Δέκα με… τόνο! (vids)

Δέκα με… τόνο! (vids)

bet365

Το FourFourTwo του gazzetta.gr παρουσιάζει τους παίκτες που είχαν πάνω από 10 γκολ και ασίστ στα 5 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Κάποιοι σκοράρουν κατά βούληση, άλλοι βγάζουν τη μία ασίστ μετά την άλλη, όμως το… μεγαλείο φαίνεται σε εκείνους που μπορούν να τα κάνουν και τα δύο. Και δεν είναι πολλοί. Δείτε, λοιπόν, τους παίκτες, που έκαναν… double-double στα 5 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Premier League, Primera Division, Bundesliga, Serie A, Ligue 1).

*Τα στατιστικά είναι από την OPTA και όχι άλλες πηγές, όπως πχ το transfermarkt, που στις ασίστ μετράει και τα κερδισμένα πέναλτι. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι μιλάμε μόνο για τα εκάστοτε πρωταθλήματα και όχι για όλες τις διοργανώσεις.

Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα) - 28 γκολ, 11 ασίστ
Κάποια στιγμή στη σεζόν, όταν ήταν τραυματίας, άρχισαν οι συζητήσεις για το επίπεδο της φυσικής του κατάστασης και το αν θα μπορούσε να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό. Έστω και αν σε πολλά ματς δεν έκανε εμφανίσεις στο επίπεδο των προηγούμενων, αν την θεωρήσουμε την χειρότερή του τα τελευταία χρόνια, ο Μέσι την τελείωσε με τον εκπληκτικό απολογισμό των 28 γκολ και 11 ασίστ σε 31 ματς πρωταθλήματος! Ο Αργεντίνος έκανε 3 χατ τρικ στην Primer Division (με Βαλένθια, Οσασούνα και Ρεάλ), ενώ στο ματς με την Λεβάντε μοίρασε 3 ασίστ. Με αυτόν η Μπαρτσελόνα είναι άλλη ομάδα και οι Καταλανοί τον έκαναν τον πιο ακριβοπληρωμένο ποδοσφαιριστή στον πλανήτη, με το νέο του συμβόλαιο.

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (Παρί Σεν Ζερμέν) - 26 γκολ, 11 ασίστ
Ό,τι και να πει κανείς για τον Σουηδό είναι λίγο. Φυσικά, στην Ligue 1 ξεχωρίζει σαν τη μύγα στο γάλα και φέτος έκανε την καλύτερη σεζόν του. Αν δεν τραυματιζόταν και στο τέλος, είναι σίγουρο ότι το ρεκόρ που θα έκανε θα χρειαζόταν πάρα πολλά χρόνια για να σπάσει. Στο πρωτάθλημα ο Ιμπραΐμοβιτς τελείωσε τη σεζόν ως ο μοναδικός που είχε τόσο πάνω από 10 γκολ όσο και πάνω από 10 ασίστ. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με διαφορά με 26 γκολ, ενώ στο τέλος έχασε τον τίτλο του κορυφαίου πασέρ από τον Ροδρίγκες. Ο επιθετικός της Παρί είχε 11, ενώ ο μέσος της Μονακό 12. Και όλα αυτά σε 33 αγώνες. Συνολικά στη σεζόν ο Ιμπραΐμοβιτς πέτυχε 41 γκολ, σπάζοντας το ρεκόρ συλλόγου, που είχε ο Κάρλος Μπιάνκι από τη σεζόν 1977-78 με 39 γκολ. Στη νίκη 5-0 επί της Σοσό είχε 2 γκολ και 2 ασίστ.

Λουίς Σουάρες (Λίβερπουλ) - 31 γκολ, 12 ασίστ
Δίχως αμφιβολία ο Ουρουγουανός θέτει υποψηφιότητα για την καλύτερη σεζόν παίκτη στην ιστορία της Premier League. Τι κι αν έλειψε από τα πρώτα 5 ματς της σεζόν λόγω τιμωρίας; Ο Σάριτζ τράβηξε το κουπί στην επίθεση και μόλις ο Σουάρες γύρισε έκανε πράγματα και θαύματα. Χρειάστηκε μόλις 15 ματς για να φτάσει τα 20 γκολ στο πρωτάθλημα, πιο γρήγορα από κάθε άλλον, ενώ τελείωσε τη σεζόν με 31 γκολ, που είναι η ισοφάριση του ρεκόρ του Άλαν Σίρερ (σε 38 αγωνιστικές), και 12 ασίστ. Έκανε ό,τι περνούσε για να κατακτήσει η Λίβερπουλ το πρωτάθλημα, κάτι που φάνηκε και στο ξέσπασμά του μετά την «αυτοκτονία» των κόκκινων στο παιχνίδι με την Κρίσταλ Πάλας (από 0-3, 3-3). Πήρε όλα τα βραβεία και δίκαια, ανανέωσε ο συμβόλαιό του και έδειξε ότι ανήκει στο υψηλότερο επίπεδο, ενώ φέτος δεν προκάλεσε ούτε μία φορά με τη συμπεριφορά του. Εκπληκτική σεζόν.

