Modeste... the best!

Modeste... the best!

Modeste... the best!

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τον εκπληκτικό Αντονί Μοντέστ, που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, και τον τέλειο «δεσμό» με την Κολωνία.

Ο τεχνικός της Χέρτα, Παλ Νταρντάι, είναι πάντα μετρημένος και προσέχει πολύ αυτό που θα πει. Οπότε όταν αποθεώνει κάποιον αντίπαλο, η κίνηση παίρνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα. «Δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε τον Μοντέστ», τόνισε μετά την ήττα της ομάδας του με 4-2 από την Κολωνία. Ο Γάλλος, που έκανε χατ τρικ, ήταν από «άλλη διάσταση», σύμφωνα με τον Ούγγρο.

Με το τέλος του ματς, ο 28χρονος επιθετικός σκούπισε την μπάλα και την πήρε σπίτι του για δεύτερη φορά στη σεζόν. Θα βρεθεί στο δωμάτιο του γιου του «ως αναμνηστικό», όπως αποκάλυψε ο ίδιος. Ο Μοντέστ έφτασε τα 22 γκολ σε 25 ματς στην Bundesliga, ισοφάρισε την καλύτερη επίδοση στο ίδιο σημείο της χρονιάς για τους Τράγους και είναι και επίσημα ο πιο επιτυχημένος ξένος στην ιστορία της Κολωνίας, ξεπερνώντας την επίδοση του Αυστριακού Πόλστερ από τη σεζόν 1996-97 (21). Μπροστά του, πλέον, έχει μόνο τους Κλάους Άλοφς (26, 1984-85), Χάνες Λερ (27, 1967-68) και Ντίτερ Μίλερ (34, 1976-77).

Τα επιτεύγματά του δεν τελειώνουν εκεί, καθώς ισοφάρισε το ρεκόρ του Άλοφς, σκοράροντας και στις 8 πρώτες αγωνιστικές, τον Οκτώβριο πέτυχε όλα τα γκολ των Τράγων (!) στο πρωτάθλημα, ενώ συνολικά έχει πετύχει το 54,9% των τερμάτων της ομάδας του! «Είναι πιο σημαντικός από τον Λεβαντόφσκι και τον Ομπαμεγιάνγκ», θα πει ο κίπερ Χορν.

«Σκοράρει με την ίδια συχνότητα, αλλά με λιγότερες ευκαιρίες», εξήγησε. Άλλωστε, έχει τα νούμερα με το μέρος του για να υποστηρίξει την άποψή του. Ο Γάλλος σκοράρει ένα γκολ ανά 3,5 σουτ, ο επιθετικός της Ντόρτμουντ ανά 3,7, ενώ ο Πολωνός ανά 4,5. Έτσι, λογικό ήταν σε ψηφοφορία του Spox για το ποιος είναι ο καλύτερος φορ της Bundesliga να λάβει το 40% των ψήφων, με τον Λεβαντόφσκι να είναι στην κορυφή των προτιμήσεων με 46%.

Ο τεχνικός της Κολωνίας, όμως, φαίνεται δεν είχε να πει και πολλά καλά λόγια για τον επιθετικό του. «Είχατε ποτέ άλλον παίκτη με τις ικανότητες του Μοντέστ;», τον ρώτησε ένας δημοσιογράφος. «Ναι», απάντησε ο Στέγκερ. Όλοι τον κοίταξαν έκπληκτοι με απορία και τον πίεσαν να δώσει όνομα, όταν είδαν ότι δεν είχε διάθεση να συνεχίσει την πρότασή του. «Ο Χόζινερ». Νυν επιθετικός της Ουνιόν, που έχει να παίξει για μήνες. Τη σεζόν 2012-13, όμως, στην Αούστρια Βιέννης, που τότε προπονούσε ο Στέγκερ, είχε πετύχει 32 γκολ σε 30 ματς. «Εντάξει, ναι, στην Αυστρία», αναγνώρισε ο 50χρονος τεχνικός. «Τα γκολ, όμως, είναι γκολ και εκεί», συνέχισε για να προσθέσει: «αντιμετωπίζω τον Μοντέστ όπως κάθε άλλον παίκτη».

Στον ουδέτερο μοιάζει σαν μία εκπληκτική προσπάθεια μείωσης του Μοντέστ, που δεν έχει καμία λογική. Για όσους γνωρίζουν το περιβάλλον της Κολωνίας, μοιάζει με μία εκπληκτική συμμαχία ανάμεσα σε δύο από τους πρωταγωνιστές της εντυπωσιακής ανόδου των Τράγων τα τελευταία χρόνια. Ο σύλλογος πάσχει από την παθογένεια του «ήρωα», του «μεσσία». Είτε μιλάμε για παίκτη είτε για προπονητή είτε ακόμη για παράγοντα.

«Χωρίς τους συμπαίκτες μου δεν θα είχα πετύχει τόσα γκολ. Τους ευχαριστώ», θα πει ο Μοντέστ μετά την τελευταία εντυπωσιακή του εμφάνιση, πανηγυρίζοντας το εκπληκτικό γκολ του Οσάκο στο 1-0 με κίνηση... καράτε. Ένας ηγέτης που δεν θέλει να διαταράξει το είναι ενός συλλόγου, ο οποίος μπορεί εύκολα να αποπροσανατολιστεί. Ένας ήρωας που αναγνωρίζει την δουλειά των συμπαικτών του και διαχειρίζεται άψογα την παρουσία του στο προσκήνιο. Αυτά από μόνα τους αποτελούν συστατικά της επιτυχίας. Όχι μόνο της δικής του, αλλά και του συλλόγου.

«Είχα βάλει στόχο να πετύχω περισσότερα γκολ φέτος. Το κατάφερα και θέλω ακόμη περισσότερα», τόνισε ο Γάλλος, που έχει λιγότερα τέρματα μόνο από τους Λακαζέτ και Γκριζμάν ανάμεσα στους συμπατριώτες του, αλλά προς το παρόν ο Ντεσάν τον αγνοεί. Όταν πέτυχε το 4-1 επί της Χέρτα, το σορτσάκι του έπεσε κατά τη διάρκεια του σπριντ, όμως δεν τον σταμάτησε. Και η ευφορία ήταν τέτοια σε αγωνιστικό χώρο και εξέδρα, που ήρθε το σύνθημα «Europapokal, Europapokal», καθώς η Ευρώπη είναι κοντά. Άλλωστε, αυτή ήταν η πρώτη νίκη έπειτα από πέντε αγωνιστικές και μπορεί μέχρι τώρα αυτό να αντιμετωπιζόταν με χιούμορ από όλους, όμως στο φινάλε της σεζόν είναι, πλέον, μία πραγματικότητα. «Θα μιλήσω με τον φροντιστή. Χρειάζομαι XL, όχι XXL», θα πει με χιούμορ ο Μοντέστ.

Μετά το γκολ του έκανε μία κίνηση σαν να τρώει, κοιτώντας προς τον πάγκο. Όλοι αναρωτήθηκαν για το νόημα και ο Γάλλος ξεκαθάρισε τα πράγματα. «Στο ξεκίνημα της σεζόν είχα βάλει στοίχημα με έναν από τους φυσικοθεραπευτές (σ.σ. Κλάους Μάιερσταϊν) ότι θα έβαζα 20 γκολ φέτος. Ο νικητής θα έπρεπε να πληρώσει ένα δείπνο», αποκάλυψε. «Θα είναι, όμως, βαρετά να βγούμε μόνο οι δυο μας. Έτσι, του είπα να καλέσει όλη την ομάδα!». Ένα αθώο στοίχημα μάλλον θα κοστίσει ακριβά στον Μάιερσταϊν...

Τη σεζόν 2009-10 στην Ligue 2 δύο επιθετικοί είχαν κλέψει τις εντυπώσεις. Ο Ολιβιέ Ζιρού είχε πετύχει 21 γκολ με την Τουρ και ο Αντονί Μοντέστ 20 με την Ανζέ (ανήκε στη Νις). Αμφότεροι πήραν μεταγραφή για την Ligue 1, όμως ο υψηλόσωμος φορ άργησε να βρει την κατάλληλη ομάδα για εκείνον. Εκείνη η σεζόν παρέμενε μέχρι φέτος με διαφορά η κορυφαία στην καριέρα του. Η Μπορντό τον απέκτησε για 2,5 εκατ. ευρώ, πριν σώσει την καριέρα του στην Μπαστιά και βρεθεί στην Γερμανία το 2013 για λογαριασμό της Χόφενχαϊμ. Πέτυχε 19 γκολ σε 55 ματς με τους blau, πριν πειστεί για το πρότζετ της Κολωνίας, που το 2015 ξόδεψε 4,5 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει.

Και, μάλιστα, σχεδόν από τα αζήτητα. «Δεν συναντήσαμε την παραμικρή δυσκολία», θυμάται ο τεχνικός διευθυντής Σμάντκε. Ο τελευταίος βρέθηκε σε μεγάλο δίλημμα τον χειμώνα, καθώς το μπάσιμο των Κινέζων έφτασε μέχρι τον Μοντέστ, για τον οποίο κατέθεσαν δύο προτάσεις. Η πρώτη άγγιζε τα 40 εκατ. ευρώ και η δεύτερη ξεπερνούσε τα 50!

«Φυσικά και τα χρήματα είναι πάρα πολλά», τόνισε ο Γερμανός παράγοντας, που τις απέρριψε αμφότερες, λέγοντας ότι τον σύλλογο ενδιαφέρουν περισσότερο «η εμπιστοσύνη των οπαδών, οι σπόνσορες και η ίδια η ομάδα». Προφανώς και η επιθυμία του ίδιου του Μοντέστ, που δεν ήταν ακόμα έτοιμος για το ταξίδι στην Κίνα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το καλοκαίρι θα εξετάσουν ξανά όλα τα δεδομένα και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο. Ο 28χρονος Γάλλος υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το 2021 μόλις πριν λίγους μήνες, όμως με τα γκολ του τραβάει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

«Δεν είμαι στο επίπεδό τους», λέει προς το παρόν ο Γάλλος για κάθε σύγκριση με τους Ομπαμεγιάνγκ και Λεβαντόφσκι. Πιθανότατα, όμως, να απολαμβάνει περισσότερη αγάπη στην Κολωνία από εκείνους. «Ο προπονητής μου έδειξε αμέσως ότι με πιστεύει. Όλα όσα μου είπε ότι με πήρε από την Χόφενχαϊμ βγήκαν αληθινά. Είμαι ευτυχισμένος εδώ και αυτό φαίνεται στο γήπεδο. Και η οικογένειά μου είναι ευτυχισμένη εδώ. Αυτό είναι που μετράει πιο πολύ». Αυτές οι δηλώσεις μάλλον δίνουν και το στίγμα για το τι θα συμβεί στο τέλος της σεζόν. Ο Μοντέστ έχει βρει επιτέλους την τέλεια ομάδα για εκείνον...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης