Φραντσέσκο Τότι: Ακούγοντας την αγάπη

Φραντσέσκο Τότι: Ακούγοντας την αγάπη

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Φραντσέσκο Τότι: Ακούγοντας την αγάπη

bet365

Προσπαθώντας να βάλει σε σειρά αναμνήσεις από τον Φραντσέσκο Τότι, ο Θάνος Σαρρής καταλήγει στο τι ακριβώς είναι ο αιώνιος αρχηγός της Ρόμα...

Κάθε ποδοσφαιρικός αστήρ που σβήνει σου αφήνει και κάτι. Μια ανάμνηση, η οποία προσδιορίζεται πάντα σε συνάρτηση με τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι. βιώνεις και αγαπάς το ποδόσφαιρο. Έχει πάντα να κάνει και με την ωρίμανσή σου. Διαφορετικά κρίνεις έναν ποδοσφαιριστή στα 10, διαφορετικά στα 30. Ο Τότι δεν μπαίνει σε μια κατηγορία. Δεν αφήνει μια ντρίμπλα όπως ο Ροναλντίνιο, ένα γκολ όπως ο Μπατιστούτα, ένα τάκλιν όπως Μαλντίνι, ένα σκύλιασμα όπως ο Ντάβιτς, μια πάσα όπως ο Τσάβι, ένα ρεκόρ όπως ο Ρονάλντο, μια έμπνευση όπως ο Μέσι, μια καθοριστική στιγμή τίτλου όπως ο Ζιντάν, έναν τίτλο μόνος του όπως Ντιέγο. Είναι όμως ο άνθρωπος με τον οποίο έχεις συνδυάσει όλες τις παραπάνω εποχές του ποδοσφαίρου, όπως και να τις έχεις δομημένες στο μυαλό σου.

Τις όμορφες μέρες του Calcio, τους Galacticos στη Μαδρίτη, την αυτοκρατορία του Φέργκιουσον στο Μάντσεστερ, την επανάσταση του Πεπ στη Βαρκελώνη, την κυριαρχία της Γιουβέντους στη Serie A. Ο Φραντσέσκο Τότι ήταν πάντα εκεί. Με φαντασία, έμπνευση, τεχνική, ηγετικό χαρακτήρα και κλάση εφάμιλλη των κορυφαίων. Ένα σημείο επαφής μεταξύ διαφορετικών ποδοσφαιρικών συμπάντων. Και σταθερό σημείο αναφοράς στις διαφορετικές εποχές που πέρασαν από το ποδόσφαιρο όσο εκείνος πάλευε για τη Ρόμα. Τον θυμάσαι τόσο στα 10, όσο και στα 30. Από όταν έβλεπες μπάλα και τρελαινόσουν με ένα γκολ ή μια φανταστική ενέργεια, μέχρι όταν άρχισες να καταλαβαίνεις περισσότερο την αξία της κίνησης χωρίς τη μπάλα, της κάθετης πάσας, του χώρου.

Ένας αιώνιος αρχηγός, που απαρνήθηκε τα πάντα για την μεγάλη του αγάπη, κρατώντας σε μέρες παράξενες ζωντανό το συναίσθημα που έκανε εκείνο το παιδί από τη Ρώμη να αρνηθεί τη Μίλαν γιατί είχε μάθει πως ένας γνήσιος Ρωμαίος, είναι είτε μπλε είτε κόκκινος. Η οικογένειά του έριξε τη μπίλια στο κόκκινο. Ήταν γραφτό από τη μοίρα. «Η Ρώμη είναι η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, οι άνθρωποι που αγαπώ. Η Ρώμη είναι η θάλασσα, τα βουνά, τα μνημεία. Αυτή η ομάδα, αυτή η πόλη, είναι όλη μου η ζωή». Έχασε πολλά μεγάλα ραντεβού, αλλά δεν την απάτησε ποτέ. Αντιμετώπισε δυσκολίες και προπονητές που προσπάθησαν να περιορίσουν την ισχύ του στον οργανισμό της Ρόμα. Όμως η καριέρα του Τότι είναι ακριβώς αυτό. Μια διαρκής αφοσίωση στην ομάδα της πόλης του. Της καρδιάς του. Ένα σύμβολο πίστης και αφιέρωσης, που ξεπερνά τα όρια του ποδοσφαίρου. Κι ας πήρε μόνο ένα Πρωτάθλημα, όταν κατηφόρισε στο Ολίμπικο ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα.

Αυτό δεν τον εμπόδισε, παρότι δεν ήταν επιθετικός, να ξεπεράσει στο σκοράρισμα παίκτες όπως ο Μπατιγκόλ, ο Ντελ Πιέρο και ο Μπάτζιο. Έδωσε παραστάσεις υψηλής ποδοσφαιρικής τέχνης και έδειξε με την Εθνική Ιταλίας το 2006 πως το ότι δεν πήγε σε ομάδα που θα είχε καλύτερη σχέση με τους τίτλους, δεν είχε να κάνει με έλλειμμα φιλοδοξίας, ή αντοχής στα δύσκολα. Ήταν κάτι που λίγοι επαγγελματίες μπορούν να καταλάβουν πραγματικά. Κάτι που στη ζυγαριά των περισσότερων ποδοσφαιριστών παγκόσμιας κλάσης δεν θα έμπαινε καν.

Σε εποχές που όλα αγοράζονται το κόκκινο της Μάτζικα δεν ξεθώριασε ποτέ στη συνείδησή του. Δεν έγινε Galactico, δεν θαμπώθηκε από τα φώτα της πολυτελούς Premier League. Ήταν πάντα εκεί, στα εύκολα και στα δύσκολα. Ένας fantasista που έγινε ποδοσφαιρικό σύμβολο, προσφέροντας στους οπαδούς κάτι που σε τελική ανάλυση ίσως αξίζει περισσότερο από τίτλους και μετάλλια. Την πίστη. Την ανταπόδοση της αγάπης, παρότι στο τέλος θα του άφηνε μια φτωχότερη τροπαιοθήκη. Την ικανοποίηση του να βλέπουν πως ένας από αυτούς φοράει την φανέλα, γύρω από την οποία περιστρέφεται η ζωή τους. Ο Τότι θα κρεμάσει τα παπούτσια του, αλλά στη συνείδηση των Ρωμαίων θα παραμείνει ο τελευταίος Αυτοκράτορας. Ένα ποδοσφαιρικό μνημείο στην αιώνια πόλη,

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.