Μάρκο Ρόις (Μπορούσια Ντόρτμουντ) - 16 γκολ, 13 ασίστ
Ο Γκέτσε αποτέλεσε παρελθόν το προηγούμενο καλοκαίρι και ο Ρόις τράβηξε το κουπί στη μεσαία γραμμή της Ντόρτμουντ και με το παραπάνω. Ο 24χρονος μέσος έκανε εκπληκτική σεζόν. Σε 30 αγώνες στην Bundesliga πέτυχε 16 γκολ, ενώ μοίρασε και 13 ασίστ. Έκανε χατ τρικ στη νίκη 3-2 εκτός έδρας επί της Στουτγκάρδης, ενώ φυσικά ήταν στους καλύτερους της σεζόν. Σε 8 παιχνίδια ο Ρόις είχε και γκολ και ασίστ, ενώ όταν έλειψε με τιμωρία ο Λεβαντόφσκι, πήρε στις πλάτες του τους Βεστφαλούς. Από τους πιο φορμαρισμένους τη σεζόν που τελείωσε.

Αλέξις Σάντσες (Μπαρτσελόνα) - 19 γκολ, 10 ασίστ
Ο Χιλιανός έκανε την καλύτερή του σεζόν στην Βαρκελώνη, όμως ίσως το τέλος του καλοκαιριού τον βρει σε άλλη ομάδα (φαβορί φέρεται να είναι η Γιουβέντους). Το εκπληκτικό του γκολ στον «τελικό» της τελευταίας αγωνιστικής με την Ατλέτικο παραλίγο να δώσει στην ομάδα και τον τίτλο. Ο Σάντσες τελείωσε τη σεζόν με 19 γκολ και 10 ασίστ σε 34 αγώνες στην Primera Division και απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Στη νίκη 4-0 επί της Έλτσε έκανε χατ τρικ, ενώ στη νίκη 4-1 επί της Βαγιαδολίδ πέτυχε 2 γκολ και έδωσε και 1 ασίστ.

Κάρλος Βέλα (Ρεάλ Σοσιεδάδ) - 16 γκολ, 12 ασίστ
Ο 25χρονος επιθετικός είχε δείξει τις αρετές του στη Σοσιεδάδ, όμως φέτος ήταν η καλύτερη σεζόν του. Ο Βέλα την ολοκλήρωσε με 16 γκολ και 12 ασίστ σε 37 αγώνες στην Primera Division, επίδοση που ίσως του δώσει το εισιτήριο της επιστροφής στην Άρσεναλ, η οποία διατηρεί οψιόν επαναγοράς της και οι φήμες την θέλουν να βρίσκεται πολύ κοντά στην μεταγραφή του. Μαζί με τον Γκριζμάν έκαναν εκπληκτικά πράγματα, με τους Βάσκους να καθιερώνονται στην Ευρώπη, σε μία σεζόν, που έπαιξαν και στο Champions League. Κάποια από τα γκολ του ήταν άκρως εντυπωσιακά, ενώ στη νίκη 4-3 επί της Θέλτα πέτυχε και τα 4 γκολ για την Σοσιεδάδ.

Γκάρεθ Μπέιλ (Ρεάλ Μαδρίτης) - 15 γκολ, 12 ασίστ
Πρώτη σεζόν στην Ισπανία και τα προβλήματα δεν έλειψαν. Παρόλα αυτά, έστω και… κάπως αθόρυβα ο Μπέιλ είχε γίνει ο πρώτος παίκτης στο πρωτάθλημα με double-double. Ο Ουαλός τελείωσε τη σεζόν με 15 γκολ και 12 ασίστ σε 27 ματς στην Primera Division και απλά έδειξε τι θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια. Στις νίκες επί των Σεβίλλης (7-3) και Βαγιαδολίδ (4-0) είχε 2 γκολ και 2 ασίστ και 3 γκολ και 1 ασίστ αντίστοιχα.

Γουέιν Ρούνεϊ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) - 17 γκολ, 10 ασίστ
Η σεζόν ήταν πολύ δύσκολη για την Γιουνάιτεντ, που αποφάσισε να κάνει τον Ρούνεϊ από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στον κόσμο, προκειμένου πριν από λίγους μήνες να ανανεώσει. Ο 28χρονος επιθετικός τελείωσε τη σεζόν με 17 γκολ και 10 ασίστ σε 29 παιχνίδια στην Premier League, όμως δεν στάθηκαν αρκετά, ώστε να δώσουν ένα από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια στους κόκκινους διαβόλους. Σταθερή αξία, ο Ρούνεϊ ανέβηκε στην 4η θέση των σκόρερ στην ιστορία της Premier League με 173 γκολ.

