Götze: «Ψεύτικος ή λάθος Θεός;»

Gazzetta team
Götze: «Ψεύτικος ή λάθος Θεός;»

bet365

Ο Γκέτσε συγκλονίζει τους Γερμανούς, όλοι θυμούνται την κούπα στη Βραζιλία, αλλά ο ίδιος δεν ξεχνά την άγρια επίθεση που δέχθηκε! Αξιζε τέτοια συμπεριφορά;

Γερμανία - Αγγλία το βράδυ της Τετάρτης στη Βεστφαλία και σε κάτι τέτοιες αναμετρήσεις σου έρχονται στο μυαλό παιχταράδες που έγραψαν τη δική τους ιστορία! Τις τελευταίες εβδομάδες οι Γερμανοί έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στον Μάριο Γκέτσε, τον ήρωα του Μουντιάλ, τον παίκτη που είδε την τύχη να του κλείνει την πόρτα! Ο λόγος; «Διαταραχή στον μεταβολισμό». Οι γιατροί βρέθηκαν σε αδιέξοδο, ο αθλητικός κόσμος της Γερμανίας πάγωσε και όλοι προσπαθούν να διαπιστώσουν τι προκαλεί το πρόβλημα. Η απουσία του αναμένεται να διαρκέσει μήνες και όχι εβδομάδες.

Ο ίδιος είναι σε άσχημη κατάσταση, θυμάται το γκολ απέναντι στην Αργεντινή και φέρνει στη μνήμη την ατάκα του: «Νιώθω ότι μία μέρα αυτό το γκολ θα με κυνηγάει». Το χαμόγελό του προσπαθούσε να κρύψει τον φόβο στο βλέμμα του.


Για να ξεχάσει τον εφιάλτη του, ο Γκέτσε θυμάται... «Ο Σίρλε πήρε τη μπάλα από αριστερά, έκανε την ιδανική σέντρα. Ο ίδιος τη στόπαρε άψογα, δεν έβλεπε τον Ρομέρο, αλλά ήξερε που ακριβώς να τη στείλει για να σκοράρει. Η μπάλα δεν έπεσε κάτω, κατέληξε στο σημείο όπου ο αντίπαλος γκολκίπερ δεν μπορούσε να κάνει το παραμικρό»


Πως να ξεχάσει στα αποδυτήρια τη φωνή του Λεβ «Θέλω να μου αποδείξετε πως είστε καλύτεροι από τον Μέσι». Ο Γκέτσε το απέδειξε, με μια μαεστρική κίνηση που θα ζήλευε ακόμα και ο Αργεντίνος σταρ. Εκείνη τη νύχτα ο Μέσι κέρδισε το βραβείο του MVP, αλλά ο ίδιος ήξερε πως ο τελικός ήταν δικός του!

Η είδηση πως ο Γκέτσε υποφέρει, συγκλόνισε τους Γερμανούς, αφού όλοι ξέρουν πως ο παίκτης δεν τελείωσε στον... τελικό, δεν έχει εκπληρώσει τις δυνατότητές του. Tο πρώτο του γκολ για την Γερμανία ήταν το 2ο σε μία φιλική νίκη με 3-2 επί της Βραζιλίας. Με χαρακτηριστικά που θα έβλεπε όλος ο κόσμος στο Μαρακανά. Τρομερά μαγική ντρίμπλα και φοβερό τελείωμα. Μία κίνηση προς... παραδειγματισμό για τους άλλους στράικερ.

Έχοντας τα προσωνύμια περί "δύναμης κρούσης" και "παχουλή νεραϊδα", ένα προσωνύμιο που είχε πάρει από τους συμπαίκτες του στη Ντόρτμουντ την περίοδο που προσπαθούσε να χάσει κιλά. Μία διαδικασία που πέρασε επειδή είχε υποστεί έναν τραυματισμό και προσπαθούσε να συνέλθει. Στις αρχές της καριέρας του θα βάλει και το Νο2 γκολ του με την Εθνική σε ματς με την Αυστρία.

Για τον Γκέτσε οι Γερμανοί τεχνικοί είχαν... μαγευτεί. Ο Λεβ τον έλεγε παιδί - θαύμα και ο Ζάμερ "ένα από τα πιο μεγάλα ταλέντα που έχει δει ποτέ και είχε". Ο Φέλιξ Μάγκατ σχολίασε πως "ήταν ταλέντο που βγαίνει μία φορά σε έναν αιώνα". Όταν η Μπάγερν κάλυψε την ρήτρα της Ντόρτμουντ στα 37 εκατομμύρια το 2013 ο Μπεκενμπάουερ είπε ότι "είναι ο καλύτερος επιθετικός της Γερμανίας".

Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν φαίνεται πως όλη αυτή η... υπερβολή στα σχόλια ήταν πιο πολύ βάρος παρά βοήθεια. Παρότι σε τρεις σεζόν σε Μπάγερν έπαιζε και σκόραρε συχνά υπήρχε απογοήτευση διότι ήταν απλά ένας καλός παίκτης ομάδας και όχι ένας μεγάλος πρωταγωνιστής, αλλά και... μπροστάρης σαν τον Μέσι.

Σε επίπεδο διεθνών διοργανώσεων τα γερμανικά media είχαν παράπονα για την μεταχείριση που είχε και την αγωνιστική του εικόνα σε σχέση με την Μπάγερν. Στο Μουντιάλ της Βραζιλίας ξεκίνησε βασικός με Πορτογαλία και σκόραρε στον 2ο αγώνα με Γκάνα όμως έμεινε εκτός βασικού σχήματος στα τελευταία τρία ματς της Εθνικής.

Κάτι παρόμοιο έγινε και στο πρόσφατο EURO στην Γαλλία, όπου ο Γκέτσε χρίστηκε βασικός στα τρία ματς της φάσης των ομίλων αλλά μετά σε κανένα νοκ άουτ. Οι ντρίμπλες του και οι κινήσεις του δεν έδειχναν να τον οδηγούν κάπου. Στο εναρκτήριο ματς με την Ουκρανία το άλλοτε παιδί θαύμα έκανε αρνητικό ρεκόρ. Πέρασαν 18 λεπτά και 26 δεύτερα δίχως να ακουμπήσει μπάλα.

Στην διάρκεια της θητείας του στην Μπάγενρ ο Γκέτσε έκανε έξτρα ειδικό πρόγραμμα εκγύμνασης για να κρατιέται σε φόρμα. "Έκανε προπονήσεις σαν... δαιμονισμένος και έτρεχε συνέχεια", έγραφε το Kicker τον Ιούλιο και ενώ ο ίδιος είχε βάλει στόχο να χάσει και άλλα κιλά με ειδική διατροφή, σάουνα και γιόγκα. Όταν όμως άρχισε να παίζει πάλι άσχημα δέχθηκε σκληρή κριτική. Όπως από τον Μεμέτ Σολ που τον κατηγόρησε πως... κοροϊδεύει στην προπόνηση.

Οι οπαδοί και οι δημοσιογράφοι είχαν την διάθεση να αφήνουν σε ησυχία άλλους παίκτες, τον Γκέτσε όμως όχι. Λες και τραβούσε πάνω του την κριτική και τα αρνητικά σχόλια. Οι κακές συμβουλές και η έλλειψη σωστής καθοδήγησης έπαιξαν επίσης ρόλο.

Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου με την Μπάγερν μετά από μεταγραφή 31.5 εκατ. ο Γκέτσε φορούσε ένα t-shirt του προσωπικού χορηγού του από τη Nike παρότι η Adidas είχε χορηγία στους Βαυαρούς. Σε πολλούς έδωσε την εικόνα ενός κακομαθημένου παιδιού που κοιτάζει τα εμπορικά και οικονομικά του συμφέροντα και όχι την αγάπη για τα σπορ και το ποδόσφαιρο. Σε αντίθεση με τον Τόμας Μίλερ ο Γκέτσε έδινε διαρκώς συνεντεύξεις, πρόσεχε πολύ την εικόνα του και ασχολιόταν με το μαλλί του. Η Die Ziet τον αποκάλεσε μία "ζωντανή selfie".

Η επιστροφή του σε Ντόρτμουντ κόστισε 21.7 εκατομμύρια. Έδειχνε να αλλάζει. Ξύρισε τα μαλλιά του και άρχισε ξανά εντατικές προπονήσεις. Παρόλα αυτά οι επιδόσεις του ήταν φτωχές. Στην επιστροφή του σε Ντόρτμουντ στην πρώτη σεζόν είχε 16 ματς με μόλις 2 γκολ. Πριν την διάγνωσή του ο Τούχελ τον είχε αφήσει στον πάγκο με τραυματισμούς και έλλειψη ετοιμότητας και σωστής φυσικής κατάστασης. Η ανακάλυψη της αρρώστιας του ανέδειξε την έλλειψη δυναμισμού και το πρόβλημα στο σώμα του και την ετοιμότητά του. Ότι δεν μπορεί να επανέλθει εύκολα και γρήγορα σε τοπ επίπεδο.

Η γερμανική λέξη Götze αναφέρθηκε πρώτη φορά στην μετάφραση του Μαρτίνου Λούθηρου για την Βίβλο. Σημαίνει "ψεύτικος ή λάθος Θεός". Θα είναι ένα τέλος που δεν αρμόζει και αξίζει σε έναν παίκτη με την καριέρα και το όνομα του Μάριο Γκέτσε.

 

Τελευταία Νέα