Νάπολι, όμορφη σαν... πρωταθλήτρια!

Νάπολι, όμορφη σαν... πρωταθλήτρια!

bet365

Η ομάδα του Μαουρίτσιο Σάρι είναι μόνη 1η στη Serie A και ο Παναγιώτης Παλλαντζάς προστίθεται στη λίστα των θαυμαστών της.


Οταν ολοκληρώθηκε η 6η αγωνιστική του φετινού πρωταθλήματος, με τις Νάπολι και Γιουβέντους να πάνε χέρι-χέρι, οι ιταλικές εφημερίδες έγραφαν για «μια μονομαχία που δεν έχουμε ξαναδεί». Η αναφορά τους, προφανώς, δεν αφορούσε το δίδυμο αυτής της μονομαχίας, αλλά τις επιδόσεις του, αφού ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά του calcio που δύο ομάδες ξεκίνησαν με 6x6. Με δεδομένο ότι είμαστε ακόμη στην αρχή του μαραθώνιου, το ποιος θα έκανε πρώτος το στραβοπάτημα δεν είχε τόση σημασία βαθμολογικά, όσο ψυχολογικά. Και το στραβοπάτημα το έκανε αυτή που έπρεπε. Οχι μόνο επειδή έχει πάντα πιο ενδιαφέρον όταν η Γιούβε αναγκάζεται να κυνηγήσει, αλλά και γιατί η Νάπολι ήταν η καλύτερη ομάδα σε αυτές τις πρώτες επτά αγωνιστικές και της άξιζε να πάει ως 1η στη διακοπή.

Πριν λίγους μήνες, αρχές Ιουνίου, με την μεταγραφική περίοδο ουσιαστικά να μην έχει ξεκινήσει, γράφαμε ότι το το καλοκαίρι θα είναι ήρεμο για τους Παρτενοπέι και ότι αρκεί να κάνουν μια-δυο κινήσεις στην άμυνα για να κυνηγήσουν δυνατά το μεγάλο τους όνειρο, αφού η φετινή σεζόν έμοιαζε/μοιάζει με την καλύτερη ευκαιρία τους εδώ και πολλά χρόνια. Ο Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις και ο αθλητικός διευθυντής Κριστιάνο Τζούντολι δεν τις έκαναν τελικά αυτές τις κινήσεις για την αμυντική γραμμή αλλά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αυτό δεν δείχνει να στοιχίζει. Ισως επειδή η ηρεμία του καλοκαιριού, με τη Νάπολι να μην χάνει κανέναν σημαντικό παίκτη της αυτή την φορά, ήταν πιο σημαντικό.

Οι Παρτενοπέι έσπασαν διάφορα ρεκόρ τους πέρυσι αλλά στο τέλος της σεζόν διαπίστωσαν πως αυτό δεν αρκούσε για να επικρατήσουν της Γιουβέντους. Ετσι, είπαν να αρχίσουν από νωρίς τα ρεκόρ φέτος, δείχνοντας τις διαθέσεις τους. Τα 25 γκολ σε 7 αγωνιστικές είναι η καλύτερη επίδοση που έκαναν ποτέ οι Ναπολιτάνοι, ξεπερνώντας τα 24 από το μακρινό 1957-58, αλλά καλύτερο από αυτό είναι το γεγονός ότι καμία ιταλική ομάδα ποτέ δεν άρχισε με 7x7 και 25 γκολ. Τις επτά νίκες τις είχαν κάνει κι άλλοι, τόσα γκολ όμως δεν είχε βάλει κανείς. Και το γεγονός ότι αυτά τα γκολ μπαίνουν χωρίς κλασικό φορ, αφού ο Μίλικ τραυματίστηκε ξανά σοβαρά αλλά και μέχρι να γίνει αυτό δεν ήταν βασικός, επιβεβαιώνει την δουλειά που έχει κάνει ο Σάρι.

«Επίθεση για playstation», έγραψε για παράδειγμα το tuttonapoli, θέλοντας να περιγράψει την ευκολία με την οποία η Νάπολι κάνει πάντα μεγάλα σκορ στα παιχνίδια της. Κι επειδή σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζονται και οι αριθμοί για να πουν την αλήθεια, αυτοί λοιπόν λένε ότι στους τελευταίους 11 αγώνες τους στη Serie A, επτά φέτος και τέσσερις από το φινάλε της περσινής σεζόν, οι Παρτενοπέι δεν έχουν πέσει κάτω από τα τρία γκολ! Νάπολι-Κάλιαρι 3-1, Τορίνο-Νάπολι 0-5, Νάπολι-Φιορεντίνα 4-1, Σαμπντόρια-Νάπολι 2-4, Βερόνα-Νάπολι 1-3, Νάπολι-Αταλάντα 3-1, Μπολόνια-Νάπολι 0-3, Νάπολι-Μπενεβέντο 6-0, Λάτσιο-Νάπολι 1-4, Σπαλ-Νάπολι 2-3, Νάπολι-Κάλιαρι 3-0, είναι τα αποτελέσματα της... συμμορίας του Σάρι, ο οποίος διαχειρίζεται την κατάσταση άψογα.

Με τον Μάριο Ρουί να αγωνίζεται κόντρα στην Κάλιαρι πριν δύο μέρες, ο αριθμός των παικτών που έχουν χρησιμοποιηθεί φέτος έφτασε στους 21 ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι έχουν σκοράρει 11 διαφορετικοί παίκτες! Η Νάπολι μπορεί να μην έχει, συνολικά, την ποιότητα ή το βάθος της Γιουβέντους αλλά έχει περισσότερους παίκτες για να στηριχθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα όλα να λειτουργούν ρολόι προς το παρόν (σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή είναι +7 οι βαθμοί, +11 τα γκολ, -1 το παθητικό) και να μην επηρεάζεται η ομάδα από το γεγονός, για παράδειγμα, ότι ο Μάρεκ Χάμσικ μέχρι πρόσφατα ήταν κάτω από τα στάνταρντ του.

Με την Κάλιαρι, πάντως, ο αρχηγός ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ στα πρώτα λεπτά και το πανηγύρισε με την ψυχή του, πλησιάζοντας πλέον στο -1 από τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για τη Νάπολι. «Σίγουρα το σκέφτομαι αυτό αλλά το 7x7 είναι σπουδαίο, είναι πιο σημαντικό από τα γκολ μου. Είναι η πιο όμορφη και η πιο δυνατή Νάπολι από τότε που ήρθα εδώ. Το scudetto; Ξέρουμε ότι είμαστε δυνατοί, το λέμε. Σε όλο το 2017 κάνουμε σπουδαία αποτελέσματα. Ο Οκτώβριος θα είναι ένας πολύ σημαντικός μήνας γιατί υπάρχουν πολλά δυνατά ματς, τα οποία σίγουρα θα μας πουν κάποια πράγματα», είπε ο Σλοβάκος μετά το 3-0 επί των Σάρδων και είπε την αλήθεια.

Η ομάδα του Σάρι μετράει 12 σερί νίκες στη Serie A, επτά φέτος και πέντε από πέρυσι, ενώ παράλληλα έχει 19 σερί αγώνες με θετικό αποτέλεσμα, στο πλαίσιο του πρωταθλήματος πάντα. Τι σημαίνει αυτό; Οτι ποτέ καμία γενιά Ναπολιτάνων δεν είδε κάτι καλύτερο από την ομάδα τους, αφού το προηγούμενο ρεκόρ ήταν οι 18 σερί αγώνες με βαθμούς/βαθμό και κρατούσε από τα χρόνια του Μαραντόνα, όταν είχε γίνει δύο σερί χρονιές (1988-89 και 1989-90). Το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι αριθμοί συνδυάζονται με την... ευτυχία που νιώθει όποιος βλέπει ένα ματς των Παρτενοπέι, έχει ως αποτέλεσμα η Νάπολι να διαφημίζεται παντού μέσα από τα λόγια του Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος την έβαλε στις 5-6 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, ή του Ντέβιντ Μπέκαμ που βρέθηκε στην Ιταλία πριν λίγα 24ωρα.

«Χαίρομαι για αυτά που είπε ο Μπέκαμ αλλά είναι λόγια και τα λόγια δεν έχουν και μεγάλη σημασία. Εξι χρόνια τώρα, κάθε χρόνο λένε όλοι ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει η Γιουβέντους αλλά στο τέλος νικάει πάντα αυτή. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα επίπεδο πάνω, κάθε χρόνο είναι και πιο δυνατή, η φετινή Γιούβε είναι η πιο δυνατή των τελευταίων επτά χρόνων», ήταν η ατάκα του Σάρι πριν δύο 24ωρα, προσπαθώντας να διατηρήσει χαμηλούς τόνους και παράλληλα να κρατήσει την ομάδα του όσο το δυνατόν πιο μακριά από την πίεση, ειδικά τώρα που ακόμη είναι νωρίς.

Το ωραίο με τον allenatore, το έχουμε ξαναγράψει, είναι το γεγονός ότι σχεδόν ποτέ δεν συγχρονίζεται με τον πρόεδρο. Οταν ο ένας είναι εκνευρισμένος, ο άλλος είναι ήρεμος. Οταν ο ένας είναι προσγειωμένος, ο άλλος πετάει, όπως έδειξε η επιλογή του κλαμπ να πανηγυρίσει στα social media για την ισοπαλία της Γιουβέντους στο Μπέργκαμο ή από το γεγονός ότι έκατσαν και μέτρησαν πόσες αγωνιστικές συνολικά στην ιστορία της η Νάπολι ήταν μόνη 1η στη Serie A (87 πλέον). Η προηγούμενη, η 86η, ήταν πριν 13 μήνες, στις 18 Σεπτεμβρίου 2016, για να δει στη συνέχεια τους Μπιανκονέρι να την προσπερνούν και να μην κοιτάζουν ξανά πίσω.

Αυτό, όμως, έγινε πέρυσι. Φέτος η ιστορία μπορεί να είναι διαφορετική, σύμφωνα ακόμη και με τον (Γιουβεντίνο) Τζανλούκα Βιάλι, ο οποίος συνήθως δικαιώνεται στις εκτιμήσεις του. «Η Γιουβέντους είναι πιο δυνατή ομάδα αλλά ο τίτλος φέτος θα πάει στη Νάπολι και θα είναι μια πανέμορφη ιστορία, με τον πρόεδρο που την ανέλαβε από την Serie C για να την φτάσει ως εδώ. Η ομάδα είναι ενωμένη, έχει τρομερή χημεία και το καλοκαίρι προπονήθηκε καλά αντί να κάνει βόλτες για φιλικά σε διάφορες ηπείρους», είναι η άποψη του, η οποία φέτος έχει περισσότερους υποστηρικτές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Είτε επειδή έχει καταντήσει βαρετό ή ενοχλητικό το να νικάει συνεχώς η Γιούβε, είτε επειδή το αουτσάιντερ έχει πάντα περισσότερες συμπάθειες, είτε επειδή στο κάτω-κάτω μπορεί να είναι η αλήθεια, το δεδομένο είναι ότι στην Ιταλία οι ουδέτεροι πιστεύουν πραγματικά ότι φέτος μπορεί να είναι η χρονιά της Νάπολι και με το ποδόσφαιρο που βλέπουν από αυτή, μάλλον δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις επειδή αισιοδοξούν ή επειδή θέλουν να την δουν να κατακτά το scudetto.

«Είμαστε μόλις στις πρώτες γραμμές αυτού του μυθιστορήματος αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι ένα καθεστώς έχει τελειώσει. Στο τέλος, βέβαια, μπορεί η μόνιμη πρωταθλήτρια Ιταλίας να αποδείξει ότι δεν είναι έτσι, αλλά για να τα καταφέρει θα πρέπει να είναι καλύτερη από μια Νάπολι πολύ δυνατή, πιο όμορφη από μια ομάδα πανέμορφη. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ως τον Μάιο θα απολαύσουμε μια υπέροχη μονομαχία μέχρι τελικής πτώσης», έγραψε στη La Repubblica ο αρθρογράφος Μαουρίτσιο Κροζέτι, μεταφέροντας κι αυτός το κλίμα που υπάρχει.

Ενα κλίμα υπέρ των νότιων, όχι μόνο επειδή οι Μπιανκονέρι από τον βορρά είναι πιο αντιπαθητικοί, αλλά επειδή η Νάπολι είναι όμορφη. Σαν πρωταθλήτρια. Και θέλει να συνεχίσει με αυτό το στυλ, μέχρι να πρέπει να γράψεις... ως πρωταθλήτρια!

 

Τελευταία Νέα