O... Xάρι Πότερ της Εστερσουντ!

O... Xάρι Πότερ της Εστερσουντ!

bet365

Ενας νεαρός κόουτς με το όνομα Γκρέιαμ Πότερ μεγάλωσε προπονητικά στη Σουηδία, πέρασε όλα τα εμπόδια κι έγινε ο... μάγος της Εστερσουντ.

Το βράδυ της 20ης Ιουλίου η Εστερσουντ ολοκλήρωνε το... θαύμα της στην Τουρκία, άφηνε εκτός διοργάνωσης τη Γαλατά κι έμπαινε στον ευρωπαϊκό χάρτη. Απέναντι στον ΠΑΟΚ, η παρέα ενός ωραίου τύπου, του Γκρέιαμ Πότερ θα επιδιώξει να γράψει ακόμα μια χρυσή σελίδα στην ιστορία της! Ποιος είναι όμως ο μάγος της Εστερσουντ;

Οι εύποροι ντόπιοι είχαν πολλές ερωτήσεις όταν είδαν ένα νεαρό ζευγάρι Αγγλων στο παγωμένο Vinterstaden της Σουηδίας. «Είχα βγει έξω και με ρωτούσαν όλοι γιατί ήρθα εδώ! Οταν τους απάντησα πως ανέλαβα την Εστερσουντ, γελούσαν και μου έλεγαν ''Αδύνατο'' ή ''Είσαι τρελός;;''». Είχαν πέσει έξω... Σε μια πενταετία η ομάδα ανέβηκε τρεις κατηγορίες και ο Γκρέιαμ μετατράπηκε σε... Χάρι Πότερ. «Ευτυχώς ήμουν αρκετά αφελής και αισιόδοξος να μην πιστέψω αυτά που άκουσα. Πάντα ένιωθα κάτι ιδιαίτερο θα μπορούσε να συμβεί».

Το βράδυ της 20ης Ιουλίου αυτή η μικρή σκανδιναβική πόλη, των 45.000 κατοίκων, έξι ώρες βόρεια της Στοκχόλμης φωταγωγήθηκε για να γιορτάσει την πρόκριση επί της Γαλατά! «Αρχικά στο γήπεδο είχαμε 500 φιλάθλους, στη συνέχεια φτάσαμε στις 5000 και πλέον στο νέο μας γήπεδο έχουμε 10.000 φιλάθλους. Ο κόσμος λατρεύει το σκι, δεν είχε ποτέ ποδοσφαιρική κουλτούρα, αλλά πλέον η μπάλα είναι το βασικό αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται αγόρια και κορίτσια στα σχολεία. Ο 40χρονος από το Σόλιχουλ που πρόλαβε να κάνει... οκτώ ματς στην Premier League με τη Σαουθάμπτον είναι το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο στην πόλη!

Οι σπουδές στις κοινωνικές επιστήμες, το μεταπτυχιακό στη συναισθηματική νοημοσύνη τον βοήθησε να καταλάβει όσο λίγοι τα αποδυτήρια και την προσέγγιση που πρέπει να έχει στους παίκτες. Το -25 στο θερμόμετρο δεν τον τρομάζει, ούτε άλλωστε και η Allsvenskan, στην οποία φέτος η ομάδα του πραγματοποιεί πολύ καλή πορεία. Τρεις Αγγλοι, ένας Ελληνας, τρεις Γκανέζοι, ένας από τις Κομόρες, ένας από τη Νιγηρία, ένας από την Ουγκάντα κι ένας Ιρακινός κατάφεραν με τη βοήθεια του Πότερ να μην... πεθάνουν από το κρύο και να ενσωματωθούν άμεσα στη μικρή κοινωνία. Ο Αγγλος έκανε τα πάντα, δημιούργησε μια συναρπαστική πολιτιστική σκηνή, βοήθησε τους παίκτες να αποφύγουν την πλήξη και την απομόνωση, ενώ η Εστερσουντ έγινε σημαντικό μέρος της τοπικής κοινότητας.

O Πότερ προσπάθησε να αναπτύξει τα άτομα ως ανοιχτόμυαλους ανθρώπους και όχι απλά ποδοσφαιριστές. Η εκπαίδευση των παικτών και η συμμετοχή τους στην κοινότητα ήταν πολύ σημαντικές. Κατάφερε να τους μάθει να βασίζονται στους συμπαίκτες τους και τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από ορατά στον αγωνιστικό χώρο. Ο Πότερ έχει ταιριάξει γάντι με τον σύλλογο, αφού εκτός από συνέπεια εντός αποδυτηρίων φροντίζει να δείχνει και το κοινωνικό του πρόσωπο. Πριν μερικούς μήνες αλλοδαποί είχαν κατηγορηθεί για επιθέσεις σε γυναίκες της πόλης. Το θέμα πήρε διαστάσεις, ωστόσο η ομάδα βγήκε μπροστά, έριξε γέφυρες με τη συμμετοχή των προσφύγων σε κοινοτικές δραστηριότητες.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Πότερ πήγε κόντρα στο... 4-4-2! Η Εστερσουντ είναι η μοναδική ομάδα της κατηγορίας που παίζει με τρεις αμυντικούς και το 3-4-3 αποδίδει εξαιρετικά. Οι τρεις στόπερ ήταν για πολλούς και το κλειδί για την τεράστια επιτυχία. Ο σύλλογος ξέρει να παίρνει αυτό που θέλει, αντέχει την πίεση, ενώ οι παίκτες προσαρμόζονται εύκολα στις συνθήκες του αγώνα «Αυτή είναι μια ιστορική περίοδος για τον σύλλογο - είναι ωραίο να είμαι μέρος αυτής» καταλήγει ο Πότερ!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα