Ντε Σίλιο, υπάρχει ζωή;

Ντε Σίλιο, υπάρχει ζωή;

bet365

Ο Παναγιώτης Παλλαντζάς γράφει για τον ποδοσφαιριστή που κάνει ακόμη πιο όμορφο το καλοκαίρι των Μιλανέζων και πιο περίεργο αυτό των Γιουβεντίνων.

Ο Λεονάρντο Μπονούτσι πουλάει τόσο πολύ αυτή την στιγμή, ώστε ακόμη και η σύζυγος του να αντιλαμβάνεται ότι μάλλον είναι το σωστό timing για να την πετύχουν, κατά σύμπτωση, για πρώτη φορά topless οι paparazzi στις διακοπές της. Ο Ιταλός κεντρικός αμυντικός, νέος αρχηγός της Μίλαν, εξελίσσεται σε σύμβολο της... επιχείρησης "σταματήστε την κυριαρχία της Γιουβέντους" που έχει ήδη αρχίσει από τους αντιπάλους, με διάφορες δηλώσεις αμφισβήτησης. Την ίδια ώρα, ένας άλλος ποδοσφαιριστής έκανε το αντίστροφο δρομολόγιο και πήγε από το Μιλάνο στο Τορίνο, όχι για να γίνει σύμβολο κάποιας... επανάστασης αλλά για να βάλει τέλος στην αμφισβήτηση στην οποία ζει ο ίδιος τα τελευταία χρόνια. Αν το καταφέρει ή όχι, θα φανεί στο γήπεδο. Εκεί που θα δοθεί, επιτέλους, απάντηση στην απορία: Μπορεί ή όχι ο Ματία Ντε Σίλιο;

Το καλοκαίρι του 2017 εξελίσσεται σε μαγικό για τους οπαδούς της Μίλαν. Αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό αφού η ιστορία έχει διδάξει, όπως αρέσκονται να υπενθυμίζουν στους αντιπάλους τους μέσω συνθήματος οι Γιουβεντίνοι, ότι όποιος κάνει όνειρα το καλοκαίρι... sotto l'ombrellone, δεν του αρέσει η πραγματικότητα που ζει όταν έρχεται η ώρα για "azione". Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια όμως... Σημασία έχει ότι στη Ροσονέρα πλευρά του Μιλάνο χαίρονται με οτιδήποτε. Για τους παίκτες που ήρθαν, για αυτούς που μπορεί να έρθουν, για αυτούς που έφυγαν ή είναι για να φεύγουν. Με δεδομένη την πορεία της ομάδας τα τελευταία χρόνια, μάλλον δεν είναι απώλεια όποιος κι αν φύγει. Απλά, όταν λίγες μέρες μετά την απόκτηση του Μπονούτσι, ανακοινώνεται και η πώληση του Ντε Σίλιο, το αποτέλεσμα είναι ο ιταλικός Τύπος να γράφει για το πώς στα social media οι τιφόζι της Μίλαν πανηγύρισαν το ίδιο έξαλλα και τα δύο γεγονότα. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Ντε Σίλιο κάποτε χαρακτηρίστηκε «νέος Μαλντίνι»...

Αυτό, βέβαια, δεν το είπε ο ίδιος για τον εαυτό του. Το είπαν και το έγραψαν άλλοι, στο Μιλάνο και στον ιταλικό Τύπο, για αυτόν. Απλά, αντί να πέσει το ταβάνι και να πλακώσει αυτούς, έπεσε και πλάκωσε τον ίδιο... Ο Ματία προφανώς δεν αποδείχθηκε ποτέ «νέος Μαλντίνι» αλλά είναι επίσης προφανές ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί για αυτό. Μπορεί να κατηγορηθεί για το γεγονός ότι δεν είχε καμία εξέλιξη ως ποδοσφαιριστής, γεγονός που μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Η μία που αποκλείεται αμέσως, είναι να φταίει η νοοτροπία του, να την είδε δηλαδή παικταράς, νέος Μαλντίνι ή οτιδήποτε τέτοιο. Αναφερόμενοι στον Ντε Σίλιο, οι Ιταλοί περιγράφουν πάντα ένα ήρεμο, σοβαρό και χαμηλών τόνων παιδί, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με άλλους συνομήλικους του, οι οποίοι νομίζουν ότι είναι παικταράδες, ακόμη κι αν δεν είναι ουσιαστικά τίποτα. Αρα, κάτι άλλο φταίει για τα βήματα... πίσω, αντί για εμπρός, του Ματία.

Σύμφωνα με την Gazzetta dello Sport, η οποία προσπαθούσε τον Μάιο να εξηγήσει την κατάσταση, η βασικότερη αιτία είναι η Μίλαν. Δεν είναι κρυφό ότι οι Ροσονέρι ήταν ένα άρρωστο περιβάλλον τα τελευταία χρόνια και σε μια τέτοια κατάσταση μάλλον αρρωσταίνουν όλοι. Σε μια τέτοια κατάσταση, επίσης, δεν είναι και ό,τι καλύτερο να είσαι γέννημα-θρέμμα της ομάδας, γιατί ο κόσμος σε σένα θα ξεσπάσει κάποια στιγμή. Ο Ντε Σίλιο το κατάλαβε καλά αυτό τον Απρίλιο, όταν έμεινε για αρκετή ώρα στο πάρκινγκ του San Siro συζητώντας με τους οργανωμένους οπαδούς. Οπως όλοι λένε, ήταν η συνάντηση που έκανε τον διεθνή πλάγιο μπακ να καταλάβει ότι ο χρόνος του στους Ροσονέρι τελείωσε... Ούτε καν 12 μήνες μετά το Euro, όπου ο Ματία είχε δείξει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο σε σχέση με αυτό των τελευταίων σεζόν.

Είτε ήταν επιτυχία του Αντόνιο Κόντε που είναι ειδικός στο να πωρώνει τους παίκτες του (μόνο ο Τζιοβίνκο ήταν και παρέμεινε γατάκι...), είτε "ευθυνόταν" το γεγονός ότι είχε καλύτερους συμπαίκτες, είτε το γεγονός ότι δεν ήταν στον... δηλητηριασμένο αέρα του Milanello, το αποτέλεσμα ήταν ένα. Στα γήπεδα της Γαλλίας ο Ντε Σίλιο έδειξε ότι το έχει. Και εκεί είναι το μυστήριο. Στο γιατί αυτό δεν το έδειξε στη Μίλαν. Το πρόβλημα με τον Ματία δεν ήταν καθαρά αγωνιστικό, το αν θα βγάλει καλή σέντρα, θα κλείσει καλά τον αντίπαλο ή θα διαβάσει τις κινήσεις της άμυνας ώστε να μην είναι αυτός "φάουλ". Το πρόβλημα με τον Ντε Σίλιο ήταν ότι σου έδινε την εντύπωση ενός τύπου που μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει στο γήπεδο, που δεν έχει δύναμη, δεν έχει νεύρο, τσαμπουκά, τίποτα...

Ολα αυτά, πάντως, είναι στοιχεία που θα πρέπει να τα δείξει στη Γιουβέντους, αν θέλει να σταθεί εκεί. Αν πάμε με βάση την λογική, η οποία λέει ότι η πραγματικότητα είναι αυτή που βλέπουμε για 5-6 χρόνια και όχι για ένα μήνα, τότε είναι παράλογο να πιστεύουν στο Τορίνο ότι θα δικαιωθούν σε αυτό το θέμα. Μπορούμε, βέβαια, να αναφέρουμε πολλά παραδείγματα ποδοσφαιριστών που έκαναν τους Γιουβεντίνους να απορούν «γιατί είναι σε εμάς αυτός;» και στο γήπεδο απάντησαν όπως έπρεπε. Το θέμα είναι ότι όλοι αυτοί, οι οποίοι δεν ενθουσίασαν κανέναν όταν αποκτήθηκαν, κατάλαβαν ότι ήταν η ευκαιρία της ζωής τους. Και την άρπαξαν. Αυτή είναι και η μοναδική ελπίδα των Μπιανκονέρι με τον Ντε Σίλιο: Να καταλάβει ότι αυτή είναι η (τελευταία) ευκαιρία της ζωής του.

Πριν 3-4 εβδομάδες, με όση ειλικρίνεια έχει, ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι είπε ότι «ποτέ δεν λέω το όνομα του ποδοσφαιριστή που θέλω. Ποτέ. Λέω τι στυλ παίκτη θέλω, τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει και από εκεί και πέρα η διοίκηση (Παράτιτσι-Μαρότα) ξέρει τι πρέπει να κάνει». Ενας προπονητής, επομένως, που δεν σπάει και ιδιαίτερα τα νεύρα των από πάνω με ονόματα και ο οποίος καταφέρνει να έχει αυτά τα αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο θα αλλάξουν πρόσωπα στην 11άδα, μάλλον δικαιούται να έχει κάποια στιγμή μια απαίτηση. Να ζητήσει έναν ποδοσφαιριστή. Και ο Ντε Σίλιο είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής που πήγε στη Γιουβέντους έπειτα από υπόδειξη του Αλέγκρι. Είναι το κόλλημα του; Ή πιστεύει όντως ότι ο Ντε Σίλιο δεν είναι αυτός που βλέπαμε στη Μίλαν;

Ο,τι από τα δύο κι αν ισχύει, για τους Μπιανκονέρι μπορεί να είναι θετικό, γιατί ο προπονητής, ο οποίος ούτως ή άλλως ασχολείται πολύ με τους νεαρούς παίκτες με το πώς θα τους βάλει σταδιακά στην ομάδα, εδώ θα ασχοληθεί περισσότερο από ποτέ. Ξέρει ότι άπαντες αντιλαμβάνονται τον Ντε Σίλιο σαν δική του επιλογή και ξέρει επίσης ότι κανείς δεν ενθουσιάζεται. Αρα, ο Αλέγκρι θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την επιλογή του, για να δικαιωθεί. Το γεγονός ότι κανείς δεν ενθουσιάζεται με αυτή την μεταγραφή, μπορεί να είναι θετικό (και) για τον πρωταγωνιστή. «Ο πρώτος μου στόχος είναι να μπω καλά στα αποδυτήρια, να κερδίσω τον σεβασμό των συμπαικτών μου και μετά των οπαδών με τις εμφανίσεις μου», έχει πει τρεις φορές μέσα σε τρεις μέρες ο Ιταλός πλάγιος μπακ.

Λόγια που δείχνουν ότι ο Desci, όπως τον αποκαλούσαν στη Μίλαν, έχει συνειδητοποιήσει ότι είναι πλέον σε ένα απαιτητικό περιβάλλον, στο οποίο θα έχει την στήριξη προπονητή, συμπαικτών, διοίκησης και αυτός θα πρέπει να αποδείξει πράγματα. Πρώτα στον εαυτό του, μετά στους οπαδούς και μετά σε όλους όσοι τον έχουν ήδη τελειώσει. Αν το κάνει, η Γιουβέντους θα έχει κάνει μια σημαντική μεταγραφή χωρίς, βασικά, να το περιμένει κανείς αυτή την στιγμή. Αν δεν το κάνει, φεύγοντας και από τη Γιούβε, μετά την Μίλαν, σαν «λίγος», από τα 25-26 του θα κάνει... βόλτες στην ιταλική επαρχία. Οι Μπιανκονέρι, το πολύ-πολύ, να χάσουν 12 εκατ. ευρώ. Δεν θα καταστραφούν από αυτό. Ακόμη κι αν πούμε, αν και είναι υπερβολικό να πιστεύουμε ότι όλα θα κριθούν από τον ίδιο, ότι θα χάσουν μία σεζόν, θα χάσουν μία σεζόν. Επίσης δεν θα καταστραφούν.

Ο Ματία Ντε Σίλιο, όμως, θα χάσει περισσότερα. Ηρθε η ώρα να "αποφασίσει" τι πορεία θέλει να έχει από εδώ και πέρα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα