Φοβού τον Οκαζάκι, τον «σαμουράι» των ρεκόρ της Μάιντς

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Φοβού τον Οκαζάκι, τον «σαμουράι» των ρεκόρ της Μάιντς

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον τρομερά φορμαρισμένο Σίντζι Οκαζάκι, τα ρεκόρ που έσπασε στη Μπουντεσλίγκα με τη Μάιντς και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει στην Εθνική.

Η Μπουντσεσλίγκα έχει πραγματοποιήσει σημαντικό άνοιγμα στις ποδοσφαιρικές αγορές της Ασίας, επενδύοντας σε παίκτες με ποιοτικά χαρακτηριστικά που ταιριάζουν σε αυτά του πρωταθλήματος. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Μάιντς, που έχει από έναν σε κάθε γραμμή! Ο Τζου Χο Παρκ έκανε μια γεμάτη χρονιά στα αριστερά, είτε ως μπακ είτε με παίκτη πίσω του. Θα χάσει όμως το Μουντιάλ αφού τραυματίστηκε τη χειρότερη στιγμή. Ο Κου Για Σεολ, Νοτιοκορεάτης κι αυτός, έδειξε καλά στοιχεία στη μεσαία γραμμή και του χρόνου αναμένεται να έχει μεγαλύτερο ρόλο. Αυτός όμως που έχει κλέψει την παράσταση είναι ο Ιάπωνας Σίντζι Οκαζάκι.

Σίγουρα τον βοήθησε πολύ ο Τόμας Τούχελ, που «έχτισε» πάνω του. Προερχόμενος από μια κακή χρονιά με τη Στουτγκάρδη, με την οποία σκόραρε μόλις ένα τέρμα αποκτήθηκε από τη Μάιντς το προηγούμενο καλοκαίρι. Οι Σουηβοί του Λαμπαντία είχαν τελείως διαφορετική τακτική προσέγγιση από αυτή που συνάντησε φέτος στην Coface Arena. Με τον Ιμπίσεβιτς να είναι ο μόνιμος στράικερ, ο ο Χάρνικ με τον Τραορέ αποτελούσαν τους ανταγωνιστές του Ιάπωνα στο δεξί και το αριστερό «φτερό» αντίστοιχα. Αρκετοί περίμεναν ότι θα εξελιχθεί σε έναν ακόμα ρολίστα στη Μάιντς. Διαψεύστηκαν, όπως και με τη συνολική εικόνα της ομάδας του Τούχελ, η οποία με τη νίκη της επί του Αμβούργου την τελευταία αγωνιστική πήρε το εισιτήριο για το Europa League.

Τα φετινά «δίμπαλα» του Οκαζάκι (Πηγή: επίσημη ιστοσελίδα Bundesliga)

Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε ο Ιάπωνας να κάνει ντεμπούτο απέναντι στην πρώην ομάδα του. Ξεκίνησε με γκολ. Και συνέχισε εντυπωσιακά. Στη Μάιντς ο Τούχελ τον χρησιμοποίησε αποκλειστικά στην κορυφή της επίθεσης, θέση που έδειξε να του ταιριάζει γάντι. Και στην εύπλαστη τακτική του, έγινε το σημείο αναφοράς στην επίθεση. Το 4-1-2-1-2 του προπονητή του γινόταν με την ίδια ευκολία 4-2-3-1 και 4-5-1,ακόμα και στο ίδιο παιχνίδι, με τον 28χρονο να μένει στην κορυφή και τον Τσούπο-Μοτίνγκ, που αποτελούσε κατά κανόνα τον παίκτη που έπαιζε πιο κοντά του, να βγαίνει στα πλάγια, να του ανοίγει χώρους και να του δημιουργει ευκαιρίες. Οι συμπαίκτες του τον έψαχναν πολύ. Ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες. Ο Οκαζάκι έχει τρομερή αίσθηση του χώρου και εξαιρετική εκτελεστική ικανότητα. Μπορεί να κάνει γκολ και την πιο δύσκολη μπαλιά. Βρίσκεται πάντα εκεί που πρέπει και ανακαλύπτει συνεχώς νέους τρόπους για να σκοράρει, ενώ έχει την ικανότητα και την οξυδέρκεια να φτιάξει φάσεις και για τον εαυτό του. Και να βοηθήσει την ομάδα του αμυντικά με ατελείωτα χιλιόμετρα. Ο Τούχελ το είχε τονίσει ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι: «Δείχνει τρομερή αφοσίωση. Επιτίθεται με ένταση και αμύνεται με ένταση. Ακριβώς αυτό που θέλουμε για το στιλ παιχνιδιού μας». Παράλληλα, είχε προϊδεάσει για τη χρισιμοποίησή του ως στράικερ. «Μπορεί να παίξει είτε μόνος του στην κορυφή, είτε με παρτενέρ, είτε δεξιά σε σχήμα με τρεις επιθετικούς».

Στο ματς με τη Ντόρτμουντ (4-2) έβαλε δυο γκολ, αλλά κινήθηκε αρκετά εκτός περιοχής, βοηθώντας τη συνολική λειτουργία (πηγή: Sqawka)

Ας ρίξουμε μια ματιά στους αριθμούς του. Ο Οκαζάκι έκλεισε τη σεζόν πετυχαίνοντας περισσότερα γκολ από ότι είχε σε δυόμιση χρόνια με τη Στουτγκάρδη! Ξεκίνησε καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Οκούντερα από το 1977, αφού έγινε ο Ιάπωνας με τα περισσότερα εκτός έδρας τέρματα στη Μπουντεσλίγκα και ο πρώτος με τα περισσότερα εκτός έδρας σε μια χρονιά. Με το 13ο τέρμα του σε 30 εμφανίσεις, ισοφάρισε το ρεκόρ του Σίντζι Καγκάβα από το 2011/12, όταν ακόμα φορούσε τη φανέλα της Ντόρτμουντ. Και έκλεισε τη χρονιά με 15 τέρματα, καταφέρνοντας να θέσει το δικό του ρεκόρ για μια αγωνιστική περίοδο όσον αφορά τους συμπατριώτες του. Ο πρώτος Ιάπωνας σκόρερ στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα είναι ο Γιασουχίκο Οκούντερα, που σε 234 εμφανίσεις με Κολωνία, Χέρτα και Βέρντερ έβαλε 26 τεμάχια. Προφανώς, είναι ζήτημα χρόνου για να τον ξεπεράσει ο Οκαζάκι.

Στο 4-2 επί της Χόφενχαϊμ κινήθηκε σε όλο τον αγωνιστικό χώρο και βοήθησε πολύ, καθώς αγωνίστηκε δίδυμο με τον Τσούπο-Μοτίνγκ και ανασταλτικό κάλυπτε δεξιά (πηγή: Sqawka)

Σε ηλικία 28 ετών, ο εκτελεστής των «σαμουράι» βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του. Τον βοήθησε όμως πολύ και η Μάιντς. Το χτίσιμο του Τούχελ, το παιχνίδι των συμπαικτών του. Και πηγαίνει όσο πιο ορεξάτος γίνεται στο Μουντιάλ. Στο τελευταίο φιλικό της Εθνικής του με τη Νέα Ζηλανδία ξεκίνησε στα δεξιά της επίθεσης και σημείωσε δύο γκολ. Ο Τζακερόνι δείχνει να τον πιστεύει περισσότερο για το «φτερό», αφού έχει αποδείξει πως μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις της επίθεσης, ενώ ο Οσάκο της Μόναχο 1860 ξεκινάει μόνος μπροστά. 'Ολα αυτά, φυσικά, πριν το Μουντιάλ. Τη δεδομένη στιγμή, δείχνει να αποτελεί τον νούμερο ένα κίνδυνο για την άμυνα της Εθνικής μας. Ό,τι κι αν του ετοιμάσει ο Σάντος...

Follow @Thansarr

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.