Καβάνι, ο κορυφαίος επιθετικός στον κόσμο

Καβάνι, ο κορυφαίος επιθετικός στον κόσμο

bet365

Ο Εντινσον Καβάνι συνεχίζει να σκοράρει και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Ουρουγουανό που είναι ο πιο hot επιθετικός στον κόσμο.

Εχοντας συνηθίσει την Serie A σε διψήφιο αριθμό γκολ για δύο σεζόν, ο ακόμα άγνωστος στον πολύ κόσμο μακρυμάλλης επιθετικός, το καλοκαίρι του 2010 άφησε πίσω του την Σικελία και την ομάδα που τον έφερε στην Ευρώπη. Πετυχαίνοντας γκολ και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής με την Εθνική Ουρουγουάης, οδήγησε την Νάπολι να κάνει ό,τι δεν έκαναν τα υπόλοιπα μεγάλα κλαμπ της Ιταλίας. Οι Vesuviani έδωσαν λιγότερα από 20 εκατ. ευρώ και ο Εντινσον Καβάνι αποχώρησε από την Παλέρμο έπειτα από 37 γκολ σε 117 αγώνες με τη φανέλα της. Τα επόμενα χρόνια, το next big thing του calcio απογειώθηκε.

Ο επιβλητικός στράικερ διέλυσε κάθε ομάδα στο πέρασμά του, πωρώθηκε και πώρωσε, βοήθησε την Νάπολι να αλλάξει επίπεδο και έκανε το San Paolo να τον λατρέψει σαν Μαραντόνα. Δυστυχώς για τους τιφόζι η τόσο έντονη αγάπη οδήγησε σε πόνο αφού τα εκπληκτικά πράγματα που έδειξε ο Καβάνι τον έκαναν έναν από τους πιο σεσημασμένους killers της Ευρώπης.

Στην πρώτη του σεζόν συστήθηκε με 33 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, την επόμενη έπιασε ακριβώς τον ίδιο αριθμό και το 2012-13, έμελλε να είναι τελευταία του χρονιά στην Ιταλία. Ο Matador τίναξε τα δίχτυα με 29 γκολ στην Serie A και 38 σε όλες τις διοργανώσεις και η Παρί Σεν Ζερμέν την μπάνκα. Οι Παριζιάνοι, που εκείνη την περίοδο έκαναν τις πρώτες μεγάλες δηλώσεις κυριαρχίας στο μεταγραφική, έσκασαν ακατέβατα τα 64 εκατ. ευρώ της ρήτρας του συμβολαίου του και τον πήραν στο Parc des Princes. «Ημουν χάλια, ένιωσα σαν προδότης που άφησα την αγαπημένη μου Νάπολι».

Ομως η ζωή συνεχίστηκε. Υστερα από την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, ο Καβάνι έκανε αυτό για το οποίο αποκτήθηκε και βοήθησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και την παρουσία στα προημιτελικά του Champions League με 25 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Αυτός ο αριθμός αυτός έμελλε να είναι ο μικρότερος για τον Ουρουγουανό τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς το 2014-15 σημείωσε 31 τέρματα και το 2015-16 ξανά 25, όμως ο ίδιος δεν ήταν ευτυχισμένος. Οχι γιατί δεν απολάμβανε τη ζωή ή επειδή δεν του φαινόταν ανταγωνιστική η Ligue1.

Παρά την σπάνια ποιότητα στο παιχνίδι του, δεν ήταν το Νο1 στην επίθεση λόγω του Ιμπραΐμοβιτς. Από τις φορές που δεν ήταν στον πάγκο, συχνά έβλεπε τον Λοράν Μπλαν να τον τοποθετεί στα δεξιά και αυτό τον επηρέαζε. Υπήρξαν φορές που ο διεθνής φορ ήταν σαφώς επηρεασμένος και πεσμένος ψυχολογικά. Κάποιες φορές έχανε γκολ που δεν χάνονται ενώ άλλες πανηγύρισε έξαλλα την επίτευξη ενός άνευ σημασίας τέρματος και είχε γνωρίσει αποδικιμασία. Το επίπεδό του και η δυναμική της Παρί του έπετρεπε να είναι σούπερ παραγωγικός, όμως δεν ήταν το μεγάλο αστέρι.

Για να φτάσουμε στο σήμερα. Βασικά, στο περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Ζλάταν έφυγε ελεύθερος για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κάνοντας χώρο στον Καβάνι. Ο Ουρουγουανός μπήκε φέτος με άλλο αέρα στην σεζόν και παρότι η Παρί έχει κάνει ντέρμπι την Ligue1 ο ίδιος είναι ο κορυφαίος σκόρερ στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης και έχει πιάσει το peak της καριέρας του. Στο Championnat έχει 27 γκολ σε 27 αγώνες ως βασικός και στο Champions League έκλεισε με 8 τέρματα σε 8 ματς και θα μπορούσε να συνεχίζει για περισσότερα αν ο διαιτητής δεν ευνοούσε εγκληματικά την Μπαρτσελόνα στη ρεβάνς του 4-0.

Το βράδυ του Σαββάτου (01/04) ο Ουρουγουανός έγραψε μια ιστορική σελίδα στην καριέρα του. Με τα δύο γκολ στον τελικό του League Cup Γαλλίας στο 1-4 της Παρί κόντρα στην Μονακό, έφτασε τα 40 σε όλες τις διοργανώσεις και πέτυχε δύο πράγματα. Εκανε τη σεζόν 2016-17 την πιο παραγωγική της μέχρι τώρα πορείας του αφήνοντας πίσω τα 38 που είχε με την Νάπολι το 2012-13, ενώ πέρασε και στην… κορυφή του κόσμου αφού με κλαμπ και Εθνική ομάδα πήγε στα 46 και ξεπέρασε τον μύθο του σήμερα, Λιονέλ Μέσι, που βρίσκεται στα 44.

«Είναι πολύ δυνατός παίκτης με εξαιρετική κίνηση εντός και εκτός περιοχής» είπε αυτές τις μέρες ένας από τους κορυφαίους φορ των γηπέδων, ο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ. Η αποχώρηση του Ζλάταν σίγουρα είναι πλήγμα για κάθε ομάδα, όμως όπως αποδεικνύεται, οφέλη μπορούν να προκύψουν όταν το ρόστερ σου έχει αστέρια παγκόσμιας κλάσης. Ο Καβάνι έχει ακόμα αρκετούς αγώνες για να φτάσει τα περσινά 50 γκολ του Ζλάταν και γιατί όχι να τον ακολουθήσει στην Premier League και να κάνει αυτός πλάκα…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης