Από τον Ντουκαντάμ, στον Μπράβο

Από τον Ντουκαντάμ, στον Μπράβο

Από τον Ντουκαντάμ, στον Μπράβο

bet365

Με αφορμή τις τρεις αποκρούσεις πέναλτι του Κλαούντιο Μπράβο, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τους τερματοφύλακες που είπαν τουλάχιστον τρία «όχι» σε εκτελέσεις από τα έντεκα βήματα, σε έναν αγώνα.

Τα πέναλτι είναι μια διαδικασία που τα τελευταία χρόνια είναι με το μέρος της Χιλής. Μετά τον αποκλεισμό από την Βραζιλία, στο Μουντιάλ του 2014, οι «ρόχας» έχουν 3/3 στη «ρώσικη ρουλέτα». Στα πέναλτι, η Χιλή κατέκτησε τα δύο τελευταία Κόπα Αμέρικα, με αντίπαλο την Αργεντινή και χθες πήρε την πρόκριση για τον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών. Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Κλαούντιο Μπράβο, ο οποίος είπε τρία «όχι» σε ισάριθμες εκτελέσεις των Πορτογάλων. Αντίστοιχο επίτευγμα έχουν καταφέρει κι άλλοι σπουδαίοι τερματοφύλακες στο παρελθόν, σταματώντας τουλάχιστον τρεις φορές τους αντιπάλους τους από τα έντεκα βήματα. Όχι να βγει άουτ η μπάλα ή να χτυπήσει στο δοκάρι, αλλά να αποκρούσουν.

Έντβιν Φαν Ντερ Σαρ

Μέσα σε όλα τα προσόντα του, αυτό που ξεχώριζε λίγο παραπάνω ήταν η ικανότητά του στις εκτελέσεις πέναλτι. Δική του απόκρουση, σε σουτ από την άσπρη βούλα, ήταν αυτή που είχε δώσει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το Τσάμπιονς Λιγκ, το 2008. Εκείνη η σεζόν είχε ξεκινήσει και πάλι με τρόπαιο για τους «μπέμπηδες», κατακτώντας το Community Shield, απέναντι στην Τσέλσι, τον Αύγουστο του 2007. Μετά το 1-1 σε 90λεπτο και παράταση, οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι, με τον Φαν Ντερ Σαρ να λέει «όχι» στα σουτ των Πιζάρο, Λάμπαρντ και Ράιτ-Φίλιπς. Οι συμπαίκτες του ευστόχησαν ισάριθμες φορές και με σκορ 3-0, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε τον τίτλο.

Χέλμουτ Ντουκαντάμ

Του αποδόθηκε το παρατσούκλι «ο ήρωας της Σεβίλλης», καθώς στο Σάντσεθ Πιθχουάν έκανε την εμφάνιση της ζωής του και χάρισε στην Στεάουα Βουκουρεστίου το μοναδικό κύπελλο πρωταθλητριών στην ιστορία της. Ο τελικός του 1986, απέναντι στην Μπαρτσελόνα, είχε ολοκληρωθεί χωρίς τέρματα, με τις δύο ομάδες να οδηγούνται στη «ρώσικη ρουλέτα». Εκεί, ο Ντουντακάμ κατέβασε... ρολά, αφού απέκρουσε τέσσερα πέναλτι των «μπλαουγκράνα» (Αλεσάνκο, Πεδράθα, Αλόνσο και Μάρκος) και με σκορ 2-0 οι Ρουμάνοι έφτασαν στην κατάκτηση του τροπαίου.

Κίραν Κέλι

Πραγματοποίησε αντίστοιχο κατόρθωμα με αυτό του Ντουντακάμ, όμως το γεγονός πως πραγματοποιήθηκε σε τελικό κυπέλλου Ιρλανδίας (και όχι πρωταθλητριών) καθιστά στο ευρύ κοινό άγνωστο το επίτευγμά του. Σλίγκο Ρόβερς και Σάμροκ Ρόβερς διεκδικούσαν στο Δουβλίνο, το Νοέμβριο του 2010, τον τίτλο, με τον τελικό να ολοκληρώνεται χωρίς τέρματα σε 120 λεπτά αγώνα. Οι δύο φιναλίστ κλήθηκαν να λύσουν τις διαφορές τους στα πέναλτι, όπου ο τερματοφύλακας της Σλίγκο απέκρουσε τέσσερις εκτελέσεις των αντιπάλων του και χάρισε στην ομάδα του το τρόπαιο.

Άνταμ Μπογκντάν

Οι εμφανίσεις του κάτω από τα δοκάρια της Μπόλτον οδήγησαν την Λίβερπουλ στην απόκτησή του, το καλοκαίρι του 2015. Το ντεμπούτο του στην εστία των «κόκκινων» ήρθε τον Σεπτέμβριο, σε έναν αγώνα για το Λιγκ Καπ, απέναντι στην Καρλάιλ. Αν και η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων ήταν μεγάλη, η Λίβερπουλ δυσκολεύθηκε αρκετά και χρειάστηκε τη συνδρομή του Μπογκντάν στη διαδικασία των πέναλτι για να προκριθεί, μετά το 1-1 σε 120 λεπτά αγώνα. Ο Ούγγρος τερματοφύλακας απέκρουσε τρεις εκτελέσεις πέναλτι των αντιπάλων του και με σκορ 3-2, οι «κόκκινοι» πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Ντίντα

Για μία δεκαετία ήταν «κέρβερος» κάτω από την εστία της Μίλαν και ένας εκ των βασικών πρωταγωνιστών στην κατάκτηση δύο Τσάμπιονς Λιγκ. Το πρώτο, μάλιστα, το 2003 έφερε την «υπογραφή» του Βραζιλιάνου τερματοφύλακα. Στον «εμφύλιο» απέναντι στην Γιουβέντους, στο Ολντ Τράφορντ, οι δύο ιταλικές ομάδες έμειναν ισόπαλες χωρίς τέρματα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στα πέναλτι. Η «ρώσικη ρουλέτα» εξελίχθηκε σε μία μονομαχία Ντίντα-Μπουφόν, με τον γκολκίπερ της Μίλαν να αποκρούει τρία σουτ των Τρεζεγκέ, Ζαλαγιέτα και Μοντέρο, έναντι δύο του πορτιέρο της Γιουβέντους, και να δίνει στην ομάδα του το τρόπαιο.

Φραντσέσκο Τόλντο

Από το... πουθενά (έσπασε το χέρι του ο Μπουφόν) βρέθηκε βασικός κάτω από τα δοκάρια της εθνικής Ιταλίας, στο Euro 2000. Και μάλιστα, ήταν εκ των βασικών πρωταγωνιστών στην πορεία της «σκουάντρα ατζούρα» μέχρι τον τελικό. Στον ημιτελικό απέναντι στη διοργανώτρια Ολλανδία, ο Τόλντο δεν απέκρουσε τρία σουτ στη διαδικασία των πέναλτι, αλλά ένα στο πρώτο 90λεπτο του αγώνα και άλλα δύο στη «ρώσικη ρουλέτα». Κανονική διάρκεια και παράταση έληξαν χωρίς σκορ, με τον Ιταλό γκολκίπερ να αποκρούει το πέναλτι του Φρανκ Ντε Μπουρ στο πρώτο ημίχρονο, ενώ στην επανάληψη ο Κλάιφερτ έστειλε την μπάλα στο δοκάρι από τα έντεκα βήματα. Στη διαδικασία των πέναλτι, ο Ντε Μπουρ δεν μπόρεσε να νικήσει ξανά τον Τόλντο, όπως και ο Μπόσβελτ (ο Σταμ έστειλε την μπάλα άουτ) και με σκορ 3-1 η Ιταλία πήρε το εισιτήριο για τον τελικό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα