Super, η κορυφαία Liga

Γιώργος Ντυμένος
Super, η κορυφαία Liga

bet365

Ποια Premier, La Liga, Serie A; Ενας ειδικός του ελληνικού ποδοσφαίρου, μαθαίνει αρχοντική μπαλίτσα στο «FFT» και εξηγεί απλά και ωραία, γιατί ο Κόρμπος κάνει για δύο Μέσι. Γράφει ο Γιώργος Ντυμένος!

Εδώ, σε κάθε αγωνιστική το ίδιο ξεκατίνιασμα. «Ποιος Μέσι; Εχεις δει τον Κόρμπο; Δες τον και θα καταλάβεις». Κάτι τέτοια μας λέει ο Γιώργος Ντυμένος τη στιγμή που δύο γραφεία παραδίπλα, στα διεθνή, βλέπουμε Λίβερπουλ-Τσέλσι. Δεν τα πετάει έτσι σκέτα να ξέρετε. Τα εννοεί το παλικάρι μας, που είναι και brand new στο site και ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε τι σκέφτεται για το σχήμα που έχει το τόπι. «Γράψτα αν έχεις... άντερα. Εξήγησέ τα στον λαό», του κάνουμε καζούρα. «Ρε κανονίστε, θα τα γράψω», λέει και γυρίζει την πλάτη του με απόλυτο σνομπισμό στην ντρίμπλα του Αζάρ που παίζει τρεις φορές στο ριπλέι. Εχει άλλες δουλειές, παίζει ο Πλατανιάς.

Εβδομάδα Champions και Europa League και πολλοί από εσάς εκεί έξω να αναρωτιέστε: «Γιατί δεν βλέπουμε τέτοια μπάλα και εδώ;» Σε μεγάλο βαθμό έχετε δίκιο, αλλά υπάρχουν φορές που γίνεστε υπερβολικοί. Είναι και στο DNA μας ως λαός να… γκρινιάζουμε λίγο παραπάνω. Δεκτό, κανείς δεν μπορεί να πει το αντίθετο. Εσείς ξέρετε ότι η Σούπερ Λιγκ υπολείπεται έτη φωτός των κορυφαίων πρωταθλημάτων ανά τον κόσμο. Ναι, ούτε Αγγλία είμαστε, ούτε Γερμανία, ούτε Ισπανία, ούτε Γαλλία… ούτε…ούτε… ούτε. Εγώ όμως θα σας εξηγήσω γιατί δεν είναι ακριβώς όπως το έχετε στο κεφάλι σας και δεν έχουμε τα χάλια που νομίζετε.

Είναι αυτά τα πολλά «αν» που εμάς τους ρομαντικούς λάτρεις του «μπαλωμένου παπουτσιού από τόπο μας» μας βοηθάει να κατανοήσουμε γιατί στηρίζουμε την Σούπερ Λιγκ, περισσότερο από ότι εσείς και πιστεύουμε πως αυτό της αξίζει. Αναμφίβολα απαιτείται βελτίωση σε όλους τους τομείς, όμως δεν έχουμε σε αγωνιστικό επίπεδο τα «μύρια όσα» που ίσως νομίζετε εσείς οι «ξενόφερτοι». Ας πάμε να δούμε λοιπόν γιατί εσείς δεν καταλαβαίνετε ότι εμείς περνάμε καλύτερα...

Κακά τα ψέματα, είμαστε σε πλεονεκτική θέση. Εσείς οι ταπεινοί όση καζούρα και να κάνετε μεταξύ σας, σε έναν φίλο της Μπαρτσελόνα, της Ρεάλ, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Λίβερπουλ, της Μίλαν, της Γιουβέντους και των άλλων ευρωπαϊκών «μεγαθηρίων», δεν θα έχει την ίδια «γλύκα» με την εγχώρια. Ιδιαίτερα οι άνω των 30, έχουν να θυμούνται πόσες φορές ήταν άρρωστοι κάθε Δευτέρα και δεν πήγαιναν σχολείο, όταν έχανε ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Αρης και γενικότερα η ομάδα που υποστηρίζουν. Μάλλον στην εποχή μας δεν έγινε ποτέ σε κάποιον η ερώτηση: «τι έγινε ρε, σου άρεσε η ήττα από την Γουλβς;». Ή δεν σχολιάζαμε στα διαλείμματα για το ότι «η Χετάφε δεν έχει καθαρό φορ».

Τι γίνεται όμως με όλα αυτά τα «αν» που δεν χωρούν αμφισβήτησης και εδώ σας θέλω να μου δώσετε απαντήσεις...

1. Αν το πρόσφατο ματς του Πλατανιά με τον ΠΑΣ που έληξε 3-3 αντί για 4-4 ή 4-5 γίνονταν π.χ. στην Αγγλία μεταξύ της Σαουθάμπτον και της Τότεναμ, όλοι θα λέγαμε «κοίτα τι βλέπουν οι τύποι και τι παικταράδες είναι αυτοί». Εδώ τους δικούς μας τους υποτιμάτε διαρκώς και τους θεωρείτε άμπαλους.

2. Αν το γκολ που έβαλε πρόσφατα ο Κόρμπος στο ματς του Πανιωνίου με την Ξάνθη το είχε βάλει κάποιος αμυντικός χαφ σε προηγμένο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, θα λέγαμε «κοίτα τους άτιμους τι ανασταλτικούς μέσους έχουν». Εδώ τον δικό μας ούτε που τον ξέρετε οι περισσότεροι.

3. Αν ο αντίστοιχος Πανιώνιος και η αντίστοιχη Ξάνθη ήταν τόσο ψηλά, θα λέγαμε «η μαγεία της εκεί λίγκας, όλοι κερδίζουν τους πάντες». Πόσο θαυμάσαμε όλοι την Λέστερ. Και για την Ελλάδα τι λέτε; Οτι απλά δεν πατάνε καλά οι «μεγάλοι». Εδώ είμαστε ίσως η μοναδική χώρα που «δεν κερδίζει ο ‘μικρός’, αλλά χάνει ο ‘μεγάλος’».

4. Αν στο εξωτερικό αναδειχθούν παίκτες από τα αζήτητα, τις περισσότερες φορές εκθειάζετε το τμήμα σκάουτινγκ και ζηλεύετε τις εκεί ομάδες που βρίσκουν «λαβράκια». Εδώ ξέχωρα ότι καταδικάζετε ή στηρίζετε τις περισσότερες προσθήκες βάση του βιογραφικού τους, ακόμη και όταν «βγαίνουν», τις περισσότερες φορές στέκεστε στο πολύ χαμηλό επίπεδο της Σούπερ Λιγκ και τις απαξιώνετε. «Ελα μωρέ σιγά. Αφού η άμυνα είναι μαούνα και δεν στρίβει με νταλίκα», είναι μία καθιερωμένη ατάκα για οποιονδήποτε φορ σκοράρει κατά βούληση.

5. Ειδικά αυτό το παραπάνω «αν» έχει και συνέχεια. Στην περίπτωση που στην Ελλάδα δείτε έναν ωραίο συνδυασμό που καταλήξει σε γκολ ή ευκαιρία, τις περισσότερες φορές θα ρίξετε την… ευθύνη στην αντίπαλη άμυνα. Οτι δηλαδή είναι χαμηλού επιπέδου, «άμπαλοι» και για αυτό «βγήκε» το 1-2 ή το «τριγωνάκι». Στο εξωτερικό πάντα οι επιθετικοί είναι «μαγεία». Οκ, δεν έχουμε τον Μέσι ή το Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά πολλοί στα μέρη μας την… τσουλάνε την μπαλίτσα.

6. Αν στην Ελλάδα ένα ντέρμπι λήξει 0-0 «σβηστό» λέτε «αυτό το ποδόσφαιρο έχουμε, χάλια μαύρα κτλ». Αντίθετα, το φετινό ντέρμπι Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που πήγε «κουλουράκια» και όλη η υφήλιος… παραλίγο να κοιμηθεί, ήταν για εσάς η… πεμπτουσία του ποδοσφαίρου και της τακτικής από Κλοπ, Μουρίνιο. Εκεί δικαιούνται να κάνουν ένα κακό ματς, στα μέρη μας φταίει ότι οι περισσότεροι είναι… τσουρουκάδες.


Aκατάρριπτο επιχείρημα υπέρ της Σούπερ Λιγκ

7. Αν στην Ελλάδα αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα κάποιος παίκτης από την Κ-20 – αυτό ισχύει κυρίως για τους επαρχιακούς συλλόγους – είναι διαχρονικά ο «εύκολος στόχος». Παίζει δεν παίζει καλά, θα τα… ακούει. Είναι στην ψυχοσύνθεσή σας και σχεδόν πάντα ο Χ ποδοσφαιριστής θα φταίει για όλα. Αν όμως δείτε κανέναν 20χρονο την «Μασία» ή από τις ακαδημίες των ξένων ομάδων αμέσως να πείτε… «τι βγάζουν οι άτιμοι». Οχι, δεν διαθέτουμε τα σούπερ «φυτώρια», αλλά δεν είναι όλοι του πεταματού. Λίγο χρόνο ζητάνε. Εσείς φταίτε που δεν τους τον δίνετε...

Αυτά είχα να πω εν ολίγοις. Θα έγραφα κι άλλα τόσα, αλλά θα με φάνε εδώ οι διεθνατζήδες. Ασε που τώρα που τους το έδωσα να το διαβάσουν πριν το ανεβάσω, τους είδα να κλαίνε από το γέλιο. Εγώ δεν μασάω όμως και το έβαλα και στο «FFT», έτσι για να σας την μπω όπως πρέπει. Και τώρα γεια σας. Ξαναγυρνάω πλάτη, έχω να γράψω για τον Μπαντακάρ Σισέ που αυτοπροτάθηκε στα Γιάννενα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα