TOP-5: Προημι-τελικοί (vids)

TOP-5: Προημι-τελικοί (vids)

bet365

Οι οκτώ καλύτερες ομάδες του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ μπαίνουν από σήμερα στη μάχη για ένα εισιτήριο στην τετράδα και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε από τους πιο συγκλονιστικούς προημιτελικούς στην ιστορία της διοργάνωσης.

Ντόρτμουντ-Μονακό, Γιουβέντους-Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης-Λέστερ και Μπάγερν Μονάχου-Ρεάλ Μαδρίτης. Τέσσερα ζευγάρια, που από απόψε μπαίνουν στην αρένα των προημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ. Δύο από αυτά (Γιούβε-Μπάρτσα και Μπάγερν-Ρεάλ) έχουν... άρωμα τελικού, το τρίτο (Ντόρτμουντ-Μονακό) είναι υποψήφιο για ρεκόρ παραγωγικότητας, ενώ το τελευταίο (Ατλέτικο-Λέστερ) είναι το μόνο με ξεκάθαρο φαβορί. Η προημιτελική σειρά της διοργάνωσης παρουσιάζει «παραδοσιακά» τεράστιες συγκινήσεις, με πολλά γκολ και μεγάλες ανατροπές. Λίγες ώρες πριν την πρώτη σέντρα στα φετινά προημιτελικά, το FourFourTwo του gazzetta.gr θυμίζει πέντε από τις πιο επικές μονομαχίες, που έχουν πραγματοποιηθεί στους οκτώ του θεσμού.

Μπάγερν – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2009-10)
Με το ίδιο νόμισμα πλήρωσαν τους «μπέμπηδες» οι Βαυαροί, σχεδόν έντεκα χρόνια μετά τον τελικό του Καμπ Νου. Στον πρώτο μεταξύ τους προημιτελικό, στις 30/3/2010, η Γιουνάιτεντ προηγήθηκε μόλις στο 2’ με τον Ρούνεϊ, μέσα στην Αλιάνζ Αρίνα. Η απάντηση των γηπεδούχων ήρθε στο 77’ με το φάουλ του Ριμπερί, ενώ στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Ίβιτσα Όλιτς διαμόρφωσε το τελικό 2-1, που έδωσε την Μπάγερν μικρό προβάδισμα πρόκρισης.

Μόνο μία ομάδα υπήρχε στον αγωνιστικό χώρο του Ολντ Τράφορντ, στο ξεκίνημα του επαναληπτικού της 7ης Απριλίου. Στα πρώτα επτά λεπτά, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε ήδη πετύχει δύο τέρματα με τους Γκίμπσον και Νάνι, με τον Πορτογάλο να σημειώνει άλλο ένα στο 41’ και να ανεβάζει το δείκτη του σκορ στο 3-0. Το γκολ του Όλιτς, πριν την ολοκλήρωση του ημιχρόνου, έδωσε νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι, με την αποβολή του Ράφαελ στο 50’ να γέρνει την πλάστιγγα υπέρ της Μπάγερν. Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε στο 74’ ο Ρόμπεν, ο οποίος με ένα εκπληκτικό σουτ διαμόρφωσε το τελικό 3-2, που έδωσε στην ομάδα την πρόκριση, λόγω των εκτός έδρας γκολ. Και μάλιστα, με ανατροπές και στα δύο ματς.

Λίβερπουλ – Τσέλσι (2008-09)
Ο συγκεκριμένος αγγλικός «εμφύλιος» είχε προσφέρει ουκ ολίγες συγκινήσεις εκείνη την περίοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, με τις αναμετρήσεις τους στα προημιτελικά της σεζόν 2008-09 να επιφυλάσσουν και πολλά γκολ. Οι «μπλε» φάνηκε πως θα είχαν εύκολο έργο, αφού στο πρώτο παιχνίδι, στο Άνφιλντ, επικράτησαν άνετα με 1-3. Παρά το γρήγορο γκολ της Λίβερπουλ με τον Τόρες στο 6’, η Τσέλσι απάντησε δύο φορές με τον Ιβάνοβιτς (39’, 62’) και μία με τον Ντρογκμπά (67’) για το τελικό αποτέλεσμα, που την έφερνε ένα βήμα από τα ημιτελικά.

Στον επαναληπτικό του Στάμφορντ Μπριτζ, η Λίβερπουλ χρειαζόταν νίκη με 0-3 ή 2-4, 3-5 κ.ο.κ. προκειμένου να περάσει εκείνη στα ημιτελικά. Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο ημίωρο βρισκόταν ένα γκολ μακριά από την ολική ανατροπή, αφού είχε σκοράρει δύο φορές με τους Αουρέλιο (19’) και Τσάμπι Αλόνσο (28’). Η Τσέλσι, ωστόσο, επανήλθε και με τα τέρματα των Ντρογκμπά (51’), Άλεξ (57’) και Λάμπαρντ (76’) έφτασε στο 3-2 και πολύ κοντά στην πρόκριση. Η Λίβερπουλ, όμως, ήταν πολύ σκληρή για να πεθάνει, γυρίζοντας εκ νέου το ματς. Έκανε το 3-4 (Λούκας 81’, Κάουτ 83’) και βρέθηκε ξανά ένα γκολ μακριά από τα ημιτελικά. Τελικά, στο 89’ ο Λάμπαρντ διαμόρφωσε το τελικό 4-4, που έδωσε... μετά κόπων και βασάνων την πρόκριση στην Τσέλσι, σε ένα από τα εντυπωσιακότερα παιχνίδια στην ιστορία της διοργάνωσης.

