Η Ρεάλ Μαδρίτης χωρίς τον Ρονάλντο

Η Ρεάλ Μαδρίτης χωρίς τον Ρονάλντο

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Η Ρεάλ Μαδρίτης χωρίς τον Ρονάλντο

bet365

Ο Θάνος Σαρρής προσπαθεί να φανταστεί τη «βασίλισσα» χωρίς τον κορυφαίο σύγχρονο σκόρερ και γράφει για την πολυεπίπεδη επιρροή του σε έναν ποδοσφαιρικό οργανισμό με 12 ευρωπαϊκές κούπες.

Πριν τον τελικό του Champions League σε ένα Gazzetta Special αναλύσαμε με τη βοήθεια ενός ανθρώπου που ζει καθημερινά το φαινόμενο Ρονάλντο την εποχή της ωριμότητάς του. Όχι με την ψυχρή παρουσίαση στατιστικών και αριθμών, αλλά με αναφορά σε όλη το χτίσιμο που έγινε από Σάντος και Ζιντάν για τη διατήρηση του πυρηνικού τους όπλου στην κατάλληλη κατάσταση. Στη διαχείριση που του εξασφάλισε πνευματική και σωματική φρεσκάδα για τα νοκ-άουτ του Champions και εν τέλει για τον μεγάλο τελικό. Το όλο σίριαλ που έχει ξεσπάσει με την πιθανή αποχώρησή του προκαλεί αναταράξεις στους Πρωταθλητές Ευρώπης και ανεξαρτήτως με τη διαμόρφωση του ρόστερ σε περίπτωση αποχώρησης, οι δυσκολίες της επόμενης μέρας είναι δεδομένες.

Ας ξεκινήσουμε από το προφανές. Τα γκολ και την αγωνιστική συμβολή. Ο Πορτογάλος έχει πετύχει 406 τέρματα σε 394 ματς με τη λευκή φανέλα, έχει σπάσει ένα σερί ρεκόρ και έχει βελτιώσει τους ομαδικούς μέσους όρους σκοραρίσματος. Σε προημιτελικά, ημιτελικά και τελικό στη φετινή κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση σκόραρε 10 φορές, αποτελώντας τον πιο καθοριστικό παράγοντα που έχουμε δει τελευταία στα νοκ-άουτ της διοργάνωσης.

Έχει βάλει δύο φορές πενταρέ, έχει κάνει το χατ-τρικ να φαντάζει ως μια ακόμα μέρα στη δουλειά, ενώ έχει μοιράσει και 125 γκολ στους συμπαίκτες του. Είναι επίσης πολύ σημαντικός στα στημένα, είτε εκτελώντας είτε εκμεταλλευόμενος την αθλητικότητά του παίρνοντας μονομαχίες στην περιοχή. Ο CR7 έχει πετύχει 57 γκολ με κεφαλιές και 29 με απευθείας εκτελέσεις, ενώ έχει σκοράρει 72 φορές από την άσπρη βούλα.

Η απίθανη σωματική του κατάσταση και η δουλειά που ρίχνει αφενός κάνει την απόδοση να μοιάζει αντιστρόφως ανάλογη με την ηλικία, αφετέρου εξασφαλίζει στον εκάστοτε προπονητή ότι ο ποιοτικότερος του παίκτης είναι επίσης και σχεδόν πάντα διαθέσιμος. Ένα στατιστικό στοιχείο σχετικό με την φυσική του κατάσταση είναι το γεγονός πως έχει πετύχει 186 γκολ στο πρώτο 45λεπτο και 214 στο δεύτερο. Όταν οι υπόλοιποι κουράζονται, ο Ρονάλντο είναι εκεί για να το εκμεταλλευτεί. Κι ας έχει παίξει παραπάνω ματς και σε μεγαλύτερη ένταση από αυτούς. Είναι επίσης ένας ποδοσφαιριστής που έχει καλύψει με απόλυτη επιτυχία ολόκληρο το επιθετικό 1/3 του γηπέδου, δίνοντας έτσι στον προπονητή του την ευκαιρία για πολλούς τακτικούς συνδυασμούς. Μεγαλώνοντας έχει εξελιχθεί σε έναν πλήρη κεντρικό επιθετικό, όμως στην καριέρα του ο Κριστιάνο έχει καλύψει αμέτρητα χιλιόμετρα στα «φτερά», έχει ντριμπλάρει, έχει συγκλίνει, έχει δώσει πλάτος, έχει σκοράρει, έχει δώσει ασίστ, έχει κρατήσει μπάλα, πάντα ανάλογα με τις απαιτήσεις του αγώνα και τις επιλογές του προπονητή ως προς εκείνους που θα τον πλαισιώσουν.Κάνει και τους υπόλοιπους πιο σημαντικούς.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Ο 32χρονος σε όλη την πορεία της καριέρας του επιδεικνύει μία σπάνια δίψα για βελτίωση, συμμετοχή και νίκη. Ναι, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του υπέρμετρου εγωισμού που τον διακατέχει και του αυτοσκοπού των ατομικών ρεκόρ, όμως είναι σαφές πως το πνεύμα νικητή και η διαρκής δουλειά έχουν επίδραση σε όλη την ομάδα, ενώ η συλλογική επιτυχία αλλάζει και τον ίδιο που τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις του, όσο και στον τρόπο που αγωνίζεται, δείχνει μεγαλώνοντας να κατανοεί πως οι ατομικές επιτυχίες έρχονται μέσα από τις ομάδικές.

Ο Σάντος ήταν εκείνος που με την μακροχρόνια διαχείρισή του κατάφερε στο Euro να απελευθερώσει τον ηγετικό του χαρακτήρα, να τον κάνει έναν ποδοσφαιριστή που καταλαβαίνει ότι έχει ευθύνες για όλη την ομάδα και δουλεύει στο χορτάρι και για τους συμπαίκτες του. Είναι πολλές φορές που στα χρόνια του στη Ρεάλ Μαδρίτης έχει βγάλει ηγετική παρουσία σε κρίσιμες καμπές του συλλόγου, έχει πάρει ματς μόνος του ή έχει παίξει καθοριστικό ρόλο, με το φετινό Champions League να αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα. Στα ίδια μονοπάτια με τον Σάντος βάδισε και ο Ζιντάν, προσέχοντας εκτός από την ψυχολογική προσέγγιση και την σωματική. «Είναι σαν αρχηγός, παρότι δεν έχει το περιβραχιόνιο», μας είχε πει χαρακτηριστικά ο Φιλ Κιτρομηλίδης, κεντρικός παρουσιαστής στο Real Madrid TV.

Όλος αυτός ο μύθος που έχει σχηματιστεί γύρω από το πρόσωπό του, οι τίτλοι, προσωπικοί και ομαδικοί, τα ρεκόρ, η καθαρά αγωνιστική συμβολή και η αύρα του αστέρα που δεν σταματά να προσπαθεί, η πεποίθηση στα αποδυτήρια πως όταν το πράγμα στραβώσει υπάρχει ο ένας από τους δύο καλύτερους της σύγχρονης εποχής για να το αλλάξει, η προστασία ακόμα των υπολοίπων από την υπερέκθεση στα Media και από τις αντιδράσεις του κόσμου επειδή υπάρχει αυτός, η λάμψη που αντανακλάται στα back to back Champions League και αρκετές ακόμα παράμετροι κάνουν τη μετάβαση στην επόμενη μέρα de facto δύσκολη. Όποιος κι αν έρθει στη θέση του, όπως κι αν καλυφθεί το κενό του. Υπάρχει βέβαια και η άλλη ανάγνωση. Της... αναγκαστικής παραμονής. Η διαχείριση του ξενερωμένου Κριστιάνο ίσως αποτελεί πιο δυνατό γρίφο από τον τρόπο αντικατάστασής του...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.