Από μικροί στα... τρόπαια

Από μικροί στα... τρόπαια

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τους ηλικιακά νεότερους προπονητές, που έχουν φτάσει στην κατάκτηση ευρωπαϊκού τροπαίου.

Η γνωστή φράση λέει «από μικροί στα βάσανα», όμως σε πολλές περιπτώσεις κάποια βάσανα είναι... γλυκά. Όπως σε αυτή του τεχνικού της Χοφενχάιμ, Γιούλιαν Νάγκελσμαν, ο οποίος σε ηλικία 29 ετών (γεννημένος στις 23/7/1987) αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής στην Μπουντεσλίγκα για το 2016. Πριν από ένα χρόνο, παρέλαβε την ομάδα στο χείλος του υποβιβασμού και αφού κατάφερε να τη σώσει, φέτος την οδηγεί στην έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ισοδυναμεί με τίτλο για την Χοφενχάιμ και θα αποτελεί το πρώτο «παράσημο» στην καριέρα του Νάγκελσμαν.

Αν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, σύντομα θα προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγαλύτερων συλλόγων κι έτσι θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει τρόπαια από πολύ μικρός. Όπως έκαναν στο παρελθόν συνάδελφοί του, που έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης, ενώ διένυαν μόλις την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους. Το FourFourTwo του gazzetta.gr παρουσιάζει τους προπονητές, που κατέκτησαν ευρωπαϊκό τρόπαιο πριν κλείσουν τα 40 τους χρόνια.

Αντρέ Βίλας-Μπόας (33 ετών και 213 ημερών)
Ο Πορτογάλος κατέχει το ρεκόρ του νεότερου προπονητή, που κατέκτησε ποτέ ευρωπαϊκή διοργάνωση. Σε μία ονειρεμένη σεζόν, που έφτασε στο τρεμπλ, ο Βίλας-Μπόας πανηγύρισε το 2011 με την Πόρτο το Γιουρόπα Λιγκ, νικώντας στον τελικό την Μπράγκα με 1-0 (Φαλκάο). Αυτή η χρονιά στάθηκε αρκετή για να του δώσει το εισιτήριο για την τεχνική ηγεσία της Τσέλσι, όμως δε δικαίωσε τις προσδοκίες. Σήμερα, στα 39 του, είναι προπονητής της Σανγκάι SIPG, στην Κίνα.

Τζιανλούκα Βιάλι (33 ετών και 308 ημερών)
Μέσα σε μία μέρα πέρασε το κατώφλι της προπονητικής, χωρίς όμως να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Τον Φεβρουάριο του 1998, η Τσέλσι έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Ρουντ Γκούλιτ, με τον Βιάλι να γίνεται παίκτης-προπονητής των «μπλε». Οι επιτυχίες δεν άργησαν να έρθουν, με τους Λονδρέζους να φτάνουν στην κατάκτηση του κυπέλλου κυπελλούχων, μετά τη νίκη στον τελικό επί της Στουτγκάρδης με 1-0. Μάλιστα, ο ίδιος είχε αγωνιστεί και στα 90 λεπτά της αναμέτρησης, καθοδηγώντας τους συμπαίκτες του από... το τερέν.

Σβεν-Γκόραν Έρικσον (34 ετών και 102 ημερών)
40 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται στους πάγκους ο Σουηδός, έχοντας αναλάβει την τεχνική ηγεσία 15 ομάδων. Αν και έχει να κερδίσει τίτλο από το 2000, όταν ήταν προπονητής της Λάτσιο (σήμερα είναι στην Κίνα και στην Σενζέν), στο ξεκίνημα της καριέρας του, ο Έρικσον είχε οδηγήσει την Γκέτεμποργκ στο πρώτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο. Το 1982, η σουηδική ομάδα είχε φτάσει στην κατάκτηση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, νικώντας μέσα-έξω το Αμβούργο (τότε υπήρχαν διπλοί τελικοί).

Βίκτορ Φερνάντεθ (34 ετών και 163 ημερών)
Η ιστορία του μοιάζει αρκετά με αυτή του Γιούλιαν Νάγκελσμαν, σήμερα. Από τη δεύτερη ομάδα της Σαραγόσα, ο Βίκτορ Φερνάντεθ βρέθηκε στον πάγκο της πρώτης, σε ηλικία μόλις 30 ετών. Και τέσσερα χρόνια αργότερα κατάφερε να την οδηγήσει στο μοναδικό ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας της. Στον τελικό του κυπέλλου κυπελλούχων το 1995, η Σαραγόσα νίκησε την Άρσεναλ με 2-1 στην παράταση, χάρις σε ένα γκολ του Ναΐμ στο 119’, με λόμπα από τα 40 μέτρα.

Χοακίμ Ριφέ (36 ετών και 101 ημερών)
Φόρεσε τη φανέλα της Μπαρτσελόνα από το 1963 έως το 1976 και μάλιστα διετέλεσε αρχηγός της. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο προπονητικό τιμ του συλλόγου και στο τέλος της σεζόν 1978-79 βρέθηκε στο τιμόνι των «μπλαουγκράνα». Με τον Ριφέ στον πάγκο, η Μπαρτσελόνα έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην κατάκτηση του κυπέλλου κυπελλούχων, το 1979, όταν στον τελικό επικράτησε της γερμανικής Φορτούνα Ντίσελντορφ με 4-3 στην παράταση.

Χοσέ Βιγιαλόγκα (36 ετών και 184 ημερών)
Είναι ο προπονητής, που κατέκτησε το πρώτο κύπελλο πρωταθλητριών στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τη σεζόν 1955-56 οδήγησε την Ρεάλ Μαδρίτης στην κατάκτηση του τροπαίου, επικρατώντας της Ρεμς με 4-3 στο Παρίσι. Ένα χρόνο μετά, η «βασίλισσα» στέφθηκε ξανά πρωταθλήτρια Ευρώπης με τον Βιγιαλόγκα στον πάγκο, ενώ ο Ισπανός τεχνικός ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε και την εθνική Ισπανίας στην κορυφή της Γηραιάς Ηπείρου το 1964.

Πεπ Γκουαρδιόλα (38 ετών και 129 ημερών)
Η αποχώρηση του Φρανκ Ράικαρντ από το Καμπ Νου το 2008 οδήγησε τον Ισπανό τεχνικό από τη Masia, στην πρώτη ομάδα του συλλόγου. Με την έλευσή του στον πάγκο μπορεί να έφυγαν τρανταχτά ονόματα από την Μπαρτσελόνα (Ροναλντίνιο, Ντέκο, Ζαμπρότα, Τουράμ), όμως ταυτόχρονα ξεκινούσε η δική του «εποχή». Από την πρώτη του κιόλας σεζόν στην τεχνική ηγεσία, ο Γκουαρδιόλα οδήγησε τους «μπλαουγκράνα» στο τρεμπλ (η πρώτη ισπανική ομάδα που τα κατάφερε). Στο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, τον Μάιο του 2009, η Μπαρτσελόνα νίκησε εύκολα την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 2-0 και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

 

Τελευταία Νέα