Η ομάδα που έπαιξε στην Ευρώπη χωρίς Ευρωπαίους

Gazzetta team
Η ομάδα που έπαιξε στην Ευρώπη χωρίς Ευρωπαίους

bet365

Η Γκιμαράες έκανε κάτι πρωτοφανές στις ιστορία των διεθνών διοργανώσεων. Οχι μόνο δεν είχε Πορτογάλο στην ενδεκάδα, αλλά ούτε καν παίκτη από την Γηραιά ήπειρο.

Το «Αλφόνσο Ενρίκες» δεν ήταν κατάμεστο. Περίπου οι μισές από τις 30.000 θέσεις τους είχαν κάτοχο στην πρεμιέρα των ομίλων του φετινού Europa League. Για την Βιτόρια, το club της πόλης που είναι πιο γνωστό ως Γκιμαράες, αυτή η αναμέτρηση με την Ζάλτσμπουργκ που έληξε χωρίς νικητή (1-1), είχε μία τεράστια καινοτομία. Το ίδιος και για όλη την ποδοσφαιρική Γηραιά ήπειρο. Ουδέποτε στο παρελθόν σε ευρωπαϊκή αναμέτρηση υπήρξε κάτι ανάλογο. Και δεν είναι ότι στην 11άδα δεν υπήρχε κάποιος γηγενής. Αυτό το έχουμε ξαναδεί. Σε αυτή των «Κονκισταδόρες» δεν υπήρχε ούτε καν ένας Ευρωπαίος!

Είναι γνωστό και συνηθισμένο για τα πορτογαλικά clubs να έχουν ένα μάτσο Βραζιλιάνους, που τους βαφτίζουν δικά τους παιδιά. Αλλωστε, ουσιαστικά στις δύο ακτές του Ατλαντικού που μιλούν την ίδια γλώσσα, έχουν κατά μεγάλο βαθμό μία ξεχωριστή οικειότητα σε κάθε έκφανση. Κάπως έτσι λοιπόν στη σύνθεση της Γκιμαράες την Πέμπτη βρέθηκαν τέσσερις Βραζιλιάνοι. Ηταν ο τερματοφύλακας Ντάγκλας, οι κεντρικοί αμυντικοί Ζουμπάλ, Πεντράο και ο σέντερ φορ Ραφίνια.

Στους 11 όμως βρέθηκαν παίκτες από επτά διαφορετικές χώρες. Οι πλάγιοι μπακ Βίκτορ Γκαρσία (Βενεζουέλα), Κόναν (Ακτή Ελεφαντοστού), οι μέσοι Γουακάσο (Γκάνα), Σέλις, Ρινκόν (Κολομβία), Ουρτάδο (Περού) και ο επιθετικός Τεϊσέιρα (Ουρουγουάη). Αυτή ήταν η περίεργη σύνθεση που θύμισε Πύργο της Βαβέλ και προκάλεσε εντύπωση. Τα προσχήματα σώθηκαν στο ελάχιστο, όταν στο 57' πέρασε στο γήπεδο αλλαγή ο Κίκο, ο οποίος και ήταν ο πρώτος Πορτογάλος που εμφανίστηκε στο χορτάρι, ενώ στο 66' μπήκε και ο Ελντον, που όμως είναι γεννημένος κανονικά στην Βραζιλία και έχει αλλάξει υπηκοότητα.

Ολα αυτά βέβαια απασχόλησαν σε φιλολογικό επίπεδο, καθώς η UEFA δεν είχε κανένα πρόβλημα. Ασχέτως με τι ισχύει για τα εθνικά πρωταθλήματα, στις δικές της διοργανώσεις η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία δεν έχει κάποιον περιορισμό όσον αφορά τον αριθμό των ξένων. Εκείνη δεν την απασχολεί το διαβατήριο των παικτών, παρά μονάχα ένα δεδομένο. Απαιτεί οι οκτώ από τους 25 παίκτες που δηλώνει κάθε ομάδα, να προέρχονται από τις ακαδημίες κι ας μην αγωνιστούν ποτέ και αυτό η Γκιμαράες το είχε εξασφαλισμένο.

Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησε την περιπέτεια της για την 16η παρουσία του club στην Ευρώπη. Εκεί όπου είναι η 7η ομάδα της χώρας με τις περισσότερες παρουσίες μετά της Πόρτο, Μπενφίκα, Σπόρτινγκ, Μποαβίστα, Μπράγκα, Σετούμπαλ. Απομένει να δούμε στη συνέχεια εάν θα υπάρξει βασικός στην ενδεκάδα στα επόμενα παιχνίδια. Για αρχή πάντως η Βιτόρια Γκιμαράες έγραψε ιστορία...

 

Τελευταία Νέα