Η Ρεάλ του Κριστιάνο και η Σάντος του Πελέ

Η Ρεάλ του Κριστιάνο και η Σάντος του Πελέ

Γιώργος Καραμάνος
Η Ρεάλ του Κριστιάνο και η Σάντος του Πελέ

bet365

Οι Μαδιλένοι σκοράρουν για 73 διαδοχικά παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, έπιασαν το ρεκόρ της θρυλικής ομάδας του Μαύρου Διαμαντιού και με ένα ακόμα το κάνουν κι αυτό αποκλειστικά δικό τους

Ο Πελέ μείωνε 1-3 στο εντός έδρας ντέρμπι με τη Σάο Πάολο στο «Βίλα Μπελμίρο». Τελικά η «Τρικολόρ» περνούσε θριαμβευτικά από εκεί με 1-4. Εκείνη τη μέρα (15 Αυγούστου του 1963) η Σάντος θα πανηγύριζε το διαδοχικό γκολ Νο73 σε όλες τις διοργανώσεις που λάμβανε μέρος. Ηταν για το περιφερειακό Παουλίστα και την επόμενη αγωνιστική κόντρα στην Κορίνθιανς θα ήταν η μοναδική φορά από που δεν θα έβρισκε δίχτυα σε διάστημα λίγο λιγότερο των δύο ετών.

Το μυθικό επίτευγμά της είχε ξεκινήσει στις 21 Νοεμβρίου του 1961 σε ένα ματς Κυπέλλου, στο οποίο είχε διαλύσει 6-1 την Αμέρικα. Εκτοτε, η ομάδα που είχε για μπροστάρη τον Πελέ και επίσης μεγάλα αστέρια τους Ζίτο, Ζίλμαρ (βασικός πορτιέρο της Σελεσάο) και Μανγκάλβιο, θα έτρεχε ένα εκπληκτικό φορμάρισμα που θα περιλάμβανε 52 νίκες, 18 ισοπαλίες και επτά ήττες. Ο Πελέ τότε ήταν στα καλύτερά του. Πυροβολούσε κατά ριπάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκείνος έβαλε τα 85 από τα συνολικά 245 γκολ που σημείωσε η ομάδα του (96 εις βάρος), δηλαδή το 35%.

Κάπως έτσι το Μαύρο Διαμάντι με αυτό το τρελό σερί σκοραρίσματος των 73 αγώνων οδήγησε τη Σάντος στο να κατακτήσει επτά τίτλους σε αυτό το διάστημα (2 Μπραζιλεϊράο, 2 Περιφερειακά Παουλίστα, το Κόπα Λιμπερταδόρες και το Διηπειρωτικό του 1962 και το τουρνουά Ρίο-Σάο Πάολο). Μάλιστα στο Διηπειρωτικό με δύο τέρματα του Πελέ (85', 87') είχε κάνει μεγάλη ανατροπή (3-2) κόντρα στην Μπενφίκα του Εουσέμπιο στο πρώτο παιχνίδι εντός και τρομερό 2-5 στην Πορτογαλία με χατ τρικ Πελέ.

Κανείς δεν ξέρει εάν μπορεί να υπάρχει άλλη ομάδα στη Νότια Αμερική, την Ασία, την Αφρική ή την Ωκεανία, που να έχει κάνει μεγαλύτερο σερί. Αυτό ήταν το πιο γνωστό, καταγεγραμμένο και σίγουρα δεν υπάρχει στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Ωσπου εμφανίστηκε τώρα η Ρεάλ και το ισοφάρισε, παίρνοντας τη νίκη με 1-3 στην έδρα της Σοσιεδάδ. Το φοβερό είναι ότι εκεί, στο «Ανοέτα» ήταν που η αρμάδα του Ζινεντίν Ζιντάν ξεκίνησε το δικό της σερί στις 30 Απριλίου 2016 με τον Γκάρεθ Μπέιλ (0-1 με κεφαλιά).

Στα 73 παιχνίδια της βέβαια η Βασίλισσα έχει κάνει κάποια μυθικά πράγματα. Εχει κατακτήσει δύο διαδοχικά Champions League 41 γκολ), το Μουντιάλ Συλλόγων (6 γκολ), το Σούπερ Καπ Ευρώπης 5γκολ), Ισπανίας (5 γκολ) και την La Liga (121 γκολ). Συνολικά έχει βρει δίχτυα δηλαδή 200 φορές, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο φυσικά να είναι ο ηγέτης σε αυτή την προσπάθεια με 49 δικά του τέρματα και τους Καρίμ Μπενζεμά, Αλβαρο Μοράτα ν' ακολουθούν με 21.

Συνολικά είναι 22 οι παίκτες της που έχουν χριστεί σκόρερ, ενώ υπάρχουν και τέσσερα αυτογκόλ. Σε περίπτωση που την Τετάρτη το βράδυ βάλει γκολ και στην Μπέτις, η Ρεάλ θα έχει βγάλει γλώσσα σε ένα ακόμα παγκόσμιο ρεκόρ...

Follow me: @jorgekaraman

 

Τελευταία Νέα