Η Λίβερπουλ και το απότομο ξύπνημα μετά το όνειρο

Η Λίβερπουλ και το απότομο ξύπνημα μετά το όνειρο

Gazzetta team
Η Λίβερπουλ και το απότομο ξύπνημα μετά το όνειρο

bet365

Το κυνήγι του τίτλου τελείωσε με αγωνία, αλλά, όπως γράφει ο Νικ Έιμς στο FourFourTwo, η Λίβερπουλ μπορεί να είναι χαρούμενη για πολλά...

Τα γεγονότα

Θα ήταν ωραία έτσι; Ίσως όχι, αν είστε φανατικοί οπαδοί ων μεγάλων αντιπάλων της Λίβερπουλ, αλλά η ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς έφτασε κοντά στην πιο τολμηρή ληστεία τίτλου στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, προκαλώντας αρκετή νοσταλγία στους οπαδούς που είναι άνω των 30.

Ήταν κάτι που δύσκολα μπορούσε κανείς να το δει από τον Αύγουστο. Ο Λουίς Σουάρες, τιμωρημένος για τα πρώτα πέντε παιχνίδια του Πρωταθλήματος, ξόδεψε την περίοδο της προετοιμασίας μεταξύ παραμονής και φυγής κατά τη διάρκεια της περιοδείας στην Αυστραλία. Ο Ντάνιελ Στάριτζ ανταποκρίθηκε και σκόραρε τρεις φορές σε ισάριθμες νίκες με 1-0, αλλά η ήττα από τη Σαουθάμπτον και αργότερα από την Άρσεναλ έδειξαν ότι η Λίβερπουλ αντιμετώπιζε πολλές δυσκολίες απέναντι σε ομάδες που προέβαλλαν μια αξιοπρεπή αντίσταση. Το συναίσθημα αυτό ενισχύθηκε τα Χριστούγεννα, όταν με τον Στάριτζ τραυματία, έχασε με 2-1 από τη Μάντσεστερ Σίτι και την Τσέλσι, γεγονός που έδειξε να ελαττώνει τις προθέσεις της για τίτλο.

Κι όμως. Επέστρεψαν και με την ψυχολογία να εκτοξεύεται μετά από εννιά γκολ σε συνεχόμενα εντός έδρας ματς με την Έβερτον και την Άρσεναλ, η Λίβερπουλ έκανε τη δική της εξέγερση την άνοιξη. Ο Σουάρες και ο Στάριτζ άνοιξαν το δρόμο για τα 52 συνολικά γκολ που πέτυχαν κι οι δύο μαζί κατά τη διάρκεια της χρονιάς, σε μια συνεργασία που συχνά έδειχνε τηλεπαθητική ανάμεσα σε δύο σολίστ, ενώ ο Ραχίμ Στέρλνινγκ και ο Τζόρνταν Χέντερσον απέδειξαν την αξία τους ως οι δύο πιο βελτιωμένοι παίκτες της κατηγορίας.

Όλα έδειχναν να δένουν υπέροχα, όταν η Μάντσεστερ Σίτι έχασε 3-2 στο Άνφιλντ, δύο μέρες πριν την 25η επέτειο της τραγωδίας του Χίλσμπορο, αλλά με τον Στίβεν Τζέραρντ να προτρέπει τους συμπαίκτες τους να μην αφήσουν "τον γαμ%$##%ο τίτλο να γλιστρήσει από τα χέρια τους", ο φόβος που καραδοκούσε ήταν ότι όταν το σερί τους θα έφτανε στο φυσικό του τέλος θα συνέβαινε ακριβώς αυτό το γλίστρημα.

Έτσι κι έγινε. Ο Τζέραρντ γλίστρησε - ναι, γλίστρησε - κάνοντας δώρο στον Ντεμπά Μπα της Τσέλσι και ο τίτλος πλέον ήταν στα χέρια της Σίτι για να τον χάσει. Και το γλίστρημα επιβεβαιώθηκε όταν οι παίκτες του Ρότζερς έχασαν το προβάδισμα με 3-0 επί της Κρίσταλ Πάλας. Στο τέλος, από το απίστευτα συναρπαστικό στα καλά του ποδόσφαιρο της Λίβερπουλ, έλειπε ο αμυντικός έλεγχος που χρειαζόταν για να ολοκληρωθεί το παραμύθι, ενώ οι καλοκαιρινές μεταγραφές του Ρότζερς -Ο Σιμόν Μινιολέ είναι εύκολα η καλύτερη, παρά τις αμφιβολίες για τις δυνάμεις του στον αέρα - δεν βοήθησαν αρκετά στο να δώσουν βάθος στην ομάδα. Ακόμα και έτσι, έχουν θέσει για τους εαυτούς τους ένα πολύ υψηλό στάνταρ.

Θα το περίμεναν τον Αύγουστο;

Σίγουρα. Μετά από ένα εξαντλητικό καλοκαίρι με πρωταγωνιστή τον Σουάρες, οι οπαδοί της Λίβερπουλ απλά ανυπομονούσαν για να δουν λίγο πιο προοδευτικό ποδόσφαιρο. Λίγοι προέβλεπαν αυτό που ακολούθησε.

Θα το περίμεναν τον Ιανουάριο;

Ναι. Στις αρχές Φεβρουαρίου, χωρίς σοβαρές μεταγραφικές προσθήκες, παρά το σίριαλ με τον Γιενβέν Κονορπλιάνκα, οι Ρεντς ήταν επτά πόντους πίσω από τη Μάντσεστερ Σίτι, επιβεβαιώνοντας ότι η έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ θα αποτελούσε επιτυχία.

Καλύτερη στιγμή

Οι συντριβές της Έβερτον και των Σπερς (δύο φορές) και η νίκη με 3-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όσο ευάλωτη κι αν ήταν η τελευταία. Όπως και η αισιοδοξία και το συναίσθημα γύρω από τον φαινομενικά αποφασιστικό θρίαμβο επί της Σίτι. Αλλά η μεσημεριανή δίνη στις 8 Φεβρουαρίου ήταν εκείνη που έδειξε ότι η Λίβερπουλ ίσως έκανε μια πρέπουσα στροφή τίτλου. Η Άρσεναλ, οκτώ βαθμούς μπροστά από τους παίκτες του Ρότζερς εκείνη τη στιγμή, διαλύθηκε από την ταχύτητα ενός ποδοσφαίρου που σπάνια έχει δει από τότε που οι δικοί της "αήττητοι" ήταν στα πάνω τους. Η Λίβερπουλ μπορούσε να βάλει περισσότερα γκολ από τα αρχικά της τέσσερα αν ένιωθε ότι υπάρχει η ανάγκη και έστρωσε το έδαφος για ένα σερί 11 νικών που σχεδόν την οδήγησαν στον τίτλο.

Χειρότερη στιγμή

Αυτό είναι δύσκολο. Μια νίκη επί της Πάλας στο προτελευταίο παιχνίδι της θα μπορούσε να επιστρέψει την πίεση στη Σίτι, καθώς τίποτα δεν μπορούσε να θεωρηθεί δεδομένο σε αυτό το Πρωτάθλημα. Η Λίβερπουλ προηγήθηκε με 3-0, αλλά αντί να προσέξει την άμυνά της μετά το γκολ με κόντρα του Ντάμιεν Ντελέινι, επέμεινε στο ανούσιο κυνήγι της διαφοράς των γκολ, αφήνοντας σχεδόν όλη την ομάδα τσακισμένη όταν ο Ντουάιτ Γκέιλ σημείωσε κι άλλο γκολ. Μετά, όταν ο Μάρτιν Σκρτελ βγήκε αυτοκτονικά για να εμποδίσει την πάσα με το στήθος του Γκλεν Μάρεϊ στον αμαρκάριστο Γκέιλ, η κατάληξη ήταν προβλέψιμη σε βασανιστικά αργό τέμπο. Σχεδόν -σχεδόν- στεναχωρήθηκες με τα δάκρυα του Λουίς Σουάρες στο τέλος...

Ο ήρωας της σεζόν

Πρέπει να είναι ο Μπρένταν Ρότζερς. Κατά τη διάρκεια μιας αρκετά σταθερής σεζόν στο Άνφιλντ, υπήρχαν αρκετοί πρόθυμοι να ανατρέψουν την εικόνα του ανανεωτή που είχε ο Βορειοιρλανδός. To κοροϊδευτικό "Μπρέντον" δεν άργησε να κάνει την εμφάνισή του και να ανθίσει στο ίντερνετ. Αν και όσοι ασκούσαν κριτική στον Ρότζερς μπορούσαν σωστά να δείξουν κάποιες αδυναμίες στην ομάδα του, ο χαβαλές επέστρεψε σε αυτούς φέτος. Λίγοι προπονητές της Πρέμιερ Λιγκ τα τελευταία χρόνια έβγαλαν στο γήπεδο μια ομάδα με τέτοια πηγαία δυναμική.

Ο κακός της σεζόν

Ο Στίβεν Τζερ... όχι, όχι. Θα ήταν άδικο. Δεν υπάρχουν και τόσοι που να διεκδικούν αυτή τη θέση, αλά ίσως ο Ρότζερς να περίμενε περισσότερα από τις δύο μεταγραφές του καλοκαιριού. Μια κάποια στήριξη από τον Ιάγο Άσπας που κόστισε 7.7 εκατομμύρια λίρες θα ήταν χρήσιμη σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, όπως η ήττα από την Τσέλσι, όταν ο Σουάρες και ο Στάριτζ ήταν εκτός μάχης, αλλά ενώ Λίβερπουλ να ψάχνει τη ζωτικής σημασίας ισοφάριση, το αποκορύφωμά του ήταν η όχι και τόσο έξυπνη εκτέλεση κόρνερ στις καθυστερήσεις πάνω στην αγκαλιά του Γουίλιαν.

Η σεζόν στο μικρόκοσμο

Δύο μεγάλες εκτός έδρας νίκες με ασθενέστερους αντίπαλους, το 5-3 του Ιανουαρίου με τη Στόουκ και το 6-3 δύο μήνες αργότερα με την Κάρντιφ αποτελούν μια ωραία περίληψη των πραγμάτων, κυρίως η πρώτη. Η Λίβερπουλ προηγήθηκε με δύο γκολ και ισοφαρίστηκε σε 2-2, πριν ο Σουάρες και ο Στάριτζ συνεργαστούν εξαιρετικά για να στείλουν το παιχνίδι στο σημείο που ο αντίπαλος δεν μπορούσε να φτάσει. Αλλά όχι πριν τρομάξουν ξανά. Η ομάδα του Ρότζερς είχε γκολ υπέρ και κατά της όλη την ώρα. Ποτέ δεν ήξερες σε ποια εστία θα έπιανε ξαφνικός άνεμος, αλλά συνήθως έπαιρναν τα εύσημα.

Ο βαθμός του FourFourTwo: Α. Ίσως δείχνει ως παρηγοριά στον άρρωστο μετά από τις καταστροφικές τελευταίες εβδομάδες, αλλά η Λίβερπουλ είχε μια εξαιρετική χρονιά και έπαιξε το πιο εντυπωσιακό ποδόσφαιρο που έχει δει η Πρέμιερ Λιγκ εδώ και χρόνια.

 

Τελευταία Νέα