Ρομπέρτο Φιρμίνο (Χόφενχαϊμ) - 16 γκολ, 11 ασίστ
Ο 22χρονος Βραζιλιάνος ήταν από τις αποκαλύψεις της σεζόν στην Bundesliga. Το ταλέντο του ήταν γνωστό, όμως φέτος πήγε σε άλλο επίπεδο. Πανέμορφα γκολ, εκπληκτικοί συνδυασμοί με τους Φόλαντ και Μοντέστ, πολλές ασίστ. Η Χόφενχαϊμ αποφάσισε να παίξει μόνο επίθεση και ο Φιρμίνο ξεδίπλωσε τις αρετές του. Τελείωσε τη σεζόν με 16 γκολ και 11 ασίστ σε 33 ματς και ανάγκασε μέχρι και τον Σκολάρι να βρεθεί στο Σίνσχαϊμ, για να τον δει ενόψει Μουντιάλ. Τελικά, μπορεί να μην τον πήρε μαζί του, όμως σίγουρα τον υπολογίζει για το μέλλον. Τα καλά νέα για την Χόφενχαϊμ ήταν ότι ο Φιρμίνο ανανέωσε το συμβόλαιό του, που έφτανε στο τέλος του με το τέλος της σεζόν, μέχρι το 2017. Όποιος τον θέλει, θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη… Στην εκτός έδρας νίκη με 5-1 επί του Αμβούργου είχε 2 γκολ και 3 ασίστ!

Στίβεν Τζέραρντ (Λίβερπουλ) - 13 γκολ, 13 ασίστ
Το λάθος του στο παιχνίδι με την Τσέλσι δυστυχώς θα είναι στα highlights της σεζόν και κόστισε πολύ στην Λίβερπουλ. Ο αρχηγός, όμως, στα 34 του και σε νέα θέση έκανε εκπληκτική χρονιά. Ο Τζέραρντ τελείωσε με 13 γκολ και 13 ασίστ σε 34 παιχνίδια στην Premier League, ενώ έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Λίβερπουλ που σκοράρει για 15 σερί σεζόν, ενώ φέτος ξεπέρασε και τα 100 γκολ στο πρωτάθλημα. Στα καλύτερά του στιγμιότυπα και η εκπληκτική ασίστ στον Στάριτζ στο εκτός έδρας ματς με την Φούλαμ.

Τόμας Μίλερ (Μπάγερν Μονάχου) - 13 γκολ, 10 ασίστ
Άλλη μία σταθερή αξία της Μπάγερν. Ο Μίλερ μπορεί να μην έκανε και την καλύτερη σεζόν, μπορεί στα περισσότερα από τα παιχνίδια, στα οποία ο Γκουαρδιόλα τον χρησιμοποίησε στην κορυφή της επίθεσης να μην μπόρεσε να προσαρμοστεί εύκολα, όμως τελείωσε της σεζόν με εξαιρετικό απολογισμό. Σε 31 παιχνίδια στην Bundesliga είχε 13 γκολ και 10 ασίστ. Άργησε να… πάρει μπρος και σε 7 παιχνίδια συμμετείχε άμεσα σε περισσότερα από 1 γκολ. Στη νίκη 6-1 εκτός έδρας επί της Βόλφσμπουργκ είχε 1 και 2 γκολ, ενώ στην εκτός έδρας νίκη 7-0 επί της Βέρντερ 2 γκολ και 1 ασίστ. «Πολυεργαλείο» πολυτελείας.

Αλέζιο Τσέρτσι (Τορίνο) - 13 γκολ, 10 ασίστ
Στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν κατάφερε να φτάσει τις 10 ασίστ και να μπει στη λίστα, ενώ είχε την ευκαιρία να γίνει ήρωας. Έχασε, όμως, το πέναλτι στις καθυστερήσεις, που θα έστελνε την Τορίνο στο Europa League. Για καλή του τύχη, όμως, η ιταλική ομοσπονδία δεν έδωσε άδεια στην Πάρμα, η οποία θα καταθέσει έφεση, και η Γκρανάτα μπορεί τελικά να δώσει το παρών στην Ευρώπη. Ο Τσέρτσι έκανε ακόμη μία εκπληκτική σεζόν, που του έδωσε και το εισιτήριο για την Βραζιλία. Μαζί με τον Ιμόμπιλε ήταν οι καλύτεροι της Τορίνο και με 13 γκολ και 10 ασίστ σε 37 αγώνες έγινε ο μοναδικός από την Serie A, που κατάφερε να κάνει double-double. Τα σενάρια θέλουν πολλές κορυφαίες ομάδες να τον έχουν ψηλά στη λίστα τους και μένει να δούμε αν στα 26 του χρόνια θα κάνει το επόμενο βήμα. Στα παιχνίδια με Λιβόρνο (3-3) και Κιέβο (νίκη 4-1) είχε από 1 γκολ και 2 ασίστ.

Ρίκι Λάμπερτ (Σαουθάμπτον) - 13 γκολ, 10 ασίστ
Η Σαουθάμπτον ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις στην Premier League, ακόμη και αν δεν κατάφερε να διατηρηθεί πολύ ψηλά μέχρι το τέλος. Ο Ποκετίνο βασίστηκε σε Άγγλους στην επίθεση, με τους Λάμπερτ και Λαλάνα να παίρνουν και το χρίσμα από τον Χόντγκσον και να ταξιδεύουν (μαζί με τον Σο) στη Βραζιλία. Ο πρώτος έκανε την καλύτερή του σεζόν στην Premier League ηλικία 32 ετών. Ο Λάμπερτ τελείωσε με 13 γκολ και 10 ασίστ σε 37 αγώνες, σκοράροντας με όλους τους τρόπους. Με πέναλτι, με φάουλ, με κεφαλιές, με σουτ εντός και εκτός περιοχής. Στις νίκες επί των Χαλ (4-1) και Φούλαμ (3-0) είχε από 1 γκολ και 2 ασίστ.

Ιβάν Ράκιτιτς (Σεβίλλη) - 12 γκολ, 10 ασίστ
Ο Κροάτης ήταν ο μαέστρος της μεσαίας γραμμής της Σεβίλλης, που έφτασε μέχρι την κατάκτηση του Europa League. Στα 26 του έδειξε ότι αν μην τι άλλο είναι υποτιμημένος παίκτης και ήδη αρκετές ομάδες κορυφαίου επιπέδου τον έχουν ψηλά στη λίστα τους, καθώς το συμβόλαιό του φτάνει στο τέλος του το καλοκαίρι του 2015. Αν και πριν λίγους μήνες η ανανέωση έμοιαζε θέμα χρόνου, πλέον δεν είναι και τόσο σίγουρο. Ο Ράκιτιτς τελείωσε τη σεζόν με 12 γκολ και 10 ασίστ σε 33 αγώνες με τους Σεβιγιάνους, που πάλεψαν μέχρι τέλους για την 4η θέση χωρίς τελικά επιτυχία.

Φρανκ Ριμπερί (Μπάγερν Μονάχου) - 10 γκολ, 10 ασίστ
Ο Γάλλος ταλαιπωρήθηκε φέτος από τραυματισμούς και έπαιξε σε μόλις 22 αγώνες στην Bundesliga. Ακόμη και αν στο τέλος ήταν εμφανώς ντεφορμέ, κατάφερε για ακόμη μία σεζόν να κάνει… double-double. Ο Ριμπερί τελείωσε τη σεζόν με 10 γκολ και 10 ασίστ στο πρωτάθλημα, παραμένοντας από τις σταθερές αξίες της Μπάγερν. Στα 16 από τα 22 παιχνίδια που αγωνίστηκε είχε άμεση συμμετοχή σε γκολ.

*Στην Premier League ο Γιάγια Τουρέ (Μάντσεστερ Σίτι), δεν μπήκε στη λίστα μόλις για 1 ασίστ, καθώς τελείωσε τη σεζόν με 20 γκολ και 9 ασίστ.

*Στην Primera Division πολύ κοντά στο να μπουν στη λίστα έφτασαν ακόμη οι Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης) με 31 γκολ και 9 ασίστ, Καρίμ Μπενζεμά (Ρεάλ Μαδρίτης) με 17 γκολ και 9 ασίστ και Σέρχιο Γκαρθία (Εσπανιόλ) με 12 γκολ και 9 ασίστ.

*Στην Bundesliga πολύ κοντά στο να κάνουν το double-double έφτασαν και οι Μαξ Κρούζε της Γκλάντμπαχ, που είχε 12 γκολ και 9 ασίστ, και Χένριχ Μχιταριάν, που είχε 9 γκολ και 10 ασίστ.

*Από την Serie A πολύ κοντά στο να μπει στη λίστα έφτασε και ο Ζερβίνιο της Ρόμα, που τελείωσε τη σεζόν με 9 γκολ και 10 ασίστ.

*Από την Ligue 1 ο Χάμες Ροδρίγκες (Μονακό) έφτασε πολύ κοντά στο να μπει στη λίστα, καθώς είχε 9 γκολ και 12 ασίστ.

Follow me @entanovasilis

 

Τελευταία Νέα