Mind games; Όχι στον Αντόνιο Κόντε...

Gazzetta team
Mind games; Όχι στον Αντόνιο Κόντε...

bet365

Ο Garry Hayes εξηγεί γιατί ο προπονητής της Τσέλσι δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα των mind games του Ζοσέ Μουρίνιο.

Πιθανόν ήταν τον Οκτώβριο, όταν ο Μουρίνιο είδε τη δική του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να υποτάσσεται στην Τσέλσι, που αποφάσισε να σκεφτεί διαφορετικούς τρόπους και μέσα για να νικήσει τον Αντόνιο Κόντε.

Λίγους μήνες από το 4-0 των Blues με αντίπαλο τη Γιουνάιτεντ, ο Μουρίνιο δείχνει να καταλήγει στο όπλο του: Τα mind games. Ναι, βγάζει από το σεντούκι αυτή την παλιά μέθοδο. Ξανά. Σύμφωνα με τον Πορτογάλο, η Τσέλσι δεν είναι ακριβώς ό,τι πιο διασκεδαστικό αυτές τις μέρες, παρότι είναι στην κορυφή της Premier League με οκτώ βαθμούς διαφορά, την ώρα που η δική του Γιουνάιτεντ βρίσκεται αρκετά πιο πίσω.

«Αμύνονται πολύ καλά και με πολλούς παίκτες...», είπε χαριτολογώντας κακόβουλα την προηγούμενη εβδομάδα, ξεχνώντας βολικά ότι η Τσέλσι έχει μικρότερο παθητικό μόνο από την Άρσεναλ και τη Λίβερπουλ φέτος στην Premier League. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καν σύγκριση με αυτό της Γιουνάιτεντ. Οι παίκτες του Κόντε έχουν πετύχει 52 γκολ και αυτοί του Μουρίνιο 38.

Κανένα παιχνίδι

Όλα αυτά φυσικά αποτελούν πρόφαση. Του δίνουν το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Και φυσικά, δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, σκεπτόμενοι ότι ο Μουρίνιο πιστεύει ό,τι βγαίνει από το στόμα του. Πίσω από όλα υπάρχει μια απερίσκεπτη στρατηγική. Μεταμορφώνοντας μια ομάδα που απέτυχε οικτρά υπό τις οδηγίες του Μουρίνιο πέρυσι, ο Κόντε κατάφερε να... μπει στη μύτη του προκατόχου απλά με το να είναι επιτυχημένος. Κατέκτησε τους οπαδούς και τώρα ο πρώην επιστρέφει ζηλεύοντας. Το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι ο Μουρίνιο επιλέγει τη λάθος μάχη, με τον λάθος αντίπαλο. Είναι μια λανθασμένη τακτική, η οποία δεν πρόκειται να δουλέψει.

«Παίζει...», απάντησε ο Κόντε μετά το 1-1 με την Μπέρνλι την προηγούμενη Κυριακή. Είχαν περάσει 24 ώρες από την στιγμή που ο Μουρίνιο βγήκε στην επίθεση και οι δημοσιογράφοι απαιτούσαν μια απάντηση. Δεν υπήρχε κάτι άλλο που μπορούσαν να ρωτήσουν μετά την αντίδραση του Κόντε. Ήταν μια ευγενική, απότομη άρνηση από τον Ιταλό να μπει στον κόσμο του Μουρίνιο μέσα από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Προσωπικό άγγιγμα

Συναισθηματικός και αδυσώπητος στο κοουτσάρισμα, ο νυν προπονητής της Τσέλσι είναι διαφορετικός χαρακτήρας από κοντά. Ο Ιταλός συμμετέχει στις συνεντεύξεις Τύπου. Θα γελάσει με τα αστεία σου (όπως έκανε νωρίτερα μέσα στη σεζόν στο ερώτημα για το αν είναι ο Αρμάνι των προπονητών). Θα απαντήσει στις ερωτήσεις σου ευθέως και ειλικρινά, αποφεύγοντας την εχθρότητα. Είναι η αντίθεση αυτού, στο οποίο εξελίχθηκε ο Μουρίνιο στο δεύτερό του πέρασμα από το Stamford Bridge.

Ο Κόντε προσκάλεσε τους δημοσιογράφους μέχρι και σε κοινωνικό event εκτός γηπέδου, σε μια προσπάθεια να γνωρίσει καλύτερα τους ανθρώπους των Media, έξω από τις γραμμές που επιβάλλουν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις. Το ποδόσφαιρο ήταν το βασικό θέμα συζήτησης εκείνο το απόγευμα στην pub The Plough, η οποία βρίσκεται δίπλα από το προπονητικό κέντρο της Τσέλσι. Αλλά δεν ήταν ο προπονητής Κόντε με τον οποίο μιλούσαμε. Ήταν ο φανατικός του ποδοσφαίρου Κόντε.

Όπως έπινε το κόκκινο κρασί του, το προσωπείο του προπονητή σταδιακά σηκωνόταν. Θυμήθηκε ιστορίες από την χώρα του και τον καιρό της Γιουβέντους, όπως και τα στοιχεία που σέβεται από τις μεγάλες προσωπικότητες του ιταλικού ποδοσφαίρου, όπως ο πρώην της Τσέλσι, Κάρλο Αντσελότι, ο οποίος τον προπόνησε στο Τορίνο.

Δημιουργώντας μια σχέση

Εντυπωσιαστήκαμε από έναν άνθρωπο που μοιράζεται το ίδιο πάθος με τους υπόλοιπους από εμάς. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο Κόντε συμβαίνει να είναι απίστευτα ικανός στην εφαρμογή της γνώσης και της αγάπης για το παιχνίδι σε κάτι δομημένο και επιτυχημένο, όπως το βλέπουμε φέτος στην Τσέλσι. Ο Κόντε περνούσε τόσο καλά με τους «εχθρούς», που άφησε τον οδηγό του να περιμένει με τη μηχανή του αυτοκινήτου ανοιχτή όταν ήρθε η ώρα να φύγει. Δεν τον ενδιέφερε να επιστρέψει στο Λονδίνο, αλλά αντίθετα ήθελε να συνεχίσει την κουβέντα για την αγάπη του για το αγγλικό ποδόσφαιρο και όλα εκείνα που τον προσέλκυσαν στην Premier League.

Εκείνο το απόγευμα, απέσυρε τον τοίχο που μπορεί να υπάρξει κάτω από τη λάμψη των Media, ακόμα και για τους δημοσιογράφους που ακολουθούν κάθε του κίνηση. Μας έβαλε στον κόσμο του και απέδειξε ότι είναι φυσιολογικός με τον καλύτερο τρόπο. Ο Ιταλός απέδειξε ότι ζει για το ποδόσφαιρο με τον ίδιο τρόπο που το κάνουμε οι περισσότεροι. Μας έδειξε ότι είναι εξαιρετικός χαρακτήρας. Ότι είναι ανθρώπινος.

Η Τσέλσι δεν έχει έναν ναρκισισστή στους κόλπους της και γι' αυτό οι προσπάθειες επηρεασμού του ψυχισμού του Κόντε με αναφορές στο στιλ της ομάδας δεν πρόκειται να πετύχουν. Δεν χρειάζεται να ταΐσει μια λαμπερή εικόνα του εαυτού του στα μάτια του κοινού και δεν είναι το είδος του χαρακτήρα που πιστεύει σε διαφημιστικές εκστρατείες, κάτι που σημαίνει ότι ο Μουρίνιο δεν θα είναι σε θέση να τον χειραγωγήσει.

Αέρας ηρεμίας

Επίσης, όλα όσα πετυχαίνει η Τσέλσι δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον Κόντε. Ίσως είναι ο άνθρωπος που ξεχωρίζει στο Stamford Bridge, όμως όλη η πορεία αποτελεί συλλογική προσπάθεια του συλλόγου. Ο προπονητής γεννά μια δυνατή αρχή οικογενειακών αξιών. Δεν υπάρχει πια χάσμα. Η ατμόσφαιρα είναι διαφορετική και επιτρέπει σε παίκτες όπως ο Βίκτορ Μόζες και ο Μάρκος Αλόνσο να πετυχαίνουν εκεί που στο παρελθόν είχαν αποτύχει.

Ο Κόντε χτίζει διαφορετικά θεμέλια στην Τσέλσι και αποτελούν την βάση πολλών από αυτά που βλέπουμε τώρα. Η στάση του Ιταλού συμπληρώνεται από την προσέγγισή του, όταν έρχεται η ώρα να δείξει το δημόσιο πρόσωπό του, αποδεικνύοντας ότι είναι χαλαρός. Για να ξεπεραστεί αυτό χρειάζονται πολλά περισσότερα από μερικές δηλώσεις στις κάμερες. Αν ο Μουρίνιο είναι πραγματικά προβληματισμένος με τον Κόντε, ο καλύτερος τρόπος για να το αντιμετωπίσει είναι να επικεντρωθεί σε αυτό που τον έκανε ευρέως γνωστό. Την προπονητική...

 

Τελευταία Νέα