Φίλιπ Λαμ: Η επιτομή της απλότητας

Φίλιπ Λαμ: Η επιτομή της απλότητας

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Φίλιπ Λαμ: Η επιτομή της απλότητας

bet365

Ο Φίλιπ Λαμ συμπλήρωσε 500 συμμετοχές με την Μπάγερν και ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τον αρχηγό των Βαυαρών.

Τον Μάιο του 2003 η πρωταθλήτρια Μπάγερν είχε νικήσει με 2-1 τη δεύτερη Στουτγκάρδη. Σε εκείνο το ματς στο Μόναχο ο τότε προπονητής της U23 των Βαυαρών, Χέρμαν Γκέρλαντ, είχε συναντήσει τον τεχνικό των Σουηβών Φέλιξ Μάγκατ. Σκοπός του να του... πλασάρει έναν από τους παίκτες του.

«Σου έχω έναν παίκτη. Μπορεί να μοιάζει με 15, όμως παίζει σαν 30», του είπε και συνέχισε, όταν τον είδε ακόμα σκεπτικό. «Μπορεί να παίξει στα δεξιά της άμυνας, στα αριστερά, ως εξάρι, μπορεί να παίξει παντού». Τελικά, τον έπεισε και κατάφερε εκείνο το οποίο προσπαθούσε πολύ καιρό.

«Κανένας δεν τον ήθελε, όταν τους τον προσέφερα για δανεικό. Ένας από τους προπονητές, μάλιστα, που ήρθε να τον δει, μου ζήτησε να τον αποζημιώσω για τη βενζίνη, καθώς δεν εντυπωσιάστηκε καθόλου», αποκάλυψε αρκετά χρόνια αργότερα ο Γκέρλαντ σε συνέντευξή του στη Süddeutsche. «Τον συνάντησα έπειτα από λίγα χρόνια στο Βερολίνο, έβγαλα το πορτοφόλι μου και του είπα: τι σου χρωστάω για εκείνο το ταξίδι νεαρέ;».

Ο παίκτης που τον είχε εντυπωσιάσει όσο κανένας άλλος ήταν ο Φίλιπ Λαμ. «Κανένας δεν πίστευε ότι θα καταφέρει. Η γυναίκα μου μου είπε ότι ίσως να έκανα λάθος. Ίσως αν όλοι έλεγαν ότι δεν είναι τόσο καλός, τότε ίσως...». Ο Γερμανός τεχνικός δεν τελείωσε ποτέ εκείνη την πρόταση. Ήταν σαν να είχε σταματήσει να την ακούει. «Της είπα ότι αν δεν παίξει για την Μπάγερν, θα πετάξω την άδειά μου και θα γίνω προπονητής πόλο».

Λίγους μήνες μετά το deal με τη Στουτγκάρδη, στην οποία ο Λαμ πέρασε δύο χρόνια δανεικός, ο Ρουμενίγκε είχε καλέσει τον Γκέρλαντ στο γραφείο του στη Säbener Strasse (το προπονητικό κέντρο της Μπάγερν). Το τηλέφωνο ήταν ανοιχτό και στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, που ήθελε να μάθει αν η Μπάγερν θα πουλούσε το μελλοντικό της δεξί μπακ. Ήταν η δικαίωσή του προπονητή που επέμεινε και δεν εγκατέλειψε τον παίκτη του.

Ο Λαμ είχε κάνει το ντεμπούτο του με την Μπάγερν το Νοέμβριο του 2002 στο ματς με την Λανς για το Champions League. Μπήκε ως αλλαγή στις καθυστερήσεις, έπαιξε δεν έπαιξε για ένα λεπτό και έπρεπε να περάσουν άλλα τρία χρόνια για να κάνει το ντεμπούτο του με τους Βαυαρούς στην Bundesliga με προπονητή – και πάλι – τον Μάγκατ.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Το 1995 ο 11χρονος Φίλιπ Λαμ πέρασε την πόρτα της Säbener Strasse και 22 χρόνια αργότερα, 5.198 ημέρες μετά το ντεμπούτο του συμπλήρωσε 500 ματς με την Μπάγερν σε όλες τις διοργανώσεις! Είναι ασυνήθιστο να έρχεται από τον πάγκο, όμως τραυματίστηκε στο γόνατο στην προπόνηση και ο Αντσελότι αποφάσισε να τον προστατεύσει.

Έτσι, στο παιχνίδι με την Σάλκε μπήκε στο 77’ στη θέση του Ραφίνια. Σίγουρα θα ήθελε η εξέλιξη αυτού του ορόσημου να είναι διαφορετική. Για ακόμη μία φορά, όμως, δεν κρύφτηκε και μετά το τελευταίο σφύριγμα είπε τα πράγματα με το όνομά τους. «Αν συνεχίσουμε έτσι, σύντομα θα αποχαιρετίσουμε κάποιες διοργανώσεις».

Η καριέρα του συνοψίζεται εύκολα στη δήλωση του Γκουαρδιόλα. «Είναι ο πιο ευφυής ποδοσφαιριστής που έχω συναντήσει στην καριέρα μου. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μόνο και μόνο επειδή μου δίνεται η δυνατότητα να τον προπονήσω». Ο Λαμ αποτελεί την επιτομή της απλότητας. Η σκέψη του του επιτρέπει να βρίσκεται στην κατάλληλη θέση και να κάνει πάντα το σωστό.

Όλα αυτά τα χρόνια σε συλλογικό επίπεδο έχει 16 γκολ και 70 ασίστ, ενώ έχει κατακτήσει επτά φορές το πρωτάθλημα, έξι το Κύπελλο και μία το Champions League. «Είναι ένας από τους πέντε καλύτερους παίκτες στην μακρά ιστορία της Μπάγερν», θα συμπληρώσει ο Καταλανός, που τον έβαλε στη μεσαία γραμμή, για να μας δείξει μία ακόμη από τις διαστάσεις του. Δύσκολο να διαφωνήσεις με την εκτίμησή του.

Η Süddeutsche τον έχει χαρακτηρίσει «Υπουργό Εσωτερικών της Μπάγερν» και γι’ αυτό είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσει στον σύλλογο. Μετά την αποκάλυψη της Bild ότι έχει πάρει την απόφαση να κρεμάσει τα παπούτσια του το προσεχές καλοκαίρι, έναν χρόνο πριν λήξει το συμβόλαιό του, ήρθε και το Kicker να το επιβεβαιώσει μόλις χθες (06/02). Πιθανότατα οι επόμενοι μήνες θα είναι και οι τελευταίοι που θα τον απολαύσουμε στα γήπεδα. «Θα μπορούσε να παίξει μέχρι τα 40, όπως ο Μαλντίνι», τόνισε ο Αντσελότι, που θα λάτρευε να τον έχει και άλλο υπό τις οδηγίες του.

«Πάντα έλεγα ότι θέλω να μείνω στην Μπάγερν», αποκάλυψε πριν λίγες εβδομάδες ο Λαμ και αναμένεται να καλύψει τη θέση που άφησε κενή ο Ματίας Ζάμερ. «Έχουμε ένα όνομα στο μυαλό, όμως πρώτα θα πρέπει να σταματήσει να παίζει ποδόσφαιρο», ήταν το σχόλιο του Ρουμενίγκε το Νοέμβριο, όταν ρωτήθηκε για το ποιος θα αντικαταστήσει τον Ζάμερ. Ο τελευταίος άργησε να αναγνωρίσει το λάθος του, όταν ο Λαμ βρισκόταν ακόμα στις ακαδημίες. Φαίνεται ότι έμαθε το μάθημά του...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης