Πόκερ μόνο με χαμένους

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Πόκερ μόνο με χαμένους

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τον τρόπο με τον οποίο ο Παγιέ κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε: την μεταγραφή στην Μαρσέιγ.

Πριν 18 μήνες η Μαρσέιγ αναγκάστηκε να πουλήσει τον Παγιέ, όπως έκανε κάθε καλοκαίρι τα προηγούμενα χρόνια με τα μεγαλύτερα αστέρια της. Ήταν η σταθερή πολιτική προκειμένου να μπορέσει να «διορθώσει» τα βιβλία και να λάβει άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο 29χρονος μέσος ήταν στο υψηλότερο σημείο της καριέρας του. Είχε οδηγήσει την Γουέστ Χαμ στην Ευρώπη, ήταν υποψήφιος για καλύτερος παίκτης της σεζόν στην Premier League και είχε εντυπωσιάσει στο Euro. Τώρα, κάνει αυτό που στους περισσότερους μοιάζει ως βήμα προς τα πίσω.

Φυσικά, ελάχιστοι θυμούνται ότι ποτέ δεν ήθελε να φύγει από την Μαρσέιγ, περιμένοντας μέχρι την τελευταία στιγμή μήπως αλλάξουν τα δεδομένα. «Είναι σαν ένας ελέφαντας να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και να κρατιέται από ένα κλαδί με την ουρά του», είχε πει τότε ο ατζέντης του Ζακ-Ολιβιέ Ογκούστ στον RMC λίγο πριν πέσουν οι υπογραφές με τους Άγγλους. Οι Μασσαλοί, όμως, δεν βρήκαν την ύστατη ώρα τα χρήματα για να τον κρατήσουν.

Η αλήθεια είναι ότι τα σημάδια για την Γουέστ Χαμ ήταν εκεί και απλά αποφάσισε να τα αγνοήσει, έχοντας στο μυαλό όχι την πραγματικότητα, αλλά την ουτοπία. Ο Γάλλος είχε ζητήσει από το καλοκαίρι να φύγει, όμως για τη διοίκηση και τον Μπίλιτς η λύση ήταν απλή: τα χρήματα θα τον κρατούσαν ευτυχισμένο στο Λονδίνο.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της θητείας του εκεί πήρε δύο αυξήσεις, με το νέο 5ετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει τον Φεβρουάριο του 2016 είχε γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος στην ιστορία του συλλόγου, ενώ στη συμφωνία προβλεπόταν ότι αν δεν φύγει το καλοκαίρι θα πληρωθεί μπόνους «αφοσίωσης» 1 εκατ. λίρες τον Σεπτέμβριο, όπως και έγινε.

Ο Μπίλιτς και η διοίκηση πείστηκαν ότι όλα είναι καλά και προσπάθησαν να κρύψουν όσα συνέβαιναν τους τελευταίους μήνες. Ο Παγιέ δεν ήταν ο εαυτός του. Αργούσε στις προπονήσεις, έλειψε αρκετές φορές από αυτές χωρίς λόγο, όπως έγινε γνωστό πριν το ματς με την Σουόνσι, ενώ όταν η λίρα έπεσε λόγω Brexit, ζήτησε να αποζημιωθεί για τη διαφορά στην ισοτιμία, κάτι που έδειχνε ότι θα τραβήξει την υπόθεση στα άκρα.

Τελικά, έπρεπε ο Κουγιατέ τον έπιασε στα αποδυτήρια και του είπε ότι η συμπεριφορά του επηρεάζει ολόκληρη την ομάδα για να κάνει πίσω. Ο Παγιέ από τη μία δεν σεβάστηκε την υπογραφή του, όμως από την άλλη ποτέ δεν έκρυψε την επιθυμία του. Η ισορροπία ήταν πολύ λεπτή και μία σπίθα ήταν ικανή να φέρει την καταστροφή.

Η αλλαγή ιδιοκτησίας της Μαρσέιγ και το νέο πρότζεκτ του ΜακΚούρτ ήταν η κίνηση που τον έκανε να φτάσει στα άκρα. Από το Νοέμβριο είχε γίνει ξεκάθαρο ότι αυτό που συμβαίνει ξεπερνά τα όρια του ντεφορμαρίσματος. Ο Μπίλιτς αποφάσισε να ξεκινήσει μία σειρά συζητήσεων μαζί του, προκειμένου να τον κάνει να ξεχάσει τις τάσεις φυγής. Κάθε φορά που ο Κροάτης μιλούσε δημόσια για το θέμα ήταν καθησυχαστικός, όμως όταν απορρίφθηκε η πρώτη (από τις συνολικά τέσσερις) πρόταση της Μαρσέιγ, ο 29χρονος μέσος κατέφυγε σε μία λύση που ήταν δοκιμασμένη στο παρελθόν.

Τον Ιανουάριο του 2011 είχε ζητήσει από την Σεντ Ετιέν να τον αφήσει να φύγει για την Παρί. Όταν οι στεφανουά αρνήθηκαν, σταμάτησε να προπονείται και πίεσε μέχρι την τελευταία ώρα της μεταγραφικής περιόδου. Τελικά, έμεινε και το καλοκαίρι υπέγραψε στην Λιλ του Ρούντι Γκαρσία, νυν τεχνικού της Μαρσέιγ. «Απολογήθηκε μπροστά σε όλη την ομάδα και δέχθηκε την τιμωρία. Ο Ντιμίτρι είναι ειλικρινής. Κάποιες φορές θα χάσει, κάποιες θα κερδίσει, όμως πάντα αντέχει», θυμήθηκε ο Γκαλτιέ.

Αυτή τη φορά ο Παγιέ προσποιήθηκε πόνους στη μέση και τόνισε δημόσια ότι δεν πρόκειται να ξαναπαίξει για την Γουέστ Χαμ αν δεν πουληθεί. Ο Μπίλιτς τον έστειλε στην U23, όμως το αποτέλεσμα δεν άλλαξε. «Του έχουμε δώσει τα πάντα. Νιώθω απογοητευμένος, θυμωμένος. Περίμενα να δείξει την αφοσίωση που του έχει δείξει ο σύλλογος», αποκάλυψε ο Κροάτης τεχνικός.

«Υπάρχει θέμα με έναν παίκτη. Είναι ο Παγιέ. Θέλει να φύγει. Δεν πρόκειται να τον πουλήσουμε. Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν θέλουμε να τον πουλήσουμε. Δεν θέλουμε να πουλήσουμε τους καλύτερούς μας παίκτες. Είναι ένας από τους καλύτερους, γι’ αυτό και του δώσαμε μακροχρόνιο συμβόλαιο. Του το είπα και αρνήθηκε να παίξει για εμάς. Τα χρήματα δεν είναι το πρόβλημα». Κάθε σενάριο έμοιαζε με εφιάλτη για τον σύλλογο, που έδειξε αδυναμία να χειριστεί την υπόθεση.

Ο Γάλλος ήταν αποφασισμένος. Η γυναίκα του είχε ήδη φύγει για την Μασσαλία, καθώς δεν άντεχε τη ζωή στο Λονδίνο. «Αν θέλω να εκνευρίσω τους ανθρώπους, είμαι πολύ καλός σε αυτό», είχε πει πέρυσι στην Equipe ο ίδιος ο Παγιέ και φαίνεται ότι δεν έκανε πλάκα.

Η Γουέστ Χαμ χειρίστηκε λάθος το θέμα. Θα έπρεπε να είχε πάρει μάθημα από τη στάση της Σεντ Ετιέν, αν ήθελε πάση θυσία να τον κρατήσει, ή να θέσει από την αρχή την τιμή με την υπόσχεση να τον πουλήσει. Κάποια στιγμή, όταν ο Παγιέ επικαλέστηκε τους – υπαρκτούς – οικογενειακούς λόγους για την συμπεριφορά του, η στάση της διοίκησης μαλάκωσε. Τότε, ο Γάλλος είδε το «παραθυράκι», καθώς σίγουρα είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να ξεμείνει στην Γουέστ Χαμ. Άλλωστε, η τακτική του είχε μεγάλο ρίσκο.

«Για να είμαι ειλικρινής και εγώ και τα μέλη του ΔΣ θα θέλαμε να μείνει και να τον κάνουμε παράδειγμα για το ότι κανένας παίκτης δεν είναι πάνω από τον σύλλογο», ήταν η δήλωση του Ντέιβιντ Σάλιβαν στο κείμενο της ανακοίνωσης της Γουέστ Χαμ μετά τη συμφωνία με την Μαρσέιγ για 31 (μαζί με τα μπόνους) εκατ. ευρώ, συμπληρώνοντας ότι σεβάστηκαν την απόφαση του προπονητή και σκέφτηκαν το καλό της ομάδας. Είναι δεδομένο ότι η συμπεριφορά του περσινού ηγέτη των σφυριών επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό τους συμπαίκτες του.

Ο Παγιέ δεν έκανε την «ανταρσία» για τα χρήματα (θα έχει μικρότερο συμβόλαιο στην Μαρσέιγ), όμως η συμπεριφορά του είναι πέρα για πέρα αντιεπαγγελματική. Η Γουέστ Χαμ πιστεύει – δικαίως – ότι της χρωστάει περισσότερα κι ας τον πούλησε σε διπλάσια τιμή μέσα σε λίγους μήνες. Σύμφωνα με τον Τιερί Ανρί οι Λονδρέζοι βγαίνουν κερδισμένοι για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορείς να κρατήσεις έναν παίκτη με το ζόρι και το ότι έβαλαν ένα σημαντικό ποσό στα ταμεία τους.

Ο Εμανουέλ Πετί από την άλλη άσκησε κριτική στην Μαρσέιγ για την αναλογία ηλικίας/τιμής του Παγιέ. Χαρακτηριστικό του ενθουσιασμού στην Μασσαλία, όμως, είναι ότι την ημέρα που η μεταγραφή του ανακοινώθηκε πουλήθηκαν 12.000 εισιτήρια για το ματς Κυπέλλου με την Λυών...

Ο Γάλλος λατρεύτηκε στο Λονδίνο, όμως πάντα θα τον θυμούνται για τον τρόπο που έφυγε. Η Γουέστ Χαμ στο τέλος βγαίνει ζημιωμένη, γιατί πολύ απλά δεν ήθελε και δεν είχε λόγο να πουλήσει τον καλύτερό της παίκτη. Η αλήθεια είναι ότι όλη η καριέρα του Παγιέ διακρίνεται από αστάθεια. Και στη μοναδική φορά που έμεινε σταθερός σε αυτό που ήθελε να κάνει, το έκανε με τον λάθος τρόπο... Το πόκερ που αποφάσισε να παίξει είχε μόνο χαμένους.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης