9 ειδικοί σε αποκρούσεις πέναλτι

Gazzetta team
9 ειδικοί σε αποκρούσεις πέναλτι

bet365

Ο Μάρκους Μπετινέλι της Φούλαμ έπιασε δύο πέναλτι σε δύο λεπτά στη νίκη 4-1 κόντρα στην Χαλ και ο Tim Ellis γράφει για τους τερματοφύλακες που είχαν το πάνω χέρι από τα 11 βήματα.

1. Πολ Κούπερ
Στις αρχές της δεκαετίας του '80 η Ιπσουιτς βρέθηκε πολύ κοντά στην κατάκτηση της First Division υπό τις οδηγίες του Μπόμπι Ρόμπσον. Παίκτης-κλειδί σε αυτή την ομάδα ήταν ο τερματοφύλακας, Κούπερ, ο οποίος απέκρουσε 8 από τα 10 πέναλτι τη σεζόν 1979-80. Εκείνη την εποχή στους goalkeepers δεν επιτρεπόταν να κινηθούν πριν την εκτέλεση, οπότε ο Κούπερ πήγαινε προς τη μία πλευρά και κουνούσε τα χέρια του από την άλλη για να μπερδέψει τον τερματοφύλακα. «Τον θυμάμαι να κάνει αυτές τις κινήσεις, ήταν μια περίεργη τεχνική» είπε αργότερα ο Ντέιβιντ Τζέιμς.

Paul Cooper


2. Ντιέγο Αλβες
Ο Ντιέγο Αλβες της Βαλένθια έχει αποκρούσει 20 από τα 42 πέναλτι που έχει αντιμετωπίσει στην La Liga και 23 από τα 46 σε όλες τις διοργανώσεις για τις Νυχτερίδες. Εσπασε το ρεκόρ στην κορυφαία κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου που κρατούσε ο Αντονι Θουμπιθαρέτα όταν έπιασε το πέναλτι του Αλεξάντερ Σιμανόβσκι της Λεγανές τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Οκτώβριο απέκρουσε αυτά των Γκριζμάν και Γκάμπι στον αγώνα με την Ατλέτικο. «Είναι εκπληκτικό το ότι μεγάλοι παίκτες φοβούνται να χτυπήσουν πέναλτι σε μένα» είπε ο Βραζιλιάνος μετά το ματς στο οποίο οι Rojiblancos νίκησαν 0-2. «Προσπαθώ να βάλω αμφιβολία στο μυαλό του εκτελεστή, εγώ πάντως δεν έχω καμία». Κριστιάνο Ρονάλντο, Λιονέλ Μέσι, Ντιέγο Κόστα, Ιβάν Ράκιτιτς, Μάριο Μάντζουκιτς, Φερνάντο Γιορέντε, είναι μερικά από τα θύματά του.

Diego Alves


3. Κάμι Μπελ
Ο τερματοφύλακας της Νταντί Γιουνάιτεντ λέγεται ότι είναι ο πρώτος που έπιασε τρία πέναλτι σε ένα ημίχρονο, καθώς απέκρουσε τις εκτελέσεις των Γκάρι Ράιλι, Νίκι Κλαρκ και Πολ ΜακΜάλαν σε αγώνα που έγινε Σεπτέμβριο μήνα. Οι επέμβάσεις του αποδείχθηκαν καθοριστικές, με τους Tangerines να νικούν στο ματς με 3-1 αν και έπαιξαν με δέκα παίκτες στο δεύτερο μέρος. Στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness δεν γράφτηκε το επίτευγμά του αφού δεν αναγνώρισε παιχνίδια των lower-leagues.


4. Γουίλ Νόρις
Ο Νόρις της Κέιμπριτζ έκανε εκπληκτικό ξεκίνημα στη σεζόν 2015-16, αποκρούοντας 5 πέναλτι στους πρώτους 2 μήνες στην League Two. Το πιο αξιομνημόνευτο σκηνικό ήταν στις καθυστερήσεις της νίκης με 2-1 σε βάρος της Ακρινγκτον όταν οι Κρις Ιγκλς και Τέρι Γκόρνελ απέτυχαν να σκοράρουν από τη βούλα εξαιτίας του. Το παράξενο είναι ότι ο keeper δεν αναδείχθηκε man-of-the-match στην αναμέτρηση, αλλά το βραβείο πήρε ο Λίον Λετζ, παίκτης που έκανε το πρώτο πέναλτι και αποβλήθηκε.


5. Σαμίρ Χαντάνοβιτς
Ο Χαντάνοβιτς έχει αποκρούσει 26 από τα 57 πέναλτι που του έχουν εκτελέσει στην καριέρα του. Τη σεζόν 2010-11 ο Σλοβένος έπιασε 6 πέναλτι στην Serie A παίζοντας στην Ουντινέζε και το επανέλαβε το 2014 αποκρούοντας μισή ντουζίνα σε όλες τις διοργανώσεις με τα γάντια πλέον της Ιντερ στα χέρια. «Οταν ένας παίκτης το εκτελέσει σωστά, είναι απίθανο να το πιάσεις» παραδέχεται ο Χαντάνοβιτς. Με 67% σε αποκρούσεις πέρυσι με τους Nerazzurri, ο Σλοβένος μάλλον έχει καλές πιθανότητες...


6. Ζαν-Μαρί Πφαφ
Ο Πφαφ έφτιαξε το όνομά του στο ντεμπούτο του με την Εθνική Βελγίου πιάνοντας πέναλτι κόντρα στην Ολλανδία και η φήμη του έγινε ακόμα πιο μεγάλη στο δρόμο των Κόκκινων Διαβόλων προς τον τελικό του Euro 1980. O keeper απέκρουσε το 64.3% των εκτελέσεων που αντιμετώπισε στην Μπάγερν Μονάχου, επεμβάσεις που αποδείχθηκαν καθοριστικές στην κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων.

Jean Marie Pfaff


7. Κέβιν Τραπ
Η τεχνική στους Γερμανούς τερματοφύλακες έχει να κάνει περισσότερο με την ψυχραιμία, όμως ο Τραπ έχει παραδεχθεί πρόσφατα ότι επιλέγει που θα πέσει πριν εκτελεστεί το πέναλτι. Ο Νο1 της Παρί Σεν Ζερμέν έχει απέκρουσε τον Οκτώβριο του 2015 πέναλτι σε αγώνα κόντρα στην Μαρσέιγ και πήρε σαν έπαθλο ένα... φιλί από την Rihanna.


8. Μικαέλ Λαντρό
Ο Λαντρό έβαλε τέλος στην καριέρα του το 2014 ύστερα από μια καριέρα που του χάρισε 11 συμμετοχές με την Εθνική Αγγλίας. Ο πρώην άσος των Ναντ και Παρί Σεν Ζερμέν είχε κερδίσει το παρατσούκλι 'Monsieur Penalty' στη χώρα του αφού είχε αποκρούσει 6 σερί εκτελέσεις από το 2006 μέχρι το 2009. Δεδομένου ότι απέκρουσε 40 εκτελέσεις, εύκολο συμφωνεί κανείς ότι το παρατσούκλι ήταν σωστό. Η πιο εντυπωσιακή επέμβαση πέναλτι ήταν εκείνη κόντρα στον Ροναλντίνιο, στην οποία ο Λαντρό στάθηκε δύο μέτρα δεξιά από το κέντρο της εστίας σε αγώνα για το γαλλικό League Cup και μπλόκαρε την εκτέλεση του Βραζιλιάνου.


9. Κένεθ Φερμέερ
Ο Φερμέερ ήταν ανίκητος από τα 11 βήμετα από τον Φεβρουάριο του 2012 μέχρι τον Μάρτιο του 2014 φορώντας τα γάντια του Αγιαξ και αποκρούοντας με αυτά 7 πέναλτι, συμπεριλαμβανομένου ένα του Ματς Χούμελς σε αγώνα με την Μπορούσια Ντόρτμουντ για το Champions League. «Είναι καλό να είμαι ξανά σημαντικός» είπε μετά την τελευταία επέμβαση στον ημιτελικό με την Αλκμααρ. «Ομως το κάναμε όλοι μαζί».

 

Τελευταία Νέα