Ρεάλ Μαδρίτης – Μονακό (2003-04)
Ακλόνητο φαβορί σε αυτό το ζευγάρι για πρόκριση στα ημιτελικά ήταν η «βασίλισσα». Παρά την ψυχρολουσία με τον Σκιλασί (43’), η μηχανή της Ρεάλ Μαδρίτης ανέβασε στροφές στην επανάληψη, φτάνοντας στο εντυπωσιακό 4-1, με τα γκολ των Ελγκέρα (51’), Ζιντάν (70’), Φίγκο (77’) και Ρονάλντο. Αυτός που βρήκε τελευταίος δίχτυα στο ματς του Μπερναμπέου ήταν ο Μοριέντες, όχι για χάρη της Ρεάλ, αλλά για τη Μονακό (είχε δοθεί δανεικός), μειώνοντας στο τελικό 4-2, στο 83’.

Οι ελπίδες της Μονακό για να φτάσουν στην ανατροπή απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης φάνηκε να εξανεμίζονται, μετά το γκολ του Ραούλ στο 36’. Ωστόσο, η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ αποδείχθηκε πολύ σκληρή για να πεθάνει. Ο Ζιουλί ισοφάρισε σε 1-1 στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, με τον Μοριέντες να σκοράρει ξανά (48’) εναντίον της ομάδας, που άνηκε, γράφοντας το 2-1. Το πολυπόθητο τρίτο γκολ για τους Μονεγάσκους ήρθε πάλι από τον Ζιουλί (66’), με την Μονακό να πανηγυρίζει μία θριαμβευτική πρόκριση, κάνοντας απίστευτο come back απέναντι στους galacticos της Ρεάλ.

Μίλαν – Λα Κορούνια (2003-04)
Η πρωταθλήτρια Ευρώπης φάνηκε πως δε θα αντιμετώπιζε πρόβλημα να πάρει το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Παρά το γρήγορο γκολ του Παντιάνι (11’) στο Σαν Σίρο, στη συνέχεια η Μίλαν μετέτρεψε το παιχνίδι με την Ντεπορτίβο σε παράσταση για ένα ρόλο. Μέσα σε διάστημα οκτώ λεπτών είχε καταφέρει να μετατρέψει το 0-1, σε 4-1. Κακά (45’, 49’), Σεφτσένκο (46’) και Πίρλο (53’) ήταν αυτοί που βρήκαν δίχτυα για τους «ροσονέρι», οι οποίοι βρίσκονταν με το... ενάμιση πόδι στους τέσσερις.

Εκείνη την εποχή, το Ριαθόρ αποτελούσε μία από τις πιο καυτές έδρες της Ευρώπης και συνήθως... κατηφόριζε. Η Μίλαν πήγε μάλλον χαλαρή στην Γαλικία, λόγω του 4-1 από τον πρώτο αγώνα και... την πάτησε. Πριν την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους, η Λα Κορούνια είχε ήδη σκορ πρόκρισης, βρίσκοντας δίχτυα τρεις φορές με τους Παντιάνι (5’), Βαλερόν (35’) και Λούκε (44’). Η ολική ανατροπή ολοκληρώθηκε στην επανάληψη, με το γκολ του Φραν στο 76’ και την Ντεπορτίβο να παίρνει μία πανηγυρική πρόκριση, σε ένα από τα πιο επικά come back στην ιστορία της διοργάνωσης.

Τσέλσι – Μπαρτσελόνα (1999-00)
Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς μπορεί να μην είχε αναμειχθεί ακόμη στους «μπλε», όμως η ομάδα του Λονδίνου ολοένα και μεγάλωνε στο χάρτη του Τσάμπιονς Λιγκ. Απέναντι στην Μπαρτσελόνα των Ριβάλντο, Φίγκο και Κλάιφερτ, η Τσέλσι έκανε ένα ονειρεμένο πρώτο ημίχρονο, στον πρώτο μεταξύ τους προημιτελικό, στις 5/4/2000. Τζόλα (30’) και Φλο (34’, 38’) έστειλαν τρεις φορές την μπάλα στα δίχτυα του Χεσπ και έκαναν την ομάδα τους ακλόνητο φαβορί για την πρόκριση. Ένα γκολ, ωστόσο, του Φίγκο στο 64’ διαμόρφωσε το τελικό 3-1 και έδωσε ελπίδες στους «μπλαουγκράνα», ενόψει του επαναληπτικού.

Ένα 2-0 ήταν αρκετό στην Μπαρτσελόνα, στον επαναληπτικό του Καμπ Νου, για να πάρει εκείνη το εισιτήριο για τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Ένα σκορ, το οποίο ήρθε πριν καν ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο, με τα γκολ των Ριβάλντο (24’) και Φίγκο (45’). Ο Φλο απάντησε στο 60’ για την Τσέλσι, η οποία ήταν κοντά στην πρόκριση, μέχρι το 83ο λεπτό. Σε εκείνο το σημείο, ο Ντάνι σκόραρε για τους «μπλαουγκράνα», στέλνοντας το ματς στην παράταση, αφού ο Ριβάλντο δεν κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα από το σημείο του πέναλτι. Στο έξτρα 30λεπτο, ο Βραζιλιάνος έστησε εκ νέου την μπάλα στην άσπρη βούλα (99’), βρίσκοντας δίχτυα αυτή τη φορά, ενώ ο Κλάιφερτ διαμόρφωσε στο 104’ το τελικό 5-1, που έδωσε στην Μπαρτσελόνα το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

 

Τελευταία Νέα