Ντόρτμουντ: Κρίση ταυτότητας

Ντόρτμουντ: Κρίση ταυτότητας

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Ντόρτμουντ: Κρίση ταυτότητας

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το χάσμα ανάμεσα στον Τούχελ και στη διοίκηση της Ντόρτμουντ, που είναι πιθανό να οδηγήσει στο διαζύγιο.

Ο CEO της Ντόρτμουντ Χανς Γιόαχιμ Βάτσκε ρωτήθηκε πριν το ματς με την Ντάρμσταντ αν η ομάδα του θα είχε πρόβλημα συγκέντρωσης μετά το δύσκολο ματς με την Λειψία για το πρωτάθλημα, την πρόκριση στα πέναλτι επί της Χέρτα στο Κύπελλο μεσοβδόμαδα και το επερχόμενο παιχνίδι για το Champions League. «Μία ομάδα πρέπει να δείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε τέτοιες καταστάσεις αν θέλει να θεωρείται top», ήταν η απάντησή του.

Λίγο αργότερα μάλλον αποδείχθηκε (σύμφωνα με τα λεγόμενά του) ότι η Μπορούσια δεν είναι top ομάδα αυτή τη στιγμή... Μόλις στο 9’ ο Τούχελ σηκώθηκε από τη θέση του και έκανε παράπονα σε πολύ έντονο ύφος στον διαιτητή Σταρκ, που παραλίγο να τον αποβάλλει. «Ήταν μία κίνηση απόγνωσης από τον πάγκο, προκειμένου να δώσω ενέργεια. Μία προσπάθεια να ξυπνήσω τους παίκτες», θα πει αργότερα ο Γερμανός τεχνικός, που είδε από νωρίς την καταστροφή να έρχεται απέναντι στην ουραγό της βαθμολογίας.

Υπήρξε κάποιο μυστήριο, λοιπόν, στη χειρότερη εμφάνιση των Βεστφαλών μέχρι τώρα στη σεζόν, που οδήγησε στην ήττα με 2-1; Όχι ιδιαίτερα. «Το πραγματικό πρόσωπο της Ντόρτμουντ», ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος της Süddeutsche. «Αυτό το παιχνίδι ήταν η επιβεβαίωση αυτού που δείχνουμε σε ολόκληρη τη σεζόν», θα πει ο Τούχελ. «Δεν μπορούμε να παίξουμε στο μάξιμουμ όταν όλοι περιμένουν από εμάς να το κάνουμε».

Η Ντόρτμουντ, λοιπόν, δεν μπορεί να αποδώσει σε ρόλο φαβορί. Δεν μπορεί να δείξει χαρακτήρα σε αυτού του τύπου τα παιχνίδια. «Δεν είμαστε μόνο αυτό που δείχνουμε με την Λειψία και την Μπάγερν», συνέχισε ο τεχνικός της Μπορούσια. «Είμαστε και αυτό που δείχνουμε με την Ντάρμσταντ». Δυστυχώς για τον ίδιο, όσο προχωράμε στη σεζόν τα προβλήματα αυξάνονται αντί να μειώνονται και η πρόοδος δεν είναι εμφανής. Το μόνο που έχουν δείξει οι Βεστφαλοί είναι δείγματα του τι μπορούν να κάνουν. Όταν θέλουν.

«Η αστάθεια δεν είναι η εξαίρεση», επιβεβαίωσε ο Τούχελ, ο οποίος έγινε κατά κάποιο το «πρόσωπο της κριτικής». «Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε. Νόμιζα ότι αυτό είχε γίνει κατανοητό εσωτερικά». Αν απομονώσεις τις προτάσεις θα μπορούσε να είναι μήνυμα προς όλους. Θα μπορούσε να απευθύνεται στους παίκτες του ή στη διοίκηση. Αν τις βάλεις μαζί, όμως, το νόημα είναι ξεκάθαρο: οι στόχοι για φέτος πρέπει να αλλάξουν. Αυτή η εμφάνιση το απέδειξε στους ανωτέρους του, καθώς ο ίδιος τόνισε σε αυστηρό ύφος ότι δεν υποτίμησε τους Lilien.

«Ο Τούχελ έδωσε στους παίκτες του το τέλειο άλλοθι», έγραψε ο Matthias Dersch στην Ruhr Nachrichten, μία άποψη, βασισμένη στις δηλώσεις του Γερμανού τεχνικού, που κυριάρχησε στον γερμανικό Τύπο. Όσο άλλοθι, όμως, δίνει ο ίδιος στους παίκτες του, άλλο τόσο δίνει και ο Τύπος, που επιδεικνύει εκείνον αποκλειστικά ως υπεύθυνο.

Ο Βάτσκε, που έφυγε από το Böllenfalltor 5’ πριν τελειώσει το ματς και σύμφωνα με την Bild δεν είδε με καθόλου καλό μάτι την παρουσία των Μορ και Μπούρνιτς στην αρχική ενδεκάδα, έθεσε την προτεραιότητα: στόχος είναι μίνιμουμ η τρίτη θέση. Ο Γερμανός παράγοντας έσπευσε να ξεκαθαρίσει μετά τη χειμερινή διακοπή ότι «έξι μήνες είναι αρκετοί», προκειμένου να περάσει ο χρόνος προσαρμογής μετά τις αλλαγές το περασμένο καλοκαίρι.

«Είμαι σίγουρος ότι η κριτική του Τόμας έχει να κάνει αποκλειστικά με την ομάδα», έσπευσε γρήγορα-γρήγορα να υποθέσει ο τεχνικός διευθυντής Τσορκ με δηλώσεις του στην Bild. Η αλήθεια είναι ότι με το ρόστερ της Ντόρτμουντ ο στόχος που έχει θέσει η διοίκηση είναι λογικός και προφανώς εφικτός. Τα προβλήματα, όμως, θα μπορούσαν να ξεπεραστούν πολύ πιο εύκολα αν Τούχελ, Βάτκσε και Τσορκ κινούνταν στο ίδιο μήκος κύματος. Ο Γερμανός τεχνικός μπορεί να ασκήσει σκληρή κριτική στους παίκτες του, όμως με κάθε ευκαιρία αφήνει να εννοηθεί ότι αυτά τα σκαμπανεβάσματα δεν είναι δικό του φταίξιμο.

Η ευθύνη βαραίνει κυρίως άλλους. Ποιους; Τους δύο ανθρώπους στους οποίους λογοδοτεί. Σε εκείνους που αθέτησαν την υπόσχεσή τους και πούλησαν και τους τρεις παίκτες (Χούμελς, Γκουντογκάν, Μχιταριάν), που ήθελε ο τελειομανής Τούχελ, προκειμένου να χτίσει την ομάδα του. Ή έστω κάποιους/ον από αυτούς. Αυτή τη στιγμή μοιάζει να υπάρχει χάσμα κουλτούρας ανάμεσα στον προπονητή και στη διοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το περασμένο καλοκαίρι ο 43χρονος τεχνικός είχε χαρακτηρίσει «ρίσκο» το νέο πρότζεκτ, με την αισιόδοξη υποσημείωση ότι το «ρίσκο σε ανταμείβει». Ο Βάτσκε, όμως, έπρεπε να χρησιμοποιήσει άλλη λέξη, καθώς εκείνη δεν έχει χώρο στον κόσμο μία εταιρείας. «Φιλόδοξο» το είχε μετονομάσει.

Σε πολλά ματς ο Τούχελ, πλέον, κινείται με βάση το συναίσθημα. Η απογοήτευση, όμως, από το δικό του «χαμένο πρότζεκτ» δείχνει να είναι μεγαλύτερη από τη δίψα για νίκη. Και όταν ένας προπονητής νιώθει έτσι, αυτό πάντα περνάει στους παίκτες. Η Ντόρτμουντ βρίσκεται σε αναζήτηση ταυτότητας. Κανένας δεν πρέπει να ξεχνάει πώς έφυγε ο Τούχελ από την Μάιντς, έναν χρόνο πριν ολοκληρωθεί το συμβόλαιό του.

Πλέον, αν τα πράγματα δεν αλλάξουν δραστικά, δεν θα μιλάμε για το αν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του, που φτάνει στο τέλος του το 2018, αλλά για το αν θα συνεχίσει και μετά το καλοκαίρι... Σε λίγες εβδομάδες ο τεχνικός της Μπορούσια θα κάνει την ερώτηση στον εαυτό του: είναι ο κατάλληλος για τον πάγκο της; Αν η απάντηση είναι θετική, θα περάσει στην επόμενη: μπορεί να καταφέρει αυτά που θέλει με τους Βεστφαλούς; Και εκεί κολλάνε ο Βάτσκε με τον Τσορκ. Ο πρώτος ήδη μετέθεσε τις συζητήσεις για ανανέωση για τον Μάιο, όταν θα γίνει η μεγάλη αξιολόγηση της σεζόν. Αν το χάσμα παραμείνει, όμως, το μοναδικό που θα συζητήσουν είναι ένα «βελούδινο» διαζύγιο. Η «κρίση» και η «εξέλιξη» είναι πολύ δύσκολο να διαχωριστούν αυτή τη σεζόν στο Ντόρτμουντ. «Τις τελευταίες ημέρες μπορούμε να δούμε πώς διαλύεται ένας μύθος», όπως έγραψε και το Kicker.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης