Top-5 stats από την Serie A

Top-5 stats από την Serie A

bet365

Μετά το τέλος της 28ης αγωνιστικής, ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για 5 ενδιαφέροντα στατιστικά από την Serie A.

Αν και σχεδόν όλες οι παραδοσιακές δυνάμεις έχουν τουλάχιστον ικανοποιητική συγκομιδή σε σχέση με τους πιο αδύναμους της κατηγορίας, δεν μπορεί κανείς να πει ότι το πρωτάθλημα έχει ενδιαφέρον σε όλες του τις βαθμίδες. Η Γιουβέντους έχει καθαρίσει πολύ πιο εύκολα από πέρυσι τον τίτλο, οι τρεις τελευταίοι φαίνεται πως θα πέσουν χεράκι-χεράκι και το μόνο «μπαμ» που μπορεί να γίνει είναι η Ιντερ να μπει σφήνα για το Champions League αφού είναι on-fire και μόλις στο -6 από την Νάπολι. Παρά το γεγονός αυτό, η Serie A έχει πρωταγωνιστές που ξεχωρίζουν σε όλη την Ευρώπη, πάμε να δούμε στα γρήγορα κάποια στατιστικά που το δείχνουν αυτό...

Οπως τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος, η Γιουβέντους είναι κυρίαρχος εντός Ιταλίας και θέμα χρόνου να κατακτήσει το 6ο σερί Scudetto. Για να το καταφέρει αυτό, η Vecchia Signora έχει τεράστιο πλουραλισμό στην επίθεση, με όλους σχεδόν τους παίκτες να έχουν σκοράρει στην Serie A. Στον αγώνα με την Μίλαν στο Τορίνο ο κεντρικός αμυντικός, Μεχντί Μπενάτια ήταν εκείνος που άνοιξε το σκορ έγινε ο 15ος διαφορετικός σκόρερ για την ομάδα του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος για μια ομάδα στο φετινό Campionato. Ο περσινός capocannoniere με την Νάπολι, Γκονσάλο Ιγουαΐν, είναι ο πρώτος για την Γιούβε (19) και ακολουθούν στη μακρά λίστα οι Ντιμπάλα (8), Μάντζουκιτς (5), Πιάνιτς (5), Κεντίρα (4), Αλεξ Σάντρο (2), Ρουγκάνι (2), Κιελίνι (2), Μπονούτσι (2), Ερνάνες, Μαρκίζιο, Ντάνι Αλβες, Κουαδράδο, Λιχτστάινερ.

Πραγματικά τρελή χρονιά είναι η φετινή για τον Ικάρντι από όλες τις απόψεις. Πρώτα έπαιξε δυνατά για αποχώρηση από το Meazza και στη συνέχεια οι Ultras τον 'τελείωσαν' όταν έγραψε στο βιβλίο του ότι θα τους σκοτώσει. Ο Μαουρίτο δούλεψε πάρα πολύ για να κερδίσει ξανά τους τιφόζι και βασικά δεν τους άφησε περιθώριο για κάτι άλλο καθώς έχει βάλει τον εαυτό του ανάμεσα στους πιο hot επιθετικούς στην Ευρώπη. Κόντρα στην Αταλάντα έκανε χατ-τρικ σε 9 λεπτά, έφτασε τα 20 γκολ στην Serie A και μαζί με τις 8 ασίστ είναι μέσα σε 28 συνολικά τέρματα, αριθμός τον οποίο δεν ξεπερνά κανένας από την Serie A. Ο Αργεντινός, που εξακολουθεί να μένει εκτός Εθνικής από τον Εντγκάρδο Μπάουσα, έχει πετύχει 2+ γκολ σε 7 αγώνες του φετινού Campionato (6 ντοπιέτες, 1 τριπλέτα) και πάει με φόρα για την καλύτερη σεζόν της καριέρας του αφού μετρά ήδη 22 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και το 2014-15 είχε σταματήσει στα 27.

Η πρώτη χρονιά του Εντιν Τζέκο στην Ιταλία ήταν εφιαλτική. Ο Βόσνιος τα βρήκε δύσκολα στο νέο περιβάλλον, έμειμε μακριά από τις γνωστές επιδόσεις και 'κέρδισε' το προσωνύμιο 'τυφλός' από τους τιφόζι της Ρόμα. Εναν χρόνο μετά και αφού βρέθηκε από την αρχή της νέας σεζόν με τον Λουτσιάνο Σπαλέτι, ήρθε το extreme makeover. Ο 30χρονος με το γκολ στο Renzo Barbera κόντρα στην Παλέρμο έφτασε τα 20 στη φετινή Serie A και τα 30 σε όλες τις διοργανώσεις με την Ρόμα, βάζοντας για δεύτερη φορά στην καριέρα του τον αριθμό 3 μπροστά σε επίδοση σκοραρίσματος μετά τα 36 με την Βόλφσμπουργκ το 2008-09. Ο Τζέκο έγινε μόλις ο 4ος στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης που φτάνει τα 30 γκολ μετά τους Λιονέλ Μέσι, Εντινσον Καβάνι, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Βασικός στην Μίλαν από τα 16 του, ο Ντοναρούμα, έχει δει την -πολύ μικρή ακόμα- καριέρα του να πηγαίνει μόνο προς τα πάνω. Στα 18 του συγκρίνεται στα ίσα με τους κορυφαίους keepers στον κόσμο και αποτελεί αντικείμενο πόθου στα πιο ισχυρά οικονομικά κλαμπ. Ισως σε μια ομάδα με καλύτερη άμυνα ο Τζίτζιο να μην είχε δείξει σε τέτοιο βαθμό τις εκπληκτικές του ικανότητες, αφού, όπως στο πρόσφατο ματς με την Γιουβέντους, πολύ συχνά βομβαρδίζεται και ... κλειδώνει το μαγαζί. Στην περίπτωση του Donna οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την τρομερή φήμη που τον συνοδεύει, αφού οι 111 επεμβάσεις στα 28 φετινά παιχνίδια είναι περισσότερες από κάθε άλλο τερματοφύλακα στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Για το τέλος, ένα στατιστικό για τους τελευταίους. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, οι ομάδες που θα πέσουν, εκτός και αν συμβεί κάτι πραγματικά συγκλονιστικό, έχουν ξεχωρίσει από νωρίς στη σεζόν. Οι ομάδες που βρίσκονται στη ζώνη του υποβιβασμού, Παλέρμο, Κροτόνε, Πεσκάρα, έχουν συνολικά 41 πόντους ύστερα από 28 αγωνιστικές, συγκομιδή που είναι η χαμηλότερη από τότε που η νίκη δίνει 3 βαθμούς στην Ιταλία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης