέλει να μεταλαμπαδεύσει στους αμερικανούς ο ομοσπονδιακός τεχνικός των Ηνωμένων Πολιτείων. Ο Γιούργκεν Κλίνσμαν ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος στην επιθετική γραμμή της Γερμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας το 1990. Με τρία γκολ στο τουρνουά βοήθησε τα μέγιστα την ομάδα του να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου, νικώντας στον τελικό την Αργεντινή του Μαραντόνα με 1-0. Μάλιστα, στον τελικό ο Κλίνσμαν είχε καταφέρει να κερδίσει την κόκκινη κάρτα από τον αργεντινό Πέδρο Μονζόν.

Οι «πρωτάρηδες»

Βόλκερ Φίνκε (Καμερούν)

Μιγκέλ Ερέρα (Μεξικό)

Άντζι Ποστέκογλου (Αυστραλία)

Χόρχε Σαμπάολι (Χιλή)

Λουίς Φαν Χαάλ (Ολλανδία)

Φερνάντο Σάντος (Ελλάδα)

Σαμπρί Λαμουσί (Ακτή Ελεφαντοστού)

Αλμπέρτο Τζακερόνι (Ιαπωνία)

Χόρχε Λουίς Πίντο (Κόστα Ρίκα)

Τσέζαρε Πραντέλι (Ιταλία)

Αλεχάντρο Σαμπέγια (Αργεντινή)

Τζέιμς Κέσι Άπια (Γκάνα)

Υ.Γ. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας υπάρχουν ομοσπονδιακοί τεχνικοί που παίρνουν μέρος για πρώτη φορά ως προπονητές, όμως έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν ως ποδοσφαιριστές. Γι' αυτό και δεν μπήκαν στην παραπάνω λίστα.

Δείτε τους τέσσερις τροπαιούχους να σηκώνουν την κούπα:

 

Τελευταία Νέα