Εις τα χνάρια του πατρός

Εις τα χνάρια του πατρός

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος καταγράφει περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, που φόρεσαν τη φανέλα ομάδας, στην οποία είχε αγωνιστεί στο παρελθόν ο πατέρας τους.

Οι περισσότεροι πατεράδες που έχουν... τρέλα με το ποδόσφαιρο και οι ίδιοι δεν κατάφεραν ποτέ να γίνουν ποδοσφαιριστές έχουν ένα όνειρο. Να καταφέρει ο γιος, αυτό που δεν μπόρεσαν οι ίδιοι. Να παίξει μπάλα σε υψηλό επίπεδο. Ακόμη, όμως, και αυτοί που ήταν παίκτες παγκοσμίου κλάσης, φαίνεται πως έχουν το ίδιο πράγμα στο μυαλό τους. Τελευταίο παράδειγμα η χαρά του Πάτρικ Κλάιφερτ, μετά από ένα γκολ που σημείωσε ο γιος του, στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα.

Ο Ολλανδός επιθετικός έγραψε τη δική του ιστορία με τους «μπλαουγκράνα» πριν από μερικά χρόνια και τώρα βλέπει το παιδί του να ακολουθεί τα βήματά του, με την ίδια ομάδα. Λέτε, ο μικρός Κλάιφερτ να βαδίσει στα χνάρια του πατέρα του και να αγωνιστεί στο μέλλον στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα; Τίποτα δεν είναι αδύνατον, άλλωστε κάτι αντίστοιχο έχει γίνει στο παρελθόν και με άλλους ποδοσφαιριστές, που φόρεσαν τη φανέλα ομάδας, που είχε παίξει παλαιότερα και ο πατέρας τους.

Τσέζαρε και Πάολο Μαλντίνι
Ο αείμνηστος Τσέζαρε συνέδεσε το όνομά του με την Μίλαν τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, με το γιο του να παίρνει τη σκυτάλη τη δεκαετία του ’80 και να μετατρέπεται στον απόλυτο «θρύλο» του συλλόγου, μέχρι και το 2009. Μάλιστα, το 2001, ο Πάολο Μαλντίνι είχε για προπονητή τον πατέρα του στην Μίλαν. Κάτι που είχε συμβεί μεταξύ τους και στην εθνική Ιταλίας νωρίτερα. Όσο για τον γιο του Πάολο Μαλντίνι, Κρίστιαν, φαίνεται πως δεν τα καταφέρνει τόσο καλά, όσο ο πατέρας του και ο παππούς του. Αν και ξεκίνησε από τις ακαδημίες των «ροσονέρι», πλέον αγωνίζεται σε μικρότερες κατηγορίες της Ιταλίας.

Ντάνι και Ντάλεϊ Μπλιντ
Μία περίπτωση αντίστοιχη με αυτή της οικογένειας Σμάιχελ. Ο μπαμπάς, Ντάνι, έπαιρνε... αγκαζέ το γιο του στις φιέστες για τις επιτυχίες του Άγιαξ τη δεκαετία του ’90. Ο μικρός Ντάνι μεγάλωσε και πλέον αγωνίζεται στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όμως μέχρι το 2014 αγωνιζόταν κι αυτός στον Άγιαξ. Μάλιστα, για ένα διάστημα οι δυο τους συνυπήρξαν στον «Αίαντα», αφού ο Ντάνι Μπλιντ ήταν μέλος του τεχνικού επιτελείου της ομάδας. Μέχρι πρόσφατα, ωστόσο, οι δυο τους συνεργάζονταν και στην εθνική Ολλανδίας. Ο Ντάλεϊ ως διεθνής ποδοσφαιριστής και ο Ντάνι ως ομοσπονδιακός τεχνικός των «οράνιε».

Κάρλες και Σέρχιο Μπουσκέτς
Πατέρας και γιος ακολούθησαν κοινή πορεία (με χρονική απόσταση κάποιων ετών) με μία μόνο διαφορά. Ο Κάρλες ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, ανέβηκε στην πρώτη ομάδα και έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης το 1992. Το ίδιο και ο Σέρχιο Μπουσκέτς. Από τη «Μασία», στην πρώτη ομάδα των Καταλανών και στη συνέχεια στέφθηκε τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης. Ποια η διαφορά; Ο τερματοφύλακας Κάρλες Μπουσκέτς βρισκόταν στη «σκιά» του μεγάλου Άντονι Θουμπιθαρέτα, ενώ ο Σέρχιο Μπουσκέτς είναι εδώ και πολλά χρόνια βασικός και αναντικατάστατος στη μεσαία γραμμή της Μπαρτσελόνα.

Φρανκ και Φρανκ Λάμπαρντ
Ο γιος βάδισε στα χνάρια του πατέρα του μέχρι και... στο όνομα. Ο Φρανκ Λάμπαρντ της εποχής μας έκανε σπουδαία καριέρα στην Τσέλσι, όμως τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο τα έκανε στην Γουέστ Χαμ. Ξεκίνησε από τα «φυτώρια», στη συνέχεια βρέθηκε στην πρώτη ομάδα και αργότερα άνοιξε τα φτερά του για πιο ψηλά. Ακριβώς έτσι ξεκίνησε και ο πατέρας του, μόνο που αυτός έμεινε πιστός στρατιώτης των «σφυριών». Από την ακαδημία του συλλόγου, στη συνέχεια στην πρώτη ομάδα, όπου παρέμεινε για 18 χρόνια.

Ζαν και Γιούρι Τζορκαέφ
Και οι δύο άλλαξαν πολλές ομάδες στην καριέρα τους. Ο πατέρας, λόγω εποχής, είχε μετακινηθεί μόνο σε ομάδες της Γαλλίας, αντίθετα με το γιο του, που πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας του εκτός συνόρων. Η τελευταία μεγάλη ομάδα που αγωνίστηκε στην καριέρα του ο αμυντικός Ζαν Τζορκαέφ ήταν η Παρί Σεν Ζερμέν, το διάστημα 1970-1972. 23 χρόνια μετά, το κατώφλι του Παρκ Ντε Πρενς, πέρασε ο γιος του, Γιούρι Τζορκαέφ, ο οποίος όμως έμεινε μόλις μία σεζόν, αφού στη συνέχεια πήρε μεταγραφή για την Ίντερ. Εκτός από την Παρί Σεν Ζερμέν, όμως, πατέρας και γιος αγωνίστηκαν και στην εθνική Γαλλίας, με τον Τζορκαέφ το νεότερο να σηκώνει και το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1998.

Υ.Γ. Στο κείμενο δε συμπεριλήφθηκε η περίπτωση του Ζόρντι Κρόιφ, γιατί ο Ολλανδός ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του μόνο... τυπικά. Αν και αγωνίστηκε κι αυτός στην Μπαρτσελόνα, όπως ο αείμνηστος Γιόχαν, αυτό πιθανότατα συνέβη λόγω... ονόματος. Γιατί από ταλέντο ήταν η μέρα με τη νύχτα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα