Μπέπε Μαρότα: Ο καλός

Μπέπε Μαρότα: Ο καλός

bet365

Ο γενικός διευθυντής της Γιουβέντους γιορτάζει τα 60ά γενέθλια του και ο Παναγιώτης Παλλαντζάς γράφει για τον παράγοντα που «συγκρούεται» με τον Lucky Luciano.

Οταν λες στον Σαρρή ότι σκέφτεσαι να γράψεις για Μαρότα και η απάντηση που παίρνεις είναι «ναι, καλός αλλά Μότζι δεν είναι», καταλαβαίνεις ότι ο Μπέπε θα έχει πάντα μια δύσκολη αποστολή. Γιατί όταν οπαδός της... Νότιγχαμ Φόρεστ, ο οποίος δεν είναι και φανατικός με την Serie A, έχει τόσο έντονα αποτυπωμένο στο μυαλό του τον «κακό» Lycky Luciano, εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας πόσο λατρεύουν οι Γιουβεντίνοι τον Μότζι. Και αυτό έχει ως συνέπεια ο Μαρότα να είναι σε μια συνεχή σύγκριση, χωρίς να το θέλει ο ίδιος...

Μία από τις μεγαλύτερες αλήθειες του Αντόνιο Κόντε, στην τριετία του ως προπονητής στο Τορίνο, ήταν ότι «η Γιουβέντους πρέπει να είναι πάντα αντιπαθητική, γιατί όταν είναι συμπαθητική σημαίνει ότι δεν νικάει». Ο Λάπο Ελκαν, βέβαια, ο οποίος ούτως ή άλλως τα βλέπει όλα διαφορετικά από τους υπόλοιπους, κάποτε πίστευε ότι οι Μπιανκονέρι ήταν αντιπαθητικοί επειδή η Triade (Τζιράουντο-Μότζι-Μπέτεγκα) δεν χαμογελούσε σχεδόν ποτέ. «Δουλειά μας είναι να νικάμε, όχι να γελάμε στις κάμερες και στους φωτογράφους», ήταν η απάντηση που πήρε. Τέτοια παρατήρηση, ο Μαρότα δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ. Και όχι (μόνο) επειδή ο Αντρέα Ανιέλι σκέφτεται πιο λογικά από τον ξάδερφο Λάπο...

«Θέλω να απολογηθώ στους ανθρώπους της Γιουβέντους και να τους ευχηθώ να πάρουν το Champions League φέτος γιατί από την πρώτη στιγμή μέχρι και τώρα ήταν και είναι πραγματικοί κύριοι μαζί μου», είπε ο Αξελ Βίτσελ όταν ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την καριέρα του στην Κίνα. Αν η δήλωση μπορεί να... αποδυναμωθεί επειδή ο Βέλγος έπρεπε να δικαιολογήσει το «ναι-όχι» Αυγούστου-Ιανουαρίου, το να λένε το καλοκαίρι του 2015 οι Αντριάνο Γκαλιάνι και Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις ότι ο Μαρότα είναι ο κατάλληλος για πρόεδρος της Lega ή για εκπρόσωπος της Lega στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία, δεν αποδυναμώνεται με τίποτα. Μέχρι και το 2006, το να προταθεί από τους αντιπάλους του ο CEO της Γιούβε για μια επιτελική θέση στο Palazzo, όπως ονομάζουν οι Ιταλοί το κέντρο αποφάσεων, ήταν πιο απίθανο και από το να βγάλει μεγάλο ματς ο Κιελίνι χωρίς επίδεσμο στο κεφάλι.

Ο Μαρότα, προφανώς, κέρδισε αυτή την εμπιστοσύνη με την παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια. Στα 25 του αποφάσισε να περάσει τα μαθήματα της σχολής του Κοβερτσιάνο για να γίνει manager, όταν πήρε τον τίτλο έγινε, πιτσιρικάς, πρόεδρος της Βαρέζε (ομάδα της πόλης του) και μετά αθλητικός διευθυντής της Μόντσα. Με την παρουσία του και τη δουλειά του, κέρδισε σταδιακά την εμπιστοσύνη και των Γιουβεντίνων. Το καλοκαίρι του 2011 τον έβριζαν όλοι, στις 31 Αυγούστου του 2012 άκουγε του κόσμου τις κατάρες επειδή, μετά από ένα καλοκαίρι που έλεγε συνεχώς για απόκτηση μεγάλου επιθετικού, παρουσίαζε τον... Νίκλας Μπέντνερ. «Φοβάται να ξοδέψει», ήταν η μεγαλύτερη κατηγορία που τον ακολουθούσε αλλά τώρα, το περασμένο καλοκαίρι, την κατέρριψε: Ο Μαρότα είναι ο παράγοντας που έκανε την πιο ακριβή μεταγραφή ιταλικής ομάδας (Ιγουαΐν).

Παράλληλα, βέβαια, είναι και ο παράγοντας που έκανε την πιο ακριβή πώληση στην ιστορία του ποδοσφαίρου (Πογκμπά). Αυτή είναι η νέα κατηγορία που του προσάπτουν... Δεν ξέρει να πουλήσει. Βάζοντας τα όλα στη ζυγαριά, η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του. Γιατί για κάθε πώληση που θα μπορούσε να γίνει με περισσότερα λεφτά από όσα έγινε, μπορεί να παρουσιάσει και μια απόκτηση που έγινε με ελάχιστα (ή και καθόλου) χρήματα μπροστά στην πραγματικά αξία των ποδοσφαιριστών. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Γιουβέντους, στην οποία έχει απογειώσει το όνομα του, το status του ως παράγοντας. Ισχυε και πιο πριν, όπως για παράδειγμα στη Σαμπντόρια. Εκεί που κατάφερε να πάρει με πολύ λίγα τον Κασάνο και να του προσφέρει τις συνθήκες για να περάσει τα πιο ήρεμα και φυσιολογικά χρόνια της καριέρας του, να αποκτήσει τον Πατσίνι μέσα από τα χέρια των μεγάλων, να παρουσιάσει γενικά τους καλύτερους Μπλουτσερκιάτι στη μετά Βιάλι-Μαντσίνι εποχή, φτάνοντας μέχρι τα προκριματικά του Champions League.

Η καλύτερη μεταγραφή που έκανε στη Γένοβα, πάντως, δεν αφορούσε την Σαμπ. Αφορούσε τον ίδιο και είναι ο Φάμπιο Παράτιτσι. Δεν χρειάστηκε καιρό για να καταλάβει ο Μπέπε τι... θησαυρό είχε δίπλα του (είναι κι αυτό ένα προσόν, να μπορείς να ξεχωρίσεις τις αξίες) και από τότε είναι συνεχώς μαζί, επί 13 χρόνια. Και μετά από 13 χρόνια, ο Μαρότα προωθεί συνεχώς τον άμεσο συνεργάτη του, δίνοντας του όλο και μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων αλλά και προβολή. «Η Γιούβε είναι το top και με τον Μαρότα αισθάνεσαι καθημερινά σαν να είναι στο Χάρβαρντ, γιατί συνεχώς μαθαίνεις», λέει ο Φάμπιο και τον επιβεβαιώνει και ο Πάβελ Νέντβεντ: «Μαθαίνω καθημερινά ως παράγοντας και η τύχη μας, δική μου και του Παράτιτσι, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι έχουμε την απόλυτη εμπιστοσύνη του Ανιέλι αλλά και την εμπειρία και την καθοδήγηση του Μαρότα. Είναι πολλές οι φορές που πηγαίνουμε ενθουσιασμένοι να του πούμε κάτι και μας λέει: "Αφήστε το, το έχω κάνει στο παρελθόν, δεν θα λειτουργήσει". Μετά το βλέπεις σε μια άλλη ομάδα και καταλαβαίνεις ότι είχε πάλι δίκιο».

Τόσο δίκιο ώστε, έχοντας υπ' ευθύνη του τα οικονομικά του κλαμπ, να έχει καταφέρει να μετατρέψει την αγωνιστική και οικονομική τραγωδία που παρέλαβε το καλοκαίρι του 2010, σε μια αγωνιστική και οικονομική μηχανή που παίρνει τίτλους και παρουσιάζει κέρδη πλέον. Και αυτό το βλέπουν όλοι πια, ακόμη και ο Τζον Ελκαν, ο οποίος φέρεται να θεωρεί απαραίτητο τον Μαρότα (όπως και τον Παράτιτσι) για πολλά χρόνια ακόμη. Με ή χωρίς τον Ανιέλι στην προεδρία. Και αυτή την εκτίμηση της οικογένειας, ο Μπέπε Μαρότα δεν την κέρδισε επειδή... γελάει, σε αντίθεση με τον Μότζι. Οπως λέει και ο Σαρρής άλλωστε «Μότζι δεν είναι». Και όντως δεν είναι.

Βλέποντας πόσα δεκάδες αφιερώματα έχει κάνει ο ιταλικός Τύπος σήμερα για τα 60ά γενέθλια του, με τους πάντες να τον αναφέρουν ως τον καλύτερο Ιταλό ποδοσφαιρικό παράγοντα πια, ο Μπέπε είναι ικανός να τηλεφωνήσει σε όλους, έναν-έναν, για να τους ευχαριστήσει. Ο Lucky Luciano, απλά θα χαμογελούσε στο γραφείο του και θα σκεφτόταν ότι τους έχει όλους για πλάκα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα