Τα 11 βήματα της ζωής τους

Τα 11 βήματα της ζωής τους

bet365

Σαν σήμερα, πριν από 126 χρόνια, εγκρίθηκε η ιδέα του πέναλτι και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται δέκα ποδοσφαιριστές, που οι εκτελέσεις από την άσπρη βούλα «σημάδεψαν» την καριέρα τους.

2 Ιουνίου 1891. Μία ημερομηνία σημαδιακή για την ιστορία του ποδοσφαίρου. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ιρλανδίας είχε προτείνει στην παγκόσμια ομοσπονδία την ιδέα του πέναλτι και αυτή με τη σειρά της έδωσε την τελική έγκριση εκείνη την ημέρα. Αυτός που το είχε επινοήσει ήταν ένας τερματοφύλακας και επιχειρηματίας, με το όνομα Γουίλιαμ ΜακΚραμ. Από τότε, έχουν περάσει 126 χρόνια και ομάδες έχουν κατακτήσει τίτλους από τα 11 βήματα, άλλες έχουν χάσει, ενώ πολλοί ποδοσφαιριστές έγιναν ήρωες ή μοιραίοι σε μία μόνο στιγμή. Το FourFourTwo του gazzetta.gr θυμάται δέκα από αυτούς, που μία εκτέλεση πέναλτι (ή και περισσότερες) αποτέλεσε το πιο χαρακτηριστικό highlight της καριέρας τους.

Αντονίν Πανένκα
Η χαρακτηριστική εκτέλεσή του στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 1976 έχει μείνει στην ιστορία. Τσεχοσλοβακία και Δυτική Γερμανία είχαν φτάσει στη «ρώσικη ρουλέτα», με τον Πανένκα να είναι ο τελευταίος εκτελεστής των Τσεχοσλοβάκων. Αντί να πλασάρει ή να σουτάρει δυνατά, εκείνος έσκαψε την μπάλα, η οποία κατέληξε αργά στο κέντρο της εστίας του Ζεπ Μάγερ, που είχε πέσει στη γωνία του. Με αυτό τον τρόπο χάρισε το τρόπαιο στη χώρα του, ενώ όλες οι αντίστοιχες εκτελέσεις μέχρι σήμερα ονομάζονται «αλά Πανένκα».

Μπρους Γκρόμπελαρ
Ένας ιδιόρρυθμος τερματοφύλακας και άνθρωπος, που... το τερμάτισε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το 1984. Λίβερπουλ και Ρόμα είχαν φτάσει στα πέναλτι, με τον Αφρικανό γκολκίπερ να κάνει πως τρώει μακαρόνια, δαγκώνοντας τα δίχτυα, πριν την εκτέλεση του Κόντι. Το αποκορύφωμα ήρθε πριν το σουτ του Γκρατσιάνι. Ο γκολκίπερ των «κόκκινων» προσποιήθηκε πως δεν τον κρατούν τα πόδια του και είναι έτοιμος να πέσει κάτω. Ο άσος της Ρόμα έστειλε την μπάλα άουτ και η Λίβερπουλ κατέκτησε το τρόπαιο.

Χέλμουτ Ντουκαντάμ
Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών σε τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών έφερε την υπογραφή του. Το 1986, στην Σεβίλλη, Στεάουα και Μπαρτσελόνα έλυσαν τις διαφορές τους στα πέναλτι, με τον Ρουμάνο τερματοφύλακα να αναδεικνύεται στον απόλυτο ήρωα. Είπε «όχι» σε τέσσερις εκτελέσεις των Καταλανών, χαρίζοντας στην ομάδα του Βουκουρεστίου το βαρύτιμο τρόπαιο.

Αντρέας Μπρέμε
Ένας από τους καλύτερους εκτελεστές στημένων φάσεων, που είχε το χαρακτηριστικό να σουτάρει με το αριστερό από μακρινή απόσταση και με το δεξί από πιο κοντά. Η εκτέλεση που σημάδεψε την καριέρα του ήταν το εύστοχο πέναλτι στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990, στην Ιταλία. Ο Αντρέας Μπρέμε σκόραρε από την άσπρη βούλα, απέναντι στην Αργεντινή, χαρίζοντας στην Γερμανία το τρόπαιο.

Ρομπέρτο Μπάτζιο
Ένας από τους κορυφαίους Ιταλούς ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, που έκανε σπουδαία πράγματα στον αγωνιστικό χώρο, όμως η καριέρα του έμελλε να «σημαδευτεί» από ένα άστοχο πέναλτι. Στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994, Βραζιλία και Ιταλία έλυσαν τις διαφορές τους στην ψυχοφθόρο διαδικασία, με το «Μικρό Βούδα» να στέλνει την μπάλα άουτ στην τελευταία εκτέλεση της «σκουάτρα ατζούρα» και να χαρίζει στη «σελεσάο» το τρόπαιο.

Φραντσέσκο Τόλντο
Ο Τζίτζι Μπουφόν έσπασε το χέρι του λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Euro 2000, με αποτέλεσμα ο Τόλντο να πάρει θέση βασικού κάτω από τα δοκάρια της εθνικής Ιταλίας. Από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στην πορεία της «σκουάτρα ατζούρα» μέχρι τον τελικό, όπου την έστειλε σχεδόν μόνος του. Στον ημιτελικό κόντρα στην οικοδέσποινα Ολλανδία, οι «οράνιε» δεν κατάφεραν να σκοράρουν δύο φορές από τα έντεκα βήματα (μία απόκρουση, ένα δοκάρι), με το ματς να οδηγείται στα πέναλτι. Εκεί, ο Τόλντο απέκρουσε τα σουτ των Ντε Μπουρ και Μπόσβελτ, δίνοντας την πρόκριση στην ομάδα του.

Αντρέι Σεφτσένκο
Ο κορυφαίος Ουκρανός ποδοσφαιριστής στην ιστορία, με πολλά γκολ και δεκάδες ατομικές διακρίσεις. Σε συλλογικό επίπεδο, η κορυφαία στιγμή του ήταν το 2003, όταν κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ με την Μίλαν. Στον ιταλικό τελικό του Ολντ Τράφορντ, απέναντι στην Γιουβέντους, ο Σεφτσένκο μπορεί να μη σκόραρε σε κανονική διάρκεια και παράταση, όμως ήταν ο ποδοσφαιριστής, που ευστόχησε στην τελευταία εκτέλεση πέναλτι της Μίλαν στη «ρώσικη ρουλέτα».

Γέρζι Ντούντεκ
Ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στην ιστορική ανατροπή της Λίβερπουλ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, το 2005. Αφού οι «κόκκινοι» είχαν μετατρέψει το εις βάρος τους 3-0, σε 3-3 απέναντι στην Μίλαν, οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι. Ο Πολωνός τερματοφύλακας είπε «όχι» στις εκτελέσεις των Πίρλο και Σεφτσένκο, δίνοντας στην Λίβερπουλ τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Ρικάρντο
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, στην Γερμανία, έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία της διοργάνωσης, που απέκρουσε τρεις εκτελέσεις σε διαδικασία των πέναλτι. Στον προημιτελικό, απέναντι στην Αγγλία, ο Πορτογάλος γκολκίπερ είπε «όχι» στα σουτ των Λάμπαρντ, Τζέραρντ και Γκάραχερ, δίνοντας στους Ίβηρες το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

Τιμ Κρουλ
Μόλις οκτώ συμμετοχές μετράει στην καριέρα του με την εθνική Ολλανδίας, όμως σε μία από αυτή εξελίχθηκε στον απόλυτο ήρωα. Λίγα δευτερόλεπτα πριν την ολοκλήρωση της παράτασης, στον προημιτελικό του περασμένου Μουντιάλ ανάμεσα σε Ολλανδία και Κόστα Ρίκα, ο Λουίς Φαν Χααλ είχε την έμπνευση να αντικαταστήσει τον Σίλεσεν με τον Κρουλ μόνο και μόνο για τη διαδικασία των πέναλτι. Και δικαιώθηκε. Ο Τιμ Κρουλ απέκρουσε δύο σουτ των Κοσταρικανών και έστειλε τους «οράνιε» στα ημιτελικά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα