Εμιλιάνο Σάλα: Ο Αργεντινός με τα περισσότερα γκολ στην Ευρώπη

Εμιλιάνο Σάλα: Ο Αργεντινός με τα περισσότερα γκολ στην Ευρώπη

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Εμιλιάνο Σάλα: Ο Αργεντινός με τα περισσότερα γκολ στην Ευρώπη

bet365

Ο «killer» της Ναντ δεν έπαιξε ποτέ του στην Αργεντινή, όμως φέτος μετρά περισσότερα γκολ από τους αστέρες της χώρας του. Του Θάνου Σαρρή.

Οι περισσότεροι ακολουθούν συνήθως κοινό μονοπάτι. Μια ομάδα στην Αργεντινή, μεταγραφή για Μπόκα ή Ρίβερ, πέρασμα στην Ευρώπη. Πολλοί το πραγματοποιούν απευθείας, κυρίως από τα χρόνια που το σκάουτινγκ άλλαξε επίπεδο. Ελάχιστοι όμως διακρίνονται στη Γηραία Ήπειρο, χωρίς να έχουν πάρει το βάπτισμα του πυρός στην πατρίδα τους, που ζει το ποδόσφαιρο μοναδικά. Ο Σάλα ανήκει σε αυτές τις εξαιρέσεις και αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πως στο ποδόσφαιρο, όπως και σε τόσες εκφάνσεις της ζωής, δεν είναι ποτέ αργά.

Ο επιθετικός από την Σάντα Φε ξεκίνησε τη μπάλα στα τέσσερα στη Σαν Μαρτίν ντε Προγρέσο και έφυγε στα 15 από το σπίτι του για να πάρει μέρος στο «Proyecto Crecer», στο Σαν Φρανσίσκο της Κόρδοβα. Πρόκειται για την ποδοσφαιρική σχολή της Μπορντό στην Αργεντινή, η οποία αναζητούσε ταλέντα στη χώρα, τα οποία θα μπορούσαν να στελεχώσουν την ομάδα στη συνέχεια της καριέρας τους. Προπονητές και στελέχη των Γιρονδίνων επισκέπτονταν την ακαδημία 2-3 φορές το χρόνο και σε ένα από τα ταξίδια τους, επέλεξαν τον υψηλόσωμο επιθετικό, ο οποίος δεν ήταν τόσο ικανός με τη μπάλα, αλλά η θέληση και η δύναμή του ξεχώριζαν από χιλιόμετρα.

Στα 20 χρόνια του μετακόμισε στην Ευρώπη και υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Στην αρχή ήταν δύσκολα. Σε μια ξένη χώρα, χωρίς να γνωρίζει κανέναν, χωρίς να ξέρει τη γλώσσα. Έβαλε στην καθημερινότητά του τα βιβλία και συνήθειες που είχε στην Αργεντινή. Μάτε, μπαρμπεκιου την Κυριακή. Και σύντομα γνώρισε και τους πρώτους του φίλους. Έκανε «αγροτικό» στην Καέν και στη Νιόρ, όπου τα πήγε καλά, όμως δεν κατάφερε να πείσει τους ανθρώπους της Μπορντό ότι μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του το βάρος της επίθεσης. Έτσι, το 2015 πωλήθηκε στη Ναντ για μόλις ένα εκατομμύριο. Την πρώτη σεζόν έβρισκε δίχτυα με το σταγονόμετρο. Πέρυσι και πρόπερσι, έβαλε 12 γκολ σε κάθε σεζόν. Δύο περισσότερα δηλαδή από όσα έχει σημειώσει φέτος μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου! Ούτε Ικάρντι, ούτε Μέσι, ούτε Αγουέρο, ούτε Ιγουαΐν. Ο Σάλα είναι αυτή τη στιγμή ο πρώτος σκόρερ από τη χώρα του τάνγκο και δεν έχει φορέσει ποτέ του το εθνόσημο!

Η χρονιά του Αργεντινού στη Ναντ δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο. Ο Μιγκέλ Καρντόσο δεν τον υπολόγιζε, ενώ το όνομά του συνδέθηκε με τη Γαλατάσαραϊ την τελευταία μέρα των μεταγραφών. Τελικά, δεν προχώρησε. Σέντερ φορ παλιάς κοπής, χωρίς να διακρίνεται για την ταχύτητά του , ο Σάλα σε αρκετούς δεν γέμιζε το μάτι. Μέχρι που βρέθηκε ο προπονητής που κατάλαβε την αξία του.

Στα τρία πρώτα ματς της σεζόν ήρθε από τον πάγκο για να πετύχει δύο γκολ και ο Καρντόσο κατάλαβε το λάθος του. Ο Σάλα πήρε φανέλα βασικού, όμως η αντικατάσταση του Πορτογάλου Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς ήταν εκείνη που τον απογείωσε, όπως και όλη την ομάδα. Ο άνθρωπος που κρατά το ρεκόρ τερμάτων στην ιστορία της ομάδας με 29 από τη σεζόν 1984-85 κατάλαβε γρήγορα ότι έχει στο ρόστερ ένα εννιάρι που μπορεί να του κάνει τη ζωή εύκολη. «Σκοράρει; Και τι έγινε, γι' αυτό πληρώνεται. Όταν ήρθα στην ομάδα ο τύπος είχε πολύ χαμηλή αυτοπεποίθηση, αλλά στρώθηκε στη δουλειά. Δεν είναι ο τύπος του επιθετικού που βλέπουμε συχνά σήμερα, παίζοντας με πλάτη προς το τέρμα, αλλά δίνει σtην επίθεσή μας ένα σημείο αναφοράς».

Πραγματικά, σημείο αναφοράς. Ο Αργεντινός έχει πετύχει μέχρι στιγμής 10 γκολ στη Γαλλία και είναι δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος, αφήνοντας πίσω τον πολυδιαφημισμένο Νεϊμάρ, ενώ ο Μπαπέ έχει μόλις ένα περισσότερο. Τελευταία φορά που η Ναντ είχε πρώτο σκόρερ με πάνω από 12 γκολ ήταν το 2000! Οι οπαδοί πάντως τον έβαλαν στην καρδιά τους πριν το φετινό του σερί. Η αυταπάρνηση, ο τρόπος που μάχεται για να ξεπεράσει τα μειονεκτήματά του, οι κινήσεις του όταν η ομάδα δεν έχει τη μπάλα και η προθυμία του να φέρει σε πέρας όποιον ρόλο του έχει αναθέσει ο προπονητής, φέρνουν το χειροκρότημα από τους φανατικούς των «Καναρινιών». Παράλληλα, αποδεικνύει ότι στην εποχή των πολυσύνθετων επιθετικών, τα παλιά καλά εννιάρια έχουν ακόμα ρόλο να διαδραματίσουν.

Με... φονικό πλασέ, κεφαλιά και «σπάσιμο» στους συμπαίκτες του που βοηθούν πολύ το παιχνίδι, αυτοπεποίθηση και πανέξυπνες κινήσεις στο «κουτί», ο Σάλα είναι αποφασισμένος να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, με όνειρο την Εθνική Αργεντινής. Όσον αφορά τον βαθμολογικό πίνακα; «Τον βλέπω, προφανώς. Όπως κάθε επιθετικός τον βλέπω και χαμογελάω. Μου δίνει χαρά να έχω τόσο καλή παρουσία για να βοηθάω την ομάδα μου και είναι εκπληκτικό που είμαι τόσο ψηλά, αλλά ο πίνακας που βλέπω περισσότερο είναι της ομαδικής βαθμολογίας. Ξέρω ότι χωρίς τους συμπαίκτες μου δεν θα μπορούσα να βρίσκομαι εκεί, γιατί όλα είναι προϊόν ομαδικής δουλειάς». Πώς να μην τον λατρέψει ο κόσμος;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.