Oι 100 καλύτεροι παίκτες του κόσμου για το 2013 (20-1)

Gazzetta team
Oι 100 καλύτεροι παίκτες του κόσμου για το 2013 (20-1)

bet365

Η ώρα της τελικής 20άδας έφτασε! Το FourFourTwo παρουσιάζει τους πρώτους στη λίστα των 100 καλύτερων ποδοσφαιριστών για το 2013.

20. Σέρχιο Αγουέρο, Μάντσεστερ Σίτι & Αργεντινή. Επιθετικός, 25 ετών

Θα ήταν δύσκολο για τον Σέρχιο Αγουέρο να βρεθεί στην κορυφή για το έτος 2012, όπου με το γκολ του χάρισε στην ομάδα του την πιο δραματική κατάκτηση Πρωταθλήματος. Και για να είμαστε ειλικρινείς δεν βρέθηκε. Η Μάντσεστερ Σίτι του 2013 ήταν σαφώς χειρότερη στη βαθμολογία και άλλοι επιθετικοί τράβηξαν τα βλέμματα και υποσκέλισαν τον Αργεντινό. Ωστόσο, ο Αγουέρο ξεκίνησε εκπληκτικά τη νέα χρονιά και δεν είναι δικό του λάθος που η άμυνα δεν μπορούσε στις αρχές να τα βγάλει πέρα στα εκτός έδρας παιχνίδια.

19. Λουίς Σουάρες, Λίβερπουλ & Ουρουγουάη. Επιθετικός, 26 ετών

Είτε τον αγαπάς είτε τον μισείς, είναι δύσκολο να μην θαυμάσεις την συνεχώς εξελισσόμενη κλάση του Ουρουγουανού απέναντι στα αντίπαλα δίχτυα. Ο Σουάρες έβαλε 30 γκολ την περίοδο 2012/13, πριν η σεζόν λήξει πρόωρα λόγω του δαγκώματος στο χέρι του Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς. Έχοντας την υποστήριξη των οπαδών και των συμπαικτών του (Ο Στίβεν Τζέραρντ τον χαρακτήρισε ως τον καλύτερο συμπαίκτη που είχε ποτέ), ο 26χρονος έχει δημιουργήσει μια συνεργασία με πολλές προοπτικές με τον Ντάνιελ Στάριτζ, από τη στιγμή που επέστρεψε από την τιμωρία των 10 αγωνιστικών.

18. Νεϊμάρ, Μπαρτσελόνα & Βραζιλία. Επιθετικός, 21 ετών

Φαντάσου στην ηλικία των 21, να απομακρυνόσουν 5.500 μίλια από το σπίτι σου για δουλειά. Τώρα φαντάσου να σε αποκτούν για να αντικαταστήσεις τον καλύτερο στον κόσμο σε αυτή τη δουλειά τα τελευταία χρόνια. Μετά, φαντάσου να περιμένουν από σένα να οδηγήσεις τη χώρα σου στη δόξα στο Παγκόσμιο Κύπελλο που 200 εκατομμύρια συμπατριώτες σου περίμεναν για μια ζωή. Καλωσόρισες στον κόσμο του Νεϊμάρ. Το 2013 ήταν τρελό για αυτόν, αλλά το 2014 μπορεί να τον εκτινάξει. Αν προσαρμοστεί πραγματικά στη Μπαρτσελόνα και μπει με φόρα στο Μουντιάλ. Και ποιος ξέρει που θα φτάσει...

17. Γιάγια Τουρέ, Μάντσεστερ Σίτι & Ακτή Ελεφαντοστού. Μέσος, 30 ετών

Δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες ψηλότερα από αυτόν που να τα πηγαίνουν καλά σε περισσότερες από μία θέσεις. Αλλά επίσης δεν υπάρχουν και πολλοί που θα κέρδιζαν τη μάχη με τον Τουρέ. Ωστόσο, δεν είναι απλά ένας πολιορκητικός κριός. Στη μέρα του, ο πανύψηλος Ιβοριανός αποτελεί κλασικό δείγμα για το πως αντιλαμβανόμαστε το τέλειο παιχνίδι όσον αφορά την ισορροπία δύναμης και ικανότητας, περνώντας μέσα από τους αντίπαλούς του με χάρη υπερωκεάνιου. Ενός υπερωκεάνιου που μπορεί, όμως, να γυρίσει όπως ο Κρόιφ και να σκοράρει από τα 25 μέτρα.

16. Μεσούτ Οζίλ, Άρσεναλ & Γερμανία. Μέσος, 25 ετών

Μια αλλαγή μπορεί να σου κάνει καλό. Αν και ο Οζίλ θα ήταν ικανοποιημένος αν έμενε στη Μαδρίτη, πουλήθηκε στην Άρσεναλ, η οποία επωφελήθηκε πλήρως με την αλλαγή στη μεταγραφική πολιτική της από υποσχόμενους σε παίκτες με αποδεδειγμένη αξία. Είναι κλασικό δείγμα Βενγκέρ η ενίσχυση στο επιθετικό κομμάτι και μέχρι στιγμής λειτουργεί άψογα. Τόσο ο παίκτης, όσο και η Πρέμιερ Λιγκ, βελτιώνονται από αυτό.

15. Σεσκ Φάμπρεγας, Μπαρτσελόνα & Ισπανία. Μέσος, 26 ετών

Ο Σεσκ επέστρεψε. Τα πράγματα δεν έδειχναν καλά στη Μπαρτσελόνα για τον πρώην σταρ της Άρσεναλ, αφού συχνά έμενε στον πάγκο στα μεγάλα ματς. Αλλά υπό τις οδηγίες του Τάτα Μαρτίνο απελευθερώθηκε σε ένα πιο χαλαρό σύστημα. Στο διάστημα που έλειπε ο Μέσι, ο Φάμπρεγας πήρε περισσότερες ευθύνες, βγαίνοντας μπροστά, σκοράροντας και δημιουργώντας πολλές ευκαιρίες. Έπαιξε την καλύτερη μπάλα από τότε που γύρισε στο σύλλογο που ανδρώθηκε.

14. Έντινσον Καβάνι, Παρί Σεν Ζερμέν & Ουρουγουάη. Επιθετικός, 26 ετών

Με μια φυσική, τρομερή ενέργεια, ο Καβάνι έβαλε 29 γκολ σε 34 παιχνίδια για να κερδίσει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στην Serie A. Ένας σκόρερ-διαμάντι, που δίνει ώθηση στις ομάδες του με μία σχεδόν... εξωπραγματική θέληση για νίκη. Η Παρί με μεγάλη χαρά πλήρωσε τα 64 εκατομμύρια ευρώ της ρήτρας για να εξασφαλίσει τα μοναδικά ταλέντα του «Ματαδόρ».

13. Τσάβι, Μπαρτσελόνα & Ισπανία. Μέσος, 33 ετών

Ο κορυφαίος πασέρ της Μπαρτσελόνα βγήκε εκτός πρώτης δεκάδας φέτος, πέφτοντας δέκα θέσεις. Ο Τσάβι παραμένει ένα φαινόμενο στη μεσαία γραμμή, ο μετρονόμος και εμπνευστής του παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα. Το ηρεμεί, το καταπραΰνει, το επιταχύνει ή ρίχνει το ρυθμό. Με τέτοια διορατικότητα και εκτέλεση αναμφίβολα θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία της Ισπανίας. Ωστόσο, στα 33 του, υπάρχουν έστω και μικρές ενδείξεις ότι αρχίζει να χάνει λίγη από την κινητικότητά του και ήταν ανησυχητικό το πως βγήκε εκτός παιχνιδιού στους δύο ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μπάγερν.

12. Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, Μπορούσια Ντόρτμουντ & Πολωνία. Επιθετικός, 25 ετών

Χωρίς αυτόν, η Ντόρτμουντ δεν θα είχε τη δύναμη να κοντράρει τη Μπάγερν Μονάχου και σε αυτό οφείλεται η τεράστια ανησυχία από την επερχόμενη μετακίνησή του στη μεγάλη αντίπαλο της Μπουντσελίγκα. Ο μόνος που τον ξεπέρασε στη λίστα των σκόρερ του Τσάμπιονς Λιγκ πέρυσι ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Τα τέσσερα γκολ του στον πρώτο ημιτελικό απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης απλά επιβεβαίωσαν το πόσο ζωτικής σημασίας είναι ο Πολωνός για το σκοπό της Ντόρτμουντ.

11. Σέρχιο Μπούσκετς, Μπαρτσελόνα & Ισπανία. Μέσος, 25 ετών

Ήρθε τελικά η στιγμή να αποκαλέσουμε τον Μπούσκετς ως έναν από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο; Φυσικά. Κανείς άλλος ποδοσφαιριστής, ούτε καν ο Τσάβι, δεν συνδυάζει τις ικανότητές του να μοιράζει τη μπάλα, να αντιλαμβάνεται με μαθηματική ακρίβεια τους χώρους και να κάνει σκληρά τάκλιν. Ακόμα, η υποκριτική του τέχνη και το... κλείσιμο του ματιού έχουν αρχίσει να βρίσκονται σε κάμψη. Χωρίς αυτόν, η Μπαρτσελόνα και η Ισπανία θα τα έβρισκαν σκούρα.

10. Τιάγκο Σίλβα, Παρί Σεν Ζερμέν & Βραζιλία. Αμυντικός, 29 ετών

Ένας βράχος στην καρδιά της άμυνας που κατέκτησε τον τίτλο. Ήταν η περίοδος που ο Τιάγκο Σίλβα θεωρήθηκε σχεδόν ομόφωνα ως καλύτερος σέντερ μπακ της χρονιάς. Σκληρός, με προσήλωση και πωρωμένος, ο Βραζιλιάνος είναι αρχηγός και ηγέτης στην πιο απλή μορφή του. Και ολοκλήρωσε τη σεζόν βοηθώντας τη χώρα του να κατακτήσει το Κύπελλο Συνομοσπονδιών στην έδρα της.

9. Ρόμπιν Φαν Πέρσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ & Ολλανδία. Επιθετικός, 30 ετών

Το υπέροχο γκολ απέναντι στην Άστον Βίλα και το χατ-τρικ που ακολούθησε, με το οποίο σφράγισε τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ, αποδείχθηκε ως το ιδανικό φινάλε για την ισοπεδωτική παρθενική χρονιά του Ολλανδού στο Ολντ Τράφορντ. Η απόφαση του Φαν Πέρσι να επιλέξει τη Γιουνάιτεντ από τη Σίτι τελικά καθόρισε την κατάληξη του πρωταθλήματος της προηγούμενης χρονιάς. Τα 26 του γκολ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο ότι οι «Κόκκινοι Διάβολοι» τερμάτισαν 11 πόντους πάνω από τους... φασαριόζους γείτονές τους για να κατακτήσουν ξανά τον τίτλο.

8. Γκάρεθ Μπέιλ, Ρεάλ Μαδρίτης & Ουαλία. Επιθετικός, 24 ετών

Ξεχάστε το χατ-τρικ με αντίπαλο την Ίντερ το 2010. Το 2013 έμεινε στην ιστορία ως η χρονιά που ο Μπέιλ έγραψε το όνομά του στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Το εκπληκτικό δεύτερο μισό της σεζόν 2012/13 δεν ήταν μεν ικανό να βγάλει την Τότεναμ στο Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν όμως αρκετό για να πείσει τη Ρεάλ Μαδρίτης να βγάλει από τα ταμεία της 86 εκατομμύρια λίρες για τις υπηρεσίες του. Μετά από ένα ήσυχο ξεκίνημα, ο Ουαλός ξεκίνησε να δείχνει στο απαιτητικό κοινό του Μπερναμπέου ότι οι διοικούντες είχαν δίκιο που τον ήθελαν τόσο πολύ.

7. Φίλιπ Λαμ, Μπάγερν Μονάχου & Γερμανία, αμυντικός, 30 ετών

Το FourFourTwo δεν μπορεί να καταλάβει πάντα τι συμβαίνει στο λαμπρό μυαλό του εκάστοτε καθηγητή προπονητικής, αλλά πραγματικά μας εξέπληξε ο Πεπ Γκουαρδιόλα όταν πήρε το καλύτερο αριστερό μπακ από την εποχή του Πάολο Μαλντίνι και τον μετακίνησε στην υπερπλήρη μεσαία γραμμή της Μπάγερν. Η απάντηση του Λαμ ήταν να καθοδηγήσει το κέντρο σαν να ήταν η φυσική του θέση, ξεγελώντας τους αντιπάλους και συχνά ξεπερνώντας τις 100 πάσες ανά παιχνίδι. Ο Γκουαρδιόλα λέει ότι αν χρησιμοποιούσε τον Λαμ μπροστά, τότε θα ήταν «ο καλύτερος επιθετικός στην Ευρώπη». Η διακριτική και υποτιμημένη ιδιοφυΐα του σύγχρονου ποδοσφαίρου; Αναμφίβολα.

6. Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, Παρί Σεν Ζερμέν & Σουηδία. Επιθετικός, 32 ετών

Τι παραπάνω μπορεί να πει κανείς για την μεγάλο, λαμπρό Σουηδό; Ο Ζλάταν είναι ο Ζλάταν. Ο άνδρας, ο μύθος, ο θρύλος. Δεν χρειάζεται ανάλυση. Αφού έγινε μέλος της επανάστασης του Κατάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν, οδήγησε το σύλλογο με 30 γκολ στο πρώτο του τίτλο στα τελευταία 19 χρόνια και πρέπει να πούμε ότι συχνά έπαιρνε μόνος την ομάδα στην πλάτη του. Τέσσερα υπέροχα γκολ απέναντι στην Αγγλία το προηγούμενο καλοκαίρι αποτέλεσαν το κερασάκι στην τούρτα.

5. Αντρές Ινιέστα, Μπαρτσελόνα & Ισπανία. Μέσος, 29 ετών

Η Μπαρτσελόνα μπορεί να αλλάζει, ακόμα κι αν συνεχίζει να διεκδικεί τίτλους, αλλά ο Ινιέστα είναι αειθαλής! Παρότι κλείνει τα 30 τον Μάιο, πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο, στο οποίο η Ισπανία θα κυνηγήσει τον τέταρτο τίτλο της, ο Καταλανός δημιουργός υπέγραψε νέο συμβόλαιο και αναμένεται να μείνει για 20 χρόνια στο σύλλογο που πρωτοφόρεσε τη φανέλα του όταν ήταν 12 ετών.

4. Ραδαμέλ Φαλκάο, Μονακό & Κολομβία. Επιθετικός, 26 ετών

Η αίσθηση που προκάλεσε ο Κολομβιανός επιθετικός με τη μετακίνησή του το καλοκαίρι στη Λιγκ 1 ήταν εντυπωσιακή, αν και όχι απρόβλεπτη. Έχοντας οδηγήσει την Ατλέτικο Μαδρίτης στην κατάκτηση του Κόπα ντελ Ρέι και στην τρίτη θέση του Πρωταθλήματος, ο δυναμικός επιθετικός βλέπει κάποια στιγμή τίτλο στη Ligue 1, όπως και την επιστροφή του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μια διοργάνωση στην οποία έχει παίξει μόλις μία από τις σεζόν του στην Ευρώπη.

3. Φρανκ Ριμπερί, Μπάγερν Μονάχου & Γαλλία. Μέσος, 30 ετών

Δεν υπάρχουν και πολλά ακόμα που να μπορεί να κάνει ο μεγάλος Γάλλος. Ο ήρωας της Μπάγερν ήταν απλά εντυπωσιακός στο 2013. Κατέκτησε το βραβείο του καλύτερου Ευρωπαίου παίκτη από την UEFA, μια ανταμοιβή για το ότι ήταν η κινητήριος δύναμη στην εκθαμβωτική σεζόν του τρεμπλ.

2. Λιονέλ Μέσι, Μπαρτσελόνα & Αργεντινή. Επιθετικός, 26 ετών

Στο νούμερο 2; Ακούμε ήδη τις φωνές σας! Λοιπόν, ναι. Ίσως δεν ήταν δικό του λάθος που η Μπαρτσελόνα υπερεξαρτάται από αυτόν, κυρίως στα μεγάλα ματς, αλλά οι τραυματισμοί των προηγούμενων μηνών έχουν απλά αναδείξει ότι η σπουδαιότερη ομάδα του κόσμου βρίσκεται σε πτώση. Και οι δύο αναμετρήσεις στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπάγερν Μονάχου θα ήταν αδιανόητες 18 μήνες πριν. Αλλά έτσι είναι η ζωή και ο Αργεντινός πλέον έχει μια μεγάλη χρονιά μπροστά του για να αποδείξει γιατί θα έπρεπε να είναι πρώτος. Όπως το να οδηγήσει την ομάδα του στην κατάκτηση του Μουντιάλ σε εχθρικό έδαφος.

1. Κριστιάνο Ρονάλντο, Ρεάλ Μαδρίτης & Πορτογαλία. Επιθετικός, 28 ετών

«Πρώτα, θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτή την τιμή», είπε ο Ρονάλντο στο FFT όταν άκουσε ότι τον αναδείξαμε καλύτερο παίκτη για το 2013. Μένοντας εκτός πρώτης θέσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω Μέσι, ο σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης είναι επιτέλους το νούμερο 1. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί. Το εκθαμβωτικό χατ-τρικ του στα πλέι οφ του Μουντιάλ έδειξε την ικανότητά του να οδηγεί μια ομάδα στη νίκη, χάρη στην ταχύτητά του και τα απίστευτα χαρακτηριστικά του. Για το 2014; «Νομίζω ότι μπορούμε να κατακτήσουμε το Τσάμπιονς Λιγκ», μας λέει ο Ρονάλντο...

Διαβάστε εδώ τους παίκτες που βρίσκονται από τη θέση 40 μέχρι τη θέση 21!

Δείτε εδώ τους παίκτες που βρίσκονται από τη θέση 60 μέχρι τη θέση 41!

Δείτε εδώ τους παίκτες που βρίσκονται από τη θέση 80 μέχρι τη θέση 61!

Διαβάστε ΕΔΩ την πρώτη 20άδα!

 

Τελευταία Νέα