Ζάχοβιτς, ο πρίγκιπας του Μάριμπορ!

Ζάχοβιτς, ο πρίγκιπας του Μάριμπορ!

Γιατί τα λεφτά από μόνα τους δε φέρνουν την ευτυχία! Η... φτωχή Μάριμπορ αντέχει τη λάμψη του Champions League, χάρη στη φιλοδοξία του Ζλάτκο Ζάχοβιτς!

Champions League, η κορυφαία διοργάνωση στον πλανήτη με τις μεγαλύτερες... ανισότητες! Από τη λάμψη της Παρί, στη Μάριμπορ της υπέρβασης! Οι Σλοβένοι είναι το πιο «φτωχό» κλαμπ της διοργάνωσης, αλλά ικανό να υπερκερνά εμπόδια και να βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους. Τρίτη φορά που θα βρεθεί στους ομίλους, δεύτερη την τελευταία τριετία και η Μάριμπορ ζει το όνειρο!

«Ηδη επιτυχημένη η σεζόν», φρόντισε να ξεκαθαρίσει το απόλυτο αφεντικό των πρωταθλητών Σλοβενίας, ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς (σ.σ. τιμωρημένος από την UEFA, ως τις 28/2/2017 δεν θα μπορεί να κάθεται στον πάγκο, όπως συνηθίζει). Ποιος είναι όμως ο σύλλογος που φροντίζει να αποδεικνύει πως τα χρήματα δε φέρνουν την ευτυχία;

Αποτέλεσμα εικόνας για zlatko zahovic maribor

Μια δεκαετία πριν, η Μάριμπορ είχε φθάσει στα όρια της χρεωκοπίας και όλοι στη Σλοβενία μιλούσαν για τη διάλυσή της. Βλέπετε, τα 4 εκατ. ευρώ χρέος ήταν τεράστιο για τα δεδομένα της χώρας. Χρειάστηκε να αλλάξει διοίκηση και να γίνει η κίνηση ματ, της πρόσληψης του Ζλάτκο Ζάχοβιτς σε ρόλο τεχνικού διευθυντή. Ο πρώην ερυθρόλευκος ανέλαβε με πάθος το νέο του ρόλο, δεν ήθελε χρήματα και πλέον είναι ο άνθρωπος πίσω από την απόλυτη επιτυχία. Αρκετές οι προτάσεις που έχει από μεγάλα κλαμπ, αλλά ο Ζλάτκο δηλώνει... ερωτευμένος με την πατρίδα και την ομάδα του!

Πως έχει οργανωθεί ο σύλλογος; Πρόεδρος ο Ντράκο Κοτάρ, ο οποίος μπορεί να μην έχει τον ισχυρό ρόλο του προέδρου, να κρύβεται από τα ΜΜΕ, αλλά ξέρει όσο λίγοι πως μπορεί να κρατήσει την ομάδα μακριά από μπελάδες και περιπέτειες. Τα βλέμματα στραμμένα στον γενικό διευθυντή Μπόγιαν Μπαν, ο οποίος διαχειρίζεται όλα τα οικονομικά κι άλλα σημαντικά οργανωτικά θέματα. Το κλαμπ λειτουργεί ως μια μικρή κοινωνία, με το γήπεδο «Ljudski» να ανήκει στο Δήμο. Βέβαια, χάρη στις προσπάθειες της ομάδας το μεγαλύτερο μέρος του σταδίου ανακαινίστηκε το 2008 κι έχει χωρητικότητα γύρω στις 12.200 θέσεις.

Οικονομικός σχεδιασμός. Ο προϋπολογισμός του συλλόγου είναι περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ φέτος και είναι περίπου 20% μειωμένος σε σχέση με πέρυσι. ΄Το ταμείο της εξαρτάται από την πορεία του συλλόγου στην Ευρώπη και την πώληση κάποιου παίκτη. Η Μάριμπορ κερδίζει περίπου 1,5 - 2 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος. Το μπάτζετ είναι... φτωχό και ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης είναι ο Μάρκος Ταβάρες που κερδίζει 200.000 ευρώ ανά έτος. Τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά για την επόμενη σεζόν, αφού τα κέρδη από τη συμμετοχή στο Champions League θα ξεπεράσουν τα 3 εκατ. ευρώ!

Αποτέλεσμα εικόνας για zlatko zahovic maribor

Ζάχοβιτς, εσύ ηγέτη! Είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο του συλλόγου. Ηταν αυτός που άλλαξε τα πάντα στη λειτουργία του συλλόγου. Η ομάδα όχι μόνο δε διαλύθηκε, αλλά έγινε η πιο επιτυχημένη και οργανωμένη στη Σλοβενία. Ο Ζάχοβιτς έχει τον βασικό ρόλο στην αγορά και την πώληση παικτών και προπονητών, ενώ είναι στον πάγκο στους πιο σημαντικούς αγώνες. Είναι ο... ήρωας της πόλης, λατρεύεται σα θεός, αφού στα δύσκολα έδειξε την αγάπη του για τη Μάριμπορ. Δεν του αρέσει η... κριτική, δε μιλάει στα ΜΜΕ, αφού στην... κόντρα του με τον πρώην παίκτη της ομάδας, Αγκίμ Ιμπραϊμι δε στηρίχθηκε όπως ήθελε. Για την Μάριμπορ του Ζάχοβιτς, τα πάντα έχουν σχέση με τη... φιλοδοξία. Ο,τι καλύτερο υπάρχει στη Σλοβενία θα καταλήξει στη Μάριμπορ, ενώ οι εξαιρετικές του σχέσεις με Πόρτο, αλλά και με κλαμπ στην Ιταλία τον βοηθούν στο μεταγραφικό πάρε-δώσε!