Με τη χρυσόσκονη του Βάρντι

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Με τη χρυσόσκονη του Βάρντι

bet365

Από τα εργοστάσια και την απόρριψη στην ευκαιρία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Όχι, δεν είναι ο Βάρντι. Ο φορ της Λέστερ όμως βοήθησε ένα παιδί από το Λέστερ να ακολουθήσει τα ίχνη του. Του Θάνου Σαρρή.

Κοίταξε το ρολόι του. Η βάρδια της Παρασκευής έφτανε στο τέλος. Δεν είχε καθίσει ούτε στο διάλειμμα για μεσημεριανό, αφού για να δοκιμαστεί στις ακαδημίες του Βάρντι είχε αφήσει αρκετά πράγματα να πάνε πίσω. Ο Ντάνι Νιούτον έφυγε από το εργοστάσιο με διαφορετικά συναισθήματα από τις προηγούμενες Παρασκευές. Αυτή τη φορά δεν θα επέστρεφε μετά από 48 ώρες, για να δουλέψει ξανά στη συντήρηση. Αυτή τη Δευτέρα, αντί για τη φόρμα εργασίας θα φορέσει φανέλα προπόνησης. Θα δέσει τα εξάταπα και θα βγει στο χορτάρι. «Οι συνάδελφοί μου είναι χαρούμενοι για εμένα, αλλά επίσης λένε ότι θα τους λείψω. Δεν πρέπει να στεναχωριούνται, θα έρχομαι που και που να βλέπω πώς πηγαίνουν τα πράγματα».

Η ιστορία του Τζέιμι Βάρντι που από τα ερασιτεχνικά, τη δουλειά στο εργοστάσιο, την απόρριψη από την ομάδα της πόλης του και το «βραχιολάκι» της αστυνομίας στο πόδι έφτασε στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου ήταν από αυτές που σπανίζουν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Θέλοντας να βοηθήσει ποδοσφαιριστές που ήταν στη θέση του, παλεύοντας με τις δυσκολίες και αντίθετα με αυτόν εγκατέλειπαν το ποδόσφαιρο, ο φορ της Λέστερ δημιούργησε μια δική του, ξεχωριστή ακαδημία.

Στόχος της V9 είναι ο εντοπισμός ταλέντων που αγωνίζονται εκτός επαγγελματικών κατηγοριών στην Αγγλία και η προώθησή τους σε αυτές. Η δημιουργία μιας δεύτερης ή τρίτης ευκαιρίας, προσφέροντάς τους παράλληλα εκπαίδευση και προπόνηση, ώστε να έχουν τα απαραίτητα εφόδια. Από τις 5 μέχρι τις 9 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο καμπ στις εγκαταστάσεις της Μάντσεστερ Σίτι. Συμμετείχαν 42 ποδοσφαιριστές, κατόπιν διαδικασίας αιτήσεων, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 3 ομάδες των 14. Επαγγελματίες προπονητές ανέλαβαν να δουλέψουν μαζί τους, πριν πραγματοποιηθούν τρία φιλικά, τα οποία παρακολούθησαν πάνω από 60 σκάουτς.

Οι άνθρωποι της V9 τον εντόπισαν τον Νοέμβριο και τον ενθάρρυναν να πάρει μέρος. Ο 26χρονος Ντάνι βρήκε το όλο πρότζεκτ ενδιαφέρον, αισθάνθηκε πως αποτελεί ένα κάλεσμα για εκείνον. Έκανε αίτηση και έγινε αποδεκτός. Πέρυσι, άλλωστε, με τη φανέλα της Τάμγουορθ είχε σαρώσει τα αντίπαλα δίχτυα, σκοράροντας 34 γκολ. Παίζοντας ωστόσο ερασιτεχνικά ή ημι-επαγγελματικά δεν μπορείς να επιβιώσεις και έτσι δούλευε παράλληλα σε εργοστάσιο στο Λέστεσαΐρ. Έχοντας το παρατσούκλι «σφήκα» για τον τρόπο που... βουίζει στις αντίπαλες άμυνες, πρεσάροντας συνεχώς, με τρόπο που θυμίζει... Βάρντι. Παιδιά που έχουν περάσει δύσκολα, ξέρουν καλά τι σημαίνει πρέπει να δουλεύω σκληρά εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.

Ο Νιούτον τα έδωσε όλα. Και έλαβε στο κινητό του ένα μήνυμα που μπορεί να του αλλάξει τη ζωή. «Η Στίβενεϊτζ ενδιαφέρεται για σένα», έγραφε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια έμαθε ότι τον είχε παρακολουθήσει ξανά στα ερασιτεχνικά, όμως όταν οι σκάουτς της είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν ολοκληρωμένη άποψη, πείστηκαν να του προσφέρουν συμβόλαιο. «Όταν Τζον Μόρις μου είπε ότι ο Ντάνι έλαβε πρόταση από τη Στίβενεϊτζ, ενθουσιάστηκα», είπε ο Βάρντι που ενημερώθηκε από τον ατζέντη και συνεργάτη του στις ακαδημίες ότι ο 26χρονος είναι ο πρώτος από τη V9 που θα υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο. «Ήταν ένας από τους πρώτους παίκτες που πήραμε στην ακαδημία και δείχνει ότι θα έχει ένα αντίστοιχο ταξίδι με εμένα», πρόσθεσε, βλέποντας στο παιδί με τις εργατικές ρίζες από την περιοχή που εκπροσωπεί η ομάδα του τον νεότερο εαυτό του. Εργάτη, επίμονο, που ανακαλύφθηκε αργά. Βέβαια πρέπει να ξεκινήσει από πιο χαμηλά, από τη League Twο, όμως πλέον θα βγάζει το ψωμί του από το ποδόσφαιρο.

«Σίγουρα όλο αυτό θυμίζει την ιστορία της Σταχτοπούτας. Όπως κάθε παιδί πάντα ονειρευόμουν να γίνω ποδοσφαιρικός αστέρας, αλλά ποτέ δεν υπήρξε το σωστό μέρος και η σωστή στιγμή », τονίζει ο Ντάνι, ο οποίος ωστοσο έχει ακόμα το άγχος: «Ειλικρινά, δεν ξέρω τι θα αντιμετωπίσω. Δεν έχω παίξει ποτέ με επαγγελματίες. Πάντως θα το μετάνιωνα για όλη μου τη ζωή αν δεν το δοκίμαζα. Άλλωστε, όλα θα είναι ίδια. Απλά θα πηγαίνω κάθε μέρα για ποδόσφαιρο, αντί για τη δουλειά...».

Πέντε ακόμα παίκτες κλήθηκαν να δοκιμαστούν σε προετοιμασίες επαγγελματικών συλλόγων. Ο Μαρκ Ρός, πρώην αρχηγός της Στόκπορτ Κάουντι ξεκαθάρισε: «Παίζω σε μη επαγγελματικό επίπεδο εδώ και οκτώ χρόνια και έχω δει αρκετούς παίκτες σαν τον Βάρντι. Υπάρχει τόσο πολύ ταλέντο, μερικές φορές δεν μπορείς να πιστέψεις ότι δεν παίζουν σε υψηλότερο επίπεδο. Για εμένα, ο Βάρντι είναι έμπνευση». «Η ακαδημία απέδειξε ότι υπάρχουν παίκτες επαγγελματικού επιπέδου σε μη επαγγελματικές κατηγορίες», πρόσθεσε ο ατζέντης του Βάρντι. «Ο Ντάνι είναι το τέλειο παράδειγμα ότι ποτέ δεν είναι αργά για να εκπληρώσεις το όνειρο του να γίνεις επαγγελματίας ποδοσφαιριστής». Ο ίδιος πάντως, τα οφείλει όλα στον Πρωταθλητής Αγγλίας. «Ο Βάρντι κάνει τον κόσμο να πιστεύει ότι όλα είναι εφικτά...»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.