Βενγκέρ ο μύθος, το απόλυτο Νο1

Βενγκέρ ο μύθος, το απόλυτο Νο1

bet365

Ο Αλσατός συνεχίζει να γράφει ιστορία, καθώς με 7.583 μέρες στο τιμόνι της Αρσεναλ, ξεπέρασε τον Αλεξ Φέργκιουσον και έγινε ο μακροβιότερος προπονητής της Premier League.

Οι πιο παλιοί ρεπόρτερ ξέρουν ότι έχει συμβεί. Για τους πιο νέους με τα χρόνια εξελίχτηκε σε αστικό μύθο. Εκείνη η περίφημη ιστορία που θέλει τον Αρσέν Βενγκέρ να έχει επισκεφτεί τις τότε υποβαθμισμένες προπονητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού και να έχει απορρίψει γι’ αυτό το λόγο τη συνεργασία. Λίγους μήνες αργότερα θα του έβγαινε σε καλό. Ηταν 12 Οκτωβρίου, όταν ο Αλσατός κόουτς καλούνταν να βάλει τάξη στον ταλαιπωρημένο πάγκο της Ασρεναλ.

Μετά την αποχώρηση του Τζορτζ Γκρέιαμ, ο οποίος είχε μείνει στο τιμόνι του club από τον Ιούνιο του 1986 έως και το Φεβρουάριο του 1995, επικρατούσε ένα χάος. Δύο Σκτωτσέζοι (Μπρους Ρίοχ, Στιούαρτ Χιούστον δύο φορές) και ένας ΒορειοΙρλανδός (Πατ Ράις) είχαν αντικαταστήσει ο ένας τον άλλον από τον Ιούνιο έως και το τέλος Σεπτεμβρίου. Την 1η Οκτωβρίου όμως έφτανε στο «Χάϊμπουρι» ο ένας και μοναδικός και έπιανε δουλειά, για ν' αλλάξει το μέλλον του club.

Από τις 12 όμως του μήνα μετράει επισήμως το προσωπικό ρολόι του στους Gunners, καθώς τότε έδωσε το πρώτο παιχνίδι του με αντίπαλο την Μπλάκμπερν. Ωσπου φτάσαμε στο τώρα. Τη Δευτέρα 17 Ιουλίου, ο Βενγκέρ έκλεισε 7.583 ημέρες συνεχούς παρουσίας στον πάγκο των Λονδρέζων. Τι σημαίνει αυτό; Οτι προσπέρασε κατά μία τον θρυλικό Αλεξ Φέργκιουσον και έγινε ο μακροβιότερος προπονητής στην μεγάλη κατηγορία από τότε που αυτή εξελίχτηκε σε Premier League.

Ο Φέργκιουσον ολοκλήρωσε τη θητεία του με το εκπληκτικό 5-5 κόντρα στην Γουέστ Μπρομ τον Μάιο του 2013, αλλά έχει κάποια παιχνίδια περισσότερα, μιας και τα τρία πρώτα χρόνια της Premier League υπήρχαν 22 ομάδες. Επίσης, ο Σκωτσέζος έχει καθίσει πολύ περισσότερο στον πάγκο της Γιουνάιτεντ (26,5 χρόνια, περίπου 6 πιο πολλά), αλλά σε αυτή την πράξη μετρούν μόνο όσα έχουν συμβεί από το 1992-'93 και έπειτα. Οσον αφορά τους τίτλους βέβαια δεν χωράει σύγκριση με τον Σερ Αλεξ να έχει λίγο παραπάνω από τους διπλάσιους (34 αντί 16).

Σε αυτές τις 7.583 ημέρες ο Βεγνκέρ πήρε τρεις φορές τον τίτλο και τερμάτισε έξι φορές στη 2η θέση. Η ομάδα του έδωσε 790 αγώνες, νικώντας στους 457, με 193 ισοπαλίες και 140 ήττες (σ.σ.: μόνο για το πρωτάθλημα αυτά). Στα 67 του ο Γάλλος τεχνικός έχει τεράστια διαφορά από κάθε άλλον μη Βρετανό μάνατζερ στο Νησί. Ο δεύτερος στη σχετική λίστα είναι ο Ράφα Μπενίτεθ που έχει 2.119 μέρες, αρκετά πιο πίσω δηλαδή και αυτό αρκεί από μόνο του για να αναδείξει το απίστευτο του εγχειρήματος.

Επίσης, έπειτα από Βενγκέρ και Φέργκιουσον ακολουθούν οι υπόλοιποι σε μεγάλη απόσταση. Ντέιβιντ Μόγιες (4.02), Χάρι Ρέντναπ (2.454) και Ράφα Μπενίτεθ (2.119) ολοκληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Εννοείται ότι πριν το 1992 τα ρεκόρ και οι αντίστοιχες επιδόσεις ήταν πολύ πιο μεγάλα. Κανείς για παράδειγμα δεν θα μπορέσει ποτέ να φτάσει το επικό επίτευγμα του Φρεντ Εβερις, ο οποίος καθοδήγησε τη Γουέστ Μπρομ για 46 χρόνια (1902-1948). Για τα σύγχρονα δεδομένα όμως ο Αρσέν Βενγκέρ τα έχει πάει περίφημα και έχει ήδη υπογράψει για δύο ακόμα σεζόν, με ό,τι καλό και κακό αυτό συνεπάγεται...

Follow me: @jorgekaraman

 

Τελευταία Νέα