Η πρώτη νίκη της Ντόρτμουντ (poll)

Η πρώτη νίκη της Ντόρτμουντ (poll)

Η πρώτη νίκη της Ντόρτμουντ (poll)

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την περίπτωση του Ουσμάν Ντεμπελέ, την πρώτη νίκη της Ντόρτμουντ και το... πόκερ που έχει στηθεί.

«Έχει τρομερό ταπεραμέντο, που κάποιες φορές πρέπει να ελέγξει». Η δήλωση ανήκει στον τεχνικό διευθυντή της Μπορούσια, Μίχαελ Τσορκ, και αναφέρεται στον Ουσμάν Ντεμπελέ. Ο 20χρονος Γάλλος μόλις πριν μία εβδομάδα είχε κερδίσει το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου στην Bundesliga για την προηγούμενη σεζόν και όλα κινούνται πολύ γρήγορα στην καριέρα του.

Έκανε ντεμπούτο τον Νοέμβριο του 2015 με την πρώτη ομάδα της Ρεν, υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, πήρε μεταγραφή για την Ντόρτμουντ το καλοκαίρι του 2016 και τώρα η Μπαρτσελόνα προσφέρει για την απόκτησή του περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ. Μία ημέρα μετά την πρόταση των Καταλανών, που απορρίφθηκε, ο Ντεμπελέ ήταν αδικαιολογήτως απών από την προπόνηση της Μπορούσια. Το θέμα πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Οι φήμες τον ήθελαν να βρίσκεται στο Παρίσι, στη Βαρκελώνη, στο αεροπλάνο καθοδόν για την Ισπανία. Τελικά, η αλήθεια ήταν πιο απλή. Βρισκόταν στο σπίτι του στο Ντόρτμουντ και ήλπιζε ότι με την ενέργειά του θα πίεζε τους Βεστφαλούς να τον πουλήσουν στην Μπαρτσελόνα άμεσα. Η Μπορούσια, όμως, αρνήθηκε προς το παρόν να υποκύψει στον εκβιασμό. Τον τιμώρησε, αφήνοντάς τον εκτός προπονήσεων και του ματς Κυπέλλου, ενώ σύμφωνα με την Bild το πρόστιμο που θα του επιβληθεί αναμένεται να φτάσει σε εξαψήφιο νούμερο!

Η γερμανική ομάδα αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση, κάτι που επιβάλλεται από τους κανόνες του χρηματιστηρίου. Εκεί, λοιπόν, επιβεβαίωσε το ραντεβού με την Μπαρτσελόνα, την πρόταση των Καταλανών και το ότι την απέρριψε. «Η τιμή δεν ανταποκρίνεται στις εκπληκτικές ικανότητες του παίκτη και στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκή αγορά», ήταν ο λόγος. «Δεν υπάρχει άλλη πρόταση από την Μπαρτσελόνα, άρα δεν υπάρχει καμία συμφωνία και δεν είναι πιθανό να υπάρξει», συνέχιζε η ανακοίνωση.

Αυτή η τελευταία φράση και η λέξη «πιθανό» σηματοδοτεί και την πρόθεση της Μπορούσια να ξεκινήσει ένα «πόκερ». Βάτκσε και Τσορκ γνωρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να κρατήσουν τον Ντεμπελέ στο Ντόρτμουντ και να βρεθεί σε κατάσταση να προσφέρει. Δεν έχει ούτε την ωριμότητα του Λεβαντόφσκι (η Μπάγερν είχε καταθέσει δύο προτάσεις ένα καλοκαίρι πριν τον πάρει ως ελεύθερο ύψους 30 και 35 εκατ. ευρώ), που έμεινε για ένα χρόνο πριν μετακομίσει στο Μόναχο και έκανε εκπληκτική σεζόν, ούτε του Ομπαμεγιάνγκ, που είχε την πρόθεση φέτος να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, αλλά τελικά μένει και το κάνει με ευχαρίστηση.

Άλλωστε, το ποσό που ζητάνε για τον πουλήσουν είναι στη σφαίρα της ουτοπίας για την Bundesliga και δεν γίνεται να το αγνοήσεις. Σύμφωνα με τους Ισπανούς η πρώτη πρόταση της Μπαρτσελόνα ήταν στα 90+30 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους Γερμανούς στα 85+20. Όπως και να έχει οι απαιτήσεις των Βεστφαλών ξεκινούν από τα συνολικά 150, καθώς θα πρέπει να δώσουν και ένα πολύ σεβαστό ποσό στη Ρεν (20% ποσοστό μεταπώλησης). Στην ουσία γνώριζαν ότι κάποια στιγμή θα πουλούσαν για μεταγραφή-ρεκόρ το μεγαλύτερο διαμάντι τους. Υπολόγιζαν, όμως, ότι αυτή η στιγμή θα ερχόταν το συντομότερο το καλοκαίρι του 2018 και όχι τώρα, που δεν υπάρχει χρόνος να βρουν αντικαταστάτη.

Αν η Μπορούσια τον πουλήσει τώρα κινδυνεύει να βρεθεί στη θέση της Μπαρτσελόνα. Τα 222 εκατ. ευρώ του Νεϊμάρ έχουν φέρει υπερκοστολόγηση των στόχων της και το ίδιο μπορεί να συμβεί με τα 150 εκατ. ευρώ του Ντεμπελέ. Το πόκερ, λοιπόν, που καλείται να παίξει η Ντόρτμουντ δεν είναι μόνο για την πώληση του Γάλλου. Ο 20χρονος επιθετικός θα μπορούσε να είχε συζητήσει με τη διοίκηση πριν από μήνα και όλα να είναι ξεκάθαρα. Θα μπορούσε να συμφωνήσει με την τιμή της διοίκησης για αυτόν και με το να πάρει για παράδειγμα μεταγραφή το επόμενο καλοκαίρι με – ίσως – λιγότερα χρήματα από αυτά που ζητάνε οι Βεστφαλοί αυτή τη στιγμή.

Φαίνεται, όμως, ότι αυτό δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του. Ο Ντεμπελέ είχε κάνει το ίδιο και στην Ρεν. Όταν ήταν παίκτης της U19 τον είχε πλησιάσει ο Ζεράρ Ουγιέ για λογαριασμό της Ζάλτσμπουργκ, προσφέροντας 1,6 εκατ. ευρώ για έναν παίκτη που δεν είχε ούτε μία συμμετοχή στην πρώτη ομάδα. Τα μυαλά του πήραν αέρα και άρχισε αποχή από τις προπονήσεις, καθώς οι ρενέ δεν είχαν καμία πρόθεση να τον πουλήσουν. «Ποιο είναι το νόημα να ξοδεύουμε εκατομμύρια στις ακαδημίες και να έρχονται κάποιοι και να κλέβουν τα ταλέντα μας», είχε πει τότε ο πρόεδρος Ρουεγιό. «Θα παλέψουμε να τον κρατήσουμε. Έχει ακόμα δύο χρόνια συμβόλαιο. Θα πρέπει να το σεβαστεί».

«Δεν ήθελε να προπονηθεί. Στις 31 Αυγούστου μου είχε στείλει μήνυμα, λέγοντάς μου: θα πάω στη Σενεγάλη. Τελείωσα με το ποδόσφαιρο, μου φέρνει αηδία», είχε αποκαλύψει ο τεχνικός διευθυντής των ρενέ Μικαέλ Σιλβέστρ, που τελικά ήξερε πώς να τον χειριστεί και ήταν εκείνος που τον έπεισε να μείνει και να ανανεώσει το συμβόλαιό του. Η συνέχεια είναι γνωστή, με την Ρεν να εισπράττει 15 εκατ. ευρώ πριν ένα χρόνο (συν κάποια μπόνους) και τώρα να ετοιμάζεται να βάλει ακόμη περισσότερα χρήματα στα ταμεία της.

Και τώρα, η Ντόρτμουντ καλείται να πάρει μία απόφαση ανάλογη με εκείνη της Ρεν. Θα παλέψει να τον κρατήσει και να του αλλάξει τα μυαλά, πατώντας στο ότι έχει συμβόλαιο μέχρι το 2021; Θα αρνηθεί να συμμετάσχει στο τρελό ντόμινο της μεταγραφής του Νεϊμάρ στην Παρί, κρατώντας έναν παίκτη που μπορεί αγωνιστικά όντως να της δώσει το κάτι παραπάνω; Ή θα αποφασίσει να δώσει ένα σκληρό παράδειγμα; Να τον βάλει να προπονείται μόνος του και να παίζει με τη δεύτερη ομάδα. Με την συμπεριφορά του παίκτη, άλλωστε, θα είχε το πάνω χέρι σε κάθε διαιτητικό δικαστήριο. Τι αξίζει να κάνει από όλα αυτά, αν η Μπαρτσελόνα δεν την ικανοποιήσει οικονομικά;

Ο εκβιασμός του Ντεμπελέ, που έχει κόψει κάθε επαφή με τον σύλλογο, προς το παρόν έχει αποτύχει παταγωδώς και αυτή είναι η πρώτη νίκη της Μπορούσια. Δεύτερη, δυστυχώς, δεν πρόκειται να υπάρξει αν ο παίκτης δεν αλλάξει μυαλά και αποφασίσει ότι το καλύτερο για εκείνον είναι μία ακόμη σεζόν στην Γερμανία. Οι οπαδοί της Ντόρτμουντ έχουν δείξει ότι ξέρουν να συγχωρούν, αν ο παίκτης δείξει ζήλο στον αγωνιστικό χώρο. «Όποιος τον παρακολουθεί βλέπει τη μαγεία του ποδοσφαίρου», έχει πει, άλλωστε, ο Ομπαμεγιάνγκ, με τον οποίο ο Ντεμπελέ συνέθεσε το καλύτερο δίδυμο στην Μπουντεσλίγκα από την εποχή των Κλόζε-Μικού στη Βέρντερ.

Φυσικά, τίποτα δεν είναι απλό στο σημερινό ποδόσφαιρο. Χορηγοί, ατζέντηδες, εκατομμύρια ευρώ και πολλά συμφέροντα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι με τις φήμες πώλησής του η μετοχή της Ντόρμτουντ ανέβηκε στο υψηλότερο σημείο της μετά τον Σεπτέμβριο του 2001. Τον τελευταίο χρόνο μόνο έχει γνωρίσει αύξηση 62%. «Το θέμα δεν πρόκειται να κλείσει μέχρι να κλείσει και η μεταγραφική περίοδος», τόνισε ο CEO Βάτκσε στην Funke Mediengruppe. «Αν μία ομάδα έχει 500 εκατ. ευρώ, μπορεί να πάρει οποιοδήποτε», αναγνώρισε.

Από τη στιγμή που η Ντόρτμουντ έκατσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Μπαρτσελόνα, σημαίνει ότι ήταν διατεθειμένη να ακούσει προτάσεις. Όχι απαραίτητα, βέβαια, ότι θέλει να τον πουλήσει. Αυτό προτάσσει, άλλωστε, ο κόσμος του ποδοσφαίρου σήμερα. Αν μετά από όλα αυτά δεν συμβιβαστεί με λιγότερα από αυτά που ζητάει, θα αποτελέσει παράδειγμα για όλους όσοι βρεθούν στο μέλλον σε ανάλογη περίπτωση. Δυστυχώς, για τους Βεστφαλούς, όμως, αυτά τα φαινόμενα όλο και αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Και αυτό είναι κάτι που οι Βάτσκε και Τσορκ πρέπει να αναλογιστούν. Και αγωνιστικά ο κίνδυνος η ομάδα τους να βγει χαμένη είναι μεγάλος... Έχουν, όμως, κερδίσει την πρώτη μάχη. Μένει να δούμε αν θα κερδίσουν και τον πόλεμο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης