Κορυφαίος όλων ο Ζοσέ

Κορυφαίος όλων ο Ζοσέ

bet365

Ο Μουρίνιο έγινε ο πρώτος προπονητής που κατέκτησε δύο φορές, τόσο το Champions, όσο και το Europa League με δύο διαφορετικές ομάδες και ο τρίτος που σηκώνει ευρω-κούπα με τρεις διαφορετικές.

Είτε τον λατρεύεις, είτε δηλώνεις περήφανος hater. Ενδιάμεση κατάσταση δεν μπορεί να υπάρξει με την περίπτωση του. Στις ομάδες του έχουν μάθει να τον λατρεύουν και εκείνος έχει μάθει να τους πηγαίνει κούπες. Κάπως έτσι έχει κυλήσει η καριέρα του Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης στην Στοκχόλμη έγραψε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της ευρωπαϊκής προπονητικής ιστορίας.

Πλέον συμβαίνει και με τη βούλα και δεν σηκώνει αμφισβήτηση. Οι αριθμοί του τον κατατάσσουν πιο πάνω και από τους μεγάλους winners των πάγκων. Ο Ζοσέ Μουρίνιο πλέον μπορεί να καθίσει σε έναν ξεχωριστό θρόνο, στον οποίο δεν έχει βρεθεί ποτέ ξανά άλλον τεχνικός του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο Πορτογάλος κόουτς έγινε ο πρώτος που κατέκτησε από δύο φορές τόσο το Champions League όσο και το Europa League.

Η πορεία του είναι γνωστή και δεν χρειάζεται αναλύσεις. Το μεγάλο τρόπαιο το σήκωσε αρχικά με την Πόρτο (2004) και εν συνεχεία ακολούθησε το θαύμα με την Ιντερ (2010). Τώρα πρόσθεσε και το δεύτερο Europa, καθώς το πρώτο ασημικό της καριέρας του το είχε γυαλίσει με την Πόρτο το 2003.

Την ίδια στιγμή κατάφερε να μπει σε ένα άλλο πολύ κλειστό προπονητικό club. Εκει τον περίμεναν ο Ούντο Λάτεκ και ο Ράφα Μπενίτεθ. Ο θρυλικός Γερμανός έχει πάρει και τα τρία τρόπαια με Μπάγερν (1974 Πρωταθλητριών), Γκλάντμπαχ (1979 UEFA), Μπαρτσελόνα (1984 Κυπελλούχων). Ο Ράφα πάλι έχει πανηγυρίσει με Βαλένθια (2004 UEFA), Λίβερπουλ (2005 Champions League), Τσέλσι (2013 Europa League).

Επίσης, έγινε ο πρώτος ever για τους Κόκκινους Διαβόλους, που σηκώνει τρεις κούπες στην πρώτη του σεζόν στο club, ενώ δεν υπάρχει καν άλλος που να έχει πάρει ούτε δύο. Κάπως έτσι λοιπόν ο Ζοσέ βρέθηκε μία ανάσα από μία ακόμα τεράστια κορυφή. Εχει τέσσερις major τίτλους της Ευρώπης (σ.σ.: δεν υπολογίζονται ποτέ σε αυτούς τα Σούπερ Καπ Ευρώπης) και έχοντας πιάσει αντίστοιχα τους θρύλους Νερέο Ρόκο, Αλεξ Φέργκιουσον, Μπομπ Πέισλι, υπολέιπεται έναν του τεράστιου Τζοβάνι Τραπατόνι.

Και όλα αυτά τα έκανε ο Ζοσέ Μουρίνιο με ένα εκπληκτικό επίτευγμα και ποσοστό επιτυχίας. Από τους 14 τελικούς της καριέρας του έχει νικήσει στους 12. Και αυτούς τους δύο που έχασε (Κύπελλο Πορτογαλίας 2004, Κύπελλο Ισπανίας 2013) τους έχασε στην παράταση. Σε αυτό το διάστημα οι ομάδες του έβαλαν 26 γκολ, κράτησαν οκτώ clean sheet και το ποσοστό επιτυχίας του είναι κορυφαίο με 85,7%

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα