Χειμερινά «μπαμ» την ύστατη ώρα

Χειμερινά «μπαμ» την ύστατη ώρα

bet365

Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται 5+5 μετακινήσεις ποδοσφαιριστών στην Πρέμιερ Λιγκ, την τελευταία ημέρα της προθεσμίας.

Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος προσφέρεται πάντα για «μπαλώματα». Οι ομάδες βρίσκονται μεσούσης της σεζόν και έχοντας δει τα κενά και τις αδυναμίες τους, προσπαθούν να ενισχυθούν. Και όπως συμβαίνει το καλοκαίρι, έτσι και το χειμώνα οι σύλλογοι «τρέχουν και δε φτάνουν» την τελευταία ημέρα της σχετικής προθεσμίας, όπως έγινε και χθες. Με αποτέλεσμα άλλες φορές οι μεταγραφές να είναι... διάνα και άλλες φορές να αποδεικνύονται χειμερινά «παλτά». Το FourFourTwo του gazzetta.gr παρουσιάζει πέντε πετυχημένες (+) και πέντε αποτυχημένες (-) χειμερινές μεταγραφές, που έγιναν στην Πρέμιερ Λιγκ την ύστατη ώρα.

Άλβαρο Αρμπελόα (+)
Μόλις έξι μήνες πρόλαβε να αγωνιστεί με τη φανέλα της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, μετά τη μεταγραφή του από την Ρεάλ Μαδρίτης, αφού στις 31 Ιανουαρίου 2007 ο συμπατριώτης του, Ράφα Μπενίτεθ, τον πήρε στο Άνφιλντ. Ο Άλβαρο Αρμπελόα ήταν ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ για 2,5 χρόνια και σε αυτό το διάστημα αγωνίστηκε σε 98 παιχνίδια, ενώ η συμβολή του ήταν καθοριστική στην πορεία μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, το 2007. Οι εμφανίσεις του με τους «κόκκινους» ήταν τέτοιες, που το καλοκαίρι του 2009 η Ρεάλ Μαδρίτης τον πήρε πάλι πίσω στο Μπερναμπέου.

Αφόνσο Άλβες (-)
Αφού έσπασε κάθε ρεκόρ σκοραρίσματος με τη φανέλα της ολλανδικής Χέρενφεν, τη διετία 2006-2008, με 45 γκολ σε 39 παιχνίδια πρωταθλήματος, ο Βραζιλιάνος επιθετικός θέλησε να κάνει το βήμα παραπάνω, για ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Έτσι, μετά τα προβλήματα που είχε προκαλέσει με τη συμπεριφορά του, η Χέρενφεν είπε το «ναι» στην πρόταση 17 εκατομμυρίων ευρώ της Μίντλεσμπρο, στις 31 Ιανουαρίου 2008. Στην Αγγλία, όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Στον 1,5 χρόνο παραμονής του στην Μίντλεσμπρο, ο Αφόνσο Άλβες σημείωσε μόλις 10 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ, πριν φύγει για το Κατάρ και την Αλ Σαντ.

Ζερμέν Ντεφόε (+)
Μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν, με τη φανέλα της Τότεναμ, ο Άγγλος επιθετικός πήρε μεταγραφή για την Πόρτσμουθ στις 31 Ιανουαρίου 2008, έναντι 8 εκατομμυρίων λιρών. Με οκτώ γκολ σε 12 συμμετοχές ήταν εκ των πρωταγωνιστών της ομάδας του στο δεύτερο μισό της σεζόν 2007-08, με το συνολικό απολογισμό του Ντεφόε, στο διάστημα που ήταν παίκτης της Πόρτσμουθ, να είναι 18 τέρματα σε 36 εμφανίσεις. Τον Ιανουάριο του ’09 η Πόρτσμουθ τον πούλησε εκ νέου στην Τότεναμ για 14 εκατομμύρια λίρες. Διπλά κερδισμένη.

Μπένι ΜακΚάρθι (-)
Μετά την κατάκτηση του Τσαμπιονς Λιγκ με την Πόρτο, το 2004, ο Νοτιοαφρικανός επιθετικός ήταν περιζήτητος, με τον ίδιο να δοκιμάζει την τύχη του στην Αγγλία. Έπειτα από 3,5 χρόνια στην Μπλάκμπερν, ο ΜακΚάρθι πήρε μεταγραφή για την Γουέστ Χαμ, την 1η Φεβρουαρίου 2010. Κάποιοι τραυματισμοί τον πήγαν αρκετά πίσω, με τον ίδιο να τίθεται εκτός ομάδας ένα χρόνο μετά, ενώ λίγο καιρό αργότερα έλυσε κοινή συναινέση το συμβόλαιό του με τα «σφυριά». Ο απολογισμός όλο αυτό το διάστημα; Μόλις 14 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και κανένα γκολ.

Ασμίρ Μπέγκοβιτς (+)
Από το 2005, στα 18 του, όταν και προήχθη στην πρώτη ομάδα της Πόρτσμουθ, ο Βόσνιος τερματοφύλακας αγωνίστηκε ελάχιστα κάτω από τα δοκάρια της ομάδας του, αφού συνήθως δινόταν δανεικός σε άλλες, μικρότερες ομάδες. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε την Στόουκ να τον αποκτήσει την 1η Φεβρουαρίου 2010. Δαπάνησε κάτι παραπάνω από τρία εκατομμύρια λίρες και έλυσε το πρόβλημά της στη θέση του τερματοφύλακα. Ο Ασμίρ Μπέγκοβιτς αγωνίστηκε σε 173 παιχνίδια (πέτυχε και ένα γκολ!), πριν πάρει μεταγραφή για την Τσέλσι το 2015.

Φερνάντο Τόρες (-)
Η πρώτη πρόταση της Τσέλσι στην Λίβερπουλ ήταν 40 εκατομμύρια λίρες, στις 27 Ιανουαρίου 2011. Μετά το πρώτο «όχι» και την πίεση του Ισπανού επιθετικού, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία στις 31 Ιανουαρίου, έναντι 50 εκατομμυρίων λιρών, ένα ποσό που αποτελούσε τότε ρεκόρ για το αγγλικό ποδόσφαιρο. Παρά τον ντόρο γύρω από το όνομά του, ο Φερνάντο Τόρες δε δικαίωσε ποτέ τις προσδοκίες στο Στάμφορντ Μπριτζ. Στα 3,5 χρόνια που φόρεσε τη φανέλα των «μπλε» σημείωσε μόλις 20 τέρματα σε 110 συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ.

Λουίς Σουάρες (+)
Ίσως η καλύτερη μεταγραφή, που έχει γίνει την τελευταία μέρα της χειμερινής περιόδου στην Πρέμιερ Λιγκ. 26,5 εκατομμύρια ευρώ ήταν η συμφωνία της Λίβερπουλ με τον Άγιαξ στις 31 Ιανουαρίου 2011, ώστε ο Ουρουγουανός να γίνει κάτοικος Άνφιλντ. Στα 3,5 χρόνια που αγωνίστηκε ο Σουάρες με τους «κόκκινους» σημείωσε 82 τέρματα σε 133 συμμετοχές, ενώ το 2014 παραλίγο να χαρίσει σχεδόν μόνος του στην Λίβερπουλ το πρωτάθλημα, με τον ίδιο να παίρνει ταυτόχρονα το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη του πρωταθλήματος, πριν αναχωρήσει για το Καμπ Νου και την Μπαρτσελόνα.

Άντι Κάρολ (-)
Εκτός από τη μεταγραφή του Λουίς Σουάρες, η Λίβερπουλ αποφάσισε να επενδύσει τα χρήματα, που απέκτησε από την πώληση του Τόρες στην Τσέλσι, με την απόκτηση ενός ακόμη ποδοσφαιριστή την ίδια ακριβώς μέρα. Στις 31 Ιανουαρίου 2011, η Νιούκαστλ είπε το μεγάλο «ναι» κυριολεκτικά στην εκπνοή της προθεσμίας, έναντι 35 εκατομμυρίων λιρών, με τον Άντι Κάρολ να γίνεται τότε η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου. Παρόλα αυτά, ο Άγγλος επιθετικός όχι μόνο δεν έβγαλε τα λεφτά του, αλλά μετά από 1,5 χρόνο αποχώρησε, με συνολικό απολογισμό 11 τέρματα σε 58 συμμετοχές.

Ντέλε Άλι (+)
Πριν από δύο χρόνια στην Πρέμιερ Λιγκ η χειμερινή μεταγραφική περίοδος ολοκληρώθηκε στις 2 Φεβρουαρίου, με την Τότεναμ να αποκτά τον Άγγλο μέσο από την Μίλτον Κέινς Ντονς, λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία, έναντι 5 εκατομμυρίων λιρών. Ο Ντέλε Άλι δεν είχε κλείσει καν τα 19 του τότε και μετά από παραμονή έξι μηνών ακόμη στους Ντονς, ως δανεικός, έγινε κάτοικος Γουάιτ Χαρτ Λέιν το καλοκαίρι του ’15. Μέχρι σήμερα έχει αγωνιστεί σε 76 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις με τους «πετεινούς», μετρώντας 23 γκολ και 16 ασίστ. Και φυσικά είναι από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της Τότεναμ.

Χουάν Κουδράδο (-)
«Άνω-κάτω» τα είχε κάνει η Τσέλσι στις 2 Φεβρουαρίου 2015. Ο Ζοσέ Μουρίνιο ήθελε να κάνει δικό του τον Κολομβιανό, με κάθε κόστος. Έτσι, πούλησε την ίδια μέρα τον Σίρλε στην Βόλφσμπουργκ έναντι 31 εκατομμυρίων ευρώ και με τα ίδια χρήματα απέκτησε τον Χουάν Κουαδράδο από την Φιορεντίνα. Μάλιστα, ο Special One «θυσίασε» και τον Μοχάμεντ Σαλάχ, ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις των «βιόλα» (δόθηκε δανεικός). Ωστόσο, ο Κουαδράδο αγωνίστηκε μόλις για έξι μήνες στην Τσέλσι, αφού από το καλοκαίρι του ’15 μέχρι και σήμερα αγωνίζεται ως δανεικός στην Γιουβέντους.

 

Τελευταία Νέα