Αγιαξ-Γιουνάιτεντ: «Everything counts in large amounts»

Αγιαξ-Γιουνάιτεντ: «Everything counts in large amounts»

bet365

Κατά πόσο μετράει το... οικονομικό μέγεθος; Στον τελικό της Στοκχόλμης ο «φτωχός» Αξιαξ καλείται να επιβεβαιώσει το κλισέ: «μπάλα δεν παίζουν τα λεφτά» και η Γιουνάιτεντ το αντίθετο. Μετράει ευρώ ο Γιώργος Καραμάνος.

Τα πιτσιρίκια του Αγιαξ μπορεί να θεωρούνται ο Δαυίδ της υπόθεσης, μα η λευκή φανέλα με την χοντρή κόκκινη κάθετη ρίγα στη μέση, είναι πολύ βαριά. Το θέμα όμως δεν είναι ιστορικό. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναφορικά με τα μεταξύ τους μεγέθη σε βάρος ασημικού. Η μεγάλη αλήθεια για το ραντεβού της Τετάρτης στην Στοκχόλμη, είναι αυτή που τραγούδησαν πρόσφατα στην Αθήνα οι Depeche Mode: «Everything counts in large amounts». Εκεί βρίσκεται λοιπόν η σύγκριση: στο οικονομικό πεδίο και η διαφορά είναι κάτι ακόμα μεγαλύτερο από το... τεράστιο. Ας δούμε συγκριτικά και λίγο πιο συγκεκριμένα τα οικονομικά μεγέθη των φιναλίστ του Europa League.

Εδώ μία αναλυτική εικόνα της οικονομικής κίνησης των δύο ομάδων, όπως την παραθέτει εξαιρετικά το έγκυρο και βραβευμένο «Swiss Ramble»


Ξεκινάμε από το ranking της «Deloitte», όπου η Γιουνάιτεντ θεωρείται η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως και βρίσκεται στο Νο1 της ειδικής λίστας, ενώ ο Αγιαξ δεν έχει καν αξιολογημένη θέση, ώστε να βρίσκεται στην 20άδα που παρουσιάζεται σχετικά. Τη στιγμή που οι Αγγλοι εισέπραξαν για το 2015-'16 κοντά μισό δισεκατομμύριο ευρώ (594 εκατ.), οι Ολλανδοί έφτασαν με δυσκολία στα 82 εκατ. Οι Κόκκινοι Διάβολοι, χωρίζοντας σε τρεις κύριες κατηγορίες τα έσοδα, έλαβαν 120 εκατ. από εισιτήρια, 160 εκατ. από τα τηλεοπτικά και 315 εκατ. ευρώ από κάθε είδους διαφήμιση. Σε αυτό αντίστοιχα ο Αγιαξ είχε να αντιπαραθέσει 30, 15 και 36 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό είναι και το αγωνιστικό μισθολόγιο των δύο αντιπάλων. Η Γιουνάιτεντ δίνει στους παίκτες της 267 εκατ. ευρώ ετησίως (το 45% των εσόδων), ενώ ο Αίαντας μόλις 41 (το 50% των εσόδων). Επίσης, σημαντικό είναι και αυτό που συμβαίνει με το χρέος και την δυνατότητα σε αποθεματικό των δύο συλλόγων. Η Γιουνάιτεντ μπορεί να οφείλει 565 εκατ. ευρώ (όλα ρυθμισμένα χρέη), αλλά έχει σε μετρητά 265 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή ο Αγιαξ κατάφερε να μηδενίσει το χρέος του και να έχει και 60 εκατ. διαθέσιμα ευρώ στα ταμεία του. Αυτό το τελευταίο οφείλεται στις πωλήσεις του καλοκαιριού, που έφτασαν τα 80 εκατ., με τις αγορές αντίστοιχα να είναι στα μισά χρήματα.

Και μιας και αναφερθήκαμε σε μεταγραφές, εκεί είναι που γίνεται το μεγαλύτερο γκελ απ' όλα. Την τελευταία τριετία η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξόδεψε συνολικά για την ενίσχυσή της 525 εκατ. ευρώ. Και το εκπληκτικό στην υπόθεση είναι ότι ο Αγιαξ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ξόδεψε αρκετά λιγότερα (437 εκατ.). Και ακόμα πιο συγκεκριμένα το φαινόμενο γιγαντώνεται από την μεταγραφή του Πολ Πογκμπά. Για να τον αγοράσει από την Γιουβέντους, πλήρωσε ελάχιστα λιγότερα απ' όσα το ολλανδικό club για τις 10 ακριβότερες μεταγραφές της ιστορίας του μαζί.

Κάπως έτσι λοιπόν άπαντες στον Αγιαξ ελπίζουν σε αγωνιστική επιβεβαίωση του κλισέ «τα λεφτά δεν παίζουν μπάλα». Στην «Friend Arena» όμως ο Ζοσέ Μουρίνιο και οι σούπερ σταρς του έχουν όλα τα οικονομικά εφόδια, ώστε να αποδείξουν στα τρελά μωρά του Αίαντα το προφανές: ότι δεν μπορείς να αγνοείς με τόσο ποδοσφαιρικό θράσος τα χρήματα που έχτισαν την ομάδα του ισχυρού...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος