Μπέργκαμο, ώρα Ευρώπης!

Μπέργκαμο, ώρα Ευρώπης!

bet365

Ο Παναγιώτης Παλλαντζάς γράφει για το Αταλάντα-Μίλαν, το οποίο μπορεί να βάλει φωτιά στο σαββατόβραδο των Μπεργκαμάσκι.

Στα μέσα Νοεμβρίου, με αφορμή μια από τις διακοπές των πρωταθλημάτων λόγω εθνικών ομάδων, είχε γραφτεί ένα κείμενο με τίτλο «Αταλάντα: Ταλαντούχα νιάτα». Ηταν ένα κείμενο που αναφερόταν στα εκπληκτικά πιτσιρίκια που παρουσίασαν φέτος οι Μπεργκαμάσκι, αποθέωνε την δουλειά της διοίκησης και του Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι, στεκόταν στο γεγονός ότι η Αταλάντα ήταν στην 5η θέση, ισόβαθμη με την 4η Λάτσιο, έχοντας ολοκληρωθεί το 1/3 του πρωταθλήματος και έκλεινε με την εκτίμηση ότι η La Dea λογικά δεν θα έβγαινε στην Ευρώπη. Τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε της Serie A, τελικά, η ομάδα του Γκασπερίνι παραμένει στην 5η θέση και θα είναι 100% παράλογο αν δεν αγωνιστεί στο Europa League τη νέα σεζόν αφού θέλει ένα βαθμό σε τρία ματς. Και θέλει να πάρει αυτό τον βαθμό κόντρα στη Μίλαν, η οποία, σύμφωνα με τον Βιτσέντσο Μοντέλα, θέλει έστω την 6η θέση για να επιστρέψει στην Ευρώπη, ακόμη κι αν πρόκειται να δώσει προκριματικά το... κατακαλόκαιρο.

Το πόσο ωραία είναι τα πράγματα στο Μπέργκαμο, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στην ομάδα δεν έχουν χάσει το μυαλό τους με την ουσιαστικά βέβαιη έξοδο στην Ευρώπη. Η Αταλάντα πετυχαίνει κάτι που κανείς δεν θεωρούσε πιθανό στην αρχή της σεζόν αλλά παρ' όλα σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας τα ιταλικά ρεπορτάζ έβγαζαν μια ηρεμία. Αντί να διαβάζεις για την φιέστα που ετοιμάζεται, για την πόλη που παραληρεί ή για τις φοβερές και τρομερές υποσχέσεις του προέδρου για «το μέλλον που μας ανήκει», όπως λέει κάθε μικρή ομάδα όταν πετυχαίνει κάτι, διαβάζεις τελικά ότι στο Μπέργκαμο δεν σταματούν να δουλεύουν με στόχο το μέλλον τους. Τόσο αγωνιστικά, όσο και έξω από τις τέσσερις γραμμές.

Η είδηση ότι το κλαμπ αγόρασε το Atleti Azzurri d' Italia από τον δήμο δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι έχουν κάποιο επιχειρηματικό πλάνο για να αυξήσουν τα έσοδα τους μέσω της ανακατασκευής του γηπέδου ενώ στα αγωνιστικά έκλεισε γρήγορα-γρήγορα το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του Γκασπερίνι, ο οποίος υπέγραψε ως το 2020, όπως έκλεισαν γρήγορα-γρήγορα και δύο μεταγραφές πιτσιρικάδων από το εξωτερικό. «Αισθάνομαι τυχερός για την επιλογή που έκανε πέρυσι ο πρόεδρος και φέτος με το νέο συμβόλαιο δείχνουν εμπράκτως την εκτίμηση τους στο πρόσωπο μου, γεγονός που εκλαμβάνω ως τιμή αλλά και κίνητρο για να δουλεύω όλο και περισσότερο», είπε ο allenatore, ο οποίος είναι έτοιμος να πανηγυρίσει την έξοδο στην Ευρώπη και με δεύτερη «μικρή» ομάδα, μετά την Τζένοα.

«Δεν πίστευα ότι είμαστε σε αυτό το επίπεδο, πίσω μόνο από την Γιουβέντους δηλαδή αυτή την στιγμή αγωνιστικά. Τώρα θέλουμε να εξασφαλίσουμε την έξοδο στην Ευρώπη, ήταν πανέμορφο με την Τζένοα και θα είναι μια αναγνώριση για μένα να το ζήσω και με την Αταλάντα. Θέλουμε τον βαθμό που χρειαζόμαστε για να πανηγυρίσουμε με αυτή την πόλη που έχει σπουδαίο πάθος», έλεγε την περασμένη εβδομάδα ο Γκασπερίνι, ο οποίος υπολογίζει ξανά στους Γκόμες και Κεσί που ξεπέρασαν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Αμφότεροι, πάντως, πρωταγωνιστούν σε διάφορα μεταγραφικά σενάρια, όπως και ο Κόντι, επιβεβαιώνοντας ότι η μεγάλη δοκιμασία για τους Μπεργκαμάσκι θα είναι το καλοκαίρι. Σίγουρα θα χάσουν κάποιον ή κάποιους, το θέμα είναι αν θα αποδυναμωθούν ή με τα λεφτά που θα πάρουν και τα νέα πιτσιρίκια που έρχονται από τις ακαδημίες θα παρουσιαστούν δυνατοί και του χρόνου.

Ο Μάρκο Φασόνε πάντως, διάδοχος του Αντριάνο Γκαλιάνι, δηλώνει σίγουρος ότι η Μίλαν θα είναι πιο δυνατή την επόμενη σεζόν και θα διασκεδάσει τους οπαδούς της. Κάτι που έδειχνε ικανή να κάνει και φέτος και το έκανε. Μέχρι ένα σημείο όμως. Είτε επειδή ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν ενίσχυσε την ομάδα τον Ιανουάριο, είτε επειδή οι πραγματικές δυνατότητες αυτού του ρόστερ δεν είναι για παραπάνω, είτε επειδή μπορούν αλλά... δεν θέλουν, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Ο τρόπος με τον οποίο ολοκληρώνουν την σεζόν οι Ροσονέρι αφαιρεί πόντους από την καλή δουλειά που έκανε φέτος ο Μοντέλα. Μια δουλειά, η οποία μένει να «επιβραβευθεί» με την έξοδο στην Ευρώπη και τα εισαγωγικά μπαίνουν επειδή οι Μιλανέζοι διεκδικούν κάτι τέτοιο μέσω της 6ης θέσης, η οποία δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο μόνο επειδή στον τελικό του Coppa Italia το ζευγάρι είναι Γιουβέντους-Λάτσιο.

Για το πρώην (πλέον) αφεντικό, πάντως, το πρόβλημα είναι ο προπονητής. «Είμαι όλο και περισσότερο ένας τιφόζο Μιλανίστα και ελπίζω να αλλάξει η 11άδα μας στο γήπεδο. Και δεν αναφέρομαι στα πρόσωπα αλλά στην τακτική της ομάδας», είπε πριν λίγα 24ωρα ο Cavaliere, για τον οποίο ο αδερφός του, Πάολο, αποκάλυψε ότι «απέρριψε την πρόταση να γίνει επίτιμος πρόεδρος επειδή του είπαν ότι δεν θα μπορεί να μιλάει με τον προπονητή ή να του δίνει κάποιες κατευθύνσεις». Ο Μοντέλα, πάντως, το προσπέρασε πολύ γρήγορα όλο αυτό, δηλώνοντας πως ο Μπερλουσκόνι θα είναι για πάντα πρόεδρος του αφού ήταν αυτός που τον έφερε στη Μίλαν, γνωρίζοντας ότι έχει πιο σοβαρά πράγματα για να ασχοληθεί.

Οπως, για παράδειγμα, το πώς θα καταφέρουν οι Ροσονέρι να βελτιώσουν το αγωνιστικό τους πρόσωπο και να κάνουν ένα αξιοπρεπές φινάλε στη σεζόν, επιστρέφοντας στην Ευρώπη για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια. Υπολογίζοντας τα πιθανά έσοδα από το Europa League και αυτά από τις καλοκαιρινές περιοδίες, το «Calcio e Finanza» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μάλλον είναι άτοπο να υποστηρίζει κάποιος ότι για οικονομικούς λόγους οι δύο ομάδες του Μιλάνο δεν θέλουν να βγουν στην Ευρώπη, αφού τα λεφτά του Europa League είναι περισσότερα. Αρα, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να «μην θέλουν», οι Ιταλοί εστιάζουν στο γιατί «δεν μπορούν» οι Ροσονέρι να δείξουν καλό πρόσωπο τις τελευταίες εβδομάδες.

Ενας από αυτούς τους λόγους, σύμφωνα με την ανάλυση της Gazzetta dello Sport, είναι η... εντυπωσιακή πτώση στην απόδοση του Σούσο από την στιγμή που άρχισαν οι συζητήσεις, στις οποίες δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, για την ανανέωση του συμβολαίου του. Ο Ισπανός που είχε 5 γκολ και 6 ασίστ στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος, τελειώνοντας και τον Πατρίς Εβρά από τη Γιουβέντους με όσα του έκανε στο Σούπερ Καπ του Δεκεμβρίου, στο δεύτερο μισό έχει 2 γκολ, 3 ασίστ και αρκετές κακές εμφανίσεις. «Από το ματς με την Εμπολι, όπου έχασε πέναλτι, κι έπειτα, ο Ισπανός μοιάζει να είναι κάποιος άλλος», έγραψε σχετικά η GdS, η οποία έδωσε και τρεις λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό: Α) Η μη συμφωνία (ακόμη) για την ανανέωση του συμβολαίου. Β) Το ενδιαφέρον της Ατλέτικο Μαδρίτης. Γ) Ο τραυματισμός του Αμπάτε, ο οποίος τον βοηθούσε επιθετικά, και το ντεφοράρισμα του Κούτσκα, ο οποίος κάλυπτε αμυντικά την δεξιά πλευρά.

Οπως και να έχει, την ώρα που ο Γκασπερίνι είναι ήρεμος και κάνει τα πλάνα του με σιγουριά γιατί έχει πάρει όλη την σεζόν εγγυήσεις από τους παίκτες του, ο Μοντέλα που νιώθει σίγουρος για το μέλλον του -αντιθέτως, φαίνεται ότι δεν έχει κανένα μέλλον στο San Siro ο Μπάκα- σκέφτεται να παρατάξει την Μίλαν με 3-5-2 με επανεμφάνιση Μοντολίβο για πρώτη φορά μετά τον σοβαρό τραυματισμό του, θέλοντας να υπερασπιστεί το +3 από τις Ιντερ και Φιορεντίνα. Και μπορεί να το κάνει, αφού αυτό είναι το τελευταίο δύσκολο ματς, ακόμη και με την ισοπαλία. Αυτή που θέλει, δηλαδή, για να βγει στην Ευρώπη μια Αταλάντα που το αξίζει 100%!

 

Τελευταία Νέα