Οι αντιρατσιστές της Μόσχας, η ΑΕΚ και το Μουντιάλ!

Οι αντιρατσιστές της Μόσχας, η ΑΕΚ και το Μουντιάλ!

Θάνος Σαρρής
Οι αντιρατσιστές της Μόσχας, η ΑΕΚ και το Μουντιάλ!

bet365

O εμπνευστής των «οπαδών της ΤΣΣΚΑ κατά του ρατσισμού» μιλάει στο FourFouTwo του gazzetta.gr για μια πρωτοβουλία με κινδύνους στο σύγχρονο περιβάλλον του ρωσικού ποδοσφαίρου, στέλνει μήνυμα στους οπαδούς της ΑΕΚ και εξηγεί γιατί το Μουντιάλ του 2018 θα κυλήσει ομαλά.


Οι οπαδοί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όπως και αρκετοί ultras ομάδων στη Ρωσία, έχουν συνδεθεί με χουλιγκανισμό και επεισόδια με ρατσιστικά κίνητρα. Η ομάδα της πρωτεύουσας έχει αρκετές μαύρες στιγμές στην ιστορία της στην Ευρώπη, από τα ρατσιστικά συνθήματα στον Γιάγια Τουρέ μέχρι ναζιστικούς χαιρετισμούς και σύμβολα.

Μια ομάδα οπαδών από τον πυρήνα της ωστόσο αποφάσισε να δείξει πως μια μειοψηφία δεν μπορεί να αμαυρώνει ολόκληρο το σύλλογο. Με σύμμαχο τα Social Media ξεκίνησε την καμπάνια #CSKAFansAgainstRacism, βρίσκοντας ανταπόκριση στην κερκίδα της ΤΣΣΚΑ και προσπαθώντας να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο.

Το FourFourTwo του gazzetta.gr γνώρισε τον Ρόμπερτ Ουστιάν, εμπνευστή της πρωτοβουλίας, ο οποίος μιλάει για την κατάσταση στη Ρωσία, τους οπαδούς της ΑΕΚ και το επερχόμενο Μουντιάλ, εκφράζοντας σιγουριά για την ομαλή διεξαγωγή. του.

Πώς είναι η κατάσταση στο ρωσικό ποδόσφαιρο γενικότερα και στην ΤΣΣΚΑ ειδικότερα όσον αφορά τον ρατσισμό και γιατί αποφασίσατε να αναλάβετε δράση;

«Όπως φάνηκε και στο ματς για το ρωσικό Σούπερ Καπ ανάμεσα στην Λοκομοτίβ και την Σπαρτάκ (ήχοι μαϊμούς στον τερματοφύλακα Γκιγιέρμε της Λοκομοτίβ) και μετά στην πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος (ρατσιστική επίθεση από οπαδούς της Ντιναμό) το πρόβλημα μεγαλώνει και χρειάζεται συστηματική προσέγγιση σε θεσμικό επίπεδο. Εμείς ξεκινήσαμε την εκστρατεία μας μετά το περιστατικό της Ρώμης. Ήταν το 2014, σε αγώνα του Champions League, με ρατσιστικές επιθέσεις, επεισόδια μεταξύ οπαδών, φωτοβολίδες στον κόσμο κτλπ. Ήταν το σημείο όπου είπαμε "φτάνει πια".

Η διεθνής εικόνα της ΤΣΣΚΑ ήταν εντελώς κατεστραμμένη. Μας αντιλαμβάνονταν όχι σαν την ομάδα που κατέκτησε το UEFA, αλλά σαν μία με τρομερά ρατσιστές οπαδούς, που επικεντρώνονται μόνο στις καταστροφές και στις επιθέσεις στους μαύρους ανθρώπους. Οπότε θέλαμε να δείξουμε στη διεθνή ποδοσφαιρική κοινότητα ότι εκείνοι που αναφέρονται ως ρατσιστές χούλιγκαν είναι η απόλυτη μειοψηφία. Αλλά δυστυχώς, αυτό το μικρό περιθωριακό γκρουπ είναι στα πρωτοσέλιδα των mainstream Μέσων και σχηματίζουν την δημόσια εικόνα μας».

Υπάρχει μια γενικότερη πεποίθηση, λόγω και των επεισοδίων στο Euro 2016, ότι στο ρωσικό ποδόσφαιρο υπάρχουν πολλοί χούλιγκαν με ρατσιστικά κίνητρα. Είναι αλήθεια κι αν ναι, μπορεί να αλλάξει;

«Ναι, το ρωσικό ποδόσφαιρο έχει σοβαρό ρατσιστικό πρόβλημα. Σχεδόν όλοι οι ultras έχουν ακροδεξιούς οπαδούς. Μπορεί σίγουρα να αλλάξει, αλλά πρέπει η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να εφαρμόσει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για τη μάχη κατά του ρατσισμού στα γήπεδά μας. Βαριές ποινές για ρατσιστικά επεισόδια και η παιδεία είναι παράγοντες-κλειδιά για να αλλάξει το σκηνικό».

Εσείς αντιμετωπίζετε απειλές από άλλα ρωσικά οπαδικά γκρουπ;

«Δυστυχώς ναι, κατά καιρούς αντιμετωπίζουμε απειλές από διάφορους, αλλά πιστεύουμε ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την καθημερινή δουλειά μας.»

Η ΑΕΚ, αντίπαλός σας στην Ευρώπη και ένα σημαντικό κομμάτι των οπαδών της, έχουν παράδοση απέναντι στον ρατσισμό...

«Πιστεύουμε ότι θα είναι πραγματικά υπέροχο να συναντήσουμε τους Έλληνες φίλους μας στη Μόσχα. Ίσως επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω των Social Media και μπορούμε να κανονίσουμε μια συνάντηση. ξέρουμε για την αντιρατσιστική παράδοση της ΑΕΚ και την υποστηρίζουμε με όλη μας την καρδιά. Μακάρι να συναντηθούμε και να διοργανώσουμε ακόμα και φιλικό ματς στη Μόσχα».

Τι περιλαμβάνουν τα σχέδιά σας για το μέλλον;

«Η βασική μας μάχη είναι για τη νέα γενιά των οπαδών της ΤΣΣΚΑ. Αν δημιουργήσουμε ένα εναλλακτικό πρότυπο γι'αυτούς, τότε αυτή θα είναι η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη επιτυχία της εκστρατείας μας. Οπότε τώρα, όποτε παίρνουν τα "likes" για τις αντιρατσιστικές φωτογραφίες και τις εικόνες γενικότερα καταλαβαίνουν ότι κι αυτό μπορεί να είναι cool. Πρέπει να καταλάβουν ότι τέτοιες εικόνες υποστηρίζονται ευρέως από τον κόσμο. Αυτό νομίζουμε ότι θα μείνει στο μυαλό τους. Επίσης, πιστεύουμε ότι αρχίζουμε να ξεχνάμε το παρελθόν μας. Συχνά δημοσιεύουμε βίντεο που θυμίζουν στους νεαρούς οπαδούς ότι είμαστε ο σύλλογος του Κόκκινου Στρατού και ότι είχαμε αποφασιστικό ρόλο στη σωτηρία του κόσμου από τον φασισμό».

Η ρωσική Ομοσπονδία εφάρμοσε ένα νέο σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των ρατσιστικών επεισοδίων. Μπορεί να βοηθήσει;

«Είναι ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μόνο του δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Εμείς καταθέσαμε το πλάνο μας για την καταπολέμηση του ρατσισμού στην Ρωσία στον σχετικό επικεφαλής, κύριο Αλεξέι Σμέρτιν, τον Ιούνιο του 2017. Η αλλαγή στο σύστημα παρακολούθησης ήτα το πρώτο πράγματα εδώ, αλλά η πρότασή μας περιλαμβάνει ένα τεράστιο εκπαιδευτικό μέρος επίσης και επιμένουμε ότι η παρακολούθηση και οι ποινές πρέπει να πηγαίνουν μαζί με την εκπαίδευση. Δεν μπορείς να κόψεις δρόμο στη μάχη κατά του ρατσισμού. Μόνο να εκπαιδεύσεις τον κόσμο και να τιμωρήσεις εκείνους που δεν σέβονται τους νόμους».

Πιστεύετε ότι θα υπάρχουν προβλήματα χουλιγκανισμού και ρατσισμού στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018;

«Όχι, καθόλου. Είτε αρέσει είτε όχι, η ρωσική αστυνομία έχει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Ξέρουν κάθε έναν χούλιγκαν που ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα και πριν το Μουντιάλ θα του προσφέρουν δύο επιλογές. Είτε να "εξαφανιστεί" από τις πόλεις διοργάνωσης κατά τη διάρκεια του τουρνουά, είτε να μείνει σπίτι του, όπου και θα παρακολουθείται. Η ρωσική αστυνομία δεν θα παρατηρεί απλά ένα άτομο να ρίχνει ένα μπουκάλι μπύρα στο πρόσωπό τους, όπως έκανε η γαλλική. Θα ξυπνήσεις την επόμενη μέρα σε νοσοκομείο και θα δυσκολεύεσαι να θυμηθείς το όνομά σου αν κάνεις κάτι τέτοιο εδώ.

Πιθανόν να διαφωνείτε με αυτές τις μεθόδους, πιθανόν να τις πείτε αντιδημοκρατικές, εμείς απλά σας περιγράφουμε την πραγματικότητα. Επίσης, όταν έχει να κάνει με μεγάλα διεθνή αθλητικά event, οι Ρώσοι δίνουν πολύ μεγάλη σημασία, καθώς θεωρούν πολύ σημαντική την εικόνα της χώρας τους στη διεθνή κοινότητα. Για παράδειγμα, κανένα ρατσιστικό επεισόδιο δεν συνέβη ποτέ σε ματς της Εθνικής Ρωσίας. Οπότε είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν τέτοια περιστατικά στο Μουντιάλ, καθώς το Κρεμλίνο θα ελέγχει προσεκτικά τα πάντα.

Οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι έδειξαν ότι η Ρωσία μπορεί να αποτελέσει ένα φανταστικό μέρος για αθλητές και φιλάθλους. Κατά τη διάρκεια των Αγώνων το Σότσι έγινε μια μικρή υποδειγματική χώρα, με χαμογελαστούς αστυνομικούς, εθελοντές και παντού τριγύρω χαρούμενους ανθρώπους. Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο η Ρωσική Κοινωνία είχε έναν τεράστιο πόνο-φάντασμα για το μεγαλείο της.

Υπάρχει μια ισχυρή πεποίθηση ότι η Δύση την ταπείνωσε και την ατίμασε. Οπότε τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως οι Ολυμπιακοί και το Παγκόσμιο Κύπελλο ερμηνεύονται ως μια μεγάλη ευκαιρία για να δείξουμε στο δυτικό κόσμο ότι "αξίζουμε καλύτερη συμπεριφορά". Έχουν να κάνουν όλα με την διεθνή εικόνα της Ρωσίας, που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για κάθε άτομο Γι' αυτό δεν αμφιβάλουμε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία θα είναι υποδειγματικό όσον αφορά την ασφάλεια και την φιλοξενία.

Το βασικό ζήτημα θα ξεκινήσει μετά το Μουντιάλ και το κύριο ερώτημα είναι το εξής: Τι θα επιλέξουν οι αρχές; Να σκουπίσουν τη βρωμιά κάτω από το χαλάκι κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης ή θα ξεκινήσουν μια συστηματική μάχη με αυτή τη βρωμιά; Ελπίζουμε όλοι να επιλέξουν το δεύτερο».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα