«O Captain! My Captain!»

«O Captain! My Captain!»

bet365

Ο αρχηγός έφερε τον τίτλο έπειτα από 18 χρόνια στο De Kuip και η Ολλανδία τον αποθεώνει. Ο Κάιτ είναι ένας βιονικός παίκτης, ένας απίθανος άνθρωπος και πρότυπο για τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Το ματς στο De Kuip ολοκληρώνεται και η μισή Ολλανδία είναι στους δρόμους για να πανηγυρίσει την επιστροφή της Φέγενορντ στην κορυφή! Οι παίκτες της αγκαλιάζουν τον Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ, όμως στα χέρια θα σηκώσουν τον αρχηγό, τον άνθρωπο που έδωσε ψυχή και σώμα για να καταφέρει η «ομάδα του λαού» να πάρει ξανά τον τίτλο έπειτα από 18 χρόνια! Η ομάδα με αυτή την κούπα κατάφερε να... σώσει και μια νέα γενιά οπαδών και ο Κάιτ έχει τεράστιο μερίδιο στην επιτυχία! Αλλωστε, αυτή την υπόσχεση έδωσε το 2015 όταν κι επέστρεψε στο σύλλογο της καρδιάς του.

Μπορεί να μην έζησε το ντροπιαστικό 10-0 από την PSV, δεν αντιμετώπισε τις οικονομικές δυσκολίες, αλλά το μυαλό του ήταν πάντα εκεί, στον αγωνιστικό χώρο του De Kuip. Το περσινό καλοκαίρι ο πρόεδρος, Gerard Hoetmer φώναζε πως η Φέγενορντ είναι έτοιμη για τίτλο, ο Τύπος… γέλασε, αλλά όταν το τόνισε και ο Κάιτ όλοι πήραν στα σοβαρά την υπόσχεση. Το απόγευμα της Κυριακής ο αρχηγός πετύχαινε χατ τρικ κόντρα στη Χεράκλες, έδιωχνε κάθε εφιάλτη από το μυαλό των οπαδών, ενώ έφτανε τα 102 γκολ στο πρωτάθλημα με τη φανέλα του συλλόγου. Θρύλος!

Το ποδόσφαιρο ήταν πάντα το πάθος του. Στα πέντε βρέθηκε στην ερασιτεχνική Quick Boys κι έμεινε εκεί μέχρι τα 17 του! Βλέπετε, δεν είχε την αυτοπεποίθηση να ονειρευτεί πως μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο. Ηταν ελαιοχρωματιστής, δούλευε τέσσερις μέρες την εβδομάδα, ενώ πήγαινε και σχολείο. Ηξερε πώς να τα βγάζει πέρα. Παραιτήθηκε μόνο όταν υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο στην Ουτρέχτη το 1998! Το 2003 βρέθηκε σε μια από τις πιο δύσκολες φάσεις της καριέρας του.

Λίγες ημέρες πριν τον τελικό του κυπέλλου θα υπογράψει με τη Φέγενορντ, αντίπαλος της Ουτρέχτης σε αυτό το ραντεβού. Οι οπαδοί της ομάδας θα ξεσηκωθούν, θα τον αποδοκιμάσουν, αλλά ο ίδιος θα ακούσει μόνο την καρδιά του. Θα σκοράρει και η Ουτρέχτη θα κατακτήσει την κούπα επικρατώντας 4-1! Το αποτέλεσμα; Ένα απίθανο standing ovation απ’ όλο το γήπεδο. Οι οπαδοί της Ουτρέχτης… κατάπιαν τη γλώσσα τους, ενώ αυτοί της Φέγενορντ τον αποθέωσαν «Από εκείνη τη μέρα άρχισε το απίθανο δέσιμο με τους φίλους της Φέγενορντ. Εχουμε μια εξαιρετική σχέση» θα τονίσει ο Κάιτ!

Dirk Kuyt

Είναι επαγγελματίας όσο λίγοι και την πενταετία 2001-06 θα αφήσει άφωνη την Ευρώπη με ένα απίθανο ρεκόρ, 179 διαδοχικών συμμετοχών! «Αν θες πραγματικά να πετύχεις πρέπει να κάνει θυσίες και να καταφέρνεις να νικάς και τον πόνο. Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα επαφής και θα αντιμετωπίσεις πολλές προκλήσεις. Μόλις στο 10% των παιχνιδιών αγωνιζόμουν χωρίς πόνο, αλλά πάντα ήμουν σε θέση να το διαχειριστώ».

Τι δεν θα ξεχάσει ποτέ; Την έλευση του Τόρες, τον θάνατο του πατέρα του και την αλλαγή θέσης! Ξεκίνησε στη Λίβερπουλ ως δεύτερος επιθετικός. Η πρώτη του σεζόν πήγε πολύ καλά, καθώς αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας στην Premier League. «Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2007, ενώ ήμουν χαλαρός στις διακοπές μου στην Αρούμπα, διάβασα ότι η ομάδα είχε υπογράψει με έναν επιθετικό, τον Φερνάντο Τόρες

Κατά τη διάρκεια της επόμενης σεζόν έζησα μια δύσκολη περίοδο: ο πατέρας μου πέθανε και στο γήπεδο ήμουν… εκτός ρυθμού. Μου στοίχισε αρκετά. Τόρες – Τζέραρντ τα πήγαν περίφημα, αλλά το γεγονός αυτό δημιούργησε χώρο στη δεξιά πτέρυγα για μένα. Ηταν σα να ήξερε ο Ράφα… Όλα πήραν το δρόμο τους και γω έπαιξα καλά σε αυτό το σύστημα».

Dirk Kuyt

Στο ερώτημα Τόρες ή Σουαρές δεν απαντά, αφού τους θεωρεί κορυφαίους, ωστόσο ήταν αυτός που έπεισε τους Κόκκινους να αποκτήσουν τον Ουρουγουανό. Οι Κόκκινοι είχαν ζητήσει πολλές φορές την άποψή του και ο Ολλανδός τους τόνισε πως έπρεπε να τον αποκτήσουν άμεσα για να μην τον χάσουν! Δικαιώθηκε…

Ο καλύτερος παίκτης με τον οποίο συνεργάστηκε ήταν ο Στίβεν Τζέραρντ. Επαιξαν μαζί έξι χρόνια και θα μπορούσαν να είχαν κατακτήσει μαζί περισσότερα από ένα κύπελλο. Το χατ τρικ κόντρα στη Γιουνάιτεντ το 2011, το νικητήριο γκολ στο κύπελλο το 2012 απέναντι στη Μάντσεστερ ήταν στιγμές που μένουν για πάντα στο μυαλό του. Ολα αυτά μέχρι χθες, γιατί το χατ τρικ κόντρα στη Χεράκλες επισκίασε τα πάντα!

Ποιο θα είναι το μέλλον του; Αν δεν έπαιρνε τον τίτλο με τη Φέγενορντ σίγουρα θα συνέχιζε και την επόμενη σεζόν. Τώρα; Στις πρώτες του δηλώσεις απάντησε αινιγματικά, αν και οι Ολλανδοί θεωρούν σίγουρη την αποχώρηση του από την ενεργό δράση.

Dirk Kuyt

Θα ασχοληθεί με την προπονητική; «Θα ήταν καλό να είσαι προπονητής, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα είσαι καλός κόουτς αν έχεις υπάρξει καλός παίκτης. Εάν έχω το σωστό συναίσθημα γι 'αυτό, θέλω να το κάνω».

Το σίγουρο είναι πως ο Ολλανδός θα ασχοληθεί με το ίδρυμά του! Ναι, το «Dirk Kuyt Foundation» στο Ρότερνταμ, όπου βοηθά με αθλητικά προγράμματα άτομα με σωματικές ή διανοητικές αναπηρίες. Μη ρωτάτε πως τα προλαβαίνει όλα. Ο αρχηγός είναι βιονικός!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Πολύδωρος Παπαδόπουλος

Tα χρόνια που πέρασαν λένε πως δεν γυρίζουν πίσω, έλα όμως που γυρίζουν, αρκεί να υπάρχει η ιδανική παρέα. Σε αυτή εδώ το «μαγαζί» έχουμε ήδη ζήσει 15 τελικούς τελικούς Champions League, τέσσερα Μουντιάλ, τρία Euro, μα καθημερινά ανασύρουμε αναμνήσεις που μένουν καλά χωμένες στη σωστή θέση του μυαλού μας, αυτή που λατρεύει το ποδόσφαιρο, παθιάζεται μαζί του. Από το 2008 κι έπειτα λατρεύουμε να γράφουμε για μπάλα εκτός συνόρων, από την Ιταλία και την Αγγλία μέχρι τη Ζάμπια και την Αργεντινή. Και κάθε φορά, λοιπόν, που νιώθουμε νοσταλγία για τα περασμένα, κλικάρουμε Gazzetta.gr για να ταξιδέψουμε σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού...