To clasico του Θεμπάγιος

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
To clasico του Θεμπάγιος

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον 20χρονο που γνώρισε την απόρριψη από τη Σεβίλλη, τoν εφιάλτη που έγινε ονειρεμένη χρονιά και τη νίκη της Ρεάλ Μαδρίτης στη μάχη για την απόκτησή του.

Όταν ήταν οκτώ χρονών, εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της Σεβίλλης. Άπαντες κατάλαβαν νωρίς πως η σχέση του με τη μπάλα ήταν ξεχωριστή από των υπολοίπων παιδιών. Έμεινε πέντε χρόνια και ενώ το ταλέντο ήταν πάντα εκεί, οι «νερβιονένσες» έκριναν πως η σωματική του ανάπτυξη αποτελούσε ένα σημαντικό μειονέκτημα. Δεν του επέτρεπε να αγωνιστεί στον ίδιο ρυθμό με τους συμπαίκτες του, πόσω μάλλον να κάνει το βήμα για την πρώτη ομάδα. Αποφάσισαν να τον αφήσουν.

Εκείνος βρήκε για λίγο ποδοσφαιρική στέγη λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στην Ουτρέρα όπου γεννήθηκε και επέστρεψε... στο κέντρο της Σεβιλλης το 2011. Μόνο που αυτή τη φορά, ήταν για την απέναντι πλευρά της πόλης. Ο κοντούλης από τα προάστια έγινε 1.80, δούλεψε πολύ το μυϊκό του σύστημα και σε συνδυασμό με την ικανότητά του με τη μπάλα, ήταν πλέον ένας μέσος με τελείως διαφορετική προοπτική από αυτή που είδαν oι γειτονες. Μέχρι τότε έπαιζε αρκετά και στα άκρα. Ο Πέπε Μελ ήταν ο πρώτος που κατάλαβε ότι μπορεί να απογειωθεί παίζοντας στον άξονα. «Όταν παίξεις στο κέντρο, θα γίνεις εκατομμυριούχους από το ποδόσφαιρο», του είχε χαρακτηριστικά, σε μια τοποθέτηση που αποδείχθηκε προφητική! Έπαιξε στην πρώτη ομάδα της Μπέτις απευθείας, χωρίς να έχει αγωνιστεί στη δεύτερη, τον Απρίλιο του 2014. Με 33 συμμετοχές και πέντε γκολ βοήθησε στην επιστροφή της ομάδας του στην Πριμέρα και τον Οκτώβριο του 2015 ανανέωσε μέχρι το 2020.

Έπρεπε όμως ξανά να δώσει μάχη. Ο πρώην προπονητής της ΑΕΚ, Γκουστάβο Πογιέτ, ο οποίος ανέλαβε τους μπέτικος το 2016, δεν τον χώνεψε ποτέ. Υπήρχαν φορές που τον είχε κομμένο όχι απλά από την 11άδα, αλλά από την αποστολή ολόκληρη, παρότι το κέντρο των βερδιμπλάνκος φώναζε για ανανέωση. Είχε φτάσει στα όριά του, αλλά δεν σταμάτησε να δουλεύει. Κρίνοντας ότι οι προπονήσεις και η συνολική διαχείριση του Πογιέτ δεν τον βοηθά καθόλου, προσέλαβε προσωπικό γυμναστή, με τον οποίο έκανε έξτρα πρόγραμμα. Ο Ουρουγουανός αποτέλεσε παρελθόν τον Νοέμβριο, ο Βίκτορ Σάντσεθ τον αντικατέστησε και ο Θεμπάγιος ήταν πανέτοιμος, σωματικά και πνευματικά, να πιάσει την ευκαιρία από τα μαλλιά.

Ο Βίκτορ τον εμπιστεύτηκε, δοκιμάζοντάς τον αρχικά αριστερά και στη συνέχεια σε πιο κεντρικές θέσεις και εκείνος έπαιζε ασταμάτητα 90λεπτα χωρίς να χάνει σε φρεσκάδα. Είχε τις περισσότερες επιτυχημένες ντρίμπλες μετά τον Μέσι και τον Νείμάρ, όντας ένα «οκτάρι» με φαντασία και διορατικότητα «δεκαριού», που μπορεί να κινηθεί με πολλή άνεση σε θέσεις κοντά στην περιοχή, να... κολλήσει τη μπάλα στα πόδια, να δημιουργήσει ανισορροπίες εξουδετερώνοντας αμυντικές ζώνες ντριμπλάροντας και με μια κάθετη να σπάσει αμυντικές διατάξεις προσαρμοσμένες στα επιθετικά όπλα της ομάδας του. «Έφτιαξε» αμέτρητες φορές τον Ρουμπέν Κάστρο στη Μπέτις, βοηθώντας πολύ το παιχνίδι του, άλλαξε τον προσανατολισμό στην κάθετη ανάπτυξη. Μπορεί να παίξει γρήγορα, να ανεβάσει ή να ρίξει τον ρυθμό, να κουβαλήσει μπάλα και να δουλέψει άριστα χωρίς αυτήν. Συνέχισε παράλληλα να έχει σημαντικό ρόλο στην Ισπανία Κ-19 του Θελάδες, αφού τα στοιχεία του σύγχρονου μέσου με τη φαντεζί πινελιά ενός ντριμπλέρ είναι σπάνιος συνδυασμός.

Οι εμφανίσεις του με την ροχίτα μέχρι τον τελικό του Euro U-21 στην Πολωνία ήταν εκείνες που έκαναν έναν 20χρονο που ερχόταν... φουριόζος από την Πριμέρα να απογειωθεί. Παρότι η ομάδα του έχασε στον τελικό από τη Γερμανία, ο Θεμπάγιος αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης του τουρνουά. Δεν ξεκίνησε στην πρεμιέρα με την ΠΓΔΜ, ξεκουράστηκε με την Σερβία ωστόσο ήταν πρώτος σε επιτυχημένες πάσες, έχοντας ποσοστό 87% στην διοργάνωση. Ήταν καταλυτικός στην επιθετική λειτουργία και βασικός στα νοκ-άουτ με Ιταλία και Γερμανία.

Μολονότι ο πρώτος που ενθουσιάστηκε με την περίπτωσή του ήταν ο Ντιέγο Σιμεόνε, η μάχη της απόκτησής του εξελίχθηκε σε ένα clasico, μια αναμέτρηση ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μπαρτσελόνα. Τα δύο μεγαθήρια του ισπανικού ποδοσφαίρου πήραν διαβεβαιώσεις ότι έχει ωριμάσει και ως χαρακτήρας, αφού παλιότερα είχε εκτεθεί ανεπανόρθωτα με αντικαταλανικά και αντιβασκικά tweets, τα οποία είχε αποδώσει στο νεαρό της ηλικίας του. Και πείσθηκαν, αφού τόσο οι δημόσιες τοποθετήσεις του, όσο και οι πληροφορίες που συνέλεξαν συνηγόρησαν ότι όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Ο Λορέντσο Σέρα Φερέρ, νυν αντιπρόεδρος στη Μπέτις, αποκάλυψε ότι οι μπλαουγράνα ζήτησαν τη γνώμη του και εκείνος είπε τα καλύτερα, ενώ προέτρεψε και τον παίκτη να επιλέξει το Καμπ Νόου, θεωρώντας ότι θα έχει περισσότερες ευκαιρίες.

Ο Ζιντάν από την πλευρά του εμφανίστηκε βέβαιος για τη γρήγορη προσαρμογή του στο Μπερναμπέου, καθώς το αγωνιστικό του στιλ ταιριάζει με αυτό της ομάδας. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, τον θεωρεί ως τον ιδανικό για να αλλάζει τον Μόντριτς. Τελικά, επέλεξε τη Μαδρίτη, όπως έκανε και ο αμυντικός χαφ που του κάλυπτε τα νότα στην Ισπανία, ο Μάρκος Γιορέντε. Μαζί με τους ήδη υπάρχοντες μέσους, συνθέτουν μια φαρέτρα γεμάτη επιλογές, ενώ χτίζουν αποδυτήρια με σημαντική παρουσία από την επόμενη γενιά της Εθνικής Ισπανίας. Θεμπάγιος, Ασένσιο, Γιορέντε, Βαγιέχο, Μπόρχα Μαγιοράλ. Οι Ισπανοί λένε πως ο Ασένσιο, κολλητός και συγκάτοικός του στο τουρνουά της Πολωνίας, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην τελική του απόφαση. Παρότι ήξερε πως στη Μπάρτσα πιθανότατα θα είχε πιο ενεργό ρόλο, παρότι έχει ήδη ακούσει ότι... περισσεύει στους Μερένγκες . Άλλωστε, έχει μάθει να παλεύει...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.