Η ευκαιρία της Ντόρτμουντ

Η ευκαιρία της Ντόρτμουντ

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Η ευκαιρία της Ντόρτμουντ

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την εκπληκτική Ντόρτμουντ, που δεν πρέπει να αλλάξει την τακτική της στο όριο.

Είναι άδικο να γράφεις ότι οι ελπίδες τίτλου της ομάδας που έχει εντυπωσιάσει περισσότερο στην Bundesliga φέτος εξαρτώνται από την κρίση στην οποία φαίνεται ότι βρίσκονται οι πρωταθλητές, παρά στις δικές της δυνάμεις. Αυτή, όμως, είναι η πραγματικότητα του πρωταθλήματος τα τελευταία χρόνια. Και αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ντόρτμουντ να επιστρέψει στην κορυφή.

Τον περασμένο Ιούλιο ο Πέτερ Μπος έλεγε το λογικό. «Είναι αδύνατο να εφαρμοστούν οι ιδέες μου μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα». Αυτή η δήλωση, σε συνδυασμό με κάποιες εμφανίσεις στην προετοιμασία, είχαν χτυπήσει καμπανάκι στον γερμανικό Τύπο, που έμοιαζε να βρίσκεται σε πανικό, προσπαθώντας να τον μεταφέρει και στο σύλλογο. Όλοι, τότε, έγραφαν ότι αυτή είναι η αίσθηση που έχουν και οι οπαδοί της Μπορούσια.

Κανένας δημοσιογράφος μακριά από την κοιλάδα του Ρουρ δεν είχε πειστεί ότι ο Ολλανδός μπορούσε να αντικαταστήσει τον Τόμας Τούχελ. Δεν πίστευαν, άλλωστε, εξαρχής ότι ο τελευταίος έπρεπε να είχε απολυθεί. Ήταν μία αίσθηση που ο Μπος είχε ξανανιώσει. Όταν ήταν να αναλάβει τον Άγιαξ, η Telegraaf είχε κάνει ψηφοφορία για το αν ήταν ο κατάλληλος για τη θέση. Το 60% των οπαδών του Αίαντα είχαν ψηφίσει «όχι».

Οι οπαδοί της Μπορούσια, βέβαια, ποτέ δεν έδειξαν σημάδια πανικού, σε αντίθεση με τον Τύπο. Είχαν την υπομονή να δουν με τα μάτια τους τη συνέχεια του πρότζεκτ. Και τρεις μήνες αργότερα βλέπουν την ομάδα τους να εντυπωσιάζει. Η διαφορά των τερμάτων στο +18 είναι ρεκόρ στην Bundesliga σε αυτό το σημείο της σεζόν, ενώ αυτή η διαφορά έχει οδηγήσει και στο καλύτερο ξεκίνημα των Βεστφαλών στην ιστορία τους. Ο Μπος έγινε ο πρώτος προπονητής στη Γερμανία που βλέπει την ομάδα του να κρατάει το μηδέν στους πρώτους πέντε αγώνες του και αυτή η επίδοση είναι και η καλύτερη για την Μπορούσια μετά το 2001-02. Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτονται.

Το καλοκαίρι το μεγαλύτερο ερώτημα για τον δογματικό Ολλανδό τεχνικό ήταν πώς θα μπορέσει να φέρει την αμυντική σταθερότητα. Η λύση ήταν απλή: τελικά δεν είναι τόσο δογματικός όσο όλοι πίστευαν. Χωρίς να προδώσει τις αξίες του, είδε ότι με το υλικό που είχε στα χέρια του δεν χρειαζόταν να παίξει όπως ο περσινός Άγιαξ. Βέβαια, ακόμη και έτσι το παιχνίδι της Ντόρτμουντ χαρακτηρίζεται από «αφέλεια», κάτι που φαίνεται και με το παραπάνω στην Ευρώπη. Και;

Κανένας δεν πίστευε - ούτε πιστεύει - ότι η Ντόρτμουντ μπορεί να κατακτήσει το Champions League. Αντιθέτως, μέσω της τελευταίας διοργάνωσης η ελπίδα είναι ότι ο Μπος θα μπορέσει να εξελίξει ακόμη περισσότερο τις τακτικές του στο υψηλότερο επίπεδο. «Ολόκληρη η ομάδα αμύνεται. Είναι άδικο να τα ρίχνουμε όλα στους αμυντικούς», είπε ο Ολλανδός μετά την ήττα από την Ρεάλ. Στο μυαλό του η άμυνα θα πρέπει να ξεκινάει από τον Ομπαμεγιάνγκ. Η ομάδα του δεν προσαρμόζεται ποτέ στο παιχνίδι του αντιπάλου. Αυτό, φυσικά, είναι «αυτοκτονία» απέναντι σε ομάδες όπως η Ρεάλ. Και είναι κάτι που ο Μπος θα πρέπει να αλλάξει.

Το σύστημα, πάντως, δουλεύει τέλεια στην Bundesliga λόγω της εκπληκτικής επιθετικής γραμμής. Για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Ομπαμεγιάνγκ έχει πετύχει 8 γκολ στις 6 πρώτες αγωνιστικές, επίδοση που είναι χειρότερη μόνο από εκείνη του Χάινκες (9 γκολ) τη σεζόν 1973-74, τη στιγμή που η Μπορούσια σκοράρει με εντυπωσιακή συχνότητα ανά 28’. Φίλιπ και Γιαρμόλενκο έχουν εντυπωσιάσει, σε σημείο που κανένας να μην θυμάται τον Ντεμπελέ.

«Σήμερα, βρήκαμε τον πρωταθλητή», είπε ο Ντίτερ Χέκινγκ, τεχνικός της Γκλάντμπαχ, μετά τη συντριβή από την Ντόρτμουντ με 6-1. Στην ίδια συνέντευξη τύπου ο Μπος είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη «amüsant», για να περιγράψει την εμφάνιση της ομάδας του. «Διασκεδαστική». Μία Ντόρτμουντ με αυτοπεποίθηση δεν είναι αντίπαλος που θέλεις να βρεις μπροστά σου.

Ο χρόνος που έχεις να βγεις στην κόντρα απέναντι στην Μπορούσια υπολογίστηκε στα 4 δευτερόλεπτα και πολλές φορές η ομάδα του Μπος μοιάζει σαν να βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί. Αυτή η τακτική στο όριο θα τεσταριστεί σύντομα στην Bundesliga απέναντι σε ομάδες που παίζουν στην κόντρα με μακρινές μπαλιές, καθώς συνήθως το κενό ανάμεσα στην αμυντική και στη μεσαία γραμμή είναι μεγάλο για την Ντόρτμουντ, που έχει το υψηλότερο ποσοστό κατοχής στο πρωτάθλημα (68%). Το πρώτο από αυτά τα παιχνίδια έρχεται και είναι με την εκπληκτική φέτος Άουγκσμπουργκ.

Μέχρι τώρα είναι ξεκάθαρο ότι κανένας δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει την τακτική του Μπος, που είναι κάτι «καινούριο» στην Bundesliga. Η τελευταία φορά που η Ντόρτμουντ βρέθηκε στην κορυφή για έξι συνεχόμενες αγωνιστικές ήταν πριν τέσσερα χρόνια, ενώ την τελευταία φορά που η Μπάγερν απέλυσε τόσο νωρίς τον προπονητή της έκανε 2,5 χρόνια να ξαναδεί τη σαλατιέρα.

Και αν η Μπορούσια κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στο να αλλάξει την τακτική που μπορεί να της φέρει το πρωτάθλημα για χάρη του Champions League, μάλλον πρέπει να μείνει ως έχει. Για να εκμεταλλευτείς την ευκαιρία σου θα πρέπει να δείξεις θάρρος. Και αν αυτό σε οδηγήσει στην «αποτυχία», τότε εκείνη ίσως να αποδειχθεί η πιο «όμορφη